Дати на узряване на круши

0
1591
Рейтинг на статия

Има много видове овощни дървета. Вкусни и сочни плодове се получават дори в умерен климат. Всеки сорт се бере в различно време. Периодът на узряване на крушите се различава според редица критерии.

Време за узряване на круша

Време за узряване на круша

Признаци за узряване на плодовете

Важно е реколтата да се събира навреме, придържайки се към времето на узряване, за да се радвате на витамини до зимата.

Понякога се случва при последния преглед плодовете на крушата да са били твърди и жилави, но при новия изглеждат като памук и с кафява плът. Този проблем се среща при отглеждане на ранозреещи и ранни сортове.

Круша според периода на техническо узряване се определя от редица показатели: вкус, външен вид и среден период на узряване. Метеорологичните условия също играят важна роля: околната температура и количеството на валежите.

Зреенето се определя от следните критерии:

  • кожата на плода променя цвета си, върху крушите се появява руж;
  • отгледаните круши се отстраняват лесно: опашката лесно изостава от клона;
  • при натискане се усеща промяна в насищането, узрелите круши губят своята твърдост;
  • костите на плодовете, откъснати от дървото, трябва да са кафяви;
  • хубава миризма.

За да се избегне презреенето, по-добре е реколтата да бъде събрана веднага. Берат се и неузрели твърди круши: позволява им да лежат няколко дни, през които достигат зрялост.

Ако лятото е горещо и сухо, времето от цъфтежа до узряването се намалява. Ако е готино, се увеличава.

Дори ако всички условия за бране на круши от един и същ сорт и възраст се спазват в различни територии, те узряват по различно време. Това зависи от условията на околната среда, където се извършва отглеждането. Грижата за дървото също играе важна роля. Тя трябва да бъде защитена от вредители, болести и насекоми.

Летни сортове

Летните сортове включват сортове Skorospelka и Детски круши. Те растат в умерен климат, узрявайки от втората половина на юли до началото на август. Съхранението на бързо узряващите плодове е краткотрайно, така че те се отглеждат до лятната употреба.

Сортовете Velikaya Letnaya, Царская, Moskvichka, Kosmicheskaya, Kafedralnaya и други радват със сочна реколта от втората половина до началото на септември. Плодът има плътна плът и може да се съхранява от 5 до 15 дни, в зависимост от нивото на зрялост.

Такива плодове често се използват за зимни приготовления: конфитюри, консерви, плодови напитки се правят от тях. Сладките крушови сортове се сушат на слънце и се сушат във фурната.

Зимни сортове

Зимните сортове се съхраняват до новогодишните празници.

Зимните сортове се съхраняват до новогодишните празници.

Крушите с късен период на узряване се съхраняват до новогодишните празници, при условие, че се събират навреме и се спазват необходимите условия за съхранение на реколтата.

Периодът за прибиране на плодовете от есенни и зимни сортове се пада в края на септември-средата на октомври. Точното време се определя от климата, в който те растат.

Почти всички късно узряващи круши се различават по тегло и имат зелена, жилава кожа. Тяхната зрялост, аромат на мед, сладък и сочен вкус се появяват по време на съхранението.

Приблизително време за събиране по сортове:

  • Pervomayskaya узрява до втората половина на септември, приблизителното му тегло е 200 g, но кожата е зелена.При правилните условия може да се съхранява до шест месеца; плодовете пожълтяват. Когато узреят, те имат кремообразна, сладко-тръпчива пулпа.
  • Белоруският къс се събира до края на септември. Тя има малки плодове с тегло до 120 g, зелени при прибиране на реколтата и жълто-оранжеви в зрялост. Те се държат добре до пролетта.
  • Rossoshanskaya късно дава плодове с тегло до 350 g, които узряват до края на септември. В рамките на 2-4 месеца плодовете пожълтяват и придобиват сочен вкус.
  • Брането на крушата на Лир се извършва в края на септември. Крушите са със среден размер, зелени, дори когато са узрели, но месото става бяло, пикантно и сочно. Сортът се съхранява до декември.

Условия за съхранение

Бере се при сухо време. Плодовете се отрязват с дръжка. Колкото по-точно е събирането, толкова по-дълго се съхраняват. Ако е горещо и слънчево, след прибиране на реколтата плодовете трябва да се охладят на сянка. Едва след това те се изпращат за съхранение.

Крушите се съхраняват в дървени или пластмасови кутии. Плодовете се тестват: бити и изгнили плодове се отстраняват. Те се полагат на редове, между които се поставя суха слама или мъх. Контейнерът се премества в помещение, в което температурата на въздуха не се повишава над 4 ° C и влажността остава в рамките на 90-95%.

Заключение

Зрелостта на крушите се определя от външния им вид, вкуса и зреенето на плодовете. Температурата и валежите също имат значение.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус