Hosta American Halo - Приложения за озеленяване

0
194
Рейтинг на статия

Hosta American Halo е хибриден сорт, известен от 1999 г. Преводът на името е „американски ореол“ (светлата граница на листата наистина прилича на светеща рамка). Този сорт е северен Halo спорт със сходни характеристики.

Hosta американски ореол

Hosta американски ореол

Описание на растението

Функция American Halo е декоративно многогодишно растение от семейство Аспержи. Расте под формата на буен, куполообразен храст. На височина достига до 50-60 см (понякога до 80 см). По-високи дръжки - до 1м.

Хоста има храстовидни листа (дълги до 30 см, широки 25-28 см) с оригинална гофрирана-гофрирана повърхност. В центъра - зелено със синкав оттенък, по краищата - украсено с кремаво жълта граница. Звънчевидни цветя, бели. Функия цъфти от средата на юли до края на август.

Характеристики за кацане

Декоративността на функите се проявява най-пълно на леко засенчено място. Може да расте и на открито и в пълна сянка. Не трябва обаче да се засажда в онази част от градината, където слънцето бие безмилостно през по-голямата част от деня - листата на растението ще се свият и избледнеят. Идеалната почва за домакините е лека глинеста почва с неутрална реакция. В пясъчната почва трябва да добавите малко глина, както и торф, компост или друга органична материя.

Не засаждайте American Halo на места със застояла влага или дълбоки подпочвени води. Ако се планира засаждане в близост до резервоар, растението се засажда на непотопен бряг, урежда се насип и добър дренаж.

Дупката за засаждане се изкопава на дълбочина 80-100 см. Първият слой се покрива с натрошен камък или счупена тухла и след това се пълни с една трета от смес от земя, компост и торф (можете да добавите минерални торове). Бушът се прехвърля заедно с бучка, полива се, покрива се със субстрат и се трамбова добре.

Кореновата шийка на funkii трябва да се задълбочи с 4-6 cm, но не повече.

Грижа

Host American Halo е непретенциозен по отношение на условията и грижите. Устойчив е на суша, замръзване, болести и вредители, обича влагата, но преовлажняването може да я унищожи. Цветето реагира благодарно на умерено хранене.

Hosta американска ореолна снимка

Hosta американска ореолна снимка

Правила за поливане

  • Растението се нуждае от редовно поливане, ако времето е сухо. Обикновено се извършва 2 пъти седмично.
  • Почвата трябва да бъде наситена с влага с дълбочина 30-40 см.
  • За възрастен храст се използват 15-20 литра вода.
  • Необходимо е да се полива в корена, а не върху листата (в последния случай могат да се появят изгаряния, гъбични заболявания, загуба на восъчна плака).
  • Вечерното поливане може да привлече охлюви и охлюви към растението, така че процедурата се прави най-добре сутрин (преди 10-11 часа).

Подхранване

Първото подхранване се извършва при засаждане на растение - торове се поставят в ямата за засаждане. През есента и пролетта те мулчират с компост и торф, като осигуряват хранителни вещества и опростяват поддръжката.

Освен това можете да захранвате гостоприемника с минерални комплекси, като разнасяте гранулите в разхлабена пръст или разтваряте във вода.

Подрязване и подготовка за зимата

В края на цъфтежа изсъхналите дръжки се отрязват на фънки. След като листата пожълтеят, земната част на растението се отрязва, за да се предотвратят охлюви, гъсеници, охлюви и други вредители.

Устойчив на замръзване домакин не се нуждае от подслон, но в очакване на сурова зима може да бъде покрит със суха зеленина (млади храсти - с иглолистни смърчови клони).

Размножаване

Hosta American Halo се размножава чрез разделяне на храста или чрез резници. Съдейки по описанията на градинарите, и в двата случая растението се вкоренява бързо.

Hosta американски ореол

Hosta американски ореол

Размножаването със семена практически не се извършва, тъй като сортовите характеристики на разсад често не се запазват.

Разделяне на храста

Процедурата се извършва на всеки 4-6 години, когато храстът расте и напълно показва сортови характеристики. Растението се изкопава и разделя на няколко части с еднакъв брой пъпки и корени. Деленките се засаждат на сянка във влажна почва, на приблизително същата дълбочина, на която расте храстът.

Резници

Издънка на розетка с „пета“ се отрязва и разрезът се обработва с Корневин. Резниците се задълбочават във влажна почва на сенчесто място и се покриват с пластмасова бутилка. Земята се овлажнява редовно и "оранжерията" се проветрява. Вкореняването става в рамките на един месец.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
ОхлювиНеправилни дупки, изядени през листата.Не поливайте растението вечер;

Заварете птици на мястото;

Поръсете пепел и тютюн върху земята под храстите.

Събирайте вредители на ръка.

Поставете капани (капани за бира, дъски или камъни).

Използвайте специални лекарства (Thunderstorm, Slime-eater).

Сиво гниенеЛистата изсъхват и изгниват от върховете.Избягвайте преовлажняване. Дезинфекцирайте почва, дренажен материал, градински инструменти.Отстранете повредените части, обработете с антисептик.

Нанесете фунгициди (Trichodermin, Oxyhom, Mikosan, Topaz). Ако болестта засяга цялото растение, не го изпращайте на компост, а го изгорете напълно.

Използване в ландшафтен дизайн

Поради оригиналния си цвят, толерантност към сянка и непретенциозност, функцията American Halo често се използва в ландшафтния дизайн. Той органично се вписва в градини в ориенталски стил, изглежда ефектно от камъни и езера. Използва се за създаване на алпийски пързалки, миксбордове и цветни лехи. Това цвете е незаменима земна покривка за сенчести зони.

Описание на американския ореол на Hosta

Описание на американския ореол на Hosta

Функцията е подходяща за рамкиране на цветни лехи и отглеждане на живи граници. Той е в перфектна хармония с други видове гостоприемници, божури, рози, каменни култури, флокси, лилейници. Често се засажда в многостепенни композиции до висши трайни насаждения (бор, рибена кост, туя). В допълнение, куполовидният храст с двуцветни листа изглежда много оригинален сам по себе си - като тения.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус