Характеристики на сорта круша Феерия

0
1262
Рейтинг на статия

Крушовата феерия принадлежи към високите зимни сортове овощни дървета, има добър добив, относително устойчив е на болести и не изисква специални правила за грижи.

Характеристики на сорта круша Феерия

Характеристики на сорта круша Феерия

Характеристики на сорта

Описаният сорт е отгледан за отглеждане в северните райони, поради което се отличава с висока зимна издръжливост и устойчивост на ниски температури. Но дори и с такива свойства, дървото не толерира продължителни течения.

Сортът се чувства чудесно в открити слънчеви райони с дерново-подзолисти и черноземни почви, не понася високи подпочвени води.

Дървото започва да цъфти като обикновена круша - през първата декада на май. Периодът на узряване и прибиране на плодовете спада към третото десетилетие на септември и първото десетилетие на октомври. Обилното плододаване започва на 3-4 години растеж. За най-добри резултати растението се нуждае от ежегодно подрязване и подхранване.

Описание на дървото

Според описанието, Очарователното крушово дърво е високо, достига 5,5-6 м, има голяма разпръсната корона и висока плътност на зелената маса. Растението достига пълна зрялост на 6-годишна възраст, известно е с големи, зелено-жълти плодове с розова цев.

Описание на плода

Крушата от този сорт има големи плодове с тегло над 150 g.

Цветовата схема варира от зелено-жълто до зелено-пурпурно. Плодовете имат крушовидна, кръгла, правилна форма и гладка обвивка с восъчно покритие. Структурата на плодовете е средно плътна, без гранулиране. Пулпът е много сочен, захарно-сладък на вкус, без стипчивост, с лека киселост. Крушите се различават по продължителност на съхранение. Средният период е 3-4 месеца до настъпването на пролетта, но трябва да се създадат подходящи условия.

Плодовете са подходящи както за прясна консумация, така и за приготвяне на различни видове консерви и сладки ястия. Правят захаросани плодове и мармалад, прекрасни на вкус.

Грижа

Фиданките се вкореняват най-добре в началото на пролетта или есента. Трябва да се избере добре оформено растение с ясно дефиниран централен процес и поне 5-6 скелетни клона. Багажникът трябва да е плосък, прав и гладък, без пукнатини в кората и клоните. Мястото на подложката е добре зараснало, без израстъци и новообразувания. Кореновата система е мощна, със силен централен проводник.

Кацане

При засаждане е необходимо да се изкопае дупка с достатъчна дълбочина и ширина, така че корените лесно да се поберат вътре. Широчината му е приблизително 60 см и дълбочина 80 см. На дъното на ямата за засаждане се поставя компост и се излива вода. Разсадът се поставя вътре в ямата заедно с опорен кол, който впоследствие служи като поддържаща функция за младото растение. Това помага да се избегне усукване или счупване на цевта. Градинарите съветват поставянето на дървесния запас на изток при засаждане.

Средното време за вкореняване на разсад зависи от температурата и количеството влага.Въпреки че този сорт е влаголюбив, той не понася добре излишната влага, поради което е важно при избора на място за засаждане да се изключат райони с непосредствена поява на подпочвени води.

По време на суша трябва да се осигури стабилно поливане. Кофа вода веднъж седмично е достатъчна за това. Поливането трябва да се извършва вечер на разстояние около половин метър от багажника.

Подрязване

Всички повредени клони се отстраняват

Всички повредени клони се отстраняват

Задължително ежегодно подрязване на клони. През февруари премахнете всички повредени клони и клони, насочени към вътрешността на дървото. При ненавременна или неправилна резитба короната се удебелява, което впоследствие води до смачкване на плодовете.

Подхранване

Въвеждането на азот, поташ, фосфор, както и сложни торове, според тяхното описание, увеличава количеството и качеството на плодовете. Могат да се използват и органични торове: компост, оборски тор и др.

Разрохкването на почвата и мулчирането на почвата 2 пъти годишно през пролетта и есента няма да е излишно в грижите.

Болести

Сортът круша Фея е относително устойчив на болести, засягащи овощните култури. Има 4 вида заболявания, за появата на които трябва да сте подготвени:

  • краста;
  • зацапване;
  • ръжда;
  • брашнеста мана.

За да се предотвратят заболявания, дървесината трябва да се обработва своевременно. Добри резултати се получават при трикратно третиране с 1% бордоска смес, като се започне с появата на зеленина и се стигне до края на цъфтежа. Късното есенно пръскане с фунгициди също е задължително след опадането на листата. Опалите листа трябва да бъдат изгорени. По време на активен растеж, пръскането се извършва при необходимост.

Вредители

От основните вредители на крушите се отличават феерията:

  • медни глави;
  • молец;
  • жлъчни акари;
  • плодни жълти мошки;
  • листни въшки.

Първата защита се извършва още преди началото на соковия поток за унищожаване на зимуващите вредители. За да направите това, 700 g карбамид се разтварят в 10 литра вода, полученият разтвор се напръсква върху клоните и почвата под дърветата.

В бъдеще успешната борба с вредителите се състои в незабавна реакция на появата им и използване на инсектициди с химичен или органичен състав.

Заключение

От предимствата на този сорт те отбелязват непретенциозност в грижите и висок вкус, големината на плодовете и продължителността на съхранението им, сложна устойчивост на болести. Недостатъците са височината на ствола и свиването на плодовете с ненавременна резитба на короната.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус