Описание на летните сортове круши

0
1006
Рейтинг на статия

Популярните летни сортове круши са непретенциозни в грижите. Ранно узрелите видове са подходящи за засаждане във всякаква почва. Сортът се отглежда в топлите климатични условия на Украйна, Кавказ и централна Русия.

Описание на летните сортове круши

Описание на летните сортове круши

Разнообразие от ранно узряващи култури

Всички видове градинарски култури условно се разделят на летни, есенни и зимни. Ако изберете късен хибрид за Русия, не можете да познаете по време на цъфтежа му, следователно ранните летни култури се оценяват не само за вкусни плодове, но и за ранен период на узряване.

Хибридите са били отглеждани чрез селекция на различни плодоносни сортове - полученият вид се вкоренява добре и може да устои на промените в околната температура. Техните дървета растат бързо и дават стабилна реколта всяка година.

Сред многото летни видове се открояват:

 • Любимата на Клап;
 • Червен фаворит;
 • Лимон;
 • Башкирски;
 • Мазна;
 • Херцогиня;
 • Есмералда;
 • круша Голямо лято.

Летните сортове круши имат добра издръжливост - те преживяват суровата зима, ако почвата е оплодена правилно. За такива видове е необходима подходяща грижа, която включва поливане, добавяне на хранителни вещества към горните слоеве на почвата и подрязване на излишните издънки. Изборът на летни култури включва подготовка на подходящ парцел земя за бързия растеж на разсада.

основни характеристики

Летните сортове като Velikaya или Esmeralda са ранни сортове. Плодовете достигат подвижна зрялост до есента. Средното време за прибиране на реколтата от такова дърво трае от една седмица до полумесец. Ако лятото е дъждовно, времето за прибиране на реколтата се намалява. Сортът лятна круша се съхранява за кратко време - до седмица в студено тъмно помещение.

Крушата, наречена Klapp's Favorite, узрява от края на август до началото на септември. Тя има средна зимна издръжливост. Първите плодове се появяват на дървото след 4-5 години редовно поливане и наторяване на почвата. Предимствата на този тип включват самоплодие, имунитет към често срещани гъбични заболявания и високи добиви.

Описание на дървото

Познавайки описанието на сорта, е по-лесно да се изготви план за бъдещо засаждане. Културата за ранно узряване бързо се разраства и се нуждае от свободно пространство. Башкирската круша достига 4 м височина. Дървото е средно голямо, короната е тънка, но листата са големи. Кората на багажника е леко люспеста. По-гладка е - с годините кората става тъмнокафява.

Короната е широка, пирамидална форма. Средната продължителност на живота е 40-50 години. Ранозрелият вид расте активно само през първите 2 години, след което страничните му клони започват да растат. Цветът на клоните е тъмно сив, а дървото е крехко. Плодовете се образуват на пръстените. Белите съцветия са големи, през периода на цъфтеж има много от тях по клоните.

Описание на плодовете

Круша мазна или голяма се отличава с големи плодове. Те са сочни и вкусни. Описание на външния вид на плода:

 • кожата е тънка, но не се напуква, дори в дъждовния сезон;
 • теглото на един плод е от 250 до 300 g;
 • кожата е зелена, а когато плодът узрее, той е жълт;
 • на всеки плод се появява руж, докато узрява.

Голям или мазен гладък на допир. Според описанието месото на плодовете е бяло, твърдо и леко жилаво. Семената са малки по размер, тъмни на цвят. Сочните плодове бързо се влошават, така че крушите се отглеждат по-често за собствени нужди, а не за продажба. Сортът Big Pear рядко се напуква и пулпата запазва аромата си.

Отглеждане и засаждане

Крушата не може да се засажда в низините.

Крушата не може да се засажда в низините.

Сортът Great Summer Pear се засажда в началото на пролетта, веднага щом земята се затопли. Използват се едногодишни и двугодишни разсад. Приготвеният материал се засажда в ямата за засаждане. Дъното на ямата е покрито с торове - този слой хранителни вещества ще захранва разсада в продължение на няколко години. Преди да засадите дърво, трябва добре да изкопаете близката зона: порьозността на почвата се увеличава и с това се увеличава степента на проникване на влага.

За засаждане не се използва място в низината - то ще събира вода от цялата градина и ще застоява (това явление ще доведе до гниене на кореновата система). Други градинарски култури като Saint Germain или Panna ще бъдат кръстосани опрашители за младото дърво. Редовното поливане се установява 2-3 седмици след засаждането на разсада, по-рано кореновата система не се нуждае от вода. Докато сортът не цъфти, почвата в кореновия му слой не се наторява. Подрязването се извършва в началото на пролетта.

Кацане в почвата

Крушите от сорта Мазно лято седят в обикновена почва. Избягвайте прекалено влажни или сухи зони. Азотните и минералните торове ще помогнат за подобряване на качеството на глинестата почва. По-добре е да изберете почва с добър дренажен слой - такива прости условия ще помогнат на разсада през първите години на активен растеж. Избира се разсад с еластични здрави издънки. Преди слизане се проверява внимателно и се измива. Ако дупката за засаждане е подготвена 2 седмици преди деня на засаждане, разсадът се накисва във вода за 3-4 часа.

Сорт круши Голямо лято се подрязва преди засаждане - отстраняват се счупени или изгнили корени. Ако не е било възможно да се засади разсад през пролетта, той се засажда през есента, но преди пристигането на първите студове. Дълбочината на засаждане на корени в земята е 90-100 см. Освен това в ямата е монтиран колче, което помага за закрепване на младото дърво. Поставете кореновата шийка на 5 см над нивото на земята. Почвата се изсипва върху кореновата система и се трамбова добре. Около разсада се прави валяк, който ви позволява да задържате влагата около коренището. Веднага след засаждането дървото се полива с 3-4 кофи вода.

Грижа за растенията

Градинските култури, които узряват рано, се подхранват и поливат редовно. Също така дървото трябва да образува корона. През есента разсадът се подхранва с минерални торове, а по-близо до лятото с фосфатно-калиеви смеси. За възрастни култури торенето на горните слоеве на почвата е неефективно, поради което на малко разстояние от дървото се правят кладенци, в които се излива течен тор. През пролетта ранозреещите култури се наторяват с азотни вещества. При сухо време корените и стволът се напръскват с торове.

Лятната круша Орловская, както всеки ранно узряващ сорт, е устойчива на суша. Едно здраво дърво има поне 10 литра вода. Поливането се извършва на всеки 3 седмици. Колкото по-старо е дървото, толкова по-малко се нуждае от поливане. Броят на напояванията се намалява, но количеството на приложената вода се увеличава наведнъж). Увеличете поливането по време на цъфтежа, когато кожата на плодовете вече е пожълтяла и по време на силна суша. Последното редовно поливане се извършва след прибиране на реколтата - след това дървото се полива, докато почвената буца изсъхне. Дърво се отрязва от 2-ра година - необходимо е да се ограничи растежа му във височина. След това дървото се подрязва на всеки 3 години - отстраняват се счупени или болни клони.

Болести и вредители

Летните круши са застраховани срещу гъбични заболявания, но могат да страдат от струпясване.За да се предотврати такова заболяване, се извършва навременна профилактика с течност от Бордо. Обработката се извършва 1 стр. на месец.

На клоните могат да се появят гниене на плодове, ръжда и брашнеста мана. Както сочните плодове, така и листата страдат от вредители. Ако се появи гниене на плодове или брашнеста мана, дървото се третира с хор. Внимавайте за близките култури в градината си, които носят различни заболявания.

Заключение

Ранозреещ вид е избран заради бързия си растеж, стабилния добив и устойчивостта на често срещаните болести на градинарските култури.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус