Защо крушовият плод почернява

0
1814
Рейтинг на статия

Когато отглеждате крушово дърво, може да забележите, че крушовият плод почернява. Това показва развитието на опасно заболяване, наречено краста. Също така засяга листата и издънките, в резултат на което добивът на културата и нейната зимна издръжливост намаляват, а качеството на плодовете се влошава.

Защо крушовият плод почернява

Защо крушовият плод почернява

Причините за развитието на болестта

Причинителят на струпясването е гъбички. През пролетта, след дъждовно време, вятърът носи спорите си от стари листа към дървета. По-късно те покълват върху плодове и други части на крушата. Полезни условия за това са:

 • дъждовна пролет и хладно лято - оптималната температура за развитието на патогена е 19-25 ° C, но процесът е възможен дори при скорости от 2-3 ° C;
 • висока влажност на въздуха.

Споровете могат да се разсеят до юли. Но масовото размножаване настъпва преди цъфтежа на културата, в периода между отварянето на листата и образуването на пъпки.

През горещо и сухо лято дърветата може да не бъдат засегнати от болести. Но рискът от активиране на гъбичките съществува, когато падне обилна роса. Те, подобно на дъждовете, определят влажността на околната среда.

Симптоми на заболяването

След поражението крастата се появява след 2-3 седмици. Важно е да го идентифицирате на ранен етап. Болестта се придружава от следните симптоми:

 • черни петна по плодове с кадифен разцвет - плътта под повредените участъци се разхлабва, на тези места след известно време настъпва напукване на тъканите;
 • заоблени зелено-маслинови петна по листата, които в началото са невидими, но след това потъмняват;
 • деформация на плодовете - външният им вид губи своята представимост;
 • отпадане на засегнати листа, яйчници, круши.

Ако заразата е настъпила през пролетта, тогава петна по листната плоча са големи. Ако по-късно - малък. Понякога струпясването атакува реколтата преди прибиране на реколтата. Тогава черните точки едва ли се забелязват, но се появяват по време на съхранението на плодовете.

Когато издънките са повредени, кората се покрива с малки мехурчета, в които се развива мицелът на гъбата. Издутините се напукват с течение на времето поради натиска на конидиите. Повърхността започва да се отлепва. Цветя, стъбла, резници също са изложени на болестта.

Лечение на заболяването

Възможно е да се избегнат болестите по крушите

Възможно е да се избегнат болестите по крушите

Черните плодове, листата и други засегнати области на крушата се отстраняват и изгарят. За да се предотврати развитието на болестта, е необходимо да се напръска дървото с лекарствени препарати в определено време. Събитието се изпълнява в сухо, спокойно време. Ако вали веднага след това, стъпките трябва да се повторят.

Бордо течност

Първият път, когато растението се третира преди почистване на пъпките. За целта използвайте 3% смес от Бордо. Следващото пръскане се извършва на всеки 2 седмици, тъй като ефектът от агента остава през този период. Концентрацията на веществото се намалява до 1%. На сезон се провеждат до 6-7 лечения. Вместо течност от Бордо, можете да използвате 3% разтвор на меден сулфат.

Фунгициди

Системните лекарства са ефективни при лечението на краста:

 1. Бързо - продуктът се използва до 2 пъти през целия сезон: преди цъфтежа, след цъфтежа. За това 2 ml от веществото се разтварят в 10 l вода. Действието по обработката е до 20 дни.
 2. Strobi - лекарството се използва на 3 етапа. Интервалът между пръскането трябва да бъде 2 седмици. Дозировката се определя съгласно приложените инструкции. Ефективен за 35 дни. Може да се комбинира с други продукти.
 3. Хорус - обработката се извършва 2 пъти на сезон: по време на периода на бутонизация, в края на цъфтежа. Дава добри резултати при ниски температури (3-10˚C). Срок на валидност - 1 месец.

Минерални торове

Ако листата и плодовете почернеят върху крушата, тя трябва да се храни. Тази процедура помага в борбата с струпясването и служи и като листен тор. Нанесете разтвори на минерални агенти. За 10 литра вода вземете едно от следните лекарства:

 • амониев нитрат - 10 g;
 • амониев сулфат - 10 g;
 • калиев хлорид - 3-10 g;
 • калиев сулфат - 3-10 g;
 • калиев нитрат - 5-15 g;
 • калиева сол - 5-15 g.

Комбиниране на лекарства

Ако плодовете почернеят на по-късните етапи от развитието на растенията, тогава най-доброто лечение ще бъде сложната употреба на лекарства. Те се използват по следната схема:

 1. След прибиране на реколтата се извършва листно торене с минерални агенти. Температурата на въздуха трябва да бъде над 4 ° C. Процедурата помага за увеличаване на добивите, а също така действа срещу различни вредители.
 2. През пролетта, преди цъфтежа, дървото и стволовият кръг се напръскват с течност от Бордо или разтвор на меден сулфат.
 3. След цъфтежа растението се третира с фунгицид.

Профилактика на заболяванията

Можете да предотвратите развитието на струпясване, като вземете необходимите мерки. Профилактиката започва още преди засаждането на разсад. За целта те действат на следните принципи:

 • изберете място, което отговаря на изискванията на овощното дърво;
 • растителни сортове, устойчиви на болестта: Бере Гарди, Бере Бок, Любимица Клапа, Вродлива, Золотоворотская, Етюд, Вижница, Таврийская, Трембита, Стрийская, Маргарита и др .;
 • не удебелявайте насажденията.

След засаждането на дърво превантивните мерки са както следва:

 • почистване на паднали листа;
 • правилно хранене през целия сезон;
 • третиране на дървета след прибиране на реколтата с течност от Бордо или други лекарствени препарати.

Най-податливи на болестта са следните видове култура: Горска красавица, Илинка, Бергамот Милевски, Зима Бере Лигел, Сапежанка.

Заключение

Ако крушовият плод почернее, струва си да се изследва растението за симптоми на струпясване. Навременните мерки за контрол ще ви помогнат да защитите вашите култури от повреди. Ако не започнете лечение, можете да загубите всички плодове. Предотвратяването на болестта ще предотврати излишни притеснения. Струва си да се обърне внимание и на други овощни дървета в градината, които могат да служат като източници на гъбички.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус