Описание на сорта Akademicheskaya круша

0
920
Рейтинг на статия

За да получите висока и качествена реколта от круши, е важно да изберете правилния сорт. Много градинари предпочитат устойчиви на замръзване и есенни видове. Крушата Akademicheskaya е надарена с всички положителни свойства и дава отлични резултати при прибиране на реколтата.

Описание на сорта круши Akademicheskaya

Описание на сорта круши Akademicheskaya

Характеристики на сорта

Според описанието сортът Академическая круша е ранна есен. Отгледан е благодарение на Московската академия за агрономи. К. А. Тимирязева. Произходът на растението не е установен. През 1997 г. той е изпратен на държавния тест в централните региони.

Крушата е със среден размер. На височина достига до 2-3 м. Началото на плододаването започва на 3-4 годишна възраст. Узрява през септември.

От дърво могат да бъдат събрани до 50 кг плодове. Растението е самоплодно, така че опрашването не е необходимо. Ако обаче градинарят иска да увеличи добива, се препоръчва кръстосано опрашване с няколко хибрида, засадени един до друг.

Особености на плода

Цветът на крушата е жълт. Теглото на плодовете е 130-250 г. След образуването те не се влошават, така че могат да останат на дървото дълго време.

Зрелите плодове могат да се консумират както пресни, така и консервирани за зимата. Пулпът е сочен, стегнат, бял.

Правила за кацане

Ако засадите круша от сорта Академическая в съответствие с всички правила, тогава тя ще ви благодари с богата реколта. Важно е да изберете висококачествен посадъчен материал.

 1. Трябва само да купите разсад в детски или градински магазин.
 2. Растението е на 2 години. Височината на багажника трябва да бъде най-малко 1,5 м, а диаметърът 1,5-1,8 см. Пъпките са затворени, кората без различни повреди.
 3. Най-добре е да купувате разсад през пролетта.
 4. Растението трябва да има най-малко 5 развити основни корена, големи 30 см.
 5. Струва си да се обмисли внимателно кореновата система, така че да няма повреди, гниене и плесен, а почвата да е влажна.

Дати за слизане

Засаждането се извършва с пристигането на пролетта, докато пъпките започнат да цъфтят. По-добре е растението да свикне със земята по време на соковия поток, поради което не се препоръчва да се засажда круша през есента. В южните райони засаждането може да се извърши през септември.

Избор на седалка

Този растителен сорт е придирчив. Той обича много светлина и топлина. За кацане е избран сайт с добро ниво на осветеност, тъй като липсата на светлина може да повлияе неблагоприятно върху количеството реколта. С помощта на слънчева светлина, Akademicheskaya круша съхранява захар.

Състав на земята

Крушата от сорта Академическая е причудлива за структурата на почвата. Киселинността трябва да бъде от порядъка на 5-6. Важно е почвата да е рохкава, лека и плодородна. Разглежда се най-добрият вариант - пясъчна глинесто-черноземна почва, лека глинеста почва. Глинестата почва не е подходяща: дори с въвеждането на специални торове, видовете Academic няма да растат.

Кацане

Описание на засаждането на разсад:

 • подготовка на яма, широка 60-80 см, дълбока 1 м;
 • разстоянието между растенията е не по-малко от 2,5-3 m;
 • почвата се състои от пръст и хумус, за предпочитане конска (2-3 кофи), добавете 1 чаша суперфосфат и 3 супени лъжици. л. калиев сулфат;
 • ако земята не е рохкава, трябва допълнително да добавите 2 кофи пясък и 1 чаша гасена вар;
 • в ямата се поставя дренаж от счупени тухли, висок 20 см, до растението се поставя надеждна опора;
 • част от субстрата се излива в дупката, така че корените да са малко по-високи от земята с 4-7 см;
 • внимателно разнесете корените, напълнете останалата част от земята и уплътнете;
 • накрая е важно да се оформи кръг в близост до багажника, да се налее вода в него и да се мулчира с торф.

Правила за грижа за растенията

С подходящи грижи ще има добри резултати

С подходящи грижи ще има добри резултати

Грижите са както следва:

 • почистване на мястото от плевели;
 • мулчиране на почвата;
 • поставяне на превръзки;
 • поливане;
 • резитба.

Подхранване

През първата година от вегетационния период растението не се нуждае от хранене, има достатъчно от тези вещества, които са въведени по време на засаждането. Органичните вещества трябва да се добавят на всеки 2-3 години. За това се използват хумус, хумус и пепел.

Подхранването под формата на минерали се прилага всяка година през пролетта и есента. За да направите това, кандидатствайте (на 1 м2):

 • 10 г карбамид;
 • 50 g суперфосфат;
 • 25 g калиев сулфат;
 • 20 г селитра;
 • 30-40 г калций;
 • 15 g калиев хлорид.

Поливане

Според описанието културата е устойчива на суша. По време на периода на пъпкуване и формиране на плодове е необходимо да се полива. Възрастното растение се нуждае от 2 кофи вода 4-5 пъти месечно. Вода сутрин и късно вечер за 10 литра. По време на полагане на пъпките броят на поливките се увеличава. С настъпването на есента те са напълно спрени.

Подрязване

Подрязването на дърво е необходима процедура. С него можете да контролирате добива. Процедурата се извършва през пролетта. Слабите, повредени и замръзнали клони се отрязват, долните клони се отстраняват, които лежат на земята под тежестта на плодовете.

Изрязването на короната е необходимо за защита на растението от вредители, както и за увеличаване на добива. При резитбата не трябва да премахвате повече от една четвърт от клоните.

Млад разсад се подрязва веднага след засаждането. Отстранете 3 части от всеки клон. Едногодишните пъпки трябва да бъдат премахнати напълно.

Болести и вредители

Растението има силен имунитет срещу черен рак и струпясване. Практически не е изложен на често срещани болести и вредители по крушите.

За да се избегне появата на заболявания, е необходимо да се извърши капково напояване, чиято цел ще бъде измиване на нежеланите бактерии и ларви от листата.

Заключение

Круша Академическая е зимоустойчив сорт. С правилното отглеждане можете да получите богата и висококачествена реколта. Много градинари избират точно този вид плодно дърво за засаждане, защото плодовете му са сочни и сладки.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус