Особености на засаждането на круши през есента

0
867
Рейтинг на статия

Засаждането на круши през есента според правилата и оптималните грижи за нея осигуряват бърз растеж и обилна реколта вече за 2-3 години.

Особености на засаждането на круши през есента

Особености на засаждането на круши през есента

Избор на сортове

За северните ширини са подходящи:

 • Катедрала;
 • Отрадненская;
 • Северянка;
 • Полета.

Те могат да издържат на студа на Хабаровска територия, Бурятия и Иркутска област.

За средните ширини на Русия и Украйна са подходящи:

 • Лада;
 • Бучка;
 • Чижевская;
 • Нежност;
 • Москвич;
 • Приказно.

Те се адаптират най-лесно към студената зима и горещото лято.

Сред южните сортове са избрани:

 • Dicolor;
 • Илинка;
 • Лястовица;
 • Роузи Ред Бартлет;
 • Топене.

Срокът на годност на тези плодове е 200-250 дни.

Избор на фиданки

Разсад от всякакъв сорт трябва да е на 1-2 години. Обрасли мощни разсад не са подходящи. Те не се вкореняват добре по време на трансплантация.

Растението се изследва внимателно. Той трябва да е здрав, еластичен, непокътнат, със или без здрави клони с дължина до 30 см. Диаметър - не повече от 15 мм. Багажникът и клоните са с еднороден цвят. Петна и петна показват наличието на заболявания.

Кореновата система трябва да е плътна и добре оформена. Корени - без гниене или други повреди. Дължината им е повече от 30 см.

Преди засаждането всички листа се отстраняват от разсада. Те изискват влага и хранителни вещества от корените, които все още не са развити. Изсушените корени на добавката се накисват във вода за един ден.

Подготовка на площадката и почвата

Крушата трябва да расте на просторно място

Крушата трябва да расте на просторно място

По-добре е веднага да определите правилно постоянното място за крушата, защото тя не понася добре трансплантацията. Можете да трансплантирате плод на ново място само веднъж.

Мястото е избрано на разстояние повече от 3 м от къщи и сгради. Южната, югозападната страна на градината ще се справят без течение. Мястото трябва да е слънчево, но не горещо, на наклон или хълм. По-добре е да трансплантирате други растения на разстояние 5 m.

Повечето градински круши имат широка корона и средна височина 10-15 м. Това се взема предвид при избора на място.

Необходима е пясъчна или чакълеста почва. Използва се и сива горска почва. Подходящ е подгизнал с дренаж. Подземните води трябва да лежат далеч от повърхността на почвата, в противен случай корените на крушите ще бъдат във водата след 3-4 години и ще изгният.

Ями се изкопават няколко месеца преди засаждането. Между тях се поддържа разстояние от 3-6 м. Инструкции стъпка по стъпка за подготовка на ями:

 • Вдлъбнатините се правят с диаметър 80 см. Дълбочината им е 50 см за 1-годишни разсад и 60 см за 2-годишни разсад.
 • Торовете се нанасят на дъното на ямата. Ако почвата е песъчлива, след оплождането добавете половин кофа смес от глина или торф. Веществата спомагат за задържането на влага.
 • Една яма е покрита с черна почва. Корените няма да влизат в контакт с торове, така че няма да изгорят.

Кацане

По принцип крушата се засажда през есента, през септември-началото на октомври, преди първата слана.

Непосредствено преди засаждането корените на крушата се подрязват малко. Едногодишните разсад се подрязват с 2 мм корени. 2-годишни - 3-4 мм корени. Процедурата подобрява абсорбционната способност на корените.

Правилното засаждане на круша през есента помага на ръководството за засаждане:

 • 25-30 см отстъпват от центъра на ямата.Дървен кол се забива до първия клон на разсада. Около него се образува хълм.
 • В ямата се излива смес от почва с торове. Оформете хълм вътре в ямата.
 • На могила от северната страна на колчето е засадено дърво, завързано на кол. Кореновата шийка трябва да е на 5-6 см над нивото на земята.
 • Всички корени се изправят. Те са покрити с пръст с торове. Почвата е добре утъпкана и изтъпкана.
 • Образува се дупка. Разсадът се полива обилно с 5-6 литра вода.

Крушата се засажда плътно. Когато е правилно поставен, той не може да бъде изваден. Ако почвата утихне, почвата се излива.

Стриктното спазване на инструкциите помага на кореновата система на добавката да се адаптира възможно най-бързо към ново място.

Грижа

Добра круша с добри грижи

Добра круша с добри грижи

След засаждането през есента крушата се нуждае от внимателни грижи, вкл. за подготовка за първото зимуване.

Всички изсушени и повредени клони се отрязват. Те няма да поникнат през пролетта. Останали са само скелетни клони. Подрязването се извършва преди замръзване, така че резените да имат време да се излекуват. Здравите клони са завързани с въже на сноп, за да се предпазят от вятър и сняг. Подрязването се извършва с нож или секатори, изрязани с бързо движение под прав ъгъл.

Ако есента е суха, растенията се поливат обилно. Липсата на вода намалява устойчивостта на крушата към силни студове и температурни промени. Падналият сняг се хвърля в кръга на багажника. Това помага на почвата с корени да не замръзва при силни студове.

Торове

За да засадите крушово дърво през есента, първият път, когато почвата се наторява при подготовката на ямата. На дъното се нанасят амонячни торове, суперфосфат: 2 кг смес на 1 яма. Органичният хумус се въвежда в ограничено количество: кофа в яма.

При подготовката на дърво за зимуване не се използват азотни торове. Те провокират растежа на млади издънки, уязвими дори на леки студове.

За да се увеличи устойчивостта на замръзване през есента, под дървото се внасят торове от калий и фосфор. Изкопайте няколко дупки с дълбочина 20 см. Във всяка добавете 1 супена лъжица. л. калиев сулфат и 1 с.л. л. суперфосфат. Налейте вода отгоре и я заровете.

Веднага след засаждането се въвежда мулч: оборски тор, трева, хумус - и се оставя за цялата есен. Преди зимуване органичният мулч се сменя с друг. Слама не се използва, тъй като в него се заселват мишки.

Лечение

Устойчивостта на дървото към неблагоприятни метеорологични условия и болести се увеличава чрез пръскане на круши с циркон или екоберин. Процедура на пръскане се извършва от струпеята на багажника и клоните. Безопасно е да се използва 5% разтвор на урея.

Кората се третира за израстъци, рани, образувани през есента. Те се почистват, измиват. За преработка първо се използва меден сулфат, след това градински вар.

За да се предпазите от насекоми вредители, патогени на гъбични заболявания, напръскайте кората и горната част на почвата с 1% течност от Бордо, Нитрафен.

Заболявания на круша

 • Краста. Симптом е наличието на гниещи напукани петна по листата. Сортовете Muratovskaya, Yanvarskaya, Rusanovskaya са относително устойчиви на него. Спрей с 1% течност от Бордо и фунгицид "Skor".
 • Монилиоза. Знак - кафяви петна със сиви израстъци по листата. Листата се натриват с варово мляко. Приготвя се с вода в съотношение 1:10.
 • Саждива гъбичка. Знак - почернели листа и издънки на млади разсад. Използва се Fitoverm.
 • Брашнеста мана. Знак - бял цвят по листата. Дървото се напръсква с Fundazol, калцинирана сода и течен сапун в количество 50 g на 10 литра вода.

Вредители

Опасен вредител е клапен лист на круша или медена роса. Това е жълтеникаво или сиво насекомо с дължина до 3 мм. Изсмуква соковете от клоните, листата, които са покрити с прозрачна течност. Пръскането с инсектицид Aktara помага.

Крушовият жълтен акар заразява листата на растението. По тях се появяват отоци от кафяви и черни цветове. С него се бори с митак акарицид и колоидна сяра.

Зимният молец засяга издънки, пъпки и листа. Тя зимува в пашкули в почвата.Изкопайте или презасадете почвата ефективно преди измръзване.

Гризачите причиняват неприятности. Зайци и мишки гризат млада кора и дърво. За профилактика стволът е увит в чул, пластмасова мрежа или клони от смърч. Кората на багажника е покрита с глина с лопен в съотношение 1: 1, разреден с вода до консистенцията на заквасена сметана. Разтворът има силна неприятна миризма и вкус, който плаши гризачите.

Заключение

Преди засаждането през пролетта есента има някои предимства. Топлолюбивите растения се вкореняват по-добре през есента, влажна, все още не замръзнала почва. Студената пролетна земя провокира смъртта на насажденията.

Има само един недостатък: кората на млада круша все още не е узряла, поради което тя се яде от гризачи. Някои сортове замръзват при силни студове. Навременните превантивни мерки помагат на младото дърво да презимува.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус