Вътрешна традесканция - описание на видовете и сортовете, домашни грижи

0
98
Рейтинг на статия

Традесканцията получи официалното си име от Карл Линей - така той увековечи имената на нейните откриватели. Още през 17 век двама английски пътешественици - баща и син на име Традескант - са първите, които откриват тази красота. Естественото местообитание на това растение е Северна и Южна Америка.

Дръжка от традесканция в съд

Дръжка от традесканция в съд

Описание на вида

Обикновената традесканция включва 75 вида и повече от хиляда разновидности. Това тревисто декоративно широколистно растение се отглежда в градината и у дома. Често се използва като почвена покривка в цветни композиции.

Издънките са дълги, пълзящи или прави, разклоняващи се близо до земята. Листата са с различни форми - от яйцевидни до тесни, заострени. Съцветията се образуват в горните аксили на листата или в самия връх на леторастите.

Отличителна черта е способността да се размножава чрез резници по всяко време на годината.

Въпреки че едно от имената на Традесканция е „кралско“, то се разбира добре с други стайни цветя. Може дори да расте в аквариум, създавайки невероятни композиции с подводни растения.

Популярни сортове

Всички видове традесканции имат общи черти: те са маломерни, пълзящи, с дълги издънки и всички цъфтят.

Стъбло на традесканция в съд с вода

Стъбло на традесканция в съд с вода

Някои сортове зимуват добре в земята и се използват за украса на градината, докато някои са изключително на закрито.

Дебелолистен (дебелолистен)

Този сочен има дебели месести стъбла, които могат да задържат влагата. Цветът на листата е бяло-жълт, заедно със зелени ивици. Листата покриват цялата дължина на стъблото и са силно опушени.

Цъфтежът учи в края на зимата.

Най-известният сорт е White Velvet, отглеждан в Бразилия. Неговата отличителна черта са сребристо искрящи косми по цялото стъбло и по листата. Лозите достигат дължина 80 см. Цъфти от ранна пролет до септември. Сортът Cotiledon също е популярен.

Белоцветна (Albiflora)

Най-популярният тип, срещан сред производителите на цветя.

Именно този вид стана участник в необичаен експеримент. Биологичният учен Дейвид Латимър засади растение в съд преди 55 години и го запечата. Традесканцията все още е жива. Вътре в съда се е образувал специален микроклимат.

Особеност на вида е наличието на ивици по листата и бели цветя в края на стъблата. Различните сортове се отличават с цвета на ивиците:

 1. Бяла ивица - бяла;
 2. Laekenensis - розово
 3. Трицветни (трицветни) - розови и бели ивици на светло зелен фон;
 4. Alba - тъмнозелени и бели ивици върху светлозелени листа;
 5. Aurea - жълти листа със зелени ивици

Blossfeld (тайландски)

Листата са двуцветни - отгоре тъмнозелени и отдолу люлякови. От страната на люляка, ръбът, формата на листата е яйцевидна, с остър връх.

Традесканция стая

Традесканция стая

Този вид растения не понасят пряко слънце. В условията на апартамент периодът на почивка е принудителен - от ноември до февруари. Расте бързо, размножава се по издънки и семена, има нужда от редовно подрязване против стареене.

Setcreasia, или лилаво

Декоративна листна лиана. Стъблата могат да бъдат с дължина до 1 м. Листата са наситено лилави, продълговати, гладки отгоре и рошави отдолу.

Растението изисква често подрязване поради бързия си растеж (до 40 см годишно).

Ако не го отрежете навреме, стъблата ще се счупят под собственото си тегло.

Традесканцията цъфти от март до август с нежни розови цветя. Всяка пъпка се състои от венче, около което са събрани три листенца. По време на вегетацията се изисква добро осветление и хранене.

Ако няма цъфтеж в продължение на няколко години, тогава трябва да преразгледате режима на поливане, температурата и влажността в стаята.

Крайбрежие (Fluminensis)

Хората наричат ​​този вид „женски клюки“ заради изключително дългите заплетени издънки. На пръв поглед дори не е ясно къде са тяхното начало и край.

Латинското наименование Fluminensis означава „река“ и описва естественото местообитание на вида.

Друго име на вида е миртолистното - издънките с листа са подобни на клоните на миртовото дърво.

Изкачването на река Традесканция е хигрофилно и изисква често поливане. В природата издънките растат до 4 метра дължина, в апартамент рядко достигат 1 метър. Може да се засажда в градината за лятото, внимателно да се покрие преди зимуване.

Уличният сорт расте добре по бреговете на изкуствени водоеми.

Хибридните сортове най-често се отглеждат в апартаменти:

 • Вариегата (Variegata);
 • Aurea;
 • Трицветни минимуми;
 • Quicksilver.

Квадриколор

Ампелен тревист сорт със стандартни гладки листа. При добра светлина върху чаршафите се виждат розови и бели ивици. Колкото повече светлина, толкова по-ярки са те.

Традесканция фото стая

Традесканция фото стая

Издънките са дълги, усукани на върховете. Този дребнолистен сорт постоянно се нуждае от резитба и подмладяване на издънките, за да се предотврати откъсването им.

Ситара или Рео

Единствената декоративна традесканция на изправено стъбло. Външно изглежда по-скоро като малка длан с плътна стела и тесни люлякови листа (отгоре са гладки, а отдолу кадифени, дълги до 10 см).

Цъфти през лятото, в пазвите на листата се появяват неописани белезникави съцветия. След това остават малки изсушени кори със семена. Падайки на земята, те покълват лесно без допълнителни условия.

Rheo се предлага в няколко разновидности.

 • Vittata - характеризира се с кремави ивици по цялата дължина на листа;
 • Хавайски гном - листата са тесни, люляк отгоре, мек пурпурен отдолу.
 • Ситара злато - жълтеникавите листа са покрити с тъмнозелени ивици, а обратната страна е червеникаво-кафява.

Нанук

Миниатюрна традесканция (до 20 см) с компактни седла и интересно оцветени листа.

Венецията на листата е изразена, трицветна, с надлъжни зелени, бели и лилави ивици.

По-добре е да засадите растение в малки саксии, поставени в ярка светлина.

Раирана (зебрина)

Нарича се още зебра.

Традесканция цвете

Традесканция цвете

Характеристика - листата отдолу са тъмно люлякови. Външната страна на всеки лист е покрита с редуващи се зелени и бели ивици, което придава на растението декоративен и привлекателен външен вид.

Белите ивици са отляти в сребро и приличат на лъскавата повърхност на отразяващи трептения.

Виолет Хил набира популярност по целия свят.

Жълт хълм

Този вид има рядък цвят - листата са жълто-зелени с тъмни ивици. Моделът е уникален - ивици с различна ширина не са симетрични. Понякога се срещат дори чисто жълти листа.

Бушът е буен, стъблата се издигат с 20-30 см, след което падат. Поради това гледката към Жълтия хълм получи такова име - жълтата планина.

Ложи

Редки гледки. Листата са големи (с дължина до 20 см) образуват коренова розетка, плочите са оформени под формата на маслини.

По зеленото листо минава широка сребриста ивица.

Традесканцията цъфти с красиви розови пъпки (до 5 см в диаметър).

Този вид не образува дълги пълзящи стъбла, което го прави подобен на рео. Той обича яркото осветление, не е предназначен за кацане на открито - през зимата ще умре на улицата.

Сомалийски (цианотис)

Един вид традесканция, в превод означава "син". Стъблата са дълги, увиснали, листата са ланцетни, меки и пухкави, събрани в отделни розетки.

Листата отгоре са тъмнозелени, отдолу са синьо-виолетови. Цианотисът цъфти изключително рядко. Малки червени пъпки се събират в съцветия, които след това изсъхват и увисват, а семената се разливат надолу.

Кализия

Хората го наричат ​​още саксифраг или хлорофитум. Тази пъстра форма е компактна и с дълъг цъфтеж.

Снимка на стая традесканция

Снимка на стая традесканция

Миниатюрно висящо растение, което не се нуждае от сложни грижи: разсеяна светлина, температура + 18-2 ° C, хранене веднъж месечно.

Най-често срещаният сорт е Розовата пантера. Широко популярен е и сортът Златни мустаци. Лечебните му свойства са известни отдавна.

Блосфелд

Подходящ за отглеждане на открито, за предпочитане в низини, влажни места под сянката на дървета или по-високи храсти. Не понасям прякото слънце.

В апартамент се чувства по-добре на западните или източните прозорци. На юг се изисква засенчване.

Листата са големи, удължени, отгоре тъмнозелени, отдолу лилави, леко мъхести. Издънки с дължина до 50 см.

В къщата периодът на покой продължава от октомври до февруари, а на открито продължава до април.

Диворастящата традесканция лесно се размножава чрез вкореняване на издънките, без да ги отделя от майчиния храст. Разстилайки се по земята, стъблата сами поникват допълнителни корени.

Силамонтана или филц

Най-екзотичните видове, произхождащи от пустинните райони на Мексико.

Сукулент с правилна симетрична форма, с необичайни листа, напълно покрити с бял ръб. Мека мрежа от сребристи косми покрива цялото растение, от корените до върха. Дори пъпките са в мек пух. Това дава на растението специален декоративен ефект.

Цветето предпочита сух климат, високи температури и минимум поливане. На сянка и при висока влажност започва да се разтяга и боли, спира да цъфти.

Условия: основата трябва да е възможно най-рохкава, поливането да е рядко, а осветлението да е ярко. Здравата силамонтана цъфти дълго и обилно с ярки алени пъпки.

Спатацея или многоцветна

Растението прилича на рео. Расте под формата на изправена палма с дълги, остри листа с лилаво-зелен цвят. Родина - Централна Америка.

Традесканция цвете

Традесканция цвете

Блум - от май до октомври. След като се образуват семенните шушулки, често се случва самозасяване и покълване на нови разсад.

Скафоид (навикуларис)

Този вид е роден в Перу и Мексико. Сукулентът има голи месести стъбла, върху които са разположени листата на лодките. Младите листа са почти притиснати към багажника, но докато растат, те се простират и приемат формата на лодка.

В природата растението расте, образувайки гъсти гъсталаци между кактусите. У дома издънките не надвишават 40 см дължина.

Влажността трябва да бъде от порядъка на 50-60%, не трябва да пръскате цветето. Необходима е редовна резитба. Размножава се добре чрез резници по всяко време на годината.

Палида (лилаво сърце)

Вечнозелено многогодишно растение, стъбла с дължина до 20 см, лилав цвят. Листата са дълги, до 15 см, отгоре лилаво-зелени и на гърба тъмно лилави.

Purple Hart е устойчив на суша, обича добро осветление и умерени нива на влажност. Стъблата са крехки, затова се режат редовно. Лозата за тъкане се чупи лесно, трябва да я завържете.

Вирджиния

Този вид е първият, дошъл в Европа по едно време. Издънките са прави, до 60 см височина, изправени. Листата са тесни, дълги 15-20 см.

Цветовете са бледо люлякови, цъфтят при изгрев слънце и до вечерта се превръщат в гел, поради това свойство растението се нарича още Вдовичи сълзи.

Расте добре както у дома, така и на открито (дори в северните райони), зимува под снега без подслон.

Най-любимите сортове и хибриди от производителите на цветя:

 1. Атрорубра (Atrorura) - листата са бледозелени, овални, наситено червени цветя;
 2. Coerulea (Corulea) - цветята са бледосини;
 3. Роза (Rosea) - подходяща за отглеждане на сянка, розови цветя, събрани в малки съцветия;
 4. Рубра (Rubra) - смарагдови листа, подчертават красотата на рубиненочервени цветя;
 5. Rainbow Hill - стъблата и дъното на листата са люляково-зелени, отгоре са зелени с широки светли ивици. люляк вета. малък;
 6. Fluminensis Albiflora - синкави листа със зелени жилки. Задната страна е окосмена.

Розова радост

Листата са зелено-розови, малки, яйцевидни, поставени са редуващи се на къси дръжки. Те изглеждат много декоративни.

Изгледи на Традесканция

Изгледи на Традесканция

Пълзящи издънки, с дължина до 40 см. Обилен цъфтеж - целият храст е покрит с малки бели пъпки.

Изисква ярко осветление, без което тя пребледнява, разтяга се и губи цялата си привлекателност. Дори през зимата температурата не трябва да пада под + 15 ° С.

Този вид е топлолюбив, лесно понася краткотрайна суша. Не е подходящ за засаждане на открито.

Градински сортове и хибриди

 • Бяла кукла и Невинност. Белоцветен сорт, отличаващ се с големи снежнобяли пъпки.
 • Ангелски чар. Златните листа се комбинират с бели цветя. Височина на издънките - до 40 см.
 • Зачервена булка. Цветята наподобяват орхидея, нежна седеф, не падат дълго време.
 • Слънчев чар. Жълто-зелените листа и люляково-розовите цветя придават декоративност и оригиналност на сорта.
 • Макс Дъбъл. Различава се с големи двойни пъпки с тъмно син цвят. Периодът на цъфтеж е от май до август.
 • Боровинка лед. Цветята са бели с ярко лилави акценти, листата са с форма на сабя, често нападнати от охлюви. Цъфти от май до август и се използва за украса на езера.
 • Сладка Кейт. Има тесни дълги жълти листа, което го прави различен от другите сортове. Цъфти с много яркосини пъпки от юни до октомври. Изглежда невероятно на цветната леха, зимува добре без подслон, дори в най-северните райони. Предпочита защитата от сянка и вятър.
 • Anderson's Tradescantia Osprey. Това е многогодишно растение, отглеждано в градини - на цветни лехи, алпийски пързалки и в единични композиции. Растението образува храст с височина до 80 см с разклонени стъбла и лилаво-зелени листа. Цъфти от началото на лятото до септември. Пъпките са бели със синьо-люлякови жилки и тъмен пух в средата.
 • Конкорд Грозде. Височина 50 см, растението предпочита сенчести зони, защитени от вятъра. Почвата обича питателна, хумус, необходимо е допълнително подхранване по време на растеж и цъфтеж. Видът е устойчив на болести, зимува добре в земята, без подслон.
 • Розов шабли. Буш форма. Височина на стъблото 50-60 см, предпочита полусянка. Издържа на студове до -32 ° С. Цветовете са розови с бяла гофрирана граница.
 • Андерса Малка бяла кукла. Виненочервеният и бял цвят на пъпките прави растението необичайно. Храстът е компактен, до 30 см височина. Зимува добре в земята.

Покупка и адаптация

Tradescantia се нуждае от адаптация след покупка. Това важи особено за екзотичните сортове. Те се транспортират в специални контейнери с торфен субстрат - цветето няма да живее в тях дълго време.

Не забравяйте да проверите почвата, в която расте цветето. Ако е необходимо, незабавно го трансплантирайте в по-подходящ субстрат.

Карантината продължава 2-3 седмици. Растението трябва да се постави отделно от други култури, които вече са в къщата. Възможно е да има насекоми вредители или да е носител на инфекция.

Засаждане и пресаждане

Растението се трансплантира за първи път след покупката, за предпочитане не през есента.

Грижа за традесканция

Грижа за традесканция

В същото време саксията не се взема високо, а широка, така че цветето да има възможност да расте в страни. Слабата коренова система не изисква голям обем капацитет, но храстът бързо се разклонява и пуска странични издънки, за които се нуждае от свободно пространство.

Почвата е избрана хранителна, на базата на вермикомпост. Има възможност да закупите универсална почвена смес за стайни цветя и да я добавите:

 • листна земя;
 • копка земя;
 • хумус;
 • перлит (едър пясък).

Пропорциите спрямо закупената земя са 3: 2: 2: 2: 1.

Технология:

 • На дъното на контейнера се поставят разширени глинени, счупени глинени парчета, след което се излива слой от смесен субстрат.
 • Растението се засажда и се поръсва с пръст от всички страни - така че да остане нарастваща точка на повърхността.
 • Засаденият храст се полива с топла вода и саксията се поставя на полусянка за 1-2 седмици. Когато пусне корени, се излага на слънце или на друго постоянно място в къщата.

Традесканцията бързо ще се адаптира към новите условия и ще расте.

По-добре е да се трансплантира през пролетта, веднага след като цветето напусне периода на покой. Това се прави на всеки 3-4 години. Саксията е избрана с 2-3 см по-широк диаметър от предишната.

Условия за отглеждане у дома

Избор на седалка

Традесканцията се чувства по-добре на източните и западните прозорци, а на юг изисква засенчване. Младите и нововкоренени растения могат да изгорят нежни листа.

Според фън шуй традесканцията може да се използва за украса на стени и рафтове, като се окачват в специални саксии. Издънките ще оплетат стената или ще висят свободно.

Традесканцията изглежда добре на рафтове с цветя и стойки, поставени в спалнята, във всеки ъгъл на стаята.

Влажност

Достатъчно 30-40% влажност, не е необходимо да се повишава изкуствено. Няма палети с напоена експандирана глина и мокри парцали върху батерията - това е излишно.

Традесканция лесно понася обичайния микроклимат в апартамента. Само по време на продължителна суша, когато в къщата е горещо, пръскайте цветето с вода от спрей.

Температура

Традесканцията на закрито може да хибернира без период на покой. Това е удобно, защото отоплителният сезон в апартамента може да бъде дори горещ. Това непретенциозно растение ще се чувства добре както при + 20 ° С, така и при +27 ° С.

Издържа на краткотраен спад до +12 ° C. Това обикновено се случва в извън сезона, когато вече е студено, но батериите все още не са загряти.

Осветление

Много сортове Tradescantia понасят добре прякото слънце, но могат да растат и в полусянка. Растението се адаптира към различни условия за кратко време. Ако стъблата започнаха да се простират твърде много, това означава, че растението няма достатъчно светлина. Ако, напротив, те са пожълтели и са изсъхнали, препоръчително е да засенчите цветето.

Грижа

Традесканцията, според повечето градинари, е най-непретенциозното цвете на закрито.

Какво е дебелолистна традесканция

Какво е дебелолистна традесканция

Това обаче не означава, че не е нужно да се гледа. Растението ще оцелее дори при сурова спирка, но ще бъде отслабено, непривлекателно, бледо и ще спре да расте и да цъфти.

Поливане

Водата трябва да е утаена, мека, със стайна температура. Не трябва да застоява в палета, незабавно да изтече през дренажните отвори.

През пролетта се полива 2 пъти седмично. През зимата, по-рядко и при ниски температури, поливането е сведено до минимум, така че корените на цветето да не замръзват.

Растението ще толерира липса на влага, а излишъкът може да доведе до заболявания. Влажната среда също привлича вредители.

Подрязване и щипка

Традесканцията нараства бързо. Следователно тя трябва да бъде оформена и подмладена.Ако не го направите, тя остарява и губи своята привлекателност.

Стъблата са удължени, долните листа изсъхват и пожълтяват. Правилното подрязване насърчава растението да се разклонява активно, което подобрява външния вид на храста.

Необходимо е да отрежете цветето през цялата година, тъй като издънките растат отново. Стъблото се отрязва на разстояние 3-4 см от основата.

Не се препоръчва прищипване на цъфтящо растение, но ако е спешно необходимо, най-старите издънки са леко отстранени.

Инвентарът трябва да бъде дезинфекциран преди процедурата.

Торове и подхранване

От март те започват да прилагат течна превръзка в корена.

Слабите корени на Tradescantia не са в състояние да усвояват торове под формата на гранули или под друга форма. В горещите дни напръскайте цветето директно върху листата.

Основният микроелемент е азотът. Фосфор, калий и янтарна киселина също са включени в горната превръзка, но концентрацията им е много по-ниска. Добре е да се включат вещества, които осигуряват блясъка на листата.

Най-добрите торове:

 1. Bona Forte за декоративни в течна форма. Азот, фосфор, калий - 5: 3: 4. Съдържа магнезий и 7 микроелемента. Витамини С, РР, В1, янтарна киселина;
 2. Etisso за декоративна зеленина. Течност. Азот. Фосфор, калий - 7: 3: 4. Витамин В1, мед, микроелементи;
 3. Pocon за декоративни. Течност. Азот, фосфор, калий - 8: 3: 5. Микроелементи, янтарна киселина;
 4. Агрикола Аква. Азот, фосфор, калий - 5: 3: 4. Микроелементи, хумат.

Методи за размножаване

Традесканцията се размножава лесно по всяко време на годината. От най-простите начини - резници и разделяне на храста.

Дебелолистна традесканция

Дебелолистна традесканция

Семена

По-добре е да купувате семенен материал от разсадници или от доверени продавачи. Семената, събрани от хибридни сортове, може да не запазят свойствата на растението майка.

Преди засаждане семената трябва да бъдат подготвени: поставете в чиста кърпа и напълнете с разтвор на лекарството "Ecosil", "Previkur", "Epin Extra". Дръжте в течност 2-3 часа.

В контейнер е изложен хранителен субстрат - смес от почва за цветя, перлит и вермикулит. Семената се засяват на повърхността, без да капят, напояват се от спрей бутилка с топла вода. Контейнерът е покрит с фолио или тънко стъкло, за да се създаде парников ефект.

За по-добро покълване контейнерът със семена се поставя под лампа с нажежаема жичка, така че температурата на земята да е + 29-30 ° C. Разсадът се появява след 10 дни. До този момент стъклото или филмът не се отстраняват. След като започнете да свиквате кълновете със стайна температура, отворете оранжерията за няколко минути.

Важно! Не забравяйте да изтриете конденза в стъкло или филми. Ако влажността на въздуха е висока, в оранжерията ще се появи плесен и ще унищожи младите растения.

Кълновете се засаждат в отделни контейнери след появата на 4-5 пълноценни листа. Това е около 2 месеца след засяването на семената. Традесканцията расте много бързо - след 3-4 месеца кълновете ще се превърнат в възрастно цвете.

Слоеве

Вегетативното размножаване е най-надеждното. Друг малък контейнер със субстрат се поставя до саксията. След това дългото стъбло се огъва надолу и се пуска в допълнителен съд. Поливайте почвата около лианата, поръсена със земя. В рамките на една седмица част от стъблото, поставена в земята, ще поникне корени.

Не трябва веднага да отделяте разсада от майчиното растение. Трябва да се втвърди и да започне да расте, освобождавайки листата далеч от основното стъбло.

След месец, когато кореновата система е напълно оформена, отделете младото растение и го поставете на постоянното му място.

Този метод на възпроизвеждане е особено подходящ при екзотични и редки сортове, които е жалко да загубите, защото е най-надежден.

Резници

Всеки листен сегмент, отрязан от стъблото на възрастен традесканция, дава корени. Размерът им няма значение. Резниците най-често се вкореняват в субстрата, въпреки че можете да го поставите във вода.

Основното е, че водата докосва само върха на стъблото, за да не започне да гние. Именно поради честото гниене на резници е по-добре да ги засадите веднага в земята.

Обикновената почва за вкореняване не е подходяща - тя не е достатъчно лека и рохкава. Закупената земя трябва да бъде допълнена със специални малки набухватели: перлит, вермикулит, едър пясък, малки топчета от пяна.

Строителният пясък не е подготвен за тези цели - той прави почвата по-тежка и кисела.

Резниците първо се поставят в разтвора на Kornevin за един час, след това се пускат в субстрата на дълбочина 3-4 см. При топло време и достатъчно осветление не е необходимо да се организира оранжерия.

Вкореняването ще се извърши на 10-14-ия ден от засаждането. След 2-3 седмици резниците трябва да бъдат засадени в отделни саксии, а след 2 месеца те да бъдат гледани както за възрастни растения.

Разделяне на растение за възрастни

Най-бързият, но и най-рисковият начин. Ако няма достатъчно опит, по-добре не рискувайте, в противен случай можете да загубите както майчиния храст, така и младия растеж.

Процедурата се прави най-добре по време на трансплантацията. Растението се изважда напълно от саксията, внимателно се отърсва от почвата и се вижда къде да се раздели храста. Това се вижда веднага - възрастен храст има няколко точки на растеж, отделни изходи. Подобен растеж на храста е известен, например, сенполия.

Бушът е разделен така, че всеки нов сегмент да има точка на растеж. Понякога могат да се разделят на ръка, понякога могат да се режат с нож. Предварително дезинфекцирайте инструмента, за да не вкарате инфекция или гъбички в процеса. От един възрастен храст се получават 3-6 отделни растения.

На разделяне се подлагат само здрави растения. Отслабеният храст няма да може да даде сила на нови разсад. Ако има вредители, първо излекувайте цветето и след това се опитайте да го размножите.

Болести и вредители

Болести / вредителиСимптомиПрофилактикаЛечение
Паяк акариЛистата изсъхват, появяват се петна. Паяжина между листатаРедовна проверка, не преовлажнявайтеОбработка "Fitverm", "Aktellikom"
Листни въшкиНасекоми по млади листа, стъблени върховеТопъл душ веднъж месечно. ИнспекцияПремахнете насекомите, третирайте с разтвор на сапун или "Aktellik"
ЩитКафяви подутини по гърба на листатаРедовна проверка. Правилен режим на поливанеПремахнете насекомите, напръскайте с Aktellik два пъти с интервал от 10 дни.
Плужеци (за градински сортове)Изядени листа, полукръгли гризеРедовна проверкаРазпръснете метален дехид около храста
Кореново гниенеЛистата изсъхват и пожълтяват, загниват, стъблото в корена е меко и летаргичноНе заливайте растениетоСпешна трансплантация в нова почва, след отрязване на изгнили корени

Лечебни свойства

Традесканцията отдавна се споменава като лечебно растение. Като прикрепите лист към раната, можете бързо да спрете кръвта и да ускорите зарастването. Лечебните вещества, съдържащи се в сока на цветето, ще дезинфекцират раната и ще предотвратят навлизането на микроби.

Традесканция лилава

Традесканция лилава

Ако втриете сока от болни венци, можете да излекувате дори напреднала форма на пародонтална болест. На основата на кюспе се правят лекарства за настинки, стомашни заболявания и болки в гърлото.

Внимание: Има противопоказания. Консултирайте се със специалист преди употреба.

В къщата ползите от растението са очевидни - то пречиства въздуха. Научно доказано е, че улавя и неутрализира електромагнитното лъчение. Поради това Tradescantia често се съхранява в офис помещения, където тялото се уврежда от работеща компютърна техника.

Важно! Традесканцията е отровна за котките. Уверете се, че вашият домашен любимец не може да стигне до растението.

Полезни видеоклипове

Традесканцията може да се превърне в декорация не само във вътрешността на къщата, но и в градината. Десетки видове, хиляди разновидности - това растение ще изненада всеки с разнообразни форми и цветове. Красотата, съчетана с лесни грижи и полезни свойства, правят цвета един от най-разпространените в целия свят.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус