Какви са заболяванията на пъдпъдъците, симптоми и методи на лечение

0
2416
Рейтинг на статия

Отглеждането на пъдпъдъци е пряко свързано със здравето на птиците. Колкото по-добре фермерът следи собствения си добитък (храни се правилно и създава комфортни условия за живота на домашните любимци), толкова по-силен ще бъде имунитетът на птиците. Но има специални болести на пъдпъдъци, които се проявяват не по вина на човека. Те възникват поради вредното въздействие на външни фактори.

Пъдпъдъчни болести

Пъдпъдъчни болести

Всеки фермер трябва да знае как да разпознае тази или онази болест при птиците и как да се отърве от нея, защото някои патологии могат да повлияят не само на продуктивността на пъдпъдъците, но и да станат основната причина за смъртта им.

Защо болната птица е опасна?

Пъдпъдъчите яйца са точно продуктът, за който животновъдите отглеждат тези птици. Биологичната стойност на яйцата е свързана с голямо количество фосфор и магнезий в състава. Именно тези микроелементи осигуряват необходимия растеж за растящия организъм. Педиатрите препоръчват на младите майки да дават пъдпъдъчи яйца на деца от една година. Също така лекарите включват по няколко яйца на ден в диети за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, ендокринната система и т.н. Лекарите съветват да ги включите в собствената си диета, дори ако пациентът е изложен на риск от подагра.

Но по пътя животновъдът може да се сблъска с различни болести на птиците, което ще създаде много проблеми с по-нататъшното им размножаване, особено ако тези болести са заразни. Пъдпъдъците са птици с висока устойчивост на инфекциозни заболявания. Но ако добитъкът не се наблюдава от ветеринарен лекар и не се извърши определена ваксинация, всички усилия на фермата за отглеждане на птици може да са напразни. Бактериите, вирусите и паразитите могат да атакуват един индивид и всички животни ще страдат от тях, така че трябва да знаете всичко за болестите на пъдпъдъците, тяхното описание и методи на лечение, за да сте готови да предоставите навременна помощ на птиците и да спасите вашите собствен бизнес от загуба.

Разновидности на пъдпъдъчни болести

Пъдпъдъците имат силен имунитет, но понякога не могат да се справят с „врага“, който може да навреди не само на една птица, но и на целия добитък, съдържащ се във фермата. Пъдпъдъчните заболявания обикновено се разделят на:

 • паразитен;
 • неинфекциозен;
 • инфекциозен.

Всеки от тези видове включва голям брой заболявания с различна тежест, които имат свои собствени симптоми и характеристики на тяхното откриване. Освен това раните заплашват по-често младите животни, отколкото възрастните.

Някои от тези заболявания са опасни за хората (салмонелоза, пситакоза и др.), Така че всеки фермер трябва да знае всичко за болестите на пъдпъдъците и как да ги лекува.

Опасност от незаразни болести на пъдпъдъци

Опасността от незаразни болести на птиците до голяма степен зависи от характеристиките на грижите за тях и тяхната поддръжка.Някои патологии имат остри симптоми, но бързо се излекуват с правилния подход. Други изискват професионален надзор от ветеринарни лекари. Неинфекциозните болести на пъдпъдъците не представляват заплаха за човешкото здраве, но могат да „засегнат“ производството на яйца от птици. Най-често пъдпъдъците имат признаци на заболявания като:

 • загуба на пера;
 • хиповитаминоза;
 • кълване;
 • физическо нараняване;
 • деформация на черупката;
 • пролапс на яйцепровода.

Най-честите случаи са фрактури и други физически наранявания. Страхът и природата на пъдпъдъците често са основната причина за появата на подобни проблеми. За да се избегне сериозно нараняване на птиците, животновъдът трябва да осигури достатъчно място в техните клетки или птицеферми. Но това не гарантира пълна безопасност за пъдпъдъци, така че трябва да сте наясно какви симптоми показват фрактури при птиците и какво да правите в такива ситуации.

Слабото място на птиците са крилата и лапите им.

Именно те са най-често склонни към фрактури. Ако фермерът забеляза, че пъдпъдъкът се държи агресивно и крилото или лапата му са фиксирани в неестествено положение, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Понякога пристигането на специалист е невъзможно или може да не се случи скоро. В такива случаи трябва да се окаже първа помощ на пострадалото пъдпъдък.

Как да предоставим първа помощ при фрактури на пъдпъдъчи крайници?

Само ветеринарен лекар може правилно да лекува фрактура при птица. Неговите препоръки трябва да се следват след нараняване. Но всеки животновъд трябва също да знае как да оказва първа помощ на човек, докато специалист стигне до фермата. Човек трябва:

 1. Третирайте увреденото място с фурацилин или манган.
 2. Притиснете счупения крайник към тялото на птицата.
 3. Нанесете шина от памучна вата, фиксирана с бинт или друга кърпа.

Подробни инструкции за това какво да правите в случай на наранявания при пъдпъдъци можете да получите, като гледате подробно видео. Ако птицефермата сбърка и пъдпъдъкът няма признаци на фрактура, превръзката се отстранява. Ако кожата на птиците е повредена, нараненото място се третира с йод или брилянтно зелено.

Птиците също могат да получат физически наранявания от кълване.

Те често се бият помежду си, сериозно се нараняват и проявяват признаци на канибализъм. Освен това безопасността на яйцата също не е гарантирана. Пъдпъдъците атакуват бъдещото потомство и го изяждат. Ако животновъдът забележи прекомерната агресия на отделни индивиди, той трябва спешно да вземе мерки за спасяване на цялото стадо: да засади диви птици в отделни клетки и да осигури първа помощ на жертвите.

Други незаразни болести

Алопецията (неравномерна загуба на пера) е често срещан проблем в резултат на лоша грижа и поддръжка на птиците. Това пъдпъдъчно заболяване има свои собствени симптоми, които са лесни за определяне дори за неопитен животновъд. Фокусите на загуба на пера са разположени на гърба и главата на птиците. Този симптом е единственият при това заболяване, той се проявява на фона:

 • липса на обогатена храна в диетата;
 • липса на аминокиселини и йод;
 • лоши условия на живот: наличие на течения в птицефермата или високи температури на въздуха.

Единственият симптом на болестта на пъдпъдъците бързо ще изчезне веднага щом развъдчикът въведе необходимите промени в диетата на птиците, а също така осигурява комфортни условия за отглеждането им. Рядко се изисква консултация с ветеринарен лекар, болестите от пъдпъдъци и тяхното лечение зависят от диагнозата.

Друг често срещан проблем, с който фермерите могат да се сблъскат, е деформацията на черупката на яйцата. Това заболяване на пъдпъдъци е причинено от хранителни грешки. Калцият и витамин D. се считат за особено важни. Необходимо е храната да се насити с витамини и минерали. Най-добрите лекарства за това заболяване са тебешир, черупки и натрошени черупки.

Болестите на птиците, причинени от липсата на витамини в диетата, имат голям брой разновидности.В допълнение към деформация на черупката и фокална загуба на пера, пъдпъдъците могат да показват признаци на хиповитаминоза, както и пролапс на яйцепровода. Тези заболявания могат да бъдат класифицирани като особено опасни, тъй като могат да причинят проблеми с производството на яйца. Понякога те водят до смърт на птици.

Инфекциозни заболявания и особености на тяхното лечение

Най-често срещаните болести на пъдпъдъците, които са заразни, изискват спешни мерки за тяхното лечение. Най-често птиците страдат от:

 • псевдо чума;
 • пулороза;
 • аспергилоза;
 • салмонелоза;
 • колибактериоза.

Лечението и симптомите на пъдпъдъчните инфекциозни заболявания имат свои собствени характеристики. Някои от тях се дължат на неточности в съдържанието, но по-често лошите грижи играят второстепенна роля. Вирусите, които атакуват добитъка, често са остро симптоматични. Освен това не всички патологии са излекувани. За да не болните пъдпъдъци не застрашават здравето на останалата част от добитъка, те трябва да бъдат унищожени.

Освен това не всички птици са податливи на атака от определен вирус. Някои пъдпъдъци са имунизирани срещу псевдочума (нюкасълска болест). Характеристика на тази патология е бързото разпространение на вируса и смъртта на добитъка. Най-често оцелелата част от птиците, които, когато се държат с заразени, не развиват симптоми на псевдочума и показват имунитет срещу такова заболяване. Освен това липсата на признаци на инфекция не влияе върху това дали пъдпъдъците са носители на болестта.

Нюкасълска болест и салмонелоза

Такава болест на пъдпъдъците като псевдочума е една от най-опасните и непредсказуеми. Неговите симптоми са:

 • бездействие и летаргия на птицата;
 • твърд дъх;
 • замъглени очи;
 • проблеми с координацията;
 • агресия;
 • извита шия и увиснала опашка с крила.

Псевдочумата се отнася до онези болести на пъдпъдъци, за които няма ефективно лечение. Месото на такава птица, както и нейните яйца, трябва да бъдат унищожени. Ако се погълне храна, замърсена с псевдочума, човек може да бъде отровен и дори да умре. Тази предпазна мярка се отнася за всички инфекциозни заболявания.

Салмонелозата е също толкова опасно заболяване. Най-често се появява поради грешки в грижите и поддръжката на птиците. Лошата вентилация в къщата и некачествените фуражи са основните причини за бактерии в организма. След дефекация изпражненията се слепват надолу под опашката и се превръщат в основната заплаха за другите птици, отглеждани във фермата. Както при псевдочумата, лечението на такова заболяване няма да бъде ефективно. Заразените със салмонелоза се унищожават.

Други заразни болести

Някои заболявания на добитъка са по-склонни да застрашават младите животни, отколкото възрастните. Един от тях е пулорозата. Неговият причинител е салмонела. Това се случва поради хипотермия, рядко почистване и дезинфекция в птицефермата, както и поради некачествени фуражи. Открояват се следните признаци на пулороза:

 • сънливост и проблеми с координацията, птиците не стоят добре;
 • раздразнителност, страх;
 • запушване на ануса с изпражнения.

Описанието на болестта на пъдпъдъци е трудно да се обърка с други животозастрашаващи заболявания. Но, както и при другите патологии, всякакви усилия са напразни. Пъдпъдъците трябва да бъдат избити, а местообитанието им - дезинфекцирано. Освен това на здравите птици трябва да се инжектират антибиотици. Такава превенция ще спаси живота на останалите животни.

Има и заболявания, причинени от гъбични инфекции. Един от тях е аспергилозата. Неговият причинител е гъбата aspergillus fumigatus. Отличителен симптом е синият цвят на клюна. Може да се види и на лапите му. Пъдпъдъците на всяка възраст могат да го получат. За разлика от други заболявания, лечението му може да бъде ефективно с правилния подбор на лекарства.

Пъдпъдъчните очни заболявания също не са необичайни.Поради проникването на мръсотия или отломки в тялото, птиците показват признаци на инфекциозен конюнктивит. Лечението се извършва с антибиотици, както и изплакване на очите с разтвор на борна киселина. Колкото по-рано развъдчикът открие признаци на болестта, толкова повече шансове други птици да не могат да получат конюнктивит.

Паразитни инфекции

Превенцията и лечението на паразитни инфекции може да се извършва без участието на ветеринарен лекар, но под негов надзор. Всяко пъдпъдък може да се разболее от кокцидиоза, малфафагоза или сингамоза. Рискът от инфекция се увеличава, ако къщата рядко се дезинфекцира. Всички заболявания имат едно общо нещо - паразити. Нематодите и протозоите атакуват тялото на птиците чрез въздух, храна и контакт с всякакви предмети.

Причинителят на кокцидиозата са най-простите кокцидии. Той се установява в червата на птиците и дразни стените му. Признаци на инфекция са тъмни, пенливи изпражнения, отказ от ядене и летаргия. Такова заболяване може да бъде излекувано само от ветеринарен лекар, който ще извърши имунизация и ще предпише курс на кокцидостатици.

В крайна сметка горното описание на видовете заболявания, характерни за пъдпъдъците, би трябвало да подтикне идея: как да се лекува заболяване, по-добре е да се предотврати, да се следи качеството на условията за отглеждане на птици и да се свържете с ветеринарен лекар, ако има съмнения за симптоми.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус