Лоби на Хоя - Съвети за отглеждане

0
108
Рейтинг на статия

Hoya Lobby е гъста лоза от семейство Ластовневи. Тя е кръстена на откривателя Т. Лоб, който я е проследил в индийските планини. В естествени условия цветето се среща в Индия, Тайланд, Бирма. Поради своята непретенциозност и красив цъфтеж, хойката е много търсена в домашно отглеждане.

Снимка на фоайето на Хоя

Снимка на фоайето на Хоя

Описание

Hoya Lobby не се разклонява като другите лозя, а расте като храст, достигайки височина 100 см. Обикновено се отглежда в саксия с висока опора. Диаметърът на храста е 30-50 см. Листата растат по двойки, понякога - 4 броя. Те са доста големи - до 10-12 см дължина, наситено зелено с редки светли петънца.

Цветята са малки (около 2 см), плътни, като ярки восъчни играчки, сякаш осветени отвътре. Венчето е розово, кремаво или пурпурно, с лъскава повърхност и кадифено мъх. Короната е тъмно лилава с бял център.

Цветята се събират в буйни зонтични съцветия от 15-25 парчета. Хойка цъфти през цялото лято и първата част на есента, излъчвайки сладникав аромат вечер.

Сортове

Сортът Lobby има няколко вариации, които се различават по цвета на цветята:

  • Кремът с червено е често срещан подвид с меки кремави венци и лилава корона. Венчелистчетата също могат да бъдат леко розови с тенденция към червено на светлината.
  • Black (Black) - оригиналният сорт с черен център. В същото време венците са розови, пурпурни, мастилено-бордо.
  • Тъмно червено (Dark Red) - грандиозен подвид с цветя от тъмночервени нюанси. Короната може да бъде значително по-тъмна или приблизително със същия цвят като венчелистчетата.

Покупка и адаптация

Loy Hoyka не се среща често в обикновените магазини за цветя, но може да бъде намерен в интернет чрез реклами за продажба. В същото време по-често се предлагат резници, отколкото възрастните растения.

Крем за лоби Hoya

Крем за лоби Hoya

За изрязване те искат около 250-350 рубли, за вкоренено - 1000-1200 рубли. Лоза на две-три години е няколко пъти по-скъпа.

Когато купувате, уверете се, че на хойката няма чужди петна, сухи листа и корени. Отделете го от останалите домашни цветя за няколко седмици.

Не режете хоя, не хранете и не трансплантирайте. Осигурете му разсеяно осветление, температура 20-22 ° C и редовно, но умерено поливане.

Правила за кацане

Hoyke се нуждае от рохкава, лека почва с добър дренаж. Можете да смесите листна земя с перлит, торф и парчета кора, след като сте дезинфекцирали всички компоненти (чрез калциниране, замразяване или пара). Отличен вариант би бил закупеният в магазина субстрат за орхидеи или сукуленти.

Технология:

  • На дъното на контейнера се полага дренажен слой от експандирана глина или счупена тухла
  • Хоя се прехвърля от стара саксия заедно със земна бучка.
  • Инсталирана е опора за обезопасяване на лозите.
  • Изсипете субстрата между стените и растението, внимателно го набийте.
  • Хойката се залива с хладка, утаена вода.

Необходимите условия

Hoye Lobby се нуждае от умерена влажност.Спрейовете и топлите душове са полезни за нея. Помещението трябва да се проветрява редовно, но не трябва да се допуска течение.

Лияна не харесва твърде много жегата. През лятото тя е по-удобна при 20-22 ° C, а през зимата температурата не трябва да пада под 15 ° C. Hoyke се нуждае от разсеяно осветление или засенчване по обяд. Освен това расте добре с изкуствено допълнително осветление.

Грижа

Hoyka Lobby в природата живее на скалиста земя, така че не е твърде причудливо и достатъчно издръжливо. Тя се нуждае от редовно, но умерено поливане, санитарна резитба при нужда. Подхранването не е необходимо, но през лятото те допринасят за по-дълъг и изобилен цъфтеж.

Фоайе на Хоя, тъмно изд

Фоайе на Хоя, тъмно изд

Поливане

Поливайте лианата 1-2 пъти седмично с мека, утаена вода със стайна температура. За да омекотите водата, можете да добавите малко манган, което също ще създаде профилактика на заболяванията. При поливане е важно да се съсредоточите върху състоянието на почвата - горният слой трябва да има време да изсъхне. Ако влагата застоява в саксия, корените ще изгният.

Подхранване

Субстратът, в който е засадена хоята, вече съдържа хранителни компоненти, така че не можете да храните лианата, а само да смените почвената смес по време на трансплантацията. Въпреки това, през пролетта и по време на периода на цъфтеж, допълнителното хранене ще му помогне да расте по-красиви цветя. Най-добрият избор ще бъде готов минерален комплекс за орхидеи и сукуленти: той се разрежда във вода и се прилага 1-2 пъти месечно след поливане. В този случай е по-добре да намалите количеството на веществото наполовина от дозата, посочена на опаковката.

Прехвърляне

Докато лозата е в етап на активен растеж, тя се трансплантира всяка пролет. Едно възрастно растение може да направи без пресаждане в продължение на 3-5 години. Когато корените са напълно преплетени със земна топка и започнат да гледат навън от дренажните отвори, е време да смените местоживеенето си с по-просторно.

Снимка крем за фоайе на Хоя

Снимка крем за фоайе на Хоя

Подрязване

Хоя се подрязва при необходимост, като се отстраняват само повредени, изсушени листа и издънки. Местата на порязванията се напудрят с натрошени въглища или друг антисептик.

Не можете да режете сухи дръжки - върху тях ще растат нови цветя през следващия сезон.

Размножаване

Hoya Lobby се размножава чрез резници.

Понякога се отглежда от вкореняване на семена и листа, но и двата метода са трудоемки и не напълно надеждни.

За резници се изрязват издънки с два възела, долните листа се отрязват и разрезът се третира със стимулатор за образуване на корени.

Корените лиана във вода или във влажна смес от перлит и торф. Отгоре растението е покрито с филм, торба или пластмасова чаша, създавайки ефект на оранжерия. Резниците се поставят в топлина (20-24 ° C), редовно се проветряват и при необходимост се овлажнява субстрата. Когато хойките пуснат нови листа, те могат да бъдат трансплантирани в постоянни контейнери.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
ЩитНасекоми под формата на тъмнокафяви плаки по листата и стъблата.Пръскане, душ, редовно проветряване, карантина за нови растения.Изплакнете лозата с пране или катранен сапун и след това я потопете под топъл душ. Отстранете останалите вредители на ръка (с четка).

Ако щитът не е показан, лекувайте хоя с Fitoverm.

Листни въшкиСветло зелени малки бъгове. Листата се извиват, деформират и изсъхват.Същото като за профилактика на краста.Отрежете усуканите листа, измийте растението със сапунена вода.

Използвайте инсектициди за сериозни наранявания

(Intavir, Fas, карате).

Корен и стъбло гниенеЛияна спира да расте. По стъблата се появяват тъмни и меки петна. Листата изсъхват и падат.Правилно поливане, без преовлажняване. Дезинфекция на саксия, дренаж, инструменти.Отрежете повредените части на растението.

Спрей с фунгицид (Trichodermin, Mikosan, Topaz). Трансплантирайте лозата в здрав нов субстрат.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус