Размножаване на круши чрез резници

0
1976
Рейтинг на статия

Сред начините, по които можете да отглеждате плодно дърво, се отличава размножаването на круша чрез резници. Важно е да се спазва процедурата, както и да се спазват правилата за грижа за растението след резници.

Размножаване на круши чрез резници

Размножаване на круши чрез резници

Сортове круши

За да размножите крушови резници, обърнете внимание на дървета с малки плодове. Добре е да ги развъждате по този начин. Презрамките на такива дървета се вкореняват по-бързо и процесът на присаждане е лесен.

Сортовете, най-приспособени за отглеждане чрез резници, включват:

 • Паметта на Жигалов;
 • Москвич;
 • Елегантна Ефимова;
 • Лада;
 • Есен Яковлева.

Тези сортове показват отлични резултати, когато се отглеждат от резници, презрамките се вкореняват добре, боледуват малко, растат бързо и носят обилна реколта.

Подготовка на резници

Подготвителният период за крушови резници започва в края на юни и продължава до август. В средната лента резниците се събират по-късно, отколкото в северните райони поради разликата в климатичните условия.

Избират се само здрави резници: това допринася за успешното размножаване. Презрамки преди засаждане трябва да плододават повече от 2 пъти.

Когато избирате резници за размножаване, обърнете внимание на следните условия:

 • горната част на презрамката е зеленикава;
 • долната част започва да се втвърдява и се покрива с кора (в началото на пролетта дървото все още е силно отслабено и следователно кората е зеленикава);
 • листата са разцъфнали, с изключение на няколко горни пъпки.

Кълновете трябва да бъдат отрязани преди изгрев слънце, когато са пълни с влага колкото е възможно повече. Разрезът се прави отдолу нагоре, под ъгъл 45 ° към бъбрека. Преди процедурата градинският нож се заточва: той трябва да бъде остър, така че операцията по отрязването на клона да бъде възможно най-бърза и безболезнена за основния ствол. Инструментът трябва да се дезинфекцира, за да не зарази презрамката и майчиното дърво с инфекция.

Важни препоръки

 • На клона трябва да останат 2-3 междувъзлия, а дължината на въздушния слой трябва да бъде 6-10 см. Горният разрез трябва да минава хоризонтално над пъпката на разстояние 5-6 мм. Прави се и разрез под основата на бъбрека. Големите листа на дръжката се съкращават с ½ дължината.
 • Мястото, където се намира разрезът, се третира с разтвор на фунгицид. Настърган въглен е подходящ и за дезинфекция.
 • Изрязаните резници, завързани на гроздове, се оставят във вода за 16-18 часа. За по-добро вкореняване се добавят лекарства, които стимулират растежа.
 • След обработката резниците са готови за засаждане в контейнери.

Вкореняване

Растението се вкоренява под филма

Растението се вкоренява под филма

За отглеждане на круши се избират контейнери с височина около 30-35 см. След обработката резниците се поставят в кутии с подплатена клейонка и предварително подготвен субстрат. За да отглеждате круша, резниците трябва да се вкореняват добре, за това:

 • дъното на контейнера е покрито с питателен чернозем, като се добавят органични торове; изгнилият компост или оборски тор е идеален; почвеният слой трябва да бъде около 20 см;
 • слой от пясъчен субстрат се излива с височина 5-7 см; изберете добре измит средно- или грубозърнест пясък, смесете го със земята в съотношение 1: 2: корените се развиват добре в такава почва;
 • обилно навлажнете почвата с разтвор с добавка на стимулатор на растежа;
 • засаждането се извършва на дълбочина 2 см: дълбокото засаждане провокира гниене;
 • покрийте с прозрачна торбичка или чаша отгоре, за да създадете парникови условия.

Поливане

Почвата не трябва да изсъхва напълно - редовно се напръсква с чиста вода и периодично се проветрява. Кутиите са леко засенчени, за да се предотврати достигането на пряка слънчева светлина до кълновете. За разсад, обилното, но разсеяно осветление е добро.

Листата върху резниците не трябва да се допират един до друг, а също така да се подпират на стените на кутията или филма.

Овлажняването се извършва чрез пръскане от спрей бутилка. Поливането с струйка трябва да бъде изоставено: то разяжда почвата. Проветряването се извършва не повече от веднъж на 7-8 дни.

Тези методи насърчават появата на първите корени след 25-30 дни. С вкореняването на резниците крушите намаляват интензивността на пръскане, но увеличават времето за проветряване. След 15 дни покритието се отстранява напълно.

Слизане и напускане

Резниците се засаждат през есента. За да направите това, през третото десетилетие на септември кутии с разсад се прехвърлят в градината. Разсадът се изважда от кутията заедно с мушамата и се поставя в подготвена дупка. Клеенката се издърпва внимателно, за да не се повредят корените, след което дупката се заравя на ниво със земята.

За да изолирате кореновата система, използвайте:

 • торф;
 • дървени стърготини;
 • иглолистни смърчови клони.

Кацането на постоянно място се извършва за 1-2 години.

С подходящи грижи размножаването на круша с резници и издънки не е трудно. Още през пролетта те започват да растат интензивно. През периода на активно развитие за тях са важни обилното поливане и пълноценното хранене.

В продължение на няколко години след засаждането поливането се извършва чрез поръсване. За целта използвайте специални градински инструменти, които включват пръскачки и маркучи за поливане.

За поливане се използват и канали, изкопани по дължината на стволовия кръг. Те трябва да са с дълбочина 15 см. Водата се излива в жлеба, след поливане се заравя.

Кръгът на багажника е мястото, през което кореновата система получава хранителни вещества. През пролетта се засажда със зелен тор, който действа като добър разхлабващ агент на почвата. Корените на тревата, които остават след косене, в процеса на гниене попълват почвата с голямо количество хранителни вещества.

Заключение

Отглеждането на круша от резник е лесно и когато се прави правилно, този метод дава отлични резултати. Отглежданите по този начин дървета дават пълна, висококачествена реколта за 3-4 години.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус