Зимни сортове круши

0
1283
Рейтинг на статия

Зимните сортове круши се отличават с висок добив, годност за съхранение и дълъг срок на годност. Има много сортове зимни круши, след изучаване на характеристиките на основните, ще бъде възможно да се определи и избере най-добрият вариант за засаждане.

Зимни сортове круши

Зимни сортове круши

Характеристики на сортовете

Зимните сортове круши имат красив външен вид, не се влошават по време на транспортиране, те се отглеждат за продажба. Зимните сортове круши имат основната характеристика: те са устойчиви на зимата и дълъг срок на годност на културата. Плодовете се събират преди началото на узряването, те се събират, опаковат, съхраняват около 30-60 дни. През това време те се пълнят със сокове, достигат, узряват, придобиват обичайния вкус и аромат.

Зимните круши са сладки, съдържат голямо количество захар и витамини.

Сортовете зимни круши се съхраняват шест месеца при добри условия. Крушите се използват за прясна консумация, за преработка в сок, конфитюр, за замразяване и сушене.

Класификация на сортовете

Според срока на годност сортовете се разделят на 3 вида:

  • ранна зима - плодовете се съхраняват до януари-февруари;
  • зимно - съхранява се до края на март;
  • късна зима - използват се до края на пролетта.

Curé

Curé е ранно зимен сорт с интересна история на произхода. Разсадът е намерен през 1760 г. от Curé Leroy в гората по стечение на обстоятелствата.

Дърветата растат високи, с гъста корона, крушите узряват в края на септември, вързани на купчини. Теглото им е от 160 г до 250 г. По време на прибиране на реколтата те са зелени, когато узреят придобиват лимонов оттенък, понякога върху тях се появява розов руж. Плътта на Cure е нежна, с аромат на индийско орехче, понякога тръпчиво, има сладко-кисел вкус, понякога се оказва без вкус. Когато узрее, вкусът се появява само леко. Срокът на годност на Curé е 30-60 дни. Топлото време е важно за дърветата. Те плододават редовно, добивите им достигат до 500-600 кг от дърво.

Любимият Яковлев

Дървото от сорта Любимица Яковлева има голяма корона, сладко-кисели плодове. Дава реколта от 6-та година, в началото на есента крушите вече са годни за консумация. Те се събират незрели, увиват се в хартия и се съхраняват на хладно място за около 60 дни, където узряват.

Малвина

Зимна малвина е нов вид зимни круши. Плодовете му се съхраняват до февруари-март. Те са зелено-жълти с червен руж, тежат 130-170 g.

Artyomovskaya зима

Сортът Artyomovskaya е отгледан в Донецк. Цъфти през втората половина на декември.

Дървото има широка корона. Той е непретенциозен в грижите, спокойно толерира суша, горещина и студ. Теглото на плодовете достига 250 g, те имат ярко жълт цвят, имат червен руж. Круша Artyomovskaya е транспортируема и се съхранява до февруари.

Зимен декан

Плодовете могат да се съхраняват дълго време

Плодовете могат да се съхраняват дълго време

Деканът е известен като Зимна херцогиня. Този късен сорт е мощно дърво с широка разклонена корона. Деканката дава плодове рано и редовно, има големи бучки, които растат на клони на гроздове. Кожата е гладка, с красив светло кехлибарен нюанс.Пулпът е месест, бял, има сладък вкус. Плодовете се съхраняват и транспортират добре.

Зима Mlievskaya

Круша Mlievskaya има високи дървета с пирамидална корона, които растат добре в северните райони, дават обилна реколта 4-6 години след засаждането. Тегло на плодовете - 200 г. Целулозата е сочна, сладка с кисело. Зимоустойчивите круши узряват от октомври до новата година и се съхраняват до края на април. Предимствата на сорта са устойчивост на гъбични атаки, непретенциозност, устойчивост на замръзване.

Недостатъците включват големи размери на дървото.

Круша Глазкова

Сортът Глазкова има добър вкус, устойчив е на замръзване, има средни плодове, теглото им е от 160 до 200 г. Реколтата се съхранява за около 6 месеца. Зрелите плодове имат сладникав вкус.

Киргизки

Киргизката круша произхожда от Киргизстан. Има големи (225-245 g) плодове със зеленикаво-жълт цвят, след което стават златисти с червен руж.

Според описанието плодовете имат плътна пулпа, приятен вкус и малко стипчивост. Съхраняват се на хладно до началото на април. Киргизката круша е зимоустойчива, с красиви плодове, реагира добре на транспортирането.

Кубоиден

Кубоидната круша е късен сорт. Ражда плодове с тегло 150-200 г. Реколтата се събира в началото на октомври. По това време плодовете са все още зелени с розов руж. Те узряват през декември, пожълтяват, ружът става пурпурен.

Сортът с форма на кубарев има отличен вкус, сочна бяла плът. Съхранението е възможно до март. Сортът е плодоносен, зимоустойчив и устойчив на суша, не се страхува от струпясване.

Първата реколта се събира 6-7 години след засаждането.

Грижа

За дървото трябва да се грижи правилно

За дървото трябва да се грижи правилно

Разсадът расте, развива се и дава богата реколта с подходящи грижи. Състои се от редовно напояване, торене, разрохкване на почвата, премахване на плевели и навременна резитба.

Сортовете зимни круши не се нуждаят от много влага. Поливането се извършва веднъж седмично. Едно дърво се нуждае от 12 литра вода. По време на периода на узряване напояването се спира.

Подхранване

Дървото се тори с всички полезни вещества, внасят се органични и минерални торове. Липсата на азот влияе върху растежа на дървото: листата пожълтяват, яйчниците се рушат. При липса на фосфор се получава лошо формиране на плодни пъпки. При липса на калий растежът на леторастите спира. Калцият е отговорен за образуването на костите.

Полезно е да се хранят дървета с компост, оборски тор, хумус, амониев нитрат.

Подрязване

През втората година след засаждането дърветата се подрязват всяка пролет. Ръстът от предходната година се съкращава с една трета, като същевременно подобрява растежа на дървото и увеличава добива.

Заключение

Зимните устойчиви на замръзване круши са разнообразни, всеки вид има своите положителни и отрицателни страни. С подходящи грижи те ще ви изненадат с вкуса на плодовете и високи добиви.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус