Съвети за поддържане на пъдпъдъци у дома за начинаещи

0
1700
Рейтинг на статия

Поддържането на пъдпъдъци у дома за начинаещи изглежда страховита задача. Много често хората се страхуват да започнат този бизнес. Всъщност няма от какво да се страхувате. По-лесно е да се отглеждат пъдпъдъци, отколкото пилета. Не е нужно да отделят много място; няколко пъдпъдъци могат да се държат дори в градски апартамент или на балкон. Напускането също не е трудно. На много ниска цена се получават вкусни, здравословни пъдпъдъчи яйца и диетично месо от пъдпъдъци.

Поддържане на пъдпъдъци у дома

Поддържане на пъдпъдъци у дома

Подреждане на птицеферми

Въпреки че отглеждането на пъдпъдъци у дома се практикува повече от сто години, те все още запазват навиците на дивите птици: на улицата те могат лесно да избягат или да отлетят, поради което най-популярното място, където могат да живеят, е в клетките.

Подреждане на клетки

Изискванията за клетка за пъдпъдъци са както следва:

 • Клетката е изработена от метал или поцинкована стомана.
 • Хранилките и поилките са най-добре прикрепени отвън.
 • Мрежата върху клетката трябва да бъде с такава празнина, че пъдпъдъците да могат само да си пъхат главата през пръчките.
 • Височината на клетката трябва да бъде 20-25 см, ако е по-голяма, таванът е направен мек. Факт е, че в случай на опасност пъдпъдъците рязко летят нагоре (със свещ) и бият главите си в тавана. Ако таванът е твърд, пъдпъдъците могат да се счупят.
 • Площта на клетка за 10 птици трябва да бъде 30 × 75 cm.
 • Подът може да бъде решетъчен, но пролуките между прътите са направени плитки, така че птиците да не пропадат.
 • На пода се поставя постелка от слама или стърготини.
 • В клетката трябва да бъде оборудвана колекция за яйца, тъй като пъдпъдъците се втурват директно към пода. Пъдпъдъчите яйца не са бели, а пъстри, така че лесно могат да се загубят в сламата. По-добре е подредете тавата с пресни дървени стърготини.
 • Отдолу трябва да има тава за отпадъци. Почиства се редовно, за да не се събира мръсотия и да не се разпространява неприятна миризма.

За да се спести място, клетките се подреждат една върху друга на 2-3 нива. Как да направите клетка правилно, за да съдържа пъдпъдъци, можете да гледате видеоклипа.

Уреждане на помещения

В птицефермата е необходимо температурният режим да се поддържа в рамките на 16-25 ° C. В студа и жегата птиците няма да летят добре и при температури от 0-5 ° C пъдпъдъците умират. Помещението за отглеждане на домашни пъдпъдъци трябва да бъде добре проветрено. Вентилацията е организирана с капацитет най-малко 5 m³ / h за 10 индивида. Влажността се поддържа на 60-70%.

Особено внимание трябва да се обърне на осветлението в помещението, където живеят пъдпъдъците. Ако е денонощно, кокошките ще снасят яйца два пъти на ден. Но такъв режим бързо излъчва пъдпъдъци, поради което опитни птицевъди съветват да се включи светлината за 14-16 часа.

Когато държите пъдпъдъци вкъщи, можете да поставите клетката на верандата или на балкона, ако зимата там е нормална. В една клетка се настаняват 3-4 женски и един мъжки. Ако увеличите клетките, там ще се поберат около 10 птици.Всеки ден ще получавате поне 5-10 пресни яйца. Миризма на птици няма да се усети, ако клетките се почистват редовно.

Напоследък стана популярно отглеждането на домашни пъдпъдъци в клетка на открито. Тя ви позволява да отглеждате голям брой птици на малка площ без никакви проблеми. Площ на волиерата - 0,2 м² за 20-30 индивида, височина - не по-малка от 1,5 м. Грижите са минимални. Просто трябва от време на време да сменяте горния слой на постелката и да събирате яйцата. Но дори и в този случай родителското стадо трябва да се държи в клетка или отделна ограда, така че да няма безпорядъчно кръстосване на слаби индивиди помежду си и породата да не се изражда.

Хранене и грижи за пъдпъдъци

Грижата, подобно на отглеждането на пъдпъдъци в обикновени домашни условия, не е проблем. Тези птици изискват минимално внимание. Клетките се почистват веднъж седмично или когато се замърсят. Много фермери просто премахват долната тава и поставят нова постелка на пода на клетката. Веднъж седмично на пъдпъдъците се правят пепелни вани, за да могат да почистят перата.

Храненето също е доста просто. Храната се дава 2-3 пъти на ден, изсипва се в хранилките, които са разположени на външната стена на клетките. За 1 индивид има приблизително 25-35 g фураж на ден или около 10 kg годишно. Месните пъдпъдъци могат да ядат малко повече. Най-добре е да давате на пъдпъдъците комбиниран фураж за кокошки носачки или за пилета-бройлери. Фуражните смеси могат да се приготвят самостоятелно.

Основата на диетата на пъдпъдъците е зърното. Трябва да се смачка, тъй като птицата не може да погълне големи семена. Към зърното се добавят зеленчуци, минерални добавки, мазнини и протеини. Ето пример за домашен комбиниран фураж:

 • Ечемик - 100гр.
 • Царевица - 400гр.
 • Костно брашно - 1 ч.л.
 • Нерафинирано слънчогледово или рапично масло - 1 ч.л.
 • Счукани черупки, натрошен креда, сол - по 1 ч.л.

С тази смес можете да храните 1 птица за един месец и половина. Дава се както суха, така и на пара. През лятото е добре да добавите зеленчуци към смесите: коприва, листа от глухарче, артишок от ерусалим, бял равнец. Добре е птиците да се хранят и с пресни тиквички и тиква. През зимата дават варени картофи, юфка, обелки от цвекло, моркови.

Важно е протеините да присъстват в диетата на пъдпъдъците. През лятото те могат да се хранят с охлюви, земни червеи, събрани в градината. През зимата за птиците са подходящи кръвни червеи, кайма, риба или месо и костно брашно. Протеините, които присъстват в храната, значително увеличават производството на яйца и ускоряват наддаването на тегло.

Поддържане на родителското стадо

За да имате пъдпъдъци у дома, можете просто да си купите месечни пилета. Но си струва да се опитате сами да развъждате тези птици. За това е необходимо да се формира родителско стадо. Женските и мъжките се държат заедно до навършване на тримесечна възраст, след което се избират и презаселват най-добрите индивиди. В една клетка се поставят 3-4 женски пъдпъдъци и 1 пъдпъдъчен мъж.

Групата трябва да бъде сформирана, като се вземе предвид естеството на пъдпъдъците. Новите жени могат да бъдат настанени в клетка в рамките на един месец. Но мъжкият - само през деня. Производителността при пъдпъдъците продължава от 3 до 8 месеца, при пъдпъдъците - 3-6 месеца. След това те трябва да бъдат изпратени за месо и да се сформира ново родителско стадо.

Можете да създадете семейства от пъдпъдъци по друг начин. 8 до 10 женски са настанени в отделна клетка или падока. Мъжът има право да ги посещава временно, в продължение на няколко дни. С този метод на разплод е възможно да се запази по-малко мъжки, което ви позволява да спестите от фураж. Но техниката има своите недостатъци. За кратко време мъжкият може да няма време да покрие всички слоеве. Пъдпъдъците често не възприемат начинаещия и започват да го кълват.

Как да запазим пъдпъдъците от родителското стадо? Най-добре е да им бъде отделена отделна стая. Можете да държите птици за разплод в обща плевня, но далеч от основното стадо. Клетките трябва да са по-просторни, отколкото за останалите птици.Често волиера се използва за разплод на птици, дори ако останалата част от добитъка се държи в клетки. Мъжете и жените трябва да се хранят с витамини. Светлината може да бъде денонощна, но е по-добре да я включвате само за 15-16 часа, за да не се изчерпват слоевете. Температурата се поддържа на 18-22 ° С.

Инкубация на яйца

Домашните пъдпъдъци напълно са загубили инстинкта си за инкубация на яйца и отглеждане на малки, поради което единственият начин за отглеждането им е чрез инкубация. Най-добре е да използвате автоматичен или полуавтоматичен инкубатор за тази цел. Яйцата се вземат в рамките на една седмица, теглото им трябва да варира между 9-11 г. Материалът, който е лежал повече от 7 дни, е неподходящ за инкубация.

Можете да отглеждате пилета у дома в стандартен пилешки инкубатор. В него се слагат до 200 яйца. Ако има по-малко материал, струва си да закупите специална мрежа или решетка. Някои фермери използват вата около яйцата си, за да не се разпръснат и разпръснат около люпилнята. Ако решите сериозно да се занимавате с развъждане на пъдпъдъци, по-добре е да си купите специален инкубатор за малки яйца.

Температурният режим по време на инкубацията на пъдпъдъчи яйца е 37,5-38,5 ° C. Влажността трябва да се поддържа на 60-70%. За целта поставете контейнер с вода на дъното на инкубатора. Яйцата трябва да се обръщат на всеки 6 часа. По краищата температурата винаги е по-ниска, отколкото в центъра, така че веднъж на ден яйцата трябва да се разменят.

Грижи за млад растеж

Пилетата се излюпват от яйцата след 17 дни. Тежат само 8-10 г и не са по-големи от пчела. Много е важно да поставите правилната мрежа в инкубатора, така че бебетата да не попадат в него с лапи. Пропуските трябва да са не повече от 1-2 мм.

Успешното отглеждане на малки пъдпъдъци в домашни условия зависи от качеството на грижите през първите седмици. За да улесните нещата, най-добре е да си купите или да си направите БРИДЕР. Можете да държите малки пиленца в отопляема кутия или под настолна лампа. Температурата за малките през първата седмица се поддържа на 35-36 ° C. През втората седмица постепенно се намалява до 30 ° C.

До 3 седмици осветлението при отглеждане на млади животни трябва да е денонощно. От 3 до 6 седмици се прави периодично по следната схема:

 • 1 час - светлината свети;
 • 1 час - светлината е изключена;
 • 3 часа - светлината свети;
 • 1 час - светлината не свети.

От около 45 дни дневните часове са определени на 12 часа. При такива условия пъдпъдъците растат добре и узряват по-бързо. От 3 месеца птиците се прехвърлят на 17-часови светлинни часове. На възраст до 3 седмици пилетата не трябва да бъдат освобождавани от кутията. Те са мънички и лесно могат да се загубят или да станат жертва на домашни любимци.

Хранене на пилета

Малките пъдпъдъци могат да се хранят от първите часове след раждането. Хранилки и поилки са инсталирани вътре в кутията или брудера, където живеят пилетата. Най-добре е да покриете контейнерите за храна с решетка, в която пилетата могат свободно да си пъхат главите, но не пълзят напълно. Поилката е направена във вакуумен тип. Ако не е възможно да си купите готов, те просто поставят обърнат буркан с вода върху чиния.

Менюто на малките пиленца трябва да съдържа протеини, въглехидрати, полезни витамини и минерали. Това оказва значително влияние върху тяхното развитие и растеж. Диетата на младите животни е следната:

 • Еднодневни пилета през първите дни от живота - ситно нарязано яйце.
 • 4-8 дни от живота - извара и малки царевични зърна, можете да го замените със специален фураж за пилета-бройлери.
 • 8-20 дни от живота - готов фураж за малки пилета
 • 21 дни от живота - пилетата се прехвърлят на фураж за възрастни.

Важно е да се отбележи, че няма специален комбиниран фураж за пъдпъдъци, така че трябва да купувате фураж за несушки или бройлери, в зависимост от породата пъдпъдъци. Също така е позволено да се дава обикновена зърнена смес. За профилактика на болести от първите дни към водата се добавя хлорамфеникол. Пилетата растат много бързо, ставайки полово зрели вече на 35-40 дни.На 2 месеца можете да вземете нормално количество яйца от слоеве и да изпратите бройлери за клане.

Пъдпъдъци угояване

Съдържанието на пъдпъдъците е кратко, ако те очакват да получат месо от тях. Мъжете се изпращат на клане на 56-63 дни. Женските се хранят до 11-12 месеца, докато снасят яйца. Пилетата започват да се хранят интензивно от 20-дневна възраст. Те се преместват в големи клетки, 30-40 индивида на 1 кв. м. При такива условия те се движат малко, ядат добре и се възстановяват.

Кокошките носачки и мъжките са разделени, ако е възможно, дори в различни птицеферми. Температурата в помещението трябва да бъде 20-24 ° C. Осветлението за мъжете е слабо: в такива условия те се бият по-малко, консумират по-добре храна. За кокошките светлините са по-ярки, за да получат повече яйца. Постоянната светлина е много добра за производителността.

Птиците се хранят 3-4 пъти на ден. Можете да използвате комбиниран фураж за бройлери или зърнени смеси. Към тях трябва да се добавят зелена трева и фуражна мазнина. Клането се извършва в отделна стая. Главата се отсича с брадва или се отрязва с остър нож, след което труповете на пъдпъдъците се окачват за краката, за да се отцеди кръвта. Цялата процедура, с подходящ опит, не отнема повече от минута.

Както можете да видите, няма нищо трудно в поддържането на пъдпъдъци дори за начинаещи птицевъди. Основното нещо е да започнете да правите този бизнес. За да разберете по-добре правилата и особеностите на развъждането, можете да гледате видеоклипа. Струва си да научите добре дневните норми на хранене, пъдпъдъчните болести и други нюанси. Птиците се отглеждат не само за собствена консумация, те могат да бъдат голяма помощ за собствения им бизнес. В края на краищата е възможно да се получават и продават продукти през цялата година. Пъдпъдъчното месо и яйцата са доста скъпи.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус