Описание на крушата Каратаевская

0
1068
Рейтинг на статия

Круша Каратаевская е много популярна сред начинаещите в областта на градинарството. Благодарение на непретенциозните си грижи и високите нива на добив, той спечели признание по целия свят.

Описание на крушата Каратаевская

Описание на крушата Каратаевская

Характеристики на сорта

Крушата от сорта Каратаевская е отгледана в началото на 70-те години. Получава се, след като животновъдите пресичат сорта Десерт и внучката на полени. В резултат хибридът е усвоил всички предимства и на двата сорта. В началото на 2000-те години крушата Каратаевская е включена в Държавния регистър на страната. Препоръчително е да се отглежда във всички региони, независимо от климата.

Описание на дървото

Според описанието дърветата достигат височина 3 м. Страничните издънки са слабо развити. Пъпките се характеризират с конична структура и са разположени под ъгъл спрямо основния клон. Издънките са кафяви. Листата са яйцевидни. Тъмнозелена листна плоча, гладка, покрита с плътен слой восъчен цвят. Сортът круши Karataevskaya принадлежи към самоплодни сортове, поради което не изисква засаждане на редица други опрашители. От 1 дърво се събират до 50 кг продукти.

Описание на плода

  • богат жълт цвят;
  • руж от светло розов нюанс;
  • кръгла форма;
  • дръжка с дължина 3 см;
  • тегло около 140 g.

Индикатори за вкус и употреба

Пулп от слонова кост. Вкусът на плодовете от този сорт е приятен и специфичен. За отбелязване е сладкият вкус с нотки на киселина. Подчертани са някои пикантни нотки, които придават на плодовете необичайна пикантност.

Плодът съдържа 4% аскорбинова киселина, 35% витамин Р и почти 15% захар на 100 g продукт.

Идеален е за приготвяне на десерти, задушени плодове или плодови салати. Когато се консумира прясно, има по-голям шанс да получите всички витамини, от които тялото се нуждае.

Кацане

Този сорт расте топло

Този сорт расте топло

Въпреки факта, че крушата от сорта Каратаевская принадлежи към топлолюбиви култури, тя трябва да бъде засадена в сенчести зони на зеленчукова градина или овощна градина. Най-добре е да поставите разсад в близост до огради или сгради, които могат да действат като вятърна защита. Идеална е глинестата или песъчлива почва. През есента земята трябва да бъде изкопана, всички плевели трябва да бъдат премахнати и добавен хумус (в размер на 5 кг на 1 м2).

През пролетта, в средата на март, можете да започнете да засаждате разсад. Няколко седмици преди засаждането трябва да се изкопае дупка. Важно е дълбочината му да е 90 см, а ширината около 60 см. Вътре се налива 10 литра вода, в която се разреждат 3 чаши компост. След 14 дни можете да започнете да задълбочавате разсада. По време на засаждането трябва да се внимава кореновата шийка да се издига на 4-6 см над земята.Кореновата система е внимателно разпределена в дупката и покрита със земя. Ако искате да получите най-бързо плододаване, тогава 7 кг хумус и 3 кг пясък трябва да се добавят към земята за засипване. След засипване почвата трябва да се трамбова. Максималната плътност на дърветата е 4 броя на 1 м2.

Грижа

Този сорт изисква стандартни процедури за грижи.

  1. Подхранване. Те се извършват само 2 пъти. Първото торене трябва да се направи 2 години след засаждането. В този момент е необходимо да се разреждат 50 mg калиев нитрат в 10 литра вода и да се полива всяко растение с този обем вода. Второто подхранване се извършва 20 дни преди очакваното плододаване. Разредете 40 g амониев нитрат в 10 литра вода и изсипете 8 литра под всеки храст.
  2. Правилното поливане е важно. Препоръчително е да поливате дърветата не повече от веднъж седмично. Не превишавайте обема вода - не повече от 15 литра на 1 дърво - в противен случай може да има риск от загниване на корените.
  3. Препоръчително е да плевите и премахвате плевелите всеки път след поливане. Дълбочината на разрохкване на почвата е около 10-12 см, за да се избегне нарушаване на кореновата система.
  4. Подрязването на клони се извършва в началото на пролетта. Болните и повредени участъци от растението се отстраняват и през есента трябва да изтъните малко короната, за да увеличите добива за следващата година. Докато храстът расте, той трябва да бъде вързан за опора.

Болести и вредители

Този вид е устойчив на брашнеста мана и струпясване и е податлив на гниене на корените. Невъзможно е да се отървете от тази болест; цялото растение ще трябва да бъде премахнато. Като превантивна мярка трябва да наблюдавате нивото на влага в почвата и редовно да разхлабвате почвата.

Основните паразити, на които може да бъде изложен този сорт, са молците и бръмбарите. Ефективно средство срещу молца ще бъде пръскането с течност от Бордо (3 mg на 10 литра вода). При бръмбарите пръскането трябва да се извърши с помощта на разтвор от дървесна пепел (200 g на 10 l вода).

Заключение

Въпреки факта, че този вид се появи на световния пазар сравнително наскоро, много градинари успяха да го оценят. Този сорт се счита за идеален за отглеждане във всеки регион на Русия.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус