Hoyi Curtisi - описание на цветето

0
129
Рейтинг на статия

Хоя Куртизи е миниатюрен представител на вечнозеления тропически восъчен бръшлян от семейство Кутрови, родом от Малайзия. Открит е в началото на 20 век. е една от оранжерийните и закрити цветни култури, широко отглеждани в домашни и офис условия.

Hoya curtisii

Hoya curtisii

Ботаническа характеристика

Ботаническото име е Hoya sp.curtisii. Растението принадлежи към дребнолистни епифити с добре развити прилепващи въздушни корени, образувани от листни възли.

Описание:

 • диаметър на багажника до 0,2-0,4 cm;
 • формата на листата е закръглена, краищата са заострени под формата на триъгълник, структурата е месеста, дебела, вътрешната и външната повърхност са грапави, цветът е зелен със сив оттенък и сребрист блясък, дължината е около 1,5 см, ширината е до 2 см;
 • дръжките са къси, до 5 мм;
 • съцветията са с форма на чадър, изпъкнали, до 2 см в диаметър, матово жълти с кафяв или кремав оттенък, средата е червена, образувана от лопатовидни венчелистчета със заострени краища, повърхността е рунеста, в пълно разтваряне, огъната назад

Периодът на цъфтеж настъпва в края на есента, но не е изключено началото на бутонирането и през други сезони. Продължителност - около 3 седмици.

Покупка и адаптация

Най-доброто време за пазаруване е пролетта. След придобиване преди настъпването на студения сезон и навлизане във фазата на зимен покой, стайното цвете успява да се адаптира към новите условия на отглеждане.

Цена - от 150-200 рубли.

Новозакупеното растение се изолира за 2 седмици от други домашни култури, след което се поставя на подходящо място.

Характеристики за кацане

Саксиите с хоя са поставени в югоизточна и югозападна посока с добро осветление. Местата на растеж се избират веднага, тъй като цветната култура е податлива на пермутации.

Вътрешните сукуленти често страдат от течение и внезапни промени в температурата, което кара листата да падат.

За засаждане на восъчен бръшлян, готова почва е подходяща за отглеждане на сукуленти или хоя. Можете да приготвите субстрата сами, като смесите торф, градинска пръст, речен пясък в равни пропорции и добавите фина експандирана смес или перлит за разхлабване.

Прехвърляне

Процедурата се провежда, когато се развие капацитетът на кореновата система. цветето е податливо на трансплантации. Размерът на новата саксия е избран с 2-5 см повече от кореновата площ.

Hoya curtisii

Hoya curtisii

Оптималният метод е претоварване. Технология:

 • растението се отстранява от наклонена саксия;
 • отърси се от остатъците от земна кома;
 • изследват корените за повреди и изгнили участъци, отрязват се, когато се открият и здравите коренови процеси се третират със слаб розов разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат);
 • дъното на новия контейнер е изложено с дренаж - смес от експандирана глина или счупена тухла;
 • субстрат се излива върху дренажа;
 • цветето се поставя в централната част, корените се изправят и се покриват със земна смес, като се утъпкват кухините.

Подходящи условия

Hoya се нуждае от условията, при които сукулентите растат.

Развива се добре при високи нива на влажност. Предпочита добро осветление със сянка по време на слънчевите часове. През зимата липсата на светлина се компенсира от използването на изкуствени източници.

Оптимални температурни условия:

 • през лятото - 20 ° С-25 ° С
 • през зимата - не по-ниска от 12 ° С.

Правила за грижи

Цветето се подхранва на всеки 3 седмици. Торовете, предназначени за бръшлян, са подходящи за хранене.

Честота на поливане:

 • на етапа на активна вегетация, през март-октомври, до 1 път седмично (след окончателното изсъхване на горния слой на субстрата);
 • във фаза на покой поливането се намалява до веднъж на 2-3 седмици.

За целите на пълноценния растеж не се отрязват твърде удължените стъбла на растенията, те се сплитат с опори (спирални пръстени, конци) или директно саксия с цветя.

Избледнелите дръжки не се отстраняват, тъй като хоя има способността да образува пъпки на едни и същи места. За да активирате разклоняването, краищата на леторастите се прищипват.

Методи за размножаване

Семена

Най-трудоемкият метод за размножаване, изискващ създаването на почти идеални парникови условия за активно покълване на семената.

Методът на семената за получаване на нов хойи Куртиси има значителен недостатък - семената запазват способността си да се развиват само една година, след което шансовете за тяхното покълване значително намаляват.

Технология:

 • узрелите семена се сушат и се третират със стимуланти на растежа;
 • сеят на дълбочина около 1 см в субстрат от почва и мъх;
 • сеитбата е покрита с филм или стъкло, за да се създаде оранжерия.

Растенията, отгледани от семена, цъфтят след 2-3 години от момента на вкореняване.

Резници

Размножаването чрез резници има висока скорост на вкореняване и е най-лесният начин за получаване на ново растение.

Хоя куртиси

Хоя куртиси

За резници се използват стари издънки, отсечени през последния сезон (през пролетта или през есента) с дължина до 8 см. Те се отрязват на разстояние 2-3 см под мястото на междувъзлието. Вкоренява се в субстрат за сукуленти или в пясък, или се поставя във вода, след като предварително е третирал среза с корен.

Вкореняването на резници отнема 1,5-2 седмици.

Отгоре процесите са покрити със стъкло или полиетилен, създавайки парникова среда. Оптималната температура е 20C-22C. След образуването на корените те се трансплантират в постоянна саксия.

Слоеве

Хоя е в състояние бързо да пусне въздушни корени.

Hoya kurtisi снимки

Hoya kurtisi снимки

Технология за разплод:

 • на стъблото се прави разрез;
 • наслояването е фиксирано с малко количество пръст или мъх;
 • като се образуват корените, издънката се отрязва от майчиното растение и се засажда в отделен контейнер.

Този метод дава възможност да започне цъфтеж една година след вкореняване, понякога по-рано.

Лечение на болести и вредители

Основните проблеми с отглеждането са свързани с нарушаване на правилата за грижи. Сред най-често срещаните вредители по хоята са мащабните насекоми, паяковите акари, листните въшки и брашнестите червеи.

Тип поражениеМерки за контрол
Mealybug. Признаци - белезникав цвят. Провокиращият фактор е сухият въздух.Засегнатите части се измиват с разтвор на сапунена основа (50 g на 1 L вода). Влажността в помещението е повишена. При масово заразяване растението се третира с инсектицид.
Паяк акари. Знаци - бяла паяжина. Причината е преовлажняване.Методите за контрол са подобни на методите за избавяне от брашнестата брадавица. Освен това те регулират нивата на поливане и влажност.
Кореново гниене. Знаците са изсъхнали листа. Причината е преливане.Растението се отстранява от саксията, изгнилите фрагменти се отрязват, оцелелите корени се обработват с фунгицид или слаб разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат), засадени в пресен субстрат, като преди това се дезинфекцира контейнерът на саксията.
Изсушаване и почерняване на листата. Причинени от слънчево изгаряне.За цветето се организира засенчване.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус