Защо Zamioculcas не расте и какво да правим по въпроса

0
273
Рейтинг на статия

Zamioculcas често се отглежда в домашни условия. Доларовото дърво е привлекателно за самоусъвършенстване поради своята непретенциозност и грандиозен външен вид. Въпреки това, поради неправилни грижи и грешки по време на трансплантация, цветето не расте или пожълтява. Нека помислим как да избегнем това и какво да направим, ако проблемът вече е възникнал?

Zamioculcas расте бавно

Zamioculcas расте бавно

Характеристики на растенията

Zamioculcas, или Доларовото дърво, принадлежи към семейство Aroid и сред неговите братя е единственият сукулент. В природата се среща в Мадагаскар и Африка, предпочита сухи песъчливи почви.

При продължителна суша цветето спира да расте, пожълтява и отделя листата си. Често тези признаци са объркани от градинарите-любители за смърт, въпреки че, когато поливането бъде възобновено, то възвръща листата.

Всъщност без вода това растение умира само когато подземните грудки са напълно изсъхнали. Изпаряването на влагата от тях е изключително бавно.

В домашни условия се отглежда само един вид Zamioculcas - Zamioculcas Zamiifolia. Различава се с тъмно плътни листа, бавен растеж и безизразни цветя, които се появяват много рядко.

За декоративни цели цветните дръжки се отрязват веднага щом се появят, тъй като нямат никаква стойност.

Причини за забавяне и как да ги решим

Zamioculcas е непретенциозен. В повечето случаи спирането в развитието на стъблата, ако преди това са растяли нормално, се проявява поради неправилна грижа като цяло.

Как zamioculcas расте снимка

Как zamioculcas расте снимка

Неправилно избран капацитет

Ако саксията е твърде голяма, Zamioculcas спира развитието на стъблата, като се фокусира изцяло върху растежа на корените и възлите. В същото време външно изглежда добре: няма пожълтяване или изсъхване. В този случай само времето ще помогне: за да расте растението по-нататък, е необходимо да се позволи на корените да се развият.

При недостатъчен обем на саксията клубените започват да се притискат един върху друг, което спира растежа на стрелките и листата. Тук не можете да направите без трансплантация, в противен случай цветето ще започне да избледнява.

Оптимално е диаметърът на контейнера да е с 3-5 см по-голям от ширината на растителните клубени. В този случай Zamioculcas ще се развива и расте нормално.

Неподходяща почва

Zamioculcas предпочита суха пясъчна почва с камъни с различни размери. Такива условия позволяват да се избегне натрупването на влага, което е вредно за клубените на растението.

Лошата почва изисква рядко торене, особено богати на азот торове. Необходимо е стъблата на Доларовото дърво да растат и да се развиват нормално.

Моля, имайте предвид, че почвата трябва да е въздухопропусклива. На дъното трябва да има дренаж и отвори за източване на излишната течност.

В никакъв случай не трябва да се натрупва вода в тигана, в противен случай цветето бързо ще се разболее.

Неправилна честота на поливане

Zamioculcas, както и другите сукуленти, не се нуждае от често поливане или пръскане. При прекомерна влага започва да гние и се превръща в лесна плячка за гниене и паразити.

Zamioculcas не расте по причини

Zamioculcas не расте по причини

Оптималната честота на поливане е веднъж на 12-15 дни. Градинарите съветват да доведете почвата до сухо и да я оставите в този вид за 2-3 дни. Такива условия са възможно най-близки до естествените за Доларовото дърво.

Пресушаването на цветето е нежелателно, но не и опасно: в същото време то започва да изсъхва, листата пожълтяват и падат. Ако възобновите поливането, скоро ще поникнат нови листа.

Влагата се натрупва в подземните грудки, така че Zamioculcas може лесно да издържи без вода дълго време.

Грешно местоположение

Zamioculcas предпочита добре осветено място без течение и вятър, с ниска влажност на въздуха. Ако е позициониран неправилно, се случва следното:

 1. Храстът вече не расте, стъблата отслабват и се разтягат. Причината е лошо осветление, липса на слънце. Препоръчително е да прехвърлите цветето на ориенталски перваз на прозореца или да закупите специална лампа, имитираща естествена светлина. Редовните крушки с нажежаема жичка няма да работят, осветлението им е недостатъчно.
 2. Бушът спира да расте, листата пожълтяват, на стъблото се появяват жълти петна. Причината е слънчево изгаряне. Най-често се появява поради пречупването на светлината през капки вода, които остават след пръскането.
 3. Растежът на храста се забавя, стъблата се свиват. Причината е студен вятър и течения или увреждане на кореновата грудка поради паразити.
 4. На повърхността се образуват капки, цветето „плаче“. Причината е висока влажност на въздуха и зле подбрана подхранка.

Увреждане на кореновата система

Нараняването на клубените по време на трансплантацията влияе негативно на външния вид: Zamioculcas спира да расте, изсъхва, листата и стъблата пожълтяват и се набръчкват. Появата на гниене и паразити е възможна поради отслабения имунитет на цветето.

Ако имате някакви съмнения относно целостта на кореновата система, тогава е по-добре да играете на сигурно място и да издърпате възлите от земята.

Процедура за различни видове щети:

 1. С гниене на корени и възли. Изрежете всички гнили места с остър нож, за да предотвратите разпространението на болестта. Повредените корени трябва да бъдат напълно отсечени. След това кореновата система се третира със слаб разтвор на манган или фунгицид и се оставя да изсъхне за 2-3 дни. Корените, поръсени с пепел, се трансплантират в нова саксия, оплодена с Kornevin. Старата почва трябва да се изхвърли, контейнерът се дезинфекцира.
 2. При гниене не само на коренището, но и на стъблата е необходимо да се дезинфекцира цялото растение. За целта се потапя във фунгициден разтвор за 20 минути.
 3. Когато клубените изсъхнат. Поливайте, ако не се прави дълго време. Трансплантирайте, ако кореновата система е повредена поради твърде малкия обем на саксията.
 4. Когато грудките са напукани, те трябва да се обработят със слаб разтвор на калиев перманганат, да се оставят за кратко да изсъхнат и да се преместят на нова почва. Наторява се с Корневин, вода.

Период на покой

При нормално развитие и благоприятни условия, Доларовото дърво може да спре да расте поради заспиване. Периодът на покой обикновено настъпва в края на есента и зимата.

Zamioculcas не расте и не умира

Zamioculcas не расте и не умира

В този случай не е нужно да правите нищо, самото цвете ще се събуди от хибернация по-близо до топлия сезон. Струва си да се грижите за Zamioculkas по-малко внимателно: намалете поливането, спрете храненето.

Период на адаптация

Периодът на адаптация за Доларовото дърво започва, ако:

 • наскоро сте имали трансплантация;
 • току-що си купихте ново цвете и го донесете у дома;
 • Zamioculcas е бил излекуван само от болести или са били отстранени паразити;
 • условията на задържане са се променили, особено внимание трябва да се обърне на влажността на въздуха и температурата.

По време на адаптационния период растежът на стъблата и листата спира, Zamioculcas се нуждае от време, за да възобнови развитието си. Обикновено се връща към нормалното след седмица или две.

Zamioculcas не расте след трансплантация

Доларовото дърво е непретенциозно в грижите, но е чувствително към грешки по време на трансплантация. За да расте нормално след преместване в нов пот, трябва да сте сигурни, че не сте допуснали най-често срещаните грешки. Между тях:

 1. Прекомерно задълбочаване на кореновите възли. Те не трябва да се виждат на повърхността, но при сондиране трябва да се усещат добре. Ако сте изсипали твърде много пръст отгоре, внимателно отстранете горния слой на почвата.
 2. Избор на пот, който е твърде дълбок. Zamioculcas няма да расте, ако капацитетът за него е твърде висок. Изберете повече саксии за клек. Между кореновата система и дренажния слой не трябва да има повече от 5 см.
 3. Трансплантирайте във влажна почва. По-добре е да се преместите в нова саксия в момент, когато почвата в старата е суха. След трансплантацията Zamioculcas се напоява и тори за по-добро вкореняване.

Не прекалявайте с презасаждането на Dollar Tree. Цветарите препоръчват това да се прави не повече от 1 път годишно за екземпляри под 5-годишна възраст и около 1 път на 2 години за по-възрастните.

Как да накарате цвете да расте

Темпът на растеж зависи от възрастта:

Zamioculcas в природата как расте

Zamioculcas в природата как расте

 1. Нормално е за прясно засято листо, ако не се промени външно за една година. По това време се формира кореновата система и грудката расте. Ето защо не се препоръчва да се вкореняват резници в големи саксии - по този начин можете да изчакате растеж две или три години.
 2. След образуването на стрелката развитието на грудката продължава с доставка на влага и хранителни вещества. На самото стъбло трябва да очаквате растежа на нови листа.
 3. След три години появата на едно или две стъбла годишно е нормално.
 4. След 7 години се формира по едно стъбло годишно (при условие, че преди това растението не е трансплантирано в по-голям контейнер).

За ускоряване се използват стимулиращи торове. В същото време градинарите препоръчват да не се увличате с такива средства: Доларовото дърво принадлежи към бавнорастящото и изкуственото ускорение може да е опасно за самото растение.

Основният период на развитие и увеличаване на размера започва през пролетта и продължава до септември. По това време всички стимулиращи хранения ще имат най-забележимия ефект.

Шоковата терапия се използва за стимулиране на растежа. За това ви трябва:

 1. Спрете поливането за 2-3 седмици.
 2. Преместете растението в хладно помещение. Температурата на въздуха не трябва да пада под 15 градуса, оптималният диапазон се счита от 17 до 20.
 3. След три седмици Zamioculcas се връща в нормални условия и се полива. Торенето е разрешено, за предпочитане с високо съдържание на азот.

Струва си да се помни, че дори такава шокова терапия е само стимул за растежа на клубените, а не горната част на растението. Следователно в началото може да няма видими резултати. След това, когато възлите растат, ще видите бързото появяване на едно или две стъбла и ускореното развитие на листата върху старите стрелки.

Обобщаване

Zamioculcas е прекрасно цвете, което ще подхожда дори на начинаещи. Не изисква сложна схема на грижа и е много издръжлив, понася добре дълго отсъствие на поливане и хранене. Бавният темп на растеж е съвсем естествен, така че въпросът за спиране на растежа на стъблата рядко се повдига.

Най-често забавянето на развитието е свързано с неправилна грижа и неподходящи условия. Човек трябва само да промени подхода към растението, тъй като Zamioculcas започва да расте отново.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус