Правила за засаждане на круши през пролетта

0
1040
Рейтинг на статия

Засаждането на круши през пролетта е най-добрият вариант за градинарите. За да може една култура да расте и да се развива добре, трябва да й осигурите грижи съгласно установените правила.

Правила за засаждане на круши през пролетта

Правила за засаждане на круши през пролетта

Избор на седалка

Крушата предпочита добре осветена и отопляема зона. Това е необходимо, за да могат плодовете да узреят, както и да увеличат добива. Мястото трябва да бъде защитено от студени ветрове и течение. Дърветата са в състояние да издържат на температури до -25 ° C, но при спокойно време. Южната страна на градината е идеална.

Почвата

Почвата за засаждане на култури се избира плодородна и рохкава. Растението процъфтява на песъчливи глинести, слабо кисели почви или с неутрално ниво на pH. подпочвените води трябва да лежат на дълбочина най-малко 3 м: това ще предотврати загниването на корените на растенията. Круша не понася излишната влага, така че е по-добре да изберете място на хълм.

Следните видове почви не са подходящи за отглеждане:

 • пясъчен;
 • строшен камък;
 • варовик;
 • блатист.

Крушата се засажда на разстояние най-малко 3 м от сградите, така че да не създава засенчване. За самоплодни сортове се внимава да се гарантира, че опрашителите растат наблизо.

По-добре да засадите близо до ябълково дърво. Не си струва до планинската пепел, защото те са засегнати от едни и същи вредители. Разстоянието от другите дървета трябва да бъде най-малко 5 м. Препоръчително е да се определи мястото за константата на растението, тъй като крушата не понася добре пресаждането.

Подготовка на сайта

Подготовката се извършва през есента. С високо ниво на киселинност земята го неутрализира. За това към почвата се добавя вар или доломитово брашно. Не забравяйте да следите количеството въведени вещества, тъй като културата не приема алкална земя. Червеите спомагат за увеличаване на рохкостта на почвата. Ако на мястото няма достатъчно, те носят копка от пасището или земя от гората.

Върху заблатената почва периметърът се изкопава по периметъра на площадката, която трябва да излиза извън избраното място. Това се прави, за да се отцеди излишната влага. След това те оборудват дренажа. Изкопайте окопите и ги запълнете:

 • на дъното се полагат пънове, стволове, клони и други вещества, които гният дълго време;
 • отгоре се поставят окосена трева, паднали листа, нетоксични битови отпадъци;
 • покрит със земя.

До пролетта почвата ще се уталожи, след това се извършва засаждане.

В средната лента често се срещат глинести почви. За подобряването им се добавят торф, пясък, изгнил оборски тор или компост. Разпределете равномерно върху сайта, изкопайте. За изкопаване те дават и минерални торове, които се прилагат с изчислението 8-10 g на 1 кв. м.

Приготвяне на яма

Ямката за разсад е достатъчно дълбока

Ямката за разсад е достатъчно дълбока

За да засадите круша през пролетта, през есента се изкопава дупка. Тя трябва да е дълбока около 1 м и 80 см в диаметър. Този размер ще осигури правилното развитие на кореновата система на растението.

 • На дъното се поставят 3-5 кофи хумус или оборски тор;
 • заспивайте с тази смес: 2 кофи пясък, 1 супена лъжица. суперфосфат, 2 с.л. л. лекарството Агрикол, 4 с.л. л. калиев сулфат, изложен на земята.

В копата се изсипват 2 кофи вода. Те се оттеглят от средата му с 30 см, забиват дървено колче.Височината му трябва да бъде до 0,5 м над нивото на земята. Оставете до пролетта. През зимния период почвата има време да се уталожи.

Избор на фиданки

По-добре е посадъчният материал да бъде зониран в района, където е засаден. Закупуването на разсад се извършва в детска градина или в градински център. През есента изборът е много по-голям, така че те се закупуват предварително и се погребват в пръст или пясък в наклонено положение.

Показател за здравето на разсад е липсата на механични повреди, израстъци, язви, както и еластична и гладка кора.

Кацане

Необходимо е да се засажда круша през пролетта, когато вече не се очаква значително понижаване на температурата.

Това се прави преди листата да цъфтят, докато дърветата все още спят. Въз основа на климатичните условия на региона, процедурата се извършва от края на март до началото на май.

Засаждането на разсад се извършва в облачно тихо време. В навечерието на манипулацията ямата за засаждане се полива с разтвор на препарата Kornerost (3 таблетки на 10 l вода). След това правят дупка, която да пасва на кореновата система. В центъра му се изсипва малка земна могила. За да засадите растение, трябва да следвате тези инструкции:

 • предварително изправете корените на разсада;
 • потопете ги в глинена каша: това ще осигури добър контакт със земята;
 • инсталирайте дървото от северната страна на колчето, така че кореновата шийка да излиза на 5-7 см над нивото на почвата;
 • покрийте със земя, разклащайки се, тогава кухините ще се запълнят;
 • набийте леко;
 • вратовръзка за колче;
 • налейте 2 кофи вода;
 • с хумус, мулчирайте земята около разсада - това ще помогне да се запази влагата.

Трансплантация на круша

Ако има нужда от трансплантация на дърво, тогава трябва да изберете по-подходящ метод, тъй като. има няколко от тях. Правилата за най-често срещания метод са както следва:

 • коренът на крушата се изкопава според размера на короната;
 • растението, заедно с буца пръст, внимателно се прехвърля на ново място, за да не се повреди кореновата система;
 • оплодена, покрита с пръст.

Дървото се трансплантира по по-щадящи, но дълготрайни методи. В началото на пролетта, по периметъра на короната, те изкопават изкоп с дълбочина 1 м, достатъчно широк, за да е удобно за извършване на действия. Корените се изрязват, дупката се запълва с плодородна почва. През лятото към него се добавя вода. До есенния период на отсечените корени ще се появят нови влакнести корени. Дървото се премества през пролетта. Този метод насърчава доброто вкореняване на растението - то понася по-добре процедурата.

Има и друг вариант за трансплантация: през пролетта изкопават само половината от дупката, покриват я със земя. На следващата година по същото време копаят втората половина и също заспиват. Круша може да бъде засадена на ново място през есента.

Заключение

За да засадите правилно круша през пролетта, трябва да следвате всички препоръки. През лятото те контролират развитието на дървото. Ако е необходимо, коригирайте го. Извършването на процедурата през есента не дава такава възможност.

Има и други начини за засаждане на култура. Напоследък методът за засаждане на круши върху джудже подложка, който се използва като дюля, придоби популярност.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус