Характеристики на сорта круша Yeseninskaya

0
1048
Рейтинг на статия

Крушата Yeseninskaya е отгледана с помощта на учени от VNIIPK. Това е специален хибрид на селекционен преход Северянка, Коперечка, Бере Лигел, Любимица Клапа, Оливие де Сере.

Характеристики на сорта круша Yeseninskaya

Характеристики на сорта круша Yeseninskaya

Характеристика

Сортът круша Yeseninskaya принадлежи към есенния сорт круши. Беритбата пада в края на август - началото на септември. Продължителността на потребителския период е 2 месеца.

Предимствата на този сорт:

 • дава реколта годишно;
 • устоява на струпеи;
 • ранна зрялост;
 • притежава високи вкусови качества на плодовете.

Описание на дървото

Според описанието дървото от този сорт е със средна височина, с гъста корона във формата на пирамида. Дървежите са кафеникаво-кафяви, извити дъгообразни, без пубертета. Листата са средно големи, лъскави, тъмнозелени на цвят, формата е като овална, вдлъбната надолу с конус от едната страна. По краищата на листната плоча има малки прорези.

Цветните пъпки са конични, гладки, големи. Цветовете са малки до средни, бели с отделни венчелистчета, бледорозови прашници.

Описание на плодовете

Плодът е среден, с плътна, груба обвивка. Плодовете имат сладък вкус с лека киселост, леко мазна, сочна. Те могат да висят на дърво до два месеца. След отстраняване те се съхраняват до 14 дни на хладно място.

Химичен състав:

 • 9,9% захар;
 • 113 mg / 100 g - Р-активни вещества;
 • 6,2 mg / 100 g - аскорбинова киселина;
 • 0,38% - титруеми киселини;
 • 4,4 mg - витамин С.

Плодовете от този сорт могат да се използват както пресни, така и за преработка в компоти, конфитюри и др.

Нарастващ

Подготовка на почвата

Круша Yeseninskaya е популярен вид сред градинарите. Засаждат го на места, добре защитени от вятъра. Важно е да проверите нивото на киселинност на почвата преди засаждането. За да направите това, вземете шепа пръст, изсипете я в контейнер и изсипете две или три супени лъжици оцет. Ако мехурченето и съскането не се появят, тогава нивото на киселинност се повишава. Гасената вар се използва за намаляване на киселинността: трябва да смесите почвата и вар в съотношение 5: 1 и едва след това да засадите разсад.

При правилна грижа за крушата ще има добър резултат.

При правилна грижа за крушата ще има добър резултат.

Кацане в почвата

За предпочитане е да се засаждат разсад в глинесто-песъчлива почва с достатъчно влага, топлина и плодородие.

По-добре направете дупка с ширина 50 см и дълбочина 30 см. Това е необходимо, така че корените да не изпитват дискомфорт. Когато засаждате, не е нужно да уплътнявате почвата, а просто натиснете зоната близо до стъблото.

Грижа за растенията

През първата година е важно да се извършва не само поливане, но и пръскане на млади листа и клонки. Първите няколко години също изискват формирането на короната. Прореждането на яйчниците е необходимо всяка година за правилното развитие на културата.

Тор

За да се предотврати проливането на плодове, е необходимо ежегодно торене, за предпочитане в началото на пролетта. Добре узрелият тор или компост е подходящ за това. Необходимо е да се смесват органични вещества в равни пропорции (500 gr и 500 gr.).Сместа трябва да се разрежда в 20 литра. течност и поливайте растението с разтвор.

Поливане

Разсадът се нуждае от интензивна влага през първите години след засаждането, особено при сухо време. Затова трябва да се полива често. По-старите дървета са много по-устойчиви на суша.

Болести и вредители

Крушовите дървета са склонни към заболявания като струпясване и гниене. При струпясване се засягат издънки, листа и плодове. Крушите падат, а тези, които остават, стават грозни и не могат да се съхраняват.

Плодовото гниене, което засяга реколтата, се появява като малко кафяво петно, което постоянно расте и става черно и синьо. Засегнатите плодове падат.

Разсадът също е засегнат от насекоми. Най-опасните вредители са:

 • мухи от плодове и листа;
 • жлъчни акари;
 • гайковерти;
 • дървеници;
 • кърлежи;
 • сърбеж;
 • молци;
 • цветни бръмбари;
 • медени зърна.

Ако не предприемете защитни мерки, съществува риск да загубите реколтата си.

Борете се с болестта

Начини за справяне с краста:

 1. При пъпкуване и в края на цъфтежа е необходимо дървото да се напръска с 1% разтвор на Бордо или меден оксихлорид.
 2. Необходимо е да се съберат и унищожат падналите листа и да се изкопае почвата или да се напръскат падналите листа с минерални торове: 7% урея, 10% амониева селитра, 15% амониев сулфат или 7% калиев хлорид, без да се докосват клоните и ствола.
 3. При голяма лезия е необходимо да се пръска през есента с помощта на 4-5% разтвор на карбамид, а в началото на пролетта да се използва нитрофос.

Когато се борите с гниенето на плодове, трябва да събирате и отстранявате доброволци от градината през лятото, а през есента да събирате и изгаряте всички мумифицирани плодове.

Контрол на вредителите

За да се отървете от вредители, се изисква рано напролет, преди цъфтежа, да се напръскат дърветата с инсектициди, като преди това се изчистят от мъртва кора, лишеи и мъх. Усуканите листа с гнезда трябва да се унищожават редовно.

През есента почвата около дърветата трябва да бъде изровена. Ларвите се отстраняват върху постеля наоколо.

Предотвратяване

За профилактика срещу болести, цъфналите листа се третират с течност от Бордо (1%) преди цъфтежа. Можете да приготвите разтвор за обработка, както следва: за 20 литра. течност, добавете 300гр. витриол и 200 гр. гасена вар. Сместа трябва да се разбърка старателно и да се напръска върху короната на младо дърво през пролетта в началото на април.

Заключение

Круша Йесенская издържа добре на зимата, но при много ниски температури плодовите образувания могат да замръзнат. Важно е да отстранявате зрелите плодове внимателно и с дръжка. В противен случай те са подходящи само за рециклиране. Преди зимата трябва да увиете разсада със земя и дървени стърготини, за да предпазите корена от замръзване.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус