Седумна покривка

0
96
Рейтинг на статия

Подземната покривка Sedum е представител на семейство Tolstyankovye. Той се използва широко в ландшафтния дизайн, когато създава алпийски пързалки и организира скалисти градини. Той има редица предимства пред другите градинарски култури: той е непретенциозен, расте на всякаква почва, издръжлив е преди суша и замръзване.

Снимка на земната корица Sedum

Снимка на земната корица Sedum

основни характеристики

Растенията с почвена покривка включват растения, които образуват плътен килим на повърхността на почвата. Подвидовете се различават по форма, цвят и характер на развитие.

Sedum е многогодишен сочен, образуван от заплетени издънки. Външно прилича на закърнял храст.

Районът е широк и обхваща Евразия, Африка, Северна и Южна Америка. Расте по сухи скалисти склонове и полета.

Описание:

 • зеленината е зелена, понякога с червеникав оттенък, при някои сортове става оранжева през есента, структурата е месеста, разположението по стъблата е плътно, редуващо се (завихрено) или противоположно;
 • стъблата са прави, пълзящи, височина до 25 см;
 • съцветията са с форма на щит, образувани от малки цветя, цветът зависи от сортовата принадлежност, по-често - жълт, бял, розов, червен.

Цъфтежът се случва през летния сезон, юни-юли. Продължителност от 2 седмици до месец.

Сортове

В частното цветарство са известни няколко разновидности.

Видове почвени покривки

Видове почвени покривки

 • Уайт (албум Sedum). Името си е получил заради цвета си. Различава се с бели звездовидни съцветия, събрани в полу-чадъри. Височината варира от 7 до 14 см. Стъблото е късо, плътно покрито с редуващи се цилиндрични листа с тъп край. Предпочита скалисти почви. В дивата природа расте в скали и по стени, за което е наричан още бял мъх.
 • Acrid (Acre) Полистилирано растение с височина не повече от 10 см. Формата на листата е яйцевидна. Съцветията са жълти, образувани от пет чашелистчета. Той получи името си поради токсичността на разяждащ зеленчуков сок, съдържащ се във вегетативни части. Листата са с форма на диамант, тъмнозелени. Поради ярките цветове на цветята, тя е популярно наричана жълтата роза. Расте върху сухи пясъчници, пустини, скалисти насипи и склонове.
 • Испански (Hispanicum). Различава се със сиво-червен оттенък на вегетативна маса. Формата на листата е веретенообразна. Цветовете са бели, с форма на звезда. Притежава висока вариабилност. Височината на оформения килим е около 5-10 см. Предпочита да се държи на сянка.
 • Камчатка (Kamtschaticum). Цветът на плоските назъбени листа е зелен с червеникав или син оттенък. Средно големи подвидове с височина 20-30 см. Съцветията са жълти или оранжеви с червени. Обича доброто осветление. Предпочита скалисти склонове.
 • Зиболд (Sieboldii). Бушът е оформен от тънки легнали стъбла. Листата са зелени със син оттенък, краищата са червеникави, има восъчен цвят. Дръжките са розови.Нискорастящ подвид с височина до 8 cm.
 • Рубенс Гущер. Силно разклонени, средно големи видове с височина на килима около 20 см. Издънки с пубертет и лепкав цвят, покрити с редуващи се подредени продълговати листа с месеста структура. Цветята са бели, понякога с розов оттенък, малко на брой. Предпочита открити глинени или отломни склонове и гори, скални проломи.
 • Евърс (Ewersii). Издънки с червеникав оттенък, заоблена форма, без пубертета. Листата са синкаво-зелени, срещуположни, заоблени. Съцветията са розови или пурпурни. Подвидът не понася пряка слънчева светлина.

Период на покупка и адаптация

Когато купувате почвени сортове седум, на първо място, трябва да обърнете специално внимание на външния вид на растението. Здрава цветна култура:

Типове снимки на земно покритие Sedum

Типове снимки на земно покритие Sedum

 • няма признаци на вредители и инфекциозни заболявания
 • цвят, форма и структура на листата в съответствие с изискванията на сорта;
 • системата от кора без повреди и изгнили фрагменти.

Най-доброто време за купуване на цветя е пролетта. През лятото седумът се адаптира към новите условия на отглеждане, изгражда своята вегетативна маса, пуска корени и става напълно готов за зимата.

Седумите, засадени на открити площи, могат да се справят без адаптация. За домашно отглеждане растението се нуждае от карантинен период от около 2 седмици.

Характеристики на кацане и изисквания към почвата

Времето за засаждане на седумно растение зависи от регионалните условия на отглеждане. И така, на юг това време пада през пролетта (април) или есента (септември). В региони със студен климат периодът на засаждане се измества така, че след зимата почвата да има време да се затопли до 10C-15C, а преди зимния сезон остават 3-4 седмици преди пристигането на първата слана.

Снимка на земната корица Sedum

Снимка на земната корица Sedum

Подбира се подходящо място за засаждане на почвен покривен седум в зависимост от сорта. Това може да бъде добре осветена от слънце зона или частична сянка. Сукулент, засаден в пълна сянка, ще започне да се разтяга и ще загуби декоративния си ефект.

Всички сортове се развиват напълно дори на маргинални почви, които имат висока въздухо- и водопропускливост.

Технология:

 • преди засаждане земята се изкопава и се въвежда органична материя;
 • направете плитка дупка и я поливайте с утаена вода;
 • седумът се монтира в централната част на ямата за засаждане и се поръсва с пръст.

Първото поливане след презасаждането се извършва след 7 дни.

Условия за отглеждане

Влажност

Влажността не играе роля за сукулента. Когато се отглежда у дома, растението не трябва да се поставя в близост до отоплителни устройства.

Температура

Сортовете с повишена зимна издръжливост могат да издържат на температури до -29 ° C-34 ° C и се използват в ландшафтния дизайн за декориране на цветни лехи и цветни лехи. Топлолюбивите видове се отглеждат у дома. Оптимален режим:

през лятото - около 25 ° С;

през зимата - не по-ниска от 10 ° С.

Осветление

Цветната култура в повечето случаи се нуждае от добра светлина и не е податлива на пряко слънце. Само няколко сорта изискват засенчване при пикова слънчева активност и се развиват напълно в полусянка.

Правила за грижи

Сукулентно растение се нуждае от минимална поддръжка.

Сортове сортови покрития Sedum снимка

Сортове сортови покрития Sedum снимка

Подхранване

Растението отглеждано в открити условия не се тори. Органичното торене, въведено по време на прекопаването на земята, е достатъчно за цветната култура преди разсаждането. Домашният седум се подхранва до 2 пъти на вегетационен период, като се използват торове, предназначени за сукуленти.

Можете да оплодите растенията, ако началото на цъфтежа се забави или листата растат слабо. За тези цели се въвеждат азотсъдържащи съединения, които активират вегетативния растеж.

Поливане

Сукулентното растение е устойчиво на суша и е податливо на преливане и застояла вода. Стайното цвете се полива, когато повърхностният слой на субстрата изсъхне, намалявайки и довеждайки минимума през зимата.Stonecrop се нуждае от поливане само през горещия сезон.

Прехвърляне

Младите домашни храсти се опитват да се пресаждат ежегодно, за да се гарантира развитието на корените. За възрастни растенията сменят мястото си на растеж на всеки 3 години.

Подрязване

Трябва да се образува обрасъл храст, който е загубил своята привлекателност. При санитарна резитба се отстраняват изсушени дръжки и повредени издънки.

Затопляне

При подготовката за зимата седумите, отглеждани в неблагоприятни климатични райони, са покрити със суха зеленина или покривен материал.

Методи за размножаване

Седумът се размножава чрез семена, резници и разделяне на храста.

Сортове и снимки на земно покритие Sedums

Сортове и снимки на земно покритие Sedums

Семенна

Градинското и закрито цвете се размножава със семена, но това е трудоемък метод, който изисква създаването на парникови условия.

Резници

Най-лесният метод за размножаване на седум. Заготовките се изрязват от върха на леторастите от здраво растение, изсушават се в естествени условия и се засаждат на открито или в саксия.

Вкореняването става за 2-3 седмици.

Разделяне на храста

Най-ефективният начин да получите нов храст от родителско растение, който ще цъфти от следващия сезон, е да разделите цветето на части. Всяка деленка трябва да има чифт листа и няколко коренови издънки. Отрязаните кълнове се засаждат в земята или в саксия с цветя.

Профилактика на болести и вредители

Почвените сортове седум са доста устойчиви на атаки от вредни насекоми и имат добра устойчивост на болести. Проблемите с отглеждането често са свързани с нарушаване на правилата за засаждане или грижи.

Тип поражениеМерки за контрол
Пожълтяване и проливане на листа, поява на черни петна. Причините могат да бъдат свързани с развитието на гъбични заболявания - сиво и кореново гниене. Появяват се при преливане и поливане със студена вода.Корените се проверяват за изгнили участъци, които се подрязват. Оцелелите издънки се третират с фунгицид и се засаждат в прясна почва, която е била подложена на предварителна дезинфекция.
Паяк. Признаци - белезникава паяжина върху вегетативната маса.Растението се напръсква с инсектициден препарат. При малка лезия, листата се измиват с разтвор на сапун (50 g на 1 литър вода).

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус