Правила и време за засаждане на круши

0
1054
Рейтинг на статия

Крушата е известна със своите вкусни, сочни и здравословни плодове. Засаждането на круши на открито се извършва по определен начин.

Правила и време за засаждане на круши

Правила и време за засаждане на круши

Избор на място за кацане

Трябва да изберете правилното място за засаждане на круши. Възрастна круша не се трансплантира, защото може да умре.

Засаждането на разсад се извършва на равна площ, където подземните води са дълбоко заровени. Мястото трябва да е добре осветено от слънцето, за да расте здраво дърво с добра реколта.

Необходимо е време, докато плодовете узреят, в зависимост от климатичните условия и сорта на растенията:

 • за ранни сортове - поне 3 месеца;
 • за средно - 3-3,5 месеца;
 • за късно узряване - 3,5-4 месеца.

Това правило е валидно при условие, че лятото е топло. Оптималната температура е 15-20 ° C.

Правилно засадете крушата през пролетта в безветрен район. Дървото може да издържи на студове до -25 ° C, при условие, че навън времето е спокойно.

Състав на почвата

Препоръчва се засаждането на круши в лека, рохкава и пропусклива почва. Това трябва да бъде плодородна земя, богата на органични вещества и минерали.

Кацанията трябва да бъдат разположени на разстояние 3 м от стопанските постройки. Така че, докато расте, кореновата система на възрастните дървета ще може напълно да се развива.

Опрашване

Правилата за отглеждане на круши предполагат поставянето им в зоната между други овощни дървета. Това ще им осигури добро опрашване и щедра реколта.

Подготовка на яма за засаждане

Добра реколта при правилно засаждане

Добра реколта при правилно засаждане

След като мястото е избрано, те преминават към въпроса как правилно да засадите круша.

За засаждане е необходима яма с дълбочина 1 m и ширина 80 cm. В такова пространство кореновата система ще се развие напълно. Правилната дълбочина за засаждане на круши се определя, като се вземе предвид дължината на корените на разсада: при засаждането корените трябва да бъдат напълно изправени.

Органичен маркер

Преди да засадите растението, наторете дупката за засаждане. В него се изсипват от 3 до 5 кофи с компост или изгнил оборски тор, в зависимост от големината на ямата за засаждане.

Добавяне на минерални торове

За тези дървета само органичните вещества не са достатъчни, поради което в допълнение към компоста (оборския тор) в ямата се изсипват и минерални торове.

Можете да приготвите смес от следните съставки:

 • пясък - 2 кофи;
 • фосфатни торове - 200 г;
 • лекарството Агрикола - 30 г;
 • калиеви торове - 60 g.

Всички съставки се смесват и се смесват с изкопана градинска пръст. Получената смес се пълни в яма. Също така в изкопаната дупка се изсипват 2 кофи вода. В процеса на поливане с вода, добавете разтвор на доломитово брашно (600 g на 10 l вода). Това вещество е отличен дезоксидант на почвата.

След поливане ямата се оставя за 2-3 седмици. През това време земята ще се уталожи и хранителните вещества ще се разтворят напълно. Това ще премахне риска от изгаряне на корените.

Преди засаждането на круши, ямите се поливат с разтвор на Kornerost. Пропорциите са както следва: 3 таблетки от веществото на 10 литра вода.

Изборът на посадъчен материал

В момента има голямо разнообразие от сортове. Най-популярни круши:

 • Ларинская;
 • Бергамот;
 • На децата;
 • Без семена;
 • Велес;
 • Пчелен мед;
 • Москва;
 • Ноември;
 • Горска красота и др.

Всеки сорт има свой собствен период на узряване и плодов вкус. За да отглеждате здравословна и богато плодородна градина, е важно да изберете правилния сорт.

Те избират разсад, отглеждан в разсадници или продаван на градинския пазар. Те се изследват внимателно за повреди и заболявания. По време на проверката не трябва да докосвате корените: те са наситени с вещества за по-нататъшния растеж на дървото.

За да могат крушите да се адаптират лесно след засаждането, ямата за засаждане се напръсква със стимулант на растежа на корените. За това е подходящо лекарството "Kornevin".

Характеристики за кацане

Трябва да засадите круша според всички правила

Трябва да засадите круша според всички правила

Засаждането на разсад на открито е важна стъпка в отглеждането. Инструкциите стъпка по стъпка за засаждане на дървета са както следва.

Необходимо е да се засажда круша през пролетта, когато топлината се стабилизира и заплахата от последните пролетни студове отмине. В средната лента крушите се засаждат в средата или края на април. В районите на южната ивица - в края на март и началото на април. Във всеки случай засаждането на круша се извършва преди началото на подуването и цъфтежа на вегетативните пъпки.

В центъра на ямата за засаждане се забива кол, който служи като опора за младо дърво. Колът трябва да се издигне над повърхността на почвата на 50-70 см. След това се изсипва могила в центъра на дупката. Върху могилата се поставя разсад и корените му се изправят. Отгоре кореновата система е покрита със земя, така че кореновата шийка да е на височина 5-7 см от повърхността на почвата.

При засаждането крушата се разклаща, така че почвата да лежи равномерно и да запълни кухините между корените. Насажденията са леко стъпкани, поръсени с тънък слой хумус, за да се предотврати изпаряването на влагата.

По-нататъшни грижи

Грижите се състоят в навременно поливане, компетентно формиране на короната, редовно разрохкване на почвата и своевременно отстраняване на плевелите. Първата процедура увеличава влаго- и въздухопропускливостта на почвата, втората предпазва от нашествието на паразити, например листни въшки. Този вредител особено обича да пирува със сока от млада зеленина на разсад и причинява болести по дърветата.

През първите години от живота младите насаждения на мястото не се нуждаят от торене, напълно достатъчно торене, направено при засаждане на круша. Грижата се състои в навременно поливане. Важно е да не се оставя почвата да изсъхне, в противен случай младото растение ще изостане в растежа си или ще даде плодове с малки и безвкусни плодове.

С настъпването на дълбока есен стволовете на дърветата са покрити със смърчови клони до първия по-нисък клон на дървото. Тази защита предпазва младите разсад от замръзване и студени ветрове.

Прибиране на реколтата

Важно е не само да засадите правилно крушовото дърво, но и да съберете навреме. Зрелостта на плодовете се определя от сорта. Когато крушите достигнаха желания размер и на местата, където бяха прикрепени дръжките, се появи жълтеникаво време беше време за беритба.

Ако някои от плодовете са все още зелени, не се притеснявайте: на топло място те ще узреят бързо. Презрелите плодове губят своята сочност и аромат.

Летните круши се берат около седмица преди узряването. През това време те ще узреят и ще бъдат подходящи за консумация. Средовете от средния сезон (есента) се премахват през септември и само след месец те ще достигнат необходимата зрялост и сочност. Прибирането на късните (зимни) круши се извършва преди настъпването на първата слана. Такива плодове се отличават със своята твърдост и стипчивост, но при стайна температура бързо достигат и придобиват необходимия вкус.

Засаждане на резници

Резниците трябва да имат здрави листа

Резниците трябва да имат здрави листа

Един от най-лесните и ефективни начини за получаване на нови крушови дървета е засаждането на резници.Основното предимство на ново дърво, получено по този начин, е запазването на всички сортови характеристики на екземпляра майка и бързото плододаване (след около 2-3 години).

Набавяне на посадъчен материал

За средната, южната ивица и северните райони има различни периоди за събиране на резници през лятото. В средната лента те се изрязват през втората декада на юли, в южната - в края на юли или началото на август, а в северната - в края на юни.

За да се получи младо дърво, се използват добре узрели резници с лигнизирана лоза. Важно е издънките да са здрави и плодовити.

Листата по клоните трябва да са отворени, с изключение на най-горния.

Резниците се отрязват рано сутринта. По това време те съдържат много влага. Долният разрез се прави косо към бъбрека, а горният разрез хоризонтално над окото. Всяко парче трябва да има 2 междувъзлия и 1-2 чифта листа. Изрязаните резници се поставят в контейнер с вода, покрит с прозрачен полиетилен. За да се ускори образуването на корени, във водата се добавя лекарството "Kornevin".

Кацане в земята

След няколко дни резниците се засаждат в кутии за разсад. Дъното на контейнера се пълни с хранителна почва, състояща се от черна почва и органични вещества. Горе има слой горещ пясък - 5 см. Пясъкът се излива с вода с добавка на Корневин.

Оптималната дълбочина на засаждане на резници е 1,5 см. Разстоянието между насажденията на круши е 10-15 см. Ако крушовите резници са засадени близо един до друг, те няма да могат напълно да се развият и да развият кореновата система. Някои градинари засаждат растения по двойки в един контейнер за разсад.

Засадените резници са покрити с прозрачна пластмаса, за да се създаде парникова среда.

Грижа за засаждането

Основната грижа за засадените издънки е периодичната вентилация, осигуряваща добро осветление без пряка слънчева светлина. Те също се нуждаят от периодично поливане. За да се предотврати избиването на почвата, растенията се поливат чрез напояване от спрей.

Разлагащите се листа се отстраняват, тъй като те могат да доведат до гниене на багажника и смърт на резници.

След появата на първите корени - след около 1-1,5 месеца - разсадът редовно се проветрява, за да ги адаптира към новия температурен режим.

Прехвърляне

Присаждането на млади растения на ново място в градината се извършва в началото на есента. Кутиите, заедно с резниците, се вкопават в земята. С настъпването на студеното време те се изолират с импровизиран материал: смърчови клони, игли, дървени стърготини - за да се предпазят от зимните студове.

През пролетта, веднага щом топлината се стабилизира, разсадът се трансплантира в предварително подготвено градинско легло на открито.

Възможно е да се трансплантират млади разсад в ново и постоянно местообитание само след една година.

Друг начин за присаждане

Нарязаната и подготвена дръжка се потапя в стъклена бутилка, пълна с вода. В този случай листата не трябва да влизат в контакт с вода, в противен случай рязането ще изгние. Гърлото на контейнера се запечатва с градински лак и бутилката се пуска в земята, така че ръбът на гърлото да е на 15-20 см под земята.

Кълновете, потопени във водата, се отрязват, на него са останали само 3 очи, които са над повърхността на почвата. Клончето е покрито с прозрачен филм, периодично се проветрява и навлажнява. След известно време освобождава корените директно в почвата около бутилката.

Можете да трансплантирате готов разсад на ново място, след като навърши 2 години. През студения сезон е защитен с всякакъв покривен материал.

Грижа

След успешно оцеляване, разсадът се нуждае от добри грижи. За младите растения е важно обилното поливане.

За двегодишна круша се извършва редовно торене с минерални и азотни торове: в началото на вегетационния период, на етапа на поява на яйчниците и след прибиране на реколтата.

Заключение

Засаждането на круши в градината включва избор на място с питателна почва, навременно засаждане, редовно торене и поливане.Само при такива условия градината ще зарадва със здравословна, вкусна и сочна реколта.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус