Характеристики на сортовете круши Гера

0
1019
Рейтинг на статия

Крушата Hera е устойчива на силни студове. Оценява се за сладките, вкусни плодове, които могат да се консумират по време на диетата, както и за малки деца в процес на допълнително хранене. За подробно описание вижте статията.

Характеристики на сортовете круши Гера

Характеристики на сортовете круши Гера

Характеристика на сорта

Pear Gera се появи в резултат на кръстосването на сортовете Daughter of Dawn и Reale Torin. Този сорт принадлежи към късно узряващите овощни дървета. Абсолютната зрялост на дървото се достига едва до края на септември.

Различава се с добра плодовитост и устойчивост на ниски температури. Плодът е напълно узрял в края на септември. Също така този сорт има изненадващо дълъг срок на годност (при спазване на необходимите условия) - до 170 дни. Започва да дава плодове на 4-та година след засаждането на разсада.

Друго предимство на сорта е устойчивостта на замръзване. Дървото не замръзва дори при -30 ° C.

Сортовете са самоплодни. За по-богата реколта трябва да засадите наблизо други сортове късни круши. Друг вариант е изкуственото опрашване.

Описание на дървото

Плододаването е средно естествено - плодовете се появяват както на стари, така и на едногодишни клони. Според описанието на дървото, короната е чиста, пирамидална форма. Средната височина на растението е до 5-7 м. Различава се от следните характеристики:

 • издънки с права структура;
 • цветът на плодовете е кафяв;
 • липсва грапавост;
 • малко количество леща.

Листата се характеризират с овална форма и богат зеленикав цвят. Лист със среден размер и извита форма. По краищата са разположени малки зъби. Повърхността на листа не е рунеста. Дръжките са със средна дължина и дебелина.

Описание на плодовете

Плодовете на сорта круша Gera са доста големи по форма. Средното тегло е около 300 гр. Формата на плода е кръгла. Плодът е покрит с груба обвивка със средна плътност.

Цветът варира от жълт до червен със зелени оттенъци. Понякога се появява кафеникаво мрежесто покритие.

Дръжката е малка, извита встрани. Фунията е толкова малка, че е почти невидима. крушовата чаша е отворена.

Сърцевината е малка и с овална форма. Семената на плода са кафяви, разположени във вътрешните семенни дупки.

Целулозата има следните характеристики:

 • леко гранулиран;
 • бежово;
 • има сладък вкус с киселост.

Крушата съдържа около 10% захар, така че вкусът на плодовете не е прекалено примамлив.

Крушите, за разлика от ябълките, не се съхраняват дълго. Страхотно за приготвяне на конфитюри, картофено пюре, сокове, конфитюри, конфитюр. Също така плодовете са доста популярни при производството на алкохолни продукти - тинктури, вина, ликьори.

Грижа

Засаждаме разсад през есента

Засаждаме разсад през есента

В региони с умерени климатични условия разсадът обикновено се погребва през есента. Мястото за ямата трябва да бъде избрано внимателно, като се вземе предвид височината на крушата. Препоръчително е да засадите дърво на разстояние 4 м от огради или други конструкции.

Място за вземане

Мястото за кацане трябва да бъде изкопано на дълбочина най-малко 1 m и с диаметър 80 cm.Ако почвата е песъчлива, тогава е необходимо да се добави хумус, смесен с 2 кофи торф. Най-благоприятните почви за растеж са глинести или черноземни почви.

Ямата за засаждане се приготвя поне седмица предварително. Не е достатъчно само да го изровите. Ще трябва да добавите към ямата:

 • торове (хумус);
 • едър пясък;
 • 1 кофа вода;
 • 3 с.л. супени лъжици калиев сулфат.

Разбъркайте добре хумуса и добавете 3 кофи вода. След една седмица ямата ще бъде абсолютно готова за засаждане на разсад. Само засадените дървета Hera не се вкореняват добре и растат относително бавно през първите 3 години. Смята се, че това е резултат от слабо развито коренище.

През първия месец разсадът се нуждае от обилна влага, разхлабване на почвата, подрязване на короната. Поради своята устойчивост на замръзване, дървото не трябва да бъде изолирано по никакъв начин през зимата. Само едногодишните разсад се нуждаят от топлина.

По време на студове багажникът е покрит със сняг. Такава изолация е достатъчна. Големите дървета също трябва да бъдат покрити със сняг.

Поливане

След няколко години крушата на Гера все още ще се нуждае от допълнително поливане.

Дървото се нуждае от често поливане три пъти годишно:

 • преди цъфтежа;
 • в началото на появата на плодове;
 • след прибиране на реколтата.

В сухо време е необходимо да се полива дървото над графика - два пъти седмично. Не се препоръчва да поливате овощните дървета по време на слънце, тъй като корените ще абсорбират по-добре влагата.

Подрязване

Подрязването на хера дърво обикновено се извършва съгласно следните правила:

 • гъсто обраслите места се разреждат за свободния поток на кислород;
 • така че дървото да не е твърде високо, една четвърт от багажника обикновено се отрязва;
 • след изрязване на мястото на счупване е необходимо да се третира със специални вещества (1% меден сулфат и след известно време да се намаже с градински лак);
 • всички сухи клони трябва да бъдат счупени незабавно, както и да се отървете от клони, които са разположени под прав ъгъл.

Категорично е забранено да се оставя дори малък коноп. Клоните се отрязват в корена.

Мулчиране

Младите дървета се нуждаят от мулчиране на почвата с торове (тор, торф). Подобна процедура трябва да се направи през есента.

Торовете се поставят в изкопани дупки (около 30-40 см) около ствола на дървото. За крушата Хера добавката на фосфор или калий е от полза. Те трябва да се добавят веднъж на всеки 5 години.

Болести и вредители

Сортът Gera има добър имунитет срещу краста. Има обаче и други заболявания, които са опасни за плодородието на дървото:

 • черен рак - нанася се абсолютно вреда на целия ствол на дървото;
 • монилиоза - под въздействието на вредител плодовете на дървото изгниват, още не узрели;
 • бактериални изгаряния - дървото веднага умира;
 • ръжда - заради нея листата падат по-рано.

За да се предотвратят тези заболявания, трябва да се спазват минималните правила за грижи. На първо място, това е събирането на изгнили плодове и паднали листа, тъй като тези отпадъци са дом на много паразити - молци, листни въшки, кърлежи.

Също така, не трябва да забравяме за годишното оцветяване на дървото с вар. Това ще предпази багажника от вредители.

В случай на заболяване е важно да се извърши незабавно химическо пръскане:

 • срещу ръжда и монилиоза - 1% бордоска смес;
 • срещу рак - инсектицид Calypso;
 • фундазолът и сулфитът са универсални лекарства.

Струва си да се отбележи, че най-новите лекарства са не само лекарства за заболявания, но и добри превантивни мерки.

Заключение

Сортът круша Gera е популярен със своята устойчивост на резки промени в температурата. Осигурете на реколтата необходимите грижи за получаване на отлични на вкус плодове.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус