Хоя Обовата - тайни за грижи

0
151
Рейтинг на статия

Хоя Обовата е тропическа лоза, пригодена за отглеждане в домашни условия. Открит в края на 19 век от учения Декен, пътуващ из остров Бутунгу. Той е дошъл на територията на Европа само век по-късно. В естествения си ареал расте в горите на Индия, Тайланд, Индонезия.

Hoya obovata variegata изпръскване

Hoya obovata variegata изпръскване

Описание на растението

Хоя Обовата се характеризира със силно подобно на лиана стъбло, което с времето придобива твърда структура. Къдравите издънки са покрити със зелени месести листа с кръгла форма с лека пигментация на повърхността, 6-8 см в диаметър.

Цъфтежът настъпва в края на пролетта. На този етап растението образува малки пъпки, събрани в съцветия - по 10-20 копия. Самите цветя са пухкави, напомнящи отвън на звездички, прахообразен розов нюанс с по-наситена или тъмна корона в центъра.

Ароматът е меден с леки нотки на ванилия и петънца. Отделя се голямо количество безцветен нектар.

Сортове

Вариегата

Има висок темп на растеж. Катерачните издънки придобиват кафяв оттенък с течение на времето.

Листата са големи, лопасти. Както при всички пъстри хибриди, на повърхността в центъра на плочите има пигментация, в този случай разположена в средата под формата на бледожълта ивица.

Цветята са представени на два нива: горният е млечен, долният е богато пурпурен.

Пляскане

Сортът се развива умерено. Вегетативните издънки се нуждаят от вертикална опора, за да поддържат целостта на кореновата система. Те не надвишават 0,5 см в диаметър, в младо състояние са червеникави, с възрастта придобиват дървесна структура и характерен цвят.

Листни плочи без изразени жилки, покрити със сребристи петна и петна.

Цветята са петолъчни, с нежен розов цвят с богата пурпурна граница. Фазата на цъфтеж настъпва през пролетта.

Правила за кацане

След покупката се препоръчва за първи път да се изолира културата - тя се следи внимателно, за да се идентифицират възможни болести и насекоми.

След 2 седмици няколко копия на Obovata могат да бъдат засадени в един контейнер, което ви позволява да съставите буен, разпространяващ се храст.

Хоя обовата

Хоя обовата

Ако надземната част е масивна, саксията е снабдена с опори, които поддържат миглите, подобни на лиана.

Избор на почва и местоположение

Субстратът за Hoya е избран да бъде питателен и лек, с добра аерация и водопропускливост. Освен това в саксията се поставя дренажен слой от глинени черупки, натрошена тухла, вермикулит или смес от пясък с експандирана глина.

Оптималният състав на почвената смес:

  • растителен хумус - 1 част;
  • речен пясък - 1 част;
  • лист земя - 1 част;
  • торф - 4 части;
  • трева - 1 част.

Контейнерът за засаждане е среден по размер с дупки на дъното, докато засаждането в саксии, използвани преди за други зелени домашни любимци, не се препоръчва.

Постоянното местоположение се определя незабавно - поради системно придвижване, падане на листата и спиране на цъфтежа.

Необходимите условия

Въпреки непретенциозността на растението, собственикът му ще трябва да се погрижи за някои аспекти, когато пресъздава най-благоприятния микроклимат на закрито.

Hoya obovata изпръскване

Hoya obovata изпръскване

Влажност

Влажността на въздуха трябва да се поддържа висока. В тази връзка се извършва редовно пръскане, особено през отоплителния период и през лятото, когато времето е горещо.

Температура

Хоя принадлежи към броя на термофилните растения, чувствително реагира на колебания в температурата и течение.

През летните месеци оптималните стойности са 22-25 ° C, през зимата те са намалени до 15.

Не трябва да се допуска хипотермия на културата - температурите под 10 ° C имат вредно въздействие върху здравето на цветето.

Осветление

Обовата предпочита растение на добре осветено място, но светлината трябва да бъде разсеяна.

Когато се намира от южната страна, се препоръчва изкуствено засенчване на растението. В противен случай могат да се появят изгаряния на повърхността на листовите плочи, провокирани от пряка слънчева светлина.

Грижа

Поливане

Трябва да се избягва пълното изсъхване на почвата, но прекомерната влага е изпълнена с гниене на кореновата система.

Hoya obovata снимка

Hoya obovata снимка

Напояването се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне - средно през лятото процедурата се извършва веднъж седмично, като се използва малко количество вода. Във фаза на покой интервалът между поливанията се увеличава поне 2 пъти.

Освен това се препоръчва да избършете листовите плочи с влажна мека кърпа.

Подхранване

В етапа на интензивен растеж и цъфтеж, Хоя се храни със сложни минерални препарати за кактуси и сукуленти. От март до последните дни на август торовете се внасят редовно, веднъж на всеки 2 седмици, след като се разтварят във вода за напояване.

Можете също да използвате универсални лекарства, при условие че се спазват дозите, посочени на опаковката.

Прехвърляне

Младите екземпляри се трансплантират ежегодно, по-старите не се преместват в нов контейнер за 2-3 години.

По време на манипулациите, земната бучка се запазва колкото е възможно повече, в бъдеще за по-добра адаптация към течността по време на напояване се добавят растежни биостимуланти.

Подрязване

При естествени условия миглите на посевите могат да растат до 10 м, следователно, когато растат у дома, вегетативните издънки трябва периодично да се съкращават, за да се контролира дължината им. Позволено е да се подстригва само след образуването на поне 4 листа.

Освен това прищипването на растящия издънок стимулира образуването на странични точки на растеж и позволява по-обилен цъфтеж и зеленина.

Методи за размножаване

Семена

Семената не се образуват на домашно приготвени Hoyas; можете да ги купите в специализиран магазин, като същевременно проверявате свежестта на материала.

Hoya obovata variegata

Hoya obovata variegata

Шушулките се изсушават предварително, след което съдържанието се засява в навлажнен субстрат със значителна част от мъх сфагнум.

Седмица по-късно семената покълват при условие на топъл микроклимат и поддържане на почвата влажна. За да се предотвратят гъбични заболявания, се прави пръскане с течност от Бордо.

След 3 месеца, когато се появят 3-4 истински листа, разсадът се настанява в отделни контейнери.

Резници

Най-лесният начин за възпроизвеждане на хоя, който ви позволява да получите млади растения изключително бързо. Процедурата се извършва в началото на пролетта или лятото, като се спазва следният план за действие:

  • Изрежете къси резници с 2-3 възли за растеж и листни плочи върху тях. Местата на порязванията се третират с корен стимулатор.
  • Кълновете се поставят в съд с тъмни стени (ако е необходимо, прозрачният контейнер се обвива с хранително фолио), така че долната единица да се потопи в течност. Те допълнително повишават влажността на въздуха.
  • След образуването на корени те се трансплантират в почвената смес.

Също така е позволено да се вкореняват резници директно в земята.

За да направите това, към почвената смес трябва да се добави груб пясък или вермикулит. В него се вмъква издънка, чийто разрез предварително се обработва с биостимулатор, задълбочава се в долния възел и покълва за 3 седмици.

След 4 години се наблюдава първият цъфтеж.

Слоеве

Метод за размножаване, благодарение на който става достъпно за възхищение на екзотични цветя в продължение на 1 година от момента на засаждането.

За да се постигне резултатът, процесът за възрастни се врязва, покрива се с мокър сфагнум отгоре и не е много плътно увит в целофан.

Когато корените покълнат през мъха, стъблото с него се отрязва напълно и се засажда в земята.

Лист

Принципът е подобен на метода за размножаване чрез резници, като семе в този случай се използва само листна плоча с аксиларна пъпка.

Хоя обовата пъстра

Хоя обовата пъстра

Минус - процесът на вкореняване отнема дълъг период от време и растението често спира в началната точка.

Възможни проблеми

Болести

Сортът Обовата рядко е изложен на каквито и да било болести, но поради неправилно организирани грижи цветарят може да се сблъска с редица промени във външния вид и състоянието на растението.

ПроблемЗащотоМетод на решение
Липса на цъфтежЛипса на светлина, висока температура по време на почивкаПо време на зимуването те организират намаляване на температурите, увеличаване на инсолацията
Загуба на пъпкиПреместване на растенията / сух и горещ вътрешен климатВъздържайте се от транспортиране на саксията от едно място на друго / редовно пръскайте през лятото

Вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаМетод на решение
Кореново гниенеПромяна в цвета на листата, суспензия в растеж, кафяви петна, изсъхване на листата и поява на свивания върху тях.

Пълно увяхване на надземната част на растението

Преди засаждане те дезинфекцират почвата чрез калциниране, придържат се към умереност в превръзката, избягват прекомерната влага на субстратаГорната част на стъблото, кореновата шийка и корените се обработват с меден сулфат (1 ч.л.), разреден във вода (0,5 л) и креда (3 супени лъжици) или с йоден разтвор в съотношение 1: 4.

Пръска се с фунгициди (Trichodermin, Trichophyte, Topaz, Previkur Energy, Gamair)

Паяк акариКафяви петна с малки пробиви, изсъхващи листа, лека паяжинаПоддържайте влажността на въздуха на необходимото ниво, редовно пръскайте и изплаквайте под слабо налягане на водатаИзбършете с алкохол, сапунен или лучен разтвор, както и инфузия върху корени от глухарче или невен.

Те се третират с химикали (Fitoverm, Neoron, Antimite, Skelta, Flumite)

ЩитИзпъкнали плаки със заоблена форма, оцветени в различни нюанси от зелено или жълто до кафявоНавреме изхвърлете наранените и засегнати сегменти, периодично разливайте почвата със слаб разтвор на калиев перманганатИзползват се инсектициди: Bankol, Inta-Vir, Aktara, Mospilan.

Пръскайте с алкохол в концентрация 96%.

Бяла мухаПожълтели деформирани листа, малки летящи насекоми, инициирани след докосване на растението, черни петна, лъскаво лепкаво покритиеПроветрявайте редовно помещенията, избягвайте прекомерно повишаване на влажността на въздухаЗатворете капаните за мухи или включете фумигатора за комари.

Спрей с инфузия на пепел или специални препарати (Vermitek, Keramiks, Fitoverm)

Листни въшкиЛистата се извиват, появява се пигментация, растежът спира, младите издънки изсъхватТе отстраняват растителните остатъци своевременно, предотвратяват появата на мравки, систематично пръскатТе се обработват със Spark, Tanrek или Aktara. Разрешено е използването на оцет, амоняк или катранен сапун.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус