Euphorbia Mila - описание на сортовете и правила за грижи

0
173
Рейтинг на статия

Сред цялото разнообразие на стайни цветя, едроцветната Мила е един от най-популярните и изключителни представители на семейство Euphorbia. Това растение е кръстено на барон Милиус, който го е донесъл във Франция през 1921 година. Помислете за подробно описание на вида, сортовете и правилата за домашна грижа.

Еуфорбия миля поличби и суеверия

Еуфорбия миля поличби и суеверия

Характеристика

Ботаническото име е Euphorbia Milii. Хората наричат ​​вида: Spurge брилянтен; Euphorbia е красива; Корона от тръни; Euphorbia Milius.

Според легендата именно от това растение е направена трънената корона, поставена върху главата на Исус Христос.

В естественото си местообитание храстът достига 2 м височина, принадлежи към многогодишни сукуленти с добро разклонение. Родното място на растежа е около. Мадагаскар, сухи райони на Мексико и Източна Африка.

Euphorbia може да се отглежда като стайно цвете, а растението се развива добре и в оранжерии или оранжерия.

Можете да различите сорта Mil от другите по следните характеристики:

 • стъблото е сивкаво, леко оребрено;
 • в горната част на всяка издънка се развиват зелени елипсовидни листа с богат изумруден цвят, дължина 3,5-4 см, ширина - 1,5-2 см;
 • под листната плоча има две прилистници под формата на тръни;
 • с възрастта листата се ронят, но бодлите остават;
 • най-големият декоративен ефект е представен от прицветници, които в зависимост от сорта са жълти, лимонени, алени или оранжеви;
 • цъфти по различно време на годината (пролет или лято) - образува съцветия, състоящи се от 2-4 големи цветя (цвят бледорозов, лимон, фуксия, ярко алено и др. - зависи от сорта).

Бъди внимателен! Еуфорбията отделя отровен млечен сок, появява се върху счупени или отрязани листа.

Знаци и суеверия

Според популярните вярвания по принцип не е препоръчително да се държи мръсотия в къщата, защото това е растение с тръни - и то влияе негативно на аурата на човека.

Euphorbia Mile

Euphorbia Mile

Но, според друг знак, цъфтящата еуфорбия привлича положителна енергия в къщата и отблъсква недоброжелателите, поради което се поставя в коридора или хола, където често идват непознати и познати.

Науката Фън Шуй казва, че такова цвете може да бъде поставено във всяка стая, с изключение на спалня, тогава отрицателното му значение се неутрализира.

Популярни сортове

Тази декоративна култура има няколко вида, които успешно се използват при декорирането на интериора на къщи, офиси и апартаменти.

След като прочетете описанието им, можете да изберете най-добрия сорт за вашия домашен декор.

 • King Golden (жълто) е красиво цвете с жълти прицветници. Листата са смарагдови, дълги, остри на върховете, ясно видими светлозелени жилки на повърхността.
 • Лунна светлина - листата са зелени, гладки, на върха на всеки изправен издънок се развиват жълти прицветници с оранжев център.
 • Целувка от сакура - еуфорбията се отличава със снежнобяли прицветници с малки розови петна по повърхността.
 • Боджери - Развива тънки, продълговати издънки с яркочервени или алени прицветници. Ценен е заради обилния си цъфтеж през лятото и по-малко буйния през есента.
 • Натали - прицветници с жълт цвят в различни нюанси (от по-светли до по-тъмни).
 • Lutea е храстовидно растение, издънките са плътно покрити със смарагд, дълги листа. Върховете им се развиват прилистници от лимонов сянка.
 • Сонора - има красиви розови прицветници.
 • Nam Choke е многогодишно растение, което радва с наситени червени цветя с червено-розови прицветници през цялата година. Не се различава с бърз растеж, поради което не изисква оформяща подстригване.
 • Chok Seetid е много декоративен сорт с ярко розови цветя (цвят фуксия).
 • Antght - светло бежови или млечни цветя. Под слънчевите лъчи се заровят на гърба.
 • Вижте Pet Petay - много необичаен цвят на венчелистчетата - основният цвят е слонова кост, присъстват розови петна.
 • Sedthee Mai - Венчелистчетата са тъмно розови с лилав оттенък.
 • Слънчеви - двуцветни цветя - жълти по краищата и розови отвътре.
 • Chok Kao Chan - венчелистчетата имат много тънък и богат розов кант, основният цвят на повърхността е жълт, има размазани розови петна.
 • Tawan mai - цветята са еднородни, алени, изглеждат много контрастни на фона на зелена зеленина.
 • Miliiana Giallo - цветя от светлозелен или лимонов нюанс. Много ярко и необичайно.

Покупка и адаптация

Можете да си купите миля в един от магазините за цветя - това растение е достъпно и не е скъпо. Средната цена е от 100 до 200 рубли.

Spurge брилянтен

Spurge брилянтен

При избора трябва да се даде предимство на отглежданите цветя, които вече имат добре развити стъбла, листа и коренова система.

Когато купувате, внимателно инспектирайте короната - основното е, че стъблата, пъпките и листата са свежи, сочни, без механични наранявания и увреждания от болести, вредители.

Можете да определите състоянието на корените по външния вид на субстрата - при здрави растения той е леко влажен, без бял или сив цвят на повърхността. Също така без мухъл и подкиселяване.

Новопридобитата еуфорбия се поставя отделно от другите цветя за три седмици. Такова излагане на карантина е необходимо, за да се разбере дали изборът е болен от нещо или не. През това време той ще свикне и ще се адаптира към условията за растеж на закрито.

Избор на почва и местоположение

През целия вегетационен период може да се държи на място, където има разсеяно осветление през по-голямата част от деня. Обикновено се поставя на южния или югозападния прозорец. През топлия сезон те се извеждат на балкона или терасата - личинката обича чист въздух. През зимата осветявайте с флуоресцентна лампа. Инсталира се на разстояние 50 cm.

Това растение не е взискателно към състава на почвата и може да се развие напълно в стерилизирана градинска почва. Закупеният субстрат за засаждане на сукуленти и кактуси се счита за оптимален.

Можете също така да засадите цвете в почвена смес, приготвена от собствените ви ръце - те смесват листни, тревни почви и пясък в съотношение 2: 1: 1. Преди да го поставите в саксия, изсипете го с вряла вода, малинов разтвор на калиев перманганат или го запалете във фурна при температура 100 ° C за половин час.

Условия за отглеждане

Вътрешната млечка изисква най-малко 8 часа околна светлина на ден, за да расте напълно и да цъфти. При липса на светлина стъблата му стават по-тънки, удължени, листата пребледняват, цъфтежът не е толкова ярък и буен. Лошо понася пряката слънчева светлина - листата и цветята бързо избледняват. Затова е по-добре да го държите там, където грее слънцето сутрин и вечер. Ако е необходимо, засенчете.

Снимка за домашни грижи Euphorbia мили

Снимка за домашни грижи Euphorbia мили

Растението не се страхува от течение, но не толерира държането на студено. Оптималният режим през лятото е 24-30 ° С, през зимата - 16-18 ° С.

През топлия сезон цветето може да се държи на открито със защита от вятър, валежи и парещи лъчи.

През есента и зимата те се поставят в близост до отоплителни устройства, това ще помогне да се избегне хипотермия на кореновата система.

Минималната температура е 14 ° C, ако е по-ниска, растението бързо ще умре.

Euphorbia предпочита умерена влажност - в диапазона от 55-60%. Следователно не е необходимо да го пръскате. Тази процедура се извършва веднъж месечно само за хигиенни цели, за да се отмие прахът и да се предотврати появата на вредни насекоми. За напояване се използва вода със стайна температура.

Грижа

Поливане

Това растение изисква рядко, но обилно поливане. Всеки път те се навлажняват само след като почвата изсъхне на дълбочина 4-5 cm.

Размножаване на Euphorbia мили

Размножаване на Euphorbia мили

През зимния сезон, когато цветето навлиза в латентна фаза и нуждата от влага намалява, се полива веднъж месечно. В същото време се избягва проникването на вода върху съцветия и листа.

Не понася добре сушата, така че не трябва да позволявате на земната кома да изсъхне напълно, което ще доведе до масивно падане на листата. Когато режимът на влага се възстанови, цветето бързо се нормализира. Използвайте филтрирана или отделена вода със стайна температура.

Когато държите млечни водорасли през лятото на балкон или лоджия, е необходимо да осигурите защита от дъжд. Ако Ron е под дървета или храсти, той трябва да бъде преместен под навес по време на валежи.

Подхранване

Основните грижи за блестящите млечни водорасли включват редовно добавяне на хранителни вещества. Те използват хранене за кактуси и сукуленти. Въведете заедно, като поливате веднъж месечно през целия вегетационен период - от пролетта до есента.

Във фаза на покой храната се спира.

Подрязване

Почти всички видове стайни млечни растения развиват компактна и красива форма, така че няма нужда да я оформяте.

По време на вегетационния период е необходимо навреме да се отстраняват пожълтели и изсъхнали листа, отчупени, изсушени и повредени от болести, вредители. След края на цъфтежа съцветията се отрязват, които само отнемат цялата сила и енергия от цветето.

Можете да извършите формирането за силно обрасли видове - разрешено е да отрежете стъблата, растящи вътре в короната, както и да се развиете под грешен ъгъл.

Тези манипулации се извършват с помощта на остър и стерилен инструмент за предотвратяване на инфекция с болести.

Кацане

Тази процедура започва през пролетта преди началото на цъфтежа на вегетативните пъпки. Вземете саксия от керамика или пластмаса с дренажни отвори. Контейнерът е дълбок и тесен, като се има предвид удължената форма на кореновата система.

На дъното се изсипват малко камъчета или експандирана глина, така че излишната влага да не се задържа в почвата. След това се пълни с плодороден магазин или домашен субстрат. Корените се спускат, изправят, почвата се изсипва отгоре, трамбова се, полива се.

Прехвърляне

Закупеното растение трябва да бъде трансплантирано три седмици след карантината. Ако това е цъфтящ екземпляр, трябва да изчакате, докато избледнее. Когато се трансплантира във фаза на цъфтеж, той може да не преживее стреса и да умре.

Първо се полива, след това се отстранява и заедно с бучка пръст се прехвърля в нова саксия. Ако е необходимо, добавете почвата отгоре, смачкайте я около стъблата и навлажнете.

Домашните цветя се нуждаят от редовно презасаждане - веднъж на всеки три години. Препоръчително е също да се трансплантира еуфорбия, при която корените са били повредени от гниене, паразити или болести. Напоеното растение се изважда от саксията, потапя се в леген с вода, за да се отмият остатъците от почвата. Корените се изсушават, заразените фрагменти се изрязват, напояват се с фунгицид, след което се засаждат в нова саксия.

Методи за размножаване

Вкъщи можете да размножите вътрешната вълна на Мил по три начина - всеки дава положителен резултат, когато се спазват всички правила.

Грижа за Euphorbia мили

Грижа за Euphorbia мили

Резниците се събират през пролетта - от началото на март до края на май.Издънката е отделена от майчиното растение, потопена в съд с топла вода, за да се остави време за изтичане на млечния сок. След един час излагане в такава среда, изсушете го, поръсете долната част с въглен.

Съхранявайте на сухо и добре проветриво място 2-3 дни. Веднага щом в среза се образува тънък филм, резникът се потапя в разтвора на Kornevin, след което се засажда в хранителен субстрат от пясък, трева и градинска почва (1: 1: 1).

За да бъде успешно размножаването от резници, разсадът се навлажнява, покрива се с половината пластмасова бутилка, поставя се на топло място (температура - 23-25 ​​° C) с разсеяна дневна светлина.

Вкореняването чрез резници може да се счита за успешно, ако върху тях се появят нови листа. Това може да отнеме 2 до 3 седмици. Вкоренената млечна трева се освобождава от приюта, те продължават да напояват, след месец отглеждане, те се настаняват в отделни саксии.

Семена

За засаждане използвайте кутии за разсад или пластмасови контейнери. Семената се разстилат на земята, поръсват се отгоре с тънък слой пръст, напояват се с пулверизатор.

След това покриват с фолио, проветряват всеки ден, напръскват, ако е необходимо. Веднага щом на повърхността на субстрата се появи зеленина, подслонът се отстранява, разсадът се отглежда, докато се развият два листа, след което те се гмуркат отделно в малки саксии.

Те растат още 2-3 месеца, след което се засаждат в саксии в постоянното им местообитание.

Чрез разделяне на храста

Има и друг вариант за размножаване на миля от млечни водорасли - чрез разделяне на храста. Този метод работи добре за по-стари цветя, които трябва да се подмладят.

Еуфорбия цвете миля

Еуфорбия цвете миля

Майчиното растение се полива, изважда се от контейнера, внимателно се изследва за гниене на корените и увреждане на болестта. Всички нежизнеспособни части се изрязват, след което се напръскват с фунгицид. След изсушаване храстът се разделя на няколко части, така че всяка да има процес с 2-3 корена, листа и пъпки.

Деленките се настаняват отделно в нови саксии с питателна и рохкава почва.

Болести и вредители

Ако това растение се гледа правилно, то няма да има здравословни проблеми. Инфекциите и паразитите обикновено увреждат слабите цветя, които не получават достатъчно светлина, влага и хранене.

Болести и вредителиПризнациМетоди на лечениеПрофилактика
Листни въшкиТой се установява в колонии от долната страна на листата, храни се със сока им, което води до извиване, изсушаване и отпаданеВ началния етап на лезията можете да използвате народни средства - лечение с разтвор на сапун за пране, инфузия на тютюн или чесън. Стартираните екземпляри се третират с пестициди - Karbofos, Aktellik или FitovermКупувайте здрави цветя, поддържайте 3-седмична карантина, редовно проверявайте за инвазия на паразити, отстранявайте навреме болните зони на короната
Паяк акариТези вредители се появяват на млечни водорасли, когато въздухът в стаята е сух и твърде горещ. Те обичат да пируват със сока на пъпките, младите издънки, листата, което води до тяхната деформация, потъмняване и изсушаванеСлабо заразените цветя се напояват със сапунена вода. Ако цветето е силно повредено, не можете да правите без химия - лекувайте с Aktellik или AktaraУвеличете влажността, намалете температурата, редовно пръскайте короната с вода
Бяла мухаМалките пеперуди с белезникав тон не представляват опасност за това цвете, но техните потомци - гъсеници гризат тъкани по листата и пъпките. Засегнатите области пожълтяват, изсъхват и отмират. Растението губи оригиналния си декоративен видРазлейте почвата с фунгициди - Actellik, Intavir или Fufanon. Също така тези средства трябва да обработят короната.Използвайте стерилна смес за засаждане, пресаждане,
MealybugКогато тези вредители се появят, цветето спира да расте, листата пожълтяват и изсъхват. Обикновено тези паразити се натрупват върху корените и се хранят със сока им.Euphorbia се полива, изважда се от саксия, измива се от остатъци от почвата, изрязват се нежизнеспособни органи, потапят се в разтвор на инсектицид - Fitoverma, Fundazola. След това се трансплантира в нов контейнер с дезинфекцирана почваПреди засаждане стерилизирайте почвата, отстранете навреме всички изгнили и пожълтели части, редовно проверявайте за заразяване с насекоми
Кореново гниенеПоявата на това заболяване е типична за растения, които страдат от чести преливания на студена вода. Първо кореновата система изгнива, по-късно гниенето се разпространява по стъблата - те почерняват, стават меки и хлъзгавиС леко поражение корените се отстраняват от контейнера, болните части се изрязват и се потапят в разтвор на фунгицид за един час. След това се изсушават, трансплантират в нова саксия с дезинфекцирана почва. Еуфорбията, при която всички корени са изгнили, се изхвърля, но преди това се отрязват няколко резници за по-нататъшно вкореняване.Спазвайте режима на поливане, използвайте топла вода за овлажняване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус