Характеристики на крушите Dulia

0
1185
Рейтинг на статия

Сортът круша Дулия е един от най-често срещаните видове на този плод. Крушата Дула придоби популярност благодарение на високия си добив и устойчивост на зимата.

Характеристики на крушите Dulia

Характеристики на крушите Dulia

Характеристика

Този сорт круши може да издържи както на студени циклони, така и на горещи дни. Дървото е много плодородно. Сортът е рано узряващ. Поддръжката на реколтата е минимална. Плодът е десертен плод, но е подходящ и за преработка.

Описание на дървото

Дървото круша Дул е най-често много високо, растежът му може да достигне 6,5 м. Листатостта е средна. Короната е вертикално-овална, което е доста рядко. Издънките са със средна дължина, но доста дебели, пъпките са големи и без пубертета.

Описание на плодовете

Тегло на плодовете 130 г. Цветът е най-често жълт и с бледорозов руж. Плодовете имат годишен добив, плодовете могат да се берат в края на септември, има много плодове. Реколтата е около 70 кг и те могат да се съхраняват 30 дни. Пулпът беше сладък, едрозърнест, със средна сочност.

Нарастващ

Отглеждането на този плод няма да бъде трудно. Културата не е капризна, но има свои собствени характеристики, например, много изисква светлина. Трудности могат да възникнат по време на дълги мъгливи дни, така че трябва да се засаждат в най-осветените райони на земята.

Кацане в почвата

Оптималното време за засаждане е през есента (началото на октомври) или пролетта (края на април). Устната на ямата за засаждане трябва да бъде най-малко 1 м дълга и 60-80 см широка. На дъното определено трябва да поставите слой глина, около 10 см. Разсадът е избран на 1 или 2 години, преди засаждането централният корен се отрязва с 10 см, листата се отрязват. След засаждането на разсада в почвата, трябва да го натъпчете с ръце и да мулчирате.

Грижа за растенията

В началото на пролетта, преди да се събудят пъпките, трябва да се режат млади разсад. Необходимо е за укрепване на плодоносните клони. Полускелетните клони обикновено се отрязват. Почвата трябва да се поддържа чиста, плевелите да се отстраняват. По време на студове дървото се нуждае от зимен подслон. След като преди това е обработил багажника с лекарство срещу мишки, той се увива в чул и вместо изолация може да се използва слама. Краят на изолацията е заровен.

Разсадът изисква резитба

Разсадът изисква резитба

Поливането през първата година от засаждането се извършва веднъж седмично, с течение на времето, когато дървото расте, поливането му се намалява и се извършва 1-2 пъти месечно. Не ви трябва много вода, 1-2 кофи ще са достатъчни. След поливане почвата трябва да се мулчира и разхлаби.

Тор

Преди засаждане трябва да добавите органични минерални торове към почвата. След това, през първите 2-4 години от живота на дървото, азотното торене се прилага ежегодно. Освен това те ще са необходими само при явен азотен глад. Започвайки от 5-тата година от живота на плодовете, почвата се нуждае от торене с микроелементи с минерали всяка година. По време на периода на цъфтеж мулето се нуждае от допълнително торене, което повишава качеството на плодовете. Това може да бъде зелен тор или подхранване с нитроамофос.По време на плодния период растението се тори с вещества, богати на фосфор и калий, които ще осигурят бързия растеж на плодовете. Подхранването през този период може да се направи както кореново, така и листно.

Поливане на круши

Честотата на поливане се влияе от климата и метеорологичните условия. Например, ако дните са горещи и земята е суха по едно и също време, тогава поливането на младо дърво трябва да бъде повече от 1 път седмично. Когато дървото вече дава плодове, поливането се извършва преди и след цъфтежа. Препоръчва се поръсване. Можете също така да изкопаете малки канали около растението и да излеете вода там. Влагата трябва да прониква на около 80 см в земята. Висококачественото поливане ще осигури голям добив и отличен растеж на растенията.

Болести и вредители

Болестите преобладават крушата доста често. Описание на симптомите за възможни заболявания:

  • листата са кафяви;
  • петна по листа и плодове;
  • на листата на гърба се появяват тъмнозелени петна;
  • листата пожълтяват и преждевременно падат.

Всички тези симптоми могат да бъдат причинени от заболявания като:

  • кафяво зацапване;
  • сиво гниене;
  • краста.

Основният вредител за Dooley е крушовият акар, но върху него могат да започнат и листни въшки, листни мухи, ягодоплодни бъгове, дългоносица, трион.

Борете се с болестта

Ако плодът е болен от кафяво петно, тогава през пролетта, преди цъфтежа му и веднага след него, напръскайте крушата с бордосска смес от 1% и отстранете всички паднали листа.

В борбата срещу сивото гниене напръскайте дървото с препарати Skor или Raek, като съберете и изхвърлите всички повредени плодове.

В борбата срещу струпясването също трябва да съберете и отстраните всички засегнати листа и да поръсите растението с препарати HOM, бордоска смес, Abiga-Peak.

Контрол на вредителите

За борба с вредителите най-често се използва препаратът Танкер (за 10 литра вода, 3 г препарат). Подходящи са също Kemifos, karbofos, Inta-vir, actellik, fufanon.

Профилактика

За да се предпази растението от болести или вредители, има няколко лекарства за профилактика. Например, фитоверим, райок, танкер, ентобактерион. Цялата мърша трябва да бъде събрана и изгорена. По време на цъфтежа химическите обработки на дървото се спират.

Заключение

Dulia е отличен избор за отглеждане във вашата градина. Дървото не е капризно, не е трудно да се бори с болести или вредители.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус