Хоя Каудата - Как да отгледаме красиво цвете

0
117
Рейтинг на статия

Родом от тропическите гори в Южен Тайланд и Малайзия, ярката и привлекателна хоя Каудата или Опашката хоя е описана за първи път от изследователя Хукър през 1883 г. По-късно цветето е опитомено и успешно отглеждано у дома. Обмислете неговите характеристики и правилата за домашна грижа.

Хоя Каудата Големи зелени листа

Хоя Каудата Големи зелени листа

Описание на растението

Ботаническото име е hoya caudata. Този сорт може да се различи от другите по няколко качества:

  • стъблата са дълги, къдрави, 0,3 см в диаметър;
  • млади издънки с червеникав тон с гъста мъх, възрастните придобиват богат зелен цвят с лека купчина;
  • листата са разположени на дебели резници, плътна структура, твърди, яйцевидни или удължени, с размери 9-14х4-6 см;
  • младите листа са меки с восъчна повърхност;
  • отгоре листната плоча е покрита със сребристи петънца, долната страна е червеникава;
  • във фазата на бутониране растението образува няколко цветни стъбла с дължина 3-4 см, на върха на всеки цъфтят малки цветя, събрани в плоски съцветия от 10 парчета;
  • рунести листенца, бледорозов цвят;
  • в средата има червена корона с бял или бургундски център.

Продължителността на живота на цветята е 7-8 дни. По време на фазата на цъфтеж хоята не отделя нектар и не мирише.

Популярни декоративни сортове на опашката хоя: Суматра; Сребро (Сребро); Големи зелени листа (Големи зелени листа); Изпръскване; Червено (червено); Злато.

Покупка и адаптация

Можете да закупите сорта Kaudata в един от магазините за цветя. Изберете отглеждани и цъфтящи растения, които не показват здравословни проблеми.

Hoya caudata

Hoya caudata

Листата и стъблата им трябва да са сочни, без дефекти - дупки, пукнатини, израстъци и петна от неестествен цвят.

След покупката цветето трябва да бъде поставено под карантина за 2-3 седмици. През това време той ще свикне с домашните условия за отглеждане. Също така ще можете да определите дали той има някакви заболявания. Ако хоята е здрава, след това време тя се поставя в обща стая с друга растителност.

Правила за кацане

За отглеждане ще ви трябва закупен субстрат, предназначен за засаждане на декоративни цъфтящи растения. Можете също така да вземете смес от трева, листна почва, хумус и пясък (2: 2: 1: 1).

Най-доброто местообитание ще бъде перваза на прозореца с добро осветление сутрин и вечер. Хоя може да се постави на югозападния или източния прозорец.

Не растат в северната част на къщата, тъй като е необходимо изкуствено осветление. Когато се държи на южния перваз на прозореца, се осигурява сянка по време на обяд.

Необходимите условия

Има няколко жизненоважни условия, които трябва да се осигурят за това цвете у дома.

Hoya caudata sumatra

Hoya caudata sumatra

Влажност

Оптималният показател е 75-80%. През вегетационния период короната се напоява през ден, освен това до нея се поставя отворен съд с вода.

През зимата пръскайте веднъж месечно, за да измиете праха и да избегнете паразити.

Температура

През топлия сезон те се държат при 22-28 ° C. Във фаза на покой през зимата тя се понижава до 15-16 ° C.

Лошо толерира внезапни промени в температурата, но обича чист въздух. Следователно помещението трябва редовно да се проветрява, като преди това е преместил цветето на място, защитено от течение.

Осветление

Хоя Каудата обича много светлина - отнема поне 10 часа на ден. Защитата от директни лъчи е важна, в противен случай листата ще изгорят и изсъхнат.

През пролетта и лятото те се държат на добре осветено място, през зимата се допълват с флуоресцентна лампа.

Характеристики на грижите

Всички грижи за екзотично цвете у дома се свеждат до няколко дейности.

Hoya Caudata Silver

Hoya Caudata Silver

Поливане

Овлажнявайте обилно, но не прекалено често, тъй като растението не понася добре излишната влага. Необходимо е да се изчака, докато почвата изсъхне на дълбочина 3-4 cm.

През зимата честотата на овлажняване се намалява до веднъж месечно. Лошото поливане стимулира висококачествен и дълготраен цъфтеж. След това почвата се разхлабва, за да се запази нейната влага и дишане.

Подхранване

Оплождането започва в началото на март, последното подхранване се извършва в края на август. Използвайте готови минерални препарати, които включват фосфор, азот и калий.

Първо се прилага горната превръзка, след което се полива обилно. Влагата помага на корените да усвояват по-бързо хранителните вещества.

Подрязване

Това растение се отличава с интензивен растеж на издънките, поради което растежът на миглите трябва периодично да се ограничава. Всяка пролет те се режат до 15-20 см дължина. Освен това се изрязват клонки, растящи вътре в короната или под грешен ъгъл.

В същото време се извършва санитарна прическа - отстраняват се листата и дръжките.

След тези манипулации те напояват с разтвора на Epin, който помага за по-бързото отскачане.

Прехвърляне

Закупеното цвете се трансплантира след края на карантината, тъй като магазинният субстрат не е подходящ за по-нататъшно отглеждане. Вземат саксия, малко по-голяма от старата и винаги имат дренажни отвори. На дъното се изсипват няколко шепи вермикулит или експандирана глина, след това малък слой плодородна и рохкава почва. Хоя, заедно със земна буца, се прехвърля в нова саксия, запълва всички кухини с пръст, полива се.

Hoya caudata изд

Hoya caudata изд

Основните грижи включват редовно презасаждане на домашни цветя:

  • млади - след година;
  • възрастни на всяка четвърта година.

Необходима е непланирана трансплантация за хоя, чиито корени са изгнили. Отстранява се, измива се от почвата, изрязват се всички изгнили части, потапят се в разтвор на фунгицид за 2 часа, изсушават се. След това цветето се засажда в нова саксия със стерилна почвена смес.

Методи за размножаване

Има три възможности за получаване на нови разсад у дома.

Резници

Издънките, отрязани от горната част на стъблата с няколко листа и пъпки, освободени от листата в долната част, потопени в разтвора на Epin за 30 минути. След накисването те се засаждат в пясъчно-торфена смес на дълбочина 3-4 см и се навлажняват.

За успешно вкореняване те се поставят на топло място с разсеяна светлина. След 2-3 седмици те ще пуснат нови листа. След 2 месеца те се трансплантират в саксии.

Лист

Вземат се възрастни листа с аксиларни пъпки, потопени в разтвора на Корневин, след което се засаждат във влажна смес от торф и пясък, покрити с прозрачно стъкло. При редовна вентилация и овлажняване те ще започнат да растат след 2 седмици. След това подслонът се отстранява, отглежда се още 1-2 години, докато стъблата се освободят, след което се настаняват отделно.

Наслояване на стъблото

Те вземат най-силния и гъвкав изстрел, правят разрез върху него с дължина 1-1,5 см. Това място е обвито с навлажнен мъх и покрито с прозрачен филм отгоре. Те чакат корените да пробият мъха. Премахнете превръзката, отрежете стъблото от майчиното растение, засадете го в саксия със смес от трева, листна пръст и пясък (2: 2: 1).

Hoya Caudata Silver Splash

Hoya Caudata Silver Splash

Болести и вредители

Хоя има добра устойчивост и рядко се разболява. Заразяването е възможно, ако се нарушат правилата на селскостопанската технология.

Болести и вредителиДиагностикаЛечениеПрофилактика
Листни въшки, скални насекоми, паякови акари, брашнести червеиСмукащите насекоми се хранят със сок от листа, пъпки и издънки. Повредените участъци пожълтяват, покриват се с черни или червени петна, отмират, изсъхват и се ронятИзрязване на мъртви части, обработка с Aktellik, Aktara, Fitoverm или KarbofosКупуване на здрави цветя, поддържане на карантина, подрязване на нежизнеспособни площи навреме. Съответствие с нормите за поливане, светлината и температурните условия
Кореново гниенеПоявява се поради честото преовлажняване. Първо корените загниват, по-късно стъблата - в долната част те придобиват черен тон, стават меки, хлъзгавиИзвлечените корени се изследват - ако са напълно изгнили, хоята се изхвърля, след отрязване на резниците за вкореняване. С лека инфекция отстранете всички гниения, потопени във фунгициден разтвор за 2 часа. Изсушени, засадени в нова саксия с дезинфекцирана почваИзбягвайте преливане, използвайте топла вода за овлажняване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус