Clematis Barbara Dibley - как да се грижим за растение

0
186
Рейтинг на статия

Малка клематиса с форма на лиана Барбара Дибли с двуцветен цвят е отлична декорация за всяка градина. Този британски сорт е отгледан от производителя на клематис Роланд Джакман през 1947 година. Сега растението се отглежда навсякъде. Помислете как изглежда едно цвете и от какви грижи се нуждае.

Clematis barbara

Clematis barbara

Характеристики на сорта

Ботаническото име на цветето е Barbara Dibley. Описание на растението лиана:

 • изправени издънки, достигат 2-2,5 м височина, дължина на възела - 10-15 см;
 • има добра сила на растеж, издънките се развиват на повърхността на стъблата, благодарение на които лозата лесно се придържа към всяка опора;
 • трилистни листа, размер - 9-13х4-6 см;
 • листната плоча е яйцевидна, с остър връх, светло зелен цвят;

Съцветието се състои от 6-8 елипсовидни листенца със заострени върхове и вълнообразни ръбове. Всяка пъпка цъфти на върха на стъбло с дължина 13-15 см.

Цветовете са продълговати, изправени, с форма на звезда, с обиколка до 20 см. Цветът е лилаво-виолетов с червена ивица в центъра.

След цъфтежа се образуват плодове, подобни на ядки.

Характеристики за кацане

Клематис изисква минимум грижи и внимание, така че всеки градинар, дори начинаещ, може да го отглежда.

Клематис Барбара Джакман

Клематис Барбара Джакман

Тези цветя се засаждат през пролетта или началото на есента. Времето зависи от климатичните условия на региона.

В Урал и Сибир пролетното засаждане ще бъде за предпочитане, така че разсадът да има време да се адаптира и да пусне корени преди настъпването на студеното време. На юг и в средната лента може да се засажда през есента.

Организация на мястото

За обработка е подходяща глинеста или пясъчна глинеста почва, обогатена с хумус. Почвата трябва лесно да пропуска влага, кислород и да бъде неутрална по отношение на киселинността. Ако показателят надвишава 6 единици, добавете доломитово брашно, гасена вар или креда в размер на 400 g на 1 m².

Място, добре осветено от слънцето, ще свърши работа. Но клематисът се нуждае от леко засенчване по време на обяд. Следователно лозата се засажда приблизително от изток на запад.

По-добре е да засадите клематис в район, където подпочвените води лежат на дълбочина 1,2 м, в противен случай кореновата му система бързо ще изгние и ще умре.

Подготовка на разсад

Можете да закупите посадъчен материал в градинарска детска градина, където ще ви бъде предоставено истинско разнообразие с всички характеристики и качества. Изберете отглеждани растения, които имат добре отгледана корона и съответно масивна коренова система. След пресаждането на мястото, такива цветя се вкореняват лесно и бързо.

Внимателно огледайте надземната част - не трябва да има петна, петна, израстъци с неестествен тон по стъблата, листата и пъпките. Всички органи са свежи, сочни, без почивки, пукнатини и сухи петна.

Купете разсад в контейнери, защото.растенията с отворени корени може да не се вкоренят добре след засаждането в градината.

Технология

Сайтът е подготвен предварително:

 • освободен от градински отломки, миналогодишна растителност;
 • направете кофа хумус или компост за 1 m²;
 • изкопайте и изравнете.

След две седмици се изваждат дупки - приблизителните параметри са 70х100 м. На дъното се полагат камъчета, трошен камък, тухлени чипове или просеи, така че влагата да не застоява в корените. Забива се колче или е монтирана решетка за опора. Градинската пръст е покрита с могила, корените се спускат, изправят се, поръсват се с пръст до първото междувъзлие на височина 10 см, трамбоват се, поливат се. Консумация на вода - 10 литра на растение.

До настъпването на есента зоната в близост до багажника се мулчира, като постоянно се добавя земя.

Характеристики на грижите

Всички грижи за тази декоративна лоза се свеждат до няколко дейности.

Clematis barbara

Clematis barbara

Поливане

Обича умерена влажност на въздуха, не понася суша, в резултат на което корените бързо изсъхват. В периода на активен растеж (пролет и лято) цветът често се полива - веднъж седмично. По-близо до есента поливането се намалява до веднъж на всеки 15 дни.

За целта използвайте топла и утаена вода.

Разрохкване и мулчиране

На следващия ден след всяко овлажняване се извършва разхлабване на повърхността, за да се избегне образуването на коричка. Заедно с тази процедура, почвата се плеви между редовете паралелно, плевелите се отстраняват.

В самия край растението се мулчира с торф, хумус или компост, което помага да се предотврати изпаряването на влагата, растежа на ненужната растителност.

Подхранване

През първите две години цветята не се хранят, тъй като хранителните вещества, залегнали по време на засаждането, ще бъдат достатъчни за по-нататъшен растеж. През третата година на отглеждане азотсъдържащите препарати се въвеждат в началото на пролетта. На етапа на пъпкуване те се хранят с калий, в края на цъфтежа - със суперфосфат. Нанесете дозата, посочена на опаковката. Торовете се използват за градински декоративни цъфтящи лози.

След извършване на планирана подстригване те се хранят със сложен минерален състав, след това с разтвор на меден сулфат.

Не можете да оплодите тази култура през периода на активен цъфтеж - това може да повлияе отрицателно на качеството и продължителността на процеса.

Освен това, в началото на пролетта, клематисът се полива с варово мляко - смес от доломитово брашно и креда.

поддържа

Те се инсталират по време на кацане. Те използват различни видове конструкции - сводести, ветриловидни, решетъчни, пирамидални, мрежести или клетъчни. Независимо от вида на конструкцията е важно опората да е здрава и да издържа на тежестта на обраслата корона.

Clematis barbara мнения

Clematis barbara мнения

Оптималният диаметър е 1-1,5 м. Миглите се завързват, докато растат, за да се създаде красива, буйна и компактна декорация.

Подрязване

Редовното подстригване е от съществено значение за поддържане на декоративната корона и дълготраен цъфтеж. Има три вида такава процедура, която градинарите използват за тази лоза:

 1. С цъфтежа на цветята по издънките от последния сезон. Принципът на резитбата е да се премахнат генеративните площи и слабите клони на текущия сезон.
 2. За появата на пъпки по клоните на тази и миналата година. Изрязването се извършва на два етапа. След края на първия цъфтеж всички части от миналата година се изрязват. С идването на есента се отрязва нов генеративен растеж.
 3. Третата прическа е насочена към формиране на пъпки главно по клоните на текущия сезон. Подрязва се през есента до първия лист или основа на издънките.

За този сорт може да се приложи всякакъв вид обрязване, всичко зависи от личните предпочитания.

Такива манипулации се извършват с помощта на остри и стерилни ножици за подрязване. Местата на порязванията се третират с фунгицид (разтвор на меден сулфат или течност от Бордо). Това помага да се предотврати развитието на инфекции и паразити.

Подслон за зимата

Основната задача на всеки градинар е да защити растението до пролетта. Първо се извършва резитба, след което клематисът се затопля. Преди подслона листата, останали по леторастите, се отрязват.

За да се избегне заразяване с инфекции през зимния сезон, кореновата шийка се напоява с разтвор на желязо или меден сулфат (2%). След изсушаване мулчирайте с дебел слой торф, хумус или пясък с добавка на дървесна пепел. Височината на могилата е 10-15 см.

Короната се покрива няколко седмици преди постоянното студено време. Използва се дишащ материал - смърчови клони, чул или суха зеленина. Отгоре е монтирана дървена кутия.

Изолацията се отстранява през пролетта, веднага щом снегът се стопи и заплахата от повтарящи се студове отмине.

Болести и вредители

При добри грижи заразяването на клематис барбара диблей с инфекции и вредители е изключително рядко. Това обикновено се случва, когато насажденията са сгъстени, засадени са болни закупени цветя и са нарушени правилата за отглеждане.

Снимка и описание на Clematis barbara

Снимка и описание на Clematis barbara

Засегнатите от ръжда, брашнеста мана, клематисите първо се отрязват - заразените области се изрязват, след това се напояват с фунгицид (меден сулфат или течност от Бордо).

Когато се появят листни въшки, паякови акари, трипси и белокрилки, се използват инсектициди - Aktellik, Aktaru, Karbofos или Fitoverm. Всички процедури се извършват вечер и при сухо време.

За профилактика е необходимо да се придържате към всички правила за грижи, да купувате здрави растения, да следвате схемата за засаждане, редовно да проверявате за повреди и да отстранявате заразените стъбла, листа и пъпки навреме.

Методи за размножаване

Има няколко начина за размножаване на тази лоза, всеки от които има предимства и недостатъци.

Разделяне на храста

За размножаване се вземат отгледани растения на възраст от 3 до 6 години. Бушът се полива обилно, подкопава се, отстранява се, измива цялата почва. Кореновата система е разделена на части, така че всяка да има няколко корена, едно стъбло с живи пъпки.

Местата на разфасовките се напояват с меден сулфат, изсушават се, засаждат се по същия начин като закупените цветя.

Слоеве

Тази процедура започва през есента - през първата половина на септември. На възрастен храст се избира най-гъвкавият и силен издънка, всички листа върху него се отстраняват. Изкопават изкоп с дълбочина 4-5 см. Поръсете със смес от торф и пясък, спуснете клона в хоризонтално положение, поръсете го със земя, напойте го. Месец преди настъпването на студеното време слоевете се мулчират с дебел слой паднали листа или дървени стърготини.

През пролетта, когато снегът се разтопи и топлината на улицата се стабилизира, стъблото се изкопава. На него трябва да се появят корени. Те се отрязват от майчиното растение, разделени на няколко части, така че всяка да има 2-3 корена. Засадени в постоянно местообитание в градината.

Семена

Този метод е най-трудоемък, но ако направите всичко както трябва, можете да получите повече от дузина разсад едновременно. Вземете семена от 4-годишен период на отлежаване. Големите семена се засяват в края на февруари или началото на март, малките - през април. За сеитба използвайте кутии за разсад или пластмасови контейнери, пълни с торфено-пясъчна смес (1: 1). Максималната дълбочина на засяване е 1 см.

Разсадът се напоява с топла вода, покрит с прозрачен филм или стъкло. Поставят се на топло и добре осветено място. След появата на зеленина подслонът се премахва, отглежда се, докато се развие една двойка листа, след което се гмурка в отделни саксии.

През пролетта, веднага щом отмине заплахата от повтарящи се студове, зрелите разсад с няколко листа и стъбло се трансплантират в открита почва. Почвата трябва да е светлопропусклива, влага и кислород. Схемата за засаждане на разсад е 15х20 см. За да могат растенията да започнат да храстят, трябва да бъдат прищипани няколко пъти през сезона.

В края на есента го покриват - мулчират с торф, след това го увиват с вретище или го покриват със смърчови клони.

През следващата година през пролетта е необходима трансплантация в постоянно местообитание. Жлебовете се изваждат с дълбочина 5-7 см на разстояние 1,5 м една от друга, трансплантирани по метода на претоварване на земна кома, напоени.

Приложение в градинския пейзаж

Това растение е много популярно в няколко композиции:

Описание на Clematis barbara jacman

Описание на Clematis barbara jacman

 • храстала лиана красиво пейзажи и украсява арки, беседки, балкони, веранди, високи стени;
 • използва се като жив плет покрай огради;
 • засадени поединично на цветни лехи, скалисти склонове, тревни площи;
 • често се използва за създаване на селски, японски, английски, готически стилове.

Цветарски ревюта

Декоративният клематис Барбара Дибли радва с гъста зеленина и ярки цветове през целия сезон, затова спечели сърцата на много производители на цветя:

 • бърз растеж и добро разклоняване ви позволява да създадете буйна, плътна и компактна корона, за да украсите всеки ъгъл на градината;
 • не изисква специално внимание, расте добре под пряко слънце, докато не губи своя декоративен ефект и продължава да цъфти великолепно;
 • с добри грижи практически не се уврежда от болести и паразити.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус