Изработване на брудер за пъдпъдъци

0
1335
Рейтинг на статия

При отглеждане на домашни птици често се използват брудери - специални кутии за отглеждане на млади животни. Те се използват за отглеждане на млади птици през първите дни след раждането. И пъдпъдъците не са изключение тук. Поради тази причина брудер за пъдпъдъци е много полезно нещо в домакинството, при условие че фермерът отглежда тези птици. В същото време не е трудно да направите брудер за пъдпъдъци със собствените си ръце. Но този, който ще го направи, трябва да спазва определени правила за сглобяване.

Пъдпъдъчен брудер

Пъдпъдъчен брудер

Какво се изисква от брудер за млади пъдпъдъци

Когато правите домашен брудер за пъдпъдъци, първо трябва да вземете предвид размерите на конструкцията. Например за стодневни пилета е достатъчна кутия, чиято площ е 0,5 квадратни метра. м. Но когато са на половин месец, те вече се нуждаят от двойно повече пространство. И със същите размери на домашен брудер за пъдпъдъци, само 50 бебета могат да се поберат в него. Останалите ще трябва да бъдат трансплантирани в друга подобна стая. Поради тази причина някои фермери правят 2-3 резервни клетки за млад растеж.

Има още няколко неща, които трябва да имате предвид, когато сглобявате брудер за малки пъдпъдъци със собствените си ръце. Първо, къщата, в която ще живеят децата, трябва да се поддържа чиста, без това никакви грижи няма да помогнат. Във всяка кутия трябва да направите под от мрежа и палет за събиране на боклука и изпражненията от клетката. Някои хора пренебрегват този детайл на дизайна, вярвайки, че за самия фермер няма да е трудно да премахне излишната мръсотия. Но опитните птицевъди не препоръчват спестяване по такива въпроси, свързани с поддръжката.

Вторият въпрос, върху който определено трябва да помислите, е вентилацията и отоплението на помещенията. И тук първо трябва да разберете дали пъдпъдъците ще се чувстват комфортно при температура в брудера на определено ниво. И това в никакъв случай не е празен въпрос: бебетата на различна възраст се нуждаят от различни температури и нива на отопление. Можете да разберете до какво ниво да загреете въздуха в стаята от предложените видеоклипове. Правилната вентилация в брудера е също толкова важна. Ако в него не влезе чист въздух, тогава пилетата ще се задушат много бързо.

Въпроси за изграждане и хранене

И първият въпрос, с който трябва да се справим, е от какво ще бъде направен брудер за пъдпъдъци. Някои хора променят дървена кутия или картонена кутия за тази цел. Също така е допустимо да се направи пластмасово или дървено жилище за млади животни. Но стоманена конструкция за отглеждане на пилета определено не е подходяща, тъй като в нея няма да се поддържа необходимата температура. Разбира се, след избора на материала е необходимо да се подготвят чертежи и да се определят размерите на бъдещата къща за пъдпъдъци.

Ако говорим за поилки и хранилки, тогава има няколко различни варианта. Първо, те могат да бъдат закупени в готов вид.Но цената може да е надценена според мнението на много фермери. Второ, допустимо е да се използват обикновени купи или чинийки като поилки и хранилки. Но често им се налага да сменят храна и напитки, тъй като пъдпъдъците постоянно се стремят да се катерят там с краката си. Е, третият вариант е да направите необходимото оборудване със собствените си ръце. За щастие това не е толкова трудно да се направи.

Сглобяване на брудер за пъдпъдъци

Бродерът за пъдпъдъци има не твърде сложен дизайн и е напълно способен да сглоби дори такъв, който има малко опит в подобна работа. Можете да гледате определени видеоклипове, които подробно обясняват целия процес. Тук трябва да разберете всички основни подробности, тъй като сами ще трябва да направите брудер за пъдпъдъци. Първо трябва да се справите с основните структурни елементи и след това да разложите целия процес на сглобяване стъпка по стъпка, след което ще бъде възможно да опростите процедурата и да я направите по-разбираема.

Първото нещо, което се прави, е рамка, върху която ще бъдат монтирани стените, вратите и пода. Следвайки рамката, подът се подготвя и монтира. Състои се от два сегмента: фина мрежа и тава за събиране на изпражнения, след това стените и капакът се завинтват, след което вратите се монтират. Но вратите първо трябва да бъдат сглобени и подготвени за монтаж. След това се монтират системи за осветление и отопление. В самия край вътре са инсталирани хранилки и поилки, без които е невъзможно да се стартират пилета в брудера.

Рамка за пъдпъдъчен брудер

Първо, трябва да сглобите рамката, върху която всички други структурни елементи вече ще бъдат фиксирани. Обикновено се прави от здрави пръти или ламели, които ще издържат тежестта на всички останали елементи. Ако направите къща за 50 пилета, тогава всяка дъска се прави с дължина 50 или 60 см. Тогава стаята се оказва кубична. Но ако планирате да държите бебета в брудер за повече от 7-10 дни, ще ви трябва двойно по-голям брудер. Броят на релсите, необходими за рамката, може да бъде изчислен в началото.

Така че, във всеки случай ще ви трябват четири вертикални летви, високи 55-60 см. Дебелината им трябва да бъде 20-30 мм. Дебелината на всички останали елементи на рамката трябва да бъде абсолютно еднаква. След това ще ви трябват четири хоризонтални летви с дължина 50 см. Те ще държат вертикалните стълбове заедно. И накрая, имате нужда от още 6 дъски с дължина от 0,5 до 1 м, в зависимост от размера на помещението: в горната част са монтирани 2 дъски, за монтиране на капака. И 4 са необходими отдолу, по една двойка от всяка страна, една над друга.

Отдолу са монтирани 4 дъски, за да може между тях да се монтира палет. От всяка страна се поставят 2 дъски една над друга, между тях се оставя малка междина от 2-3 см. Цялата конструкция се закрепва с винтове или самонарезни винтове. Нежелателно е да използвате нокти или лепило, тъй като в този случай те не са толкова удобни. Ако от описанието не става ясно как точно трябва да съберете брудер, тогава трябва да гледате видеото, налично в приложението. Той ще обясни основните моменти на производството.

Стени и капак за брудер

Първо, фермерът трябва да реши какво може да се използва като стени на домашна къща за пъдпъдъци. Трябва да се приеме, че стените на стаята ще бъдат направени от дърво. Това означава, че ще бъдат използвани шперплат, тънки плоскости, ПДЧ или ПДЧ, въпреки че последните 2 материала не са много добри в тази ситуация, но не можете да прибягвате до нито едно, при липса на други алтернативи. Стените трябва да бъдат сглобени така, че да няма дупки, цепнатини или други пътеки за течения, защото настинките са много опасни за пилетата.

Най-добре е да направите стените от плътни листове шперплат, като измервате желаната част по такъв начин, че да покриват напълно желаната площ, след което те обикновено се завинтват с помощта на едни и същи самонарезни винтове. Трябва да се завинтва плътно, така че стаята да излезе достатъчно топла и удобна за поддръжка.Но още преди да бъдат монтирани стените, подовата мрежа трябва да бъде монтирана. Избира се мрежа с фини мрежи, при която краката на бебетата няма да се забиват, в противен случай нараняванията ще се превърнат в истински бич на птицевъда.

След монтажа на пода и стените идва ред на вратите. А някои фермери предпочитат да ги правят не отстрани, а отгоре върху продукта. В някои случаи те изобщо се справят без врати, оставяйки голям отвор отгоре. Ако вратите са направени, те ще изискват няколко парчета дъски или 2 листа шперплат. От тях се прави своеобразна рамка, върху която е фиксирана същата мрежа с фини мрежи. Готовите крила са прикрепени към рамката с помощта на стоманени панти, които са лесни за закупуване във всеки железарски магазин.

Осветление и отопление на Brooder

Осветлението и температурата в пъдпъдъчния брудер в повечето случаи се поддържат с инфрачервени лампи. Инфрачервената лампа може да бъде от два вида. Първият тип лампи излъчват червен блясък. Той затопля по-добре, но не е подходящ като източник на светлина, тъй като птиците не виждат в този диапазон от спектъра. Вторият тип лампи се нарича бяла лампа и може да служи едновременно за отопление и осветление. Можете лесно да комбинирате тези 2 вида осветителни тела.

В случай, че фермерът използва червени лампи за отопление, той ще трябва да инсталира допълнителна лампа за осветление. И в същото време е необходимо да се гарантира, че тя не повишава температурата над необходимото ниво. Прекомерното отопление на помещението е вредно за пилетата и е крайно нежелателно. Съществува определен температурен режим, който се препоръчва за пъдпъдъци от всяка порода. Отоплението на помещенията трябва да се поддържа на следното ниво:

  • Пилетата на възраст до една седмица се отглеждат при температури от 35 до 38 ° C. Те обикновено се държат близо до източник на топлина.
  • На възраст от 1 до 2 седмици бебетата се нуждаят от температура 30-33 ° C. Освен това трябва да се спуска постепенно.
  • До 3 седмици пилетата вече се държат при нагряване на ниво от 25-28 градуса.
  • Започвайки от едномесечна възраст, младите птици се нуждаят от 20-23 градуса за нормален живот.

Отглеждането на малки пъдпъдъци в брудер трябва да се извършва при тези температури. Знаейки от каква температура се нуждаят бебетата, можете да я регулирате по ваша преценка. За автоматично регулиране можете да закупите специално устройство и ако имате необходимите умения, можете да го направите сами. Но производството на такова реле ще изисква освен умения и определени снимки и чертежи. Струва си да се отбележи, че се препоръчва да се използват червени лампи за отопление, тъй като тогава пилетата растат по-бързо.

Осветление на брудер

Отделно трябва да помислите за осветление на мястото, където се държат пилетата. Когато правите брудер за малки пъдпъдъци със собствените си ръце, трябва да направите или поръчате система за осветление за него. Работата е там, че тези птици са много чувствителни към продължителността на светлата част от денонощието. Например, малките мъжки, с рязко намаляване на дневните часове, могат да загубят способността си да се размножават. Следователно системата за осветление обикновено се обмисля заедно с отоплителната система. Но е напълно възможно да се направи от самия фермер.

Както в случая с отоплението, тук ще трябва да решите колко парчета лампи трябва да инсталирате по време на процеса на сглобяване. Тук трябва да разберете, че средното ниво на осветеност за пъдпъдъци трябва да бъде 20-80 лукса. За съжаление е изключително трудно самостоятелно да се изчисли необходимото ниво на осветеност. Земеделските производители препоръчват да се използват конвенционални калкулатори за тези цели. Теоретично лампа с нажежаема жичка с мощност 5-10 W е достатъчна за осветяване на брудера и вече не се изисква повече. Ето какво пишат за подчертаването във форумите:

„Системата за осветление на Sparrowhawk е лесна за инсталиране. Има дори предложения в стил „дайте лампите“, но те все пак трябва да могат да се коригират правилно.Ако оставите постоянно осветление, тогава пилетата не само ще растат по-бързо, но и ще се изчерпват, а ако съкратите дневните часове, плодовитостта им ще намалее в бъдеще. Една от препоръчаните опции се счита за 2 часа светлина, 1 час тъмнина. Ако пилетата свикнат с този режим, те ще растат нормално, докато лампите няма да изгорят преждевременно. "

Как да храним малките в брудер

Основните етапи са преминати - помещението е сглобено, в него вече е монтирано осветление и отопление. Сега трябва да маркирате хранилката за бебета, както и да поставите подходяща поилка вътре. На пръв поглед това е най-простата задача. Най-лесният начин е да поставите 2 купи: едната за храна, а другата за пиене, но пилетата им могат да се обърнат много бързо. В същото време едни и същи пилета са в състояние да развалят както храната, така и водата. Те просто ще пълзят вътре в съдовете и ще се облекчат там. И това е всичко, храната трябва да се смени, защото останалото вече е неподходящо за по-нататъшна употреба.

Ето защо много земеделски производители правят отделно хранилище за своя брудер. И по същия начин се използват домашно приспособления за пиене. Лесен вариант е да вземете пластмасова или метална кутия и да направите в нея поредица отвори, в които ще пропълзи човката на пилето. А в центъра има голям конектор за гърлото на пластмасова бутилка. За храна дъното на бутилката се отрязва и хранителната смес се излива вътре. За поилка бутилката първо се събира и след това се монтира, без да се отрязва дъното.

Заключение

Разбира се, приготвянето на пъдпъдъчен брудер в никакъв случай не е лесна задача, въпреки че не изисква специални умения, ще трябва да се забъркате с качеството на изработката и регулирането на осветлението и отоплението. Но с отговорен подход, събраната стая ще служи дълго време и ще донесе печалба на собственика си.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус