Кората на крушата е напукана

0
2205
Рейтинг на статия

Когато отглеждат круши, много градинари са изправени пред факта, че кората се отлепва от дървото, появяват се характерни канали, което води до отслабване на културата. Когато кората на круша се напука, трябва незабавно да се предприемат действия. Нека да разгледаме как да предотвратите проблеми и да излекувате багажника.

Кората на крушата е напукана

Кората на крушата е напукана

Защо се получава напукване?

Измръзване

Студената зима без валежи с резки температурни промени може да провокира обелването на крушовата кора.

Слънчево изгаряне

Кората започва да се напуква поради слънчево изгаряне през зимата. Това се случва в студените зимни дни със спокойно време, когато дървото не е защитено от парещите лъчи на слънцето, падащи върху кората.

При това време клоните с кора бързо се затоплят. След залез слънце, когато настъпи рязко застудяване, на площадките се появяват изгаряния. Постепенно багажникът на крушата се напуква, издънките изсъхват и градинарят ще трябва да отдели достатъчно време за засаждане с по-нататъшно рязане.

Гъби и насекоми вредители

Гъбите и вредните насекоми могат да причинят напукване на дървесината. С течение на времето върху повреденото дърво се образуват много черни точки, след което кората започва да се лющи и след това да се пука.

Често кората се ексфолира, ако е засегната от корояд. Тези насекоми обичат да пируват с плодова дървесина, като частично или напълно унищожават горния слой на багажника.

Откъсването често се причинява от ниски температури и гъбични заболявания.

Черният рак уврежда много култури, включително ябълка и круша. Появява се върху листа, цветя, плодове. Болестта е особено опасна в случай на увреждане на багажника, скелетните клони. На местата, където се появява болестта, се появяват петна с кафяв и лилав цвят, кората започва да почернява и в крайна сметка пада, излагайки дървото. Такива насаждения умират за 2-3 години.

Неправилно изрязване

Рядко при насажденията се получава напукване поради неправилно подрязване на клони, което води до отслабване на крушите и загуба на кора.

Мерки против напукване

Ако се открият пукнатини, кората трябва да се третира незабавно.

Ако се открият пукнатини, кората трябва да се третира незабавно.

Ако на багажника се появят пукнатини, трябва да третирате повредените места с градинска смола. Също така се препоръчва незабавно да захраните дървото с необходимите минерали за бърза регенерация на кората. Само по този начин болестта няма да повлияе на растежа на дървото, по-нататъшното му плододаване.

Предотвратяване на измръзване

Ако кората на крушата се напука през зимата, препоръчително е да се изолира засаждането през зимата, като се използват долните пухкави клони на смърч, дебел слой покривен материал. Трябва да бъдете особено внимателни по отношение на младите разсад.

Гъбички и изгаряния

За да се предотврати заболяването на ствола от болести с различни патогенни гъби, насекоми, през пролетта трябва да се извършва превантивна обработка на кората с различни ефективни готови химикали или витриол.В същото време можете да третирате вече напукания ствол с инсектициди, които ви позволяват да унищожите вредните насекоми.

За да предотвратите появата на слънчево изгаряне върху ствола на крушите, всяка година през есента трябва да избелите ствола и основните клони с варов разтвор. Ако все пак срещнете проблем, отстранете болната кора и обработете раната с водороден прекис. След това намажете пукнатините с боя на маслена основа, естествено масло, глинени препарати.

Борба с насекоми

За да предпазите градината от корояди и други вредни бръмбари, препоръчва се пръскането на круши след цъфтежа с едно от следните средства:

  • Машинка за подстригване;
  • Довереник;
  • Бифентрин;
  • Bi-58;
  • Империя-20;
  • Крона-Антип;
  • Калипсо и други.

Необходимо е да се пръска веднага след като снегът се стопи, преди да се появят първите листа и дървото цъфти.

Как да поправим пукнатини

След процедури, насочени към третиране на дървото, е необходимо да се дезинфекцира раната. За това обелената дървесина се отстранява, кухината се измива, обработва се с меден сулфат. След това трябва да покриете пукнатината със смес, направена от вода, лопен, глина (цимент). Ако проблемът не бъде решен, засаждането ще започне да гние отвътре и растежът на крушата ще се забави. Тази процедура се прави най-добре през есента, така че дупките да се затягат до пружината.

Заключение

Напукването на крушовата кора е сериозен проблем, който никога не трябва да се пренебрегва. Навременните мерки ще помогнат за запазването на реколтата и самото дърво.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус