Характеристики на сорта катедрални круши

0
857
Рейтинг на статия

Катедралната круша е устойчив на зимата, ранно растящ сорт овошки. Плодовете от този тип са подходящи за сурова консумация и консервиране. Реколтата дава добри добиви дори при неблагоприятни условия на отглеждане.

Характеристики на сорта катедрални круши

Характеристики на сорта катедрални круши

Характеристики на сорта

Положителни качества на сорта:

 • висока производителност;
 • ранна зрялост;
 • устойчивост на болести.

Въпреки положителните качества, сортът има редица недостатъци:

 • малък размер на плодовете;
 • второстепенен плодов вкус;
 • кратък срок на годност.

Видът се използва широко в умерените и топли климатични зони. Сортът е устойчив на болести, поради което се използва за разплод. Катедралната круша се нуждае от опрашители за добри добиви. Сортът започва да дава плодове след 3-4 години.

Описание на дървото

Короната има формата на пирамида, плътността на широколистната покривка е средна. Клоните са разположени под остри ъгли спрямо ствола (26-31 °). Цъфтежът е гъст. Височината на дървото е 3-4 м.

Листата са удължени, със заострен край, наситен зелен цвят, с къса дръжка. Плочата е гладка, дебела и усукана нагоре.

Описание на плодовете

Плодовете узряват през втората половина на август, връзват се на няколко парчета на съцветие и са здраво прикрепени към дървото. Средният размер на плодовете е от 110 до 130 г. Той е добре транспортируем. Формата е удължена, крушовидна.

Катедралата Круша обикновено има суха, плътна и груба кожа. Плодовете, израснали от слънчевата страна, са покрити с пурпурни точки. Дръжката е къса, удебелена от двете страни.

Делът на захарите в един плод е 8,5%, киселините - 0,3%.

Грижа

Избор на фиданки

Трябва да се изберат гладки и равномерни разсад. Препоръчително е да купувате едногодишни, тъй като те имат добра степен на оцеляване. Преди засаждането дървото се държи в кофа с вода за 2-3 часа. Това му помага бързо да се адаптира към новите условия.

Как да изберем разсад:

 • Огледайте разсада за вредители.
 • Обърнете внимание на еднородността на цвета: той трябва да бъде еднакъв в клоните на разсада. Наличието на петна показва наличието на болести от круши.
 • Купувайте разсад от доверени продавачи.

При засаждане се изисква да се гарантира, че размерът на ямата съответства на размера на кореновата система. Важно е стълбът за засаждане, третиран от гниене от долната страна, да се забие в земята с поне половин метър. Необходимо е да се излее хумус и торф в ямата.

Мулчиране

Мулчът предпазва почвата от прегряване през лятото. Процедурата се прави най-добре през пролетта, но преди да направите това е важно да се уверите, че почвата е влажна и без плевели. Най-добрите материали са слама, сено, прясно окосена трева, фино натрошена коприва, дървени стърготини. Подходяща е и специална кора за мулчиране на дървета и изгнили игли.

Поливане

Следвайте графика си за поливане

Следвайте графика си за поливане

Катедралата Круша се нуждае от редовно поливане. Напояването трябва да се извършва стриктно съгласно определен график:

 • когато пъпките се отварят (май);
 • 10 дни след цъфтежа (юни);
 • през периода, когато плодовете се изсипват (началото на средата на юли);
 • когато дървото започне да хвърля листата си (началото на октомври).

За разсад са достатъчни 3-4 литра вода. Обемът вода, необходим за възрастни круши, е 7 кофи на дърво. Важно е да се избягва най-често срещаната грешка: поливане близо до багажника. Дървото трябва да се полива под короната.

Необходимо е да се гарантира, че дълбочината на водата близо до дървото е 6-8 m.

Подхранване

През първата година след засаждането дървото на катедралната круша не се нуждае от оплождане. През втората година дървото трябва да се храни с органични смеси. Подхранването трябва да съдържа минерални компоненти:

 • азот - 0,5%;
 • калий - 0,3%;
 • фосфор - 0,3%

Азотът се използва само по време на пролетно хранене. През лятото дървото се подготвя за зимуване и стимулирането на растежа може да навреди на културата.

За да се увеличи устойчивостта на дървото към замръзване и болести, се извършва профилактично лечение с разтвор на циркон или екоберин: това предпазва дърветата от ларвите на вредни насекоми и гъбички. Също така, стара кора и мъх се почистват от багажника.

Формиране на корона

През първата година дървото не се нуждае от резитба. През втората година се формира първото ниво. За това са останали само 2 силни клона, останалите се отрязват под пръстена. Най-добре е да се режат през пролетта, когато температурата на въздуха е най-малко -8 ° C. Обрязването се извършва преди началото на соковия поток.

Струва си да отрежете повредените листа. Препоръчва се също да се премахнат заразени или изгнили плодове. Подрязването не се препоръчва през лятото и зимата. Метеорологичните условия през тези сезони няма да позволят на рязането да се изтегли, което значително ще отслаби растението.

Вредители и болести

Градинският сорт круши Катедралата е устойчив на болести, но за превантивни цели е препоръчително да се премахнат листата след падането на листата.

Остатъците от листата могат да причинят струпясване. Болестта е уязвима за Хорус. Профилактиката се извършва преди цъфтежа.

Този сорт може да бъде податлив на листни жлъчки. Това е малко насекомо с размер до 2-3 мм, което се храни с млади листа. Инсектицидите помагат да се отървете от листната жлъчка.

Има и други вредители, които могат да навредят на растението:

 • жлъчни акари;
 • листна въшка;
 • молци;
 • медени кърпи.

Правилната грижа помага да се отървете от тях. Необходимо е да отстранявате падналите листа навреме и да проверявате състоянието на дървото веднъж седмично: изследвайте листата, кората, клоните, плодовете. Побеляването на багажника с вар служи като добра защита срещу вредители. Също така трябва да извършите третирането с 3% разтвор на борна течност преди и след цъфтежа.

Заключение

Катедралната круша привлича много градинари със своето описание. Сортът е непретенциозен в грижите. Реколтата е подходяща за отглеждане на частни парцели и в промишлен мащаб.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус