Правила за лов на пъдпъдъци

0
1595
Рейтинг на статия

Ловът на пъдпъдъци е един от най-често срещаните видове лов с посочващо куче. Той е класиран сред универсалните, тъй като, имайки определени природни данни, пъдпъдъкът се движи повече по земята, отколкото лети. Тази птица е най-малкият представител на семейство пилета. Средно масата на един представител на този крилат вид достига 120 g, само през есенния сезон, когато птиците са малко угоени, се увеличава със 70 g.

Лов на пъдпъдъци

Лов на пъдпъдъци

Общо описание на видовете птици

За да бъде успешен ловът на пъдпъдъци, ловецът трябва да проучи всички характеристики на тези птици. По света са известни около 20 различни породи. Някои са диви представители, докато други са отгледани от учени за домашно поддържане. Евразийските пъдпъдъци са широко разпространени на територията на Руската федерация, докато други могат да се появят тук от време на време, по време на миграция в по-топлите региони.

Пъдпъдъците се установяват на открити площи, ливади или в степите, недалеч от речните заливни равнини. Птицата предпочита райони, които граничат с култури от различни зърнени култури, например елда, ръж, просо. Диетата се състои главно от зърнени храни, семена от различни растения, мушици и червеи. Женските поставят гнездата си на земята. Къщата е вдлъбнатина в земята, облицована със суха трева, тънки клонки и пера. Женските често слагат от 10 до 15 тестиса. Яйцата са доста големи, сивкави с тъмни петна.

Пъдпъдъците пристигат през май, а гнездят и снасят яйца през юни. Още в средата на август пъдпъдъците изглеждат като възрастни. Ловът на пъдпъдъци е много популярна дейност и те също често се отглеждат като домашни птици за месо и яйца.

Помощ куче

Ловът на пъдпъдъци е подходящ за обучение на насочено куче. В много местообитания на този вид птици ловът на пъдпъдъци е истински спорт. В южните райони пъдпъдъкът избира царевични полета за места за гнездене. Поради факта, че птицата лети доста ниско, ловът е труден. В този случай е препоръчително да отидете на риболов с посочващо куче. Най-често ловците избират породата шпаньол или дратхаар.

Ловът на пъдпъдъци с Drathhaar ви позволява да изследвате големи площи за кратък период от време. По време на прегледа посочващото куче използва интересни ловни тактики. Кучето обикаля птицата и, хващайки я за крилото, я носи на собственика. Също така кучето помага да се намерят ранените. Ловът с насочено куче трябва да започне рано сутринта.

Трябва да търсите райони, където пъдпъдъците могат да си набавят много храна: детелини, житни полета, тимотейски гъсталаци. Когато стане горещо, птиците летят на сянка и тогава ловът става неефективен. Вечерта можете да опитате отново.

Кучетата Darthaar са в състояние да помогнат на човек при улов на дивеч при всяко време. Те са много издръжливи, лоялни, енергични.Кучето не спира, ако е необходимо да изтича в блатото и да хване дивеч там, е в състояние бързо да превключи от една жертва на друга, неизискваща към храна. Такова куче разбира перфектно ловеца, всеки лов го прави по-опитен и по-умен.

Въжен метод

Ловът на пъдпъдъци без куче също е доста забавен. В този случай трябва да търсите ливади и полета с ниска трева. Методът на въжето включва лов заедно.

За да направите това, трябва да вземете дълъг шнур и да завържете ръбовете му за ботушите на ловците, които се движат паралелно, а в средата е окачена тежест. Оказва се, че въже с товар разчесва тревата и плаши птиците. Когато пъдпъдъците излитат, ловецът има възможност да отстреля своя дивеч.

Втори метод за риболов без куче

Ловът на пъдпъдъци с грис без куче е популярен още от дните на Стара Русия. За да се примамят пъдпъдъци, върху тревата беше поставена мрежа, която издаваше примамливи звуци. Необходима е примамка, за да се установи местоположението на мъжкия или да го примами. Ловът на пъдпъдъци с помощта на примамка ви позволява да примамвате птиците само ако ловецът е на разстояние не повече от 50-70 m.

За да ловите пъдпъдъци с грис е бил успешен, трябва да овладеете тактиката за използването му и да проучите структурата му. Дизайн на примамка:

  • тръба за свирка;
  • въздушен вентилатор.

Често тръбата е с дължина 5-7 см и диаметър 7-10 мм. Преди това за направата им са използвани костите на големи птици. По-късно започват да използват трайна пластмаса или метал. Примамките са два вида:

  • духови инструменти;
  • електронни.

За да използвате духов инструмент за примамване на игра, трябва да имате добро ухо и да се научите как да го използвате правилно. За да ловите с електротехник, не е нужно да полагате никакви специални усилия. Направи си сам електрически момичета. Това е много лесно да се постигне, като се погледне в интернет как професионалистите извършват лов на пъдпъдъци на видео.

Риболов с ястреб

Ловците очакват с нетърпение началото на миграционния сезон, за да ловуват с ястреба. За това хищната птица се опитомява, следвайки определена схема. Към опашката на ястреба е прикрепен специален звънец, който ще звъни в момента, когато пернатият грабне плячка, което ще позволи на ловеца бързо да намери своя домашен любимец в гъсталаците.

Ловът с врабче е много интересно занимание. За да научите повече за това, можете да гледате как се прави лов на пъдпъдъци на видео. Поради малкия си размер, бърза адаптация към всякакви условия, точност и скорост, врабчето е един от най-популярните видове лов на ястреби. В дивата природа тази красавица се храни с малките си роднини, улавяйки ги в движение.

Полезни съвети

Пъдпъдъците не летят много бързо и никога не се издигат високо, така че не е трудно дори за начинаещ ловец да го отстреля. Най-удобно е да използвате добре обучено куче в лов, което знае как да обслужва плячка, защото изобщо не е лесно да намерите сами ранени животни, особено във висока трева.

Уловените не трябва да се носят в чанта, по-добре е да ги привържете към цервикалната област към пояса им, така че ще бъде възможно да се запази атрактивният му вид. За успешен лов трябва да намерите куче, което естествено има отличен инстинкт. Ловът на пъдпъдъци без куче е възможен само ако ловецът познава отлично земите, в които живеят пъдпъдъците.

През август-септември, когато цялата реколта вече е събрана и малки полета от непокосена трева остават в полетата, има много голяма вероятност. че цялото население на пъдпъдъците се крие в тези гъсталаци. Познавайки всички характеристики на поведението, ловецът може да се справи добре без помощта на куче.

Боеприпаси

Преди да отидете на лов за пъдпъдъци, трябва да подготвите всички аксесоари и да облечете подходящото оборудване. На първо място, това са специални дрехи за лов.Най-често риболовът се извършва в гори, висока трева на блатиста почва, което изисква специално внимание към обувките. Трябва да се избират здрави, водоустойчиви обувки.

Горното облекло е подбрано по ваш вкус, най-важното е наличието на шапки, защото по време на ловния сезон трябва да прекарвате много време на открито място под слънцето. Оръжията се избират, в зависимост от личните предпочитания, но все пак има някои правила: за по-продуктивен лов е по-добре да се използват спортни патрони, изстрел 8,9,10 калибър.

Риболов на пъдпъдъци с кучето днес

Наскоро риболовът на пъдпъдъци беше много популярна дейност, но днес все по-рядко се срещат пъдпъдъци на нашите територии. Броят им намаля рязко поради неконтролирана стрелба. Уловът на птици е доста труден дори с куче, тъй като те нямат характерна миризма като другите птици. Трудно е да ги намерите в гъсталаците на тревата, особено когато те, усещайки опасност, се сгушват на земята.

Тази порода птици практически не излита, когато има роса на тревата и при дъждовно време.

Darthaar е в състояние да проследява играта много добре, дори ако тя е концентрирана масово на едно място. Често птицата пълзи на места, където кучето е трудно да премине. Птиците се крият в гъсталаците на културните растения, които растат много гъсто и кучето е доста трудно да се разхожда между тях.

Метеорологичните условия също са много важни за успешния риболов. Вятърът постоянно ще събаря кучето от пистата. За да можете да проследите дивеча при всяко време, трябва да обучите кучето си по специална програма: трябва да развиете способността му да работи чрез горния и долния инстинкт.

Кучето е най-важният помощник и приятел на ловеца. В студено време често трябва да избърсвате кучето със сено и не забравяйте щедро да се храните. Друга порода, която се използва широко за улов на пъдпъдъци, е шпаньолът. Човек трябва само да даде командата "търси!" - и кучето ще намери дивеча във високата трева.

Заключителна част

Риболовът на пъдпъдъци започва през есента, когато птиците вече са добре нахранени и ще мигрират към по-топлите райони. Те ловуват пъдпъдъци по няколко начина:

  • с куче;
  • с помощта на грис;
  • с граблива птица от ордена на ястребите;
  • по въжен метод.

За да намерите плячка без помощта на куче, трябва да се разхождате по външните зони на полетата и да не се лутате далеч, защото птиците най-често седят близо до границите на полето. Те ходят на риболов сутрин или вечер, когато слънцето вече не бие. По време на обяд пъдпъдъкът се крие в сенчести зони.

Излитайки във въздуха, птицата издава специфичен шум с крилата си. Няма нужда да бързате да стреляте, пъдпъдъците не летят толкова бързо, така че имате време да прицелите добре. Препоръчват се куршуми от 9, 10 калибър. Плячката не трябва да се поставя в торби; по-добре е да прикрепите птиците до вратовете им и да ги носите на колана си.

Не можете да застреляте много птици. Някои хора отстрелват по сто и дори повече птици наведнъж, бързайки да ги продадат възможно най-скоро на добра цена. Популацията на пъдпъдъците намалява с всяка година. За да си улесните улавянето на птици, трябва да вземете насочено куче.

Трябва да можете да се справите правилно с убитите птици. Пъдпъдъците имат деликатна структура. Перата трябва да се скубят с повишено внимание, за да не се повреди нежната кожа.

Пъдпъдъчите месо са ценени заради отличния си вкус и балансиран състав, поради което много хора предпочитат лов със или без куче.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус