Отглеждане на сортове круши за района на Чернозем

0
1360
Рейтинг на статия

Сортовете круши за Черноземния регион са термофилни градинарски култури, които узряват към края на лятото. Това са устойчиви на суша дървета, които са непретенциозни в грижите.

Отглеждане на сортове круши за района на Чернозем

Отглеждане на сортове круши за района на Чернозем

Разнообразие от сортове

Сортовете за района на Чернозем са устойчиви на екстремни температури. Те покълват добре в сух климат и се нуждаят от често торене на почвата.

Изборът на сорт за района на Чернозем зависи от размера на парцела и основния състав на почвата. Градинарските култури се нуждаят от влага, без която количеството реколта намалява, а плодовете растат малки и безвкусни.

Най-популярните видове круши за Черноземния регион:

  • Мрамор;
  • Есен Яковлева;
  • Росошанская е красива;
  • Ранно узряване.

Културите са рано узрели. Дърветата растат отстрани и достигат максималната си височина през първата година. Беритбата се извършва в края на лятото (в студените райони реколтата се извършва в началото на есента). Плодовете могат да се съхраняват до 3 седмици, те се транспортират добре. За първи път дърво за региона на Чернозем цъфти в продължение на 6-7 години.

Описание на дървото

Дърветата имат умерена сила. Широката пирамидална форма на Crohn. Дебелината на листата и издънките е средна. Сортът за региона на Чернозем има мощни клони, те са наклонени под ъгъл спрямо основния багажник. Цветът на кората е тъмно зелен. С годините се напуква и става груб.

Цветът на леторастите е тъмнокафяв. Лещата е малка, бяло-сива. Пъпките са триъгълни, леко изпъкнали, тъмни. Листата са средни по размер: те са яйцевидни и тъмнозелени. На листната маса няма опушване. Пластината е гладка и лъскава. Дължината на дръжките е средна.

На дървото има много съцветия (8-9 парчета в един куп). Цветът на пъпките е бял. Средният размер на съцветието е до 4 см в диаметър. Венчелистчетата са леко затворени. Периодът на цъфтеж е среден, така че първите съцветия се появяват в началото на пролетта.

Описание на плодовете

Плодове със среден размер - до 150-170 g всеки. Формата на крушите е кръгло-конична. Повърхността на плодовете е гладка, кожицата е твърда, с малки тъмни петна.

Описание на плодовете на градинарските култури за района на Чернозем:

  • цвят жълто-зелен;
  • след узряване се появява руж;
  • дръжката е дебела;
  • полуотворена чаша.

Малки крушови семена. Цветът им е кафяв. Вкусът на плодовете е сладък. Пулпът е сочен и ароматен. Плодовете съдържат повече от 15% сухо вещество и 7 g аскорбинова киселина на 100 g от продукта.

Отглеждане и засаждане на сортове

За добра реколта трябва да оплодите дървото

За добра реколта трябва да оплодите дървото

Преди засаждането на крушови дървета в Черноземния регион се избира разсад. Ако има добре развита коренова система, цялата зеленина се премахва. На всеки клон се оставят 1-2 листа. Повече листа остава върху разсад, който има няколко корена. За едно дърво са ви необходими поне 12 квадратни метра. m: за разсад се избира просторен и безплатен парцел.

За слизане ямата за засаждане се опложда. За целта към дъното на ямата се добавя смес от суперфосфати и компост. Ако дупката е дълбока най-малко 70 см, се внася органичен тор.Над земята се оставя най-малко 6-7 см от формирания ствол, където кореновата система преминава в ствола на разсада. След засаждането посадъчният материал се полива обилно. През първите 2-3 години дървото се храни с торове, нанесени върху ямата за засаждане, поради което през първата година се извършва само поливане и се организира подслон.

Грижа за растенията

За крушите от района на Чернозем са необходими общи грижи. Коренната част на дървото се полива на всеки 2-3 месеца. Ако почвата изсъхва по-често, увеличете поливането. За зимата поливането се намалява, за да не се навреди на кореновата система. Освен това се изрязват излишните клони: така се формира формата на короната.

Подрязването се извършва през март преди цъфтежа. Премахнете счупени, болни и стари клони. Мястото на среза се обработва допълнително с дезинфектант. Твърде дългите издънки се съкращават. Дърветата се пръскат 2 пъти годишно. За допълнителна защита се използва избелване в началото на есента.

Торене на почвата

Урея или селитра се използва за хранене на дървета. Такива торове се прилагат не повече от 2 пъти годишно. Азотните торове се внасят през топлия сезон. Минерални комплекси се добавят веднъж годишно, след което почвата се напоява добре.

За хранене използвайте разтвор на борна киселина и меден сулфат. Добавените хранителни вещества помагат да се защити младото дърво. За зряло дърво е необходимо допълнително хранене, особено през периода на цъфтеж.

Болести и вредители

Сортовете за района на Чернозем са силно устойчиви на болести. При неправилни грижи дървото страда от септория. Навременната профилактика може да подобри защитните системи на сорта.

Вредителите рядко заразяват градинските култури, така че допълнителната обработка (с изключение на варосването през есента) не си заслужава. Гъбични заболявания на дървото рядко се появяват, когато други градински култури са болни.

Заключение

Крушовите дървета за района на Чернозем растат бързо и добивът се увеличава всяка година (за първи път реколтата дава плод през 6-та година).

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус