Описание на валентинка круша

0
1353
Рейтинг на статия

За да отгледате крушово дърво и да се насладите на вкусни и здравословни плодове, трябва да изберете подходящ сорт. Той трябва да е издръжлив, самоплоден, да понася повечето болести и да дава висок добив. Крушата на Свети Валентин има такива качества.

Описание на валентинка круша

Описание на валентинка круша

Крушови характеристики

Благодарение на уралските агрономи е отгледан сорт Валентин. Получава се с помощта на голям брой хибридни видове круши, които винаги дават сочна и качествена реколта, дори при най-неблагоприятни условия.

Сортът круша Валентин е плод, лятно узряване. Височината на дървото е 3 м. Има много клони и буйна корона. Листата на дървото са големи, с остра овална форма. По време на вегетацията се появяват бели цветя, средни по размер с лек аромат. Цъфтежът започва през май и юни.

Според описанието крушите са жълти с розов руж. Тегло 110-140 гр. Сочен е с нежна пулпа, няма гранули вътре.

Ако лятото е горещо, реколтата се събира в средата на август, а през студения период през септември. Плодът е издръжлив. Започва да дава плодове на 4-5 годишна възраст.

Характеристики за кацане

Засаждането на разсад от круши не се различава от засаждането на други сортове. По-добре е да засадите на хълм, така че корените да не изгният и дървото да не умре.

Избор на място и подготовка на почвата

Почвата трябва да е рохкава - тя ще движи добре въздуха и влагата. Струва си да добавите малко глина, за да задържите влагата близо до корените.

Мястото е избрано на юг или югозапад. Трябва да е добре осветено, но не и знойно. Поради специалната коренова система растението се отнася добре с влагата, но ако въздухът е прекалено влажен, започва да отслабва.

Засаждане на растение

Подготовката за кацане се състои от следните стъпки:

  • изкопава се дупка с параметри 60х100 см;
  • външният слой на земята е най-плодороден: към него се добавят хумус, торф, пепел, суперфосфат, калиева сол, вар и пух (2-3 кофи от всяко вещество), всички компоненти се смесват добре и се нанасят;
  • те вземат колче и го забиват в центъра на ямата и оформят земята около него под формата на хълм - поставят разсад на самия му връх, внимателно разстилат корените и го поръсват с останалата земя: тя е необходимо да се контролира дълбочината на засаждане, корените трябва да са над нивото на земята;
  • препоръчва се растението да се напоява с вода в 3 кофи, независимо от метеорологичните условия;
  • когато почвата близо до растението изсъхне, разсадът е прикрепен към колчето и земята се мулчира с хумус или игли.

Правила за грижи

Правилната грижа за дървото ще има добра реколта.

Правилната грижа за дървото ще има добра реколта.

След засаждането на дървото трябва да се осигурят грижи, които да му помогнат да расте и да се развива през първата година от живота.

Мулчиране

Забранено е замърсяването на кръга на ствола на дървото. Той трябва да се поддържа чист, мулчиран или разхлабен. Мулчът е в състояние да предпази кореновата система от сухота, от появата на плевели, контролира влажността на почвата, предпазва дървото от стрес и резки промени в температурата.

Поливане

Крушата обича влагата, така че периодично трябва да се полива. Растението трябва да се полива добре преди и след цъфтежа, след появата на плодовете.

Правилната опция за напояване е пръскането, тоест имитация на валежи. Тази процедура е важна, особено през горещото лято. Ако вали често, тогава поливането може да бъде напълно отменено.

Подхранване

Количеството превръзки се избира въз основа на състоянието на растението, плодородието на почвата и индивидуалните характеристики на развитието. Те започват да оплождат, фокусирайки се върху дължината на растежа. За възрастно дърво нормата е годишни издънки с размер 40 см, ако размерът е по-малък, тогава трябва да се приложи тор.

Подхранването се въвежда през втората година от живота. Това се прави през пролетта и есента, препоръчително е да се правят няколко превръзки през лятото. Торове под формата на органични вещества се добавят на всеки 3 години, но минералните торове се добавят всяка година. Препоръчително е да се изгради изкоп близо до дървото. Дължината му зависи от броя на торовете, които ще бъдат приложени. Обикновено се приемат 9 kg хумус, 25 g калиев хлорид и 15 g карбамид на m2. Първо, фосфорно-калиевите торове се добавят към подготвения изкоп и едва след това органични.

Подрязване

След засаждането е по-добре да не се обрязвате, това ще съсипе оцеляването и развитието. Процедурата се извършва през втората година след засаждането, така че узрелите плодове да получават повече хранителни вещества.

Процедурата се извършва на няколко етапа:

  • образуване на корона;
  • отстраняване на изсушени клони преди началото на вегетационния период;
  • основната резитба се извършва в началото на март-април: повечето клони се отстраняват, за да не бъдат натоварени с плодове.

Болести и вредители

Описанието показва, че сортът има слаб имунитет, често болен от струпясване. За борба с болестта е препоръчително да се използват лекарствата Merpan, Horus.

Растението е нападнато от листна жлъчка. Можете да се отървете от него ръчно, като съберете и унищожите гнездата на паразита. Превенцията е третиране с инсектициди.

Заключение

Крушата на Валентин расте в студени региони, радва градинарите с висока и качествена реколта. Ако вземете предвид моментите на грижа за растението, ще извършите превантивни мерки, тя ще ви благодари със сладки и сочни плодове.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус