Характеристики на сортовете круши Светлянка

0
1066
Рейтинг на статия

Крушата Светлянка по право заема своето място сред най-популярните овощни дървета в ОНД. Хибридният сорт е отгледан от руски животновъди и е разрешен за използване в Централния регион от 2002 г.

Характеристики на сортовете круши Светлянка

Характеристики на сортовете круши Светлянка

Характеристики на сорта

Круша Светлянка се отнася до ранните есенни сортове, започва да узрява през първата половина на септември. Мразоустойчиво, дълготрайно растение, започва да дава плодове след 6-7 години. Нека разгледаме по-подробно външния вид на това дърво и описанието на плодовете му.

Описание на дървото

Описанието показва, че дърветата от този сорт достигат средна височина в растеж, имат разперена, широкопирамидална корона. Листата са малки, гладки, зелени, овални, с назъбвания по ръба.

Дръжката е тънка, гола. Бъбреците са малки, гладки, конична форма. Издънките са прави с много леща, светлокафяв цвят. Дърветата от този сорт имат смесен тип плододаване.

Описание на плода

 1. Размерът на плодовете е среден до малък.
 2. Заоблена форма, имат зеленикаво-жълта кожа с восъчно покритие. Когато е напълно узрял, цветът се променя на златисто жълт.
 3. Дръжката е косо поставена, фунията е дълбока.
 4. Пулпът на плодовете е нежен, сочен, с приятен аромат, без гранулиране.
 5. Светлянка има кисело-сладникав вкус.
 6. Семената са средни по размер, черни, продълговати.

Плодовете се съхраняват около 3 месеца в хладно помещение; при по-дълго съхранение се наблюдава повърхностно гниене на крушите.

Грижа

Круша Светлянка е уязвимо и взискателно дърво. Грижата за него се състои в поливане, резитба, торене и разрохкване.

За да получите реколта, трябва да се гледа круша

За да получите реколта, трябва да се гледа круша

Поливане

Поливането през различни сезони има свои собствени характеристики:

 1. През есенния период е необходимо да се полива в началото на септември, да се прилагат торове, съдържащи фосфор и калий. Това ще помогне да се спечели енергия за младите дървета, за да издържат успешно на зимуването. През пролетта трябва да поливате крушата 2-3 пъти.
 2. През лятото крушата също се нуждае от поливане 2-3 пъти. Първото поливане се извършва в началото на юни, следващото е по-близо до средата на юли, а последното е в края на август. По време на суша можете да го поливате през първата половина на август. Подхранването с торове се извършва с високо съдържание на калий и фосфор.

Поливането се извършва съгласно системата за пръскане, когато дюза с малки отвори е разположена до дървото и симулира дъжд. След поливане почвата се разхлабва, за да осигури на корените кислород.

Подхранване

Торове, съдържащи азот (пилешки тор, карбамид) се въвеждат, за да стимулират растежа на дърветата. Стимулирането се извършва преди набъбване на пъпките и след цъфтежа.

Подрязване

Също така е необходимо да се помни за процедурата за подрязване на короната на Светлянка и да се съкрати годишният растеж. С растежа на короната плодовете на дървото ще имат тенденция да намаляват по размер.

Подрязването, подобно на поливането, трябва да се извършва през есента, пролетта и лятото:

 1. В края на август е необходимо да се отрежат повредените и сухи клони и да се изгорят. Това ще помогне да се предпазят растенията от различни заболявания.Едногодишните издънки трябва да бъдат съкратени само с една трета, като не забравяме да оставим няколко пъпки.
 2. През пролетта е необходимо да се премахнат всички криви, вертикални, счупени клони.
 3. През лятото не се изисква подрязване на короната. Изключение - в случай на прекомерно удебеляване, можете да се отървете от ненужните клони.

Трябва да се помни, че през зимата крушата може да бъде засегната от мишки и други малки гризачи. За да се избегне това, багажникът се увива в плътна кърпа, която се третира с разтвор. След това багажникът се поръсва със земя и сняг. Трябва да се избягва силно уплътняване.

Вредители

 1. Крушови трион - ларвите му са в средата на яйчника, хранят се в сърцевината, след което се преместват в съседни плодове. Ларвата е способна да увреди 3-4 плода, което ги кара да почерняват.
 2. Плодови акари - хранят се със сока на дърветата, което води до нарушаване на водния баланс, забавяне на фотосинтезата и преждевременна зеленина.
 3. Молци - активно поглъщат плодовете на крушовите култури и снасят яйца върху тях.
 4. Глог - унищожава всички яйчници и цветя, оставяйки след себе си само голи клони.
 5. Обикновената крушова медена роса е вредител, който изсмуква сока от листата на дървото, след което те се извиват и падат. Дърветата отслабват и дават лоши плодове.
 6. Молците и листните въшки са вредители, които могат за кратко време да унищожат едно крушово дърво, прегризвайки млади издънки и листа. Те могат да ядат плодове.

Мерките за контрол и превенция за този сорт са обработка с инсектициди, изрязване и унищожаване на повредени дървесни структури, варосане на ствола с фунгициди и почистване от стара кора.

Заключение

Сортът круши Светлянка се отличава с високите си вкусови качества на плодовете, идеални за приготвяне на сладко и други препарати за зимата. Плодовете му са хипоалергенни, както децата, така и възрастните ще го харесат еднакво. Но за да може крушата да даде плод, е необходимо да се извърши цялата гама от процедури за грижа за нея.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус