Описание на сорта круша Забава

0
1462
Рейтинг на статия

Круша Забава е високодобивен сорт. Издържа на температурни промени и расте добре дори при неблагоприятни условия.

Описание на сорта круша Забава

Описание на сорта круша Забава

Характеристики на сорта

Забавлението е есенен сорт круша. Ако създадете правилните условия, тогава от възрастно дърво могат да бъдат събрани до 100 кг реколта.

Средно мразоустойчив сорт се вкоренява в песъчливи и глинести почви. Не се различава при високите дървета: през първите 2 години културата достига максималната си височина, а след това расте с странични издънки.

Крушата Забава започва да дава плодове в продължение на 5-6 години. Добивът се увеличава постепенно, в продължение на 2-3 години. През цялото това време дървото се нуждае от редовна поддръжка. Зрелите дървета дават изобилни плодове. Сортът се опрашва от съседни градинарски култури.

Описание на дървото

Дърветата на Забава имат пищна пирамидална корона. Листата на дървото са средни. Колкото по-старо е дървото, толкова по-голяма е зеленината. Листата са средни до големи по размер, тъмнозелени на цвят. Общо описание на дървото:

  • дебел ствол с люспеста кора;
  • странични издънки със средна дължина и умерено дебели, те растат под прав ъгъл спрямо багажника;
  • на пръстеновидните издънки се образуват яйчници и плодове.

Описание на плода

Pear Fun нараства до среден размер - не повече от 160 г. Плодовете са с правилната заоблена форма. Кожата на крушата е груба, леко суха и с тъмни петна. Веднага след като плодовете узреят, кората преминава от зелено в меденожълто. Преди жътва се появява кафеникав оттенък.

Подкожните точки на крушата са добре изразени, цветът им е сиво-жълт. Пулпът има средна плътност и приятен сладникав вкус. Пулпът е сочно бял с малки жилки, които не влияят на вкуса. Крушата рядко се напуква поради плътната си кора, дори и да е на празен ход дълго време.

Отглеждане на круши

Условия за отглеждане

Разхлабената почва с умерена влага през есента и пролетта е подходяща за сорта. Дъждовните региони не са подходящи за отглеждане на круши, тъй като плодовете губят вкуса си и стават воднисти. Избира се почва, която позволява на въздуха да преминава добре (малко количество глина). За сорта е избрана добре осветена зона с минимални течения.

Кацане в почвата

Сортът се засажда през есента или ранната пролет. Ямите са предварително подготвени за засаждане с добър слой тор и плодородна почва. Най-горният слой на почвата от ямата се смесва с органични торове (използва се компост или оборски тор). Въвеждат се калиеви торове, които ще подхранват коренището в ранните години. Освен това азотни торове или вар се внасят в ямата за засаждане, ако почвата е кисела.

В центъра на ямата се забива колче. Тя трябва да се превърне в опора за млад разсад. Ако дупката за засаждане се приготвя 2-3 седмици преди засаждането (почвата трябва да се утаи), тогава разсадът се накисва в специален разтвор 10-12 часа преди засаждането. Кореновата система е потопена и внимателно покрита с почвени остатъци. Разсадът се полива обилно с пречистена вода.

Грижа за растенията

Оплодете растението си за добра реколта

Оплодете растението си за добра реколта

Груше Забава се нуждае от стандартни грижи. За зимата разсадът трябва да бъде покрит (използвайте тор или компост). Поливането се извършва през топлия сезон, тъй като почвата изсъхва. Не е необходимо да се полива дървото през зимата: поливането се възобновява в началото на пролетта.

След нанасяне на минерални торове е необходимо допълнително поливане. Почвата се опложда напълно веднъж на всеки 2 месеца, ако дървото расте и пуска млади издънки. Органичните торове се внасят от третата година на активен растеж и то само веднъж годишно.

Дървото се подрязва в началото на пролетта преди появата на първите пъпки. Мястото на среза се обработва с дезинфектант. Ако дървото е болно, поливането се спира и се прилага допълнително торене.

Заболявания на круша

Забавлението страда от често срещани заболявания на градинарските култури. Крастата се появява върху съцветия, след това върху листа и плодове поради торбестата гъба. Болестта се развива в началото на пролетта, когато крушата е отслабена след зимата. Гниенето заплашва плодното дърво: на крушите се появяват гниещи кръгове, причиняващи бързо влошаване на плодовете.

Опасна за крушите е саждистата гъба. Първите признаци на заболяването са черен цвят по листата и плодовете.

Борете се с болестта

За предотвратяване на болести в началото на пролетта се извършва профилактика. Крушата се напръсква с течност от Бордо.

За борба с струпясването се използва смес от вар, меден сулфат и вода. Цялото дърво и съседните култури се обработват, за да не се разпространи болестта. Плодовото гниене се третира с химическа обработка. Медният оксихлорид помага да се отървете от гъбични заболявания на всеки етап.

Съвременните препарати Hom или Topaz помагат да се справите със саждивата гъбичка. За да се предотврати разпространението на болестта, през есента дърветата задължително се подрязват и подмладяват (короната се изтънява).

Заключение

Круша Забава е красиво дърво с пищна корона и вкусни плодове. Необходими са минимални грижи. Поливането, торенето на почвата и резитбата навреме ще подобрят качеството на реколтата. Крушовите дървета рядко се разболяват и лечението със специални средства ги спасява от гъбички.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус