Sedum Karl - отглеждане на личен парцел

0
104
Рейтинг на статия

Sedum Carl (Sedum spectabile hybrida Carl) е хибридно разнообразие от каменни култури на Видное, масово се използва за облагородяване на летни вили. Обичан от много производители поради интересния си външен вид и изключително висока жизненост. Хората се наричат ​​заек трева. Счита се за изтъкнат във връзка с богатия си цъфтеж, което прави културата истинска украса на градината.

Кацане и грижи за Карл седум

Кацане и грижа за Карл седум

Описание

Sedum Vidny Karl е многогодишно сочно растение, което принадлежи към семейство Толстянкови. В естествения си ареал е разпространен в Япония, Корея, някои региони на Китай, Африка, Кавказ, Далечния изток и Сибир.

Предпочита да се заселва в скалисти, скалисти райони, понякога в ливади. Представен е от почвопокривен храст. Вегетативните издънки с дължина около 50 см образуват гъсти спретнати гъсталаци, които не запушват околното пространство.

Месестите издънки са плътно покрити със сочни листа, които могат да натрупат голямо количество течност. Листните плочи са с овална форма, леко продълговати с характерни прорези по ръба.

Във фазата на цъфтеж, през август-октомври, тя дава големи зонтични съцветия с диаметър до 15 cm.

Цветът на пъпките е светло розов, подобно на друг подвид на Sedum - Sedum album Coral Carpet.

Отглеждащи функции

Sedum Vidny е непретенциозен декоративен храст. Въпреки това, за да се постигне обилен цъфтеж и привлекателност, трябва да се вземат предвид всички изисквания по отношение на условията на отглеждане.

Снимка на Карл Седум

Снимка на Карл Седум

Избор на почва и местоположение

Sedum Karl, както всички представители на вида, е едно от светлолюбивите растения. Поради това е оптимално да го поставите в най-отворената зона на градината, не засенчена от овощни дървета и сгради.

Ако засадите сукулент в непосредствена близост до храсти, листата, които са паднали през есента, ще попречат на по-нататъшното развитие.

Дори в разгара на лятото, няма нужда да засенчвате храста. За да може растението да получи необходимото количество светлина, препоръчително е да избършете листните плочи от прах с влажна кърпа.

За пълен растеж културата изисква поне 6-8 часа излагане на слънце.

Въпреки факта, че цветето се среща в дивата природа дори в планински райони с оскъдна земя, у дома трябва да избере правилния субстрат. Строго е забранено да се използва гъста почва, засаждането в такава почва води до намаляване на декоративните качества. Ако на мястото преобладава глина, тя се разрежда с перлит или вермикулит.

Оптималният състав на почвената смес:

 • речен пясък (1 част);
 • градинска трева (2 части);
 • растителен хумус / компост (1 част).

Освен това в отвора за разсад е направен дренажен слой; като материал е подходяща натрошена тухла или експандирана глина.При негово отсъствие съществува риск от стагнация на влагата, което има пагубен ефект върху състоянието на растението и може да доведе до смърт.

Поливане и влажност

Не е необходимо да се създават специфични параметри на влага. Sedum се чувства доста комфортно в сух климат. През лятото при силна жега е разрешено рядко пръскане на зелена маса.

Поливайте растението умерено - през вегетационния сезон 1 път на месец, когато се държи в саксия. Средно за саксия с обем 2 литра са необходими 100 ml мека, утаена вода. През зимата саксиите се поставят на терасата, ако е възможно, и се навлажняват по стандартната схема.

В открито поле напояването се извършва само за първи път след засаждането. В бъдеще сукулентът независимо контролира количеството влага. Процедурата се възобновява по време на продължително отсъствие на дъжд.

Подхранване

При засаждането на растението се прилагат органични торове (компост / хумус), поради което първоначално не се прави допълнително подхранване.

За да подобрите декоративността през цъфтежа или активния вегетационен период, можете да наторите сукулента с азотсъдържащи агенти.

Прехвърляне

Трансплантацията се извършва с цел подмладяване на храста, когато достигне 4-5 годишна възраст. Процедурата се извършва в началото на пролетта, като се използва методът за разделяне на майчиния храст. Земята е избрана като стандарт, подходяща за възрастни екземпляри.

Снимка на Sedum Carl

Снимка на Sedum Carl

В процеса на работа се изкопава растение, коренището се разделя на няколко сегмента, така че на всеки да останат част от корените и 2 развити пъпки за растеж.

Местата на порязванията се третират с противогъбично лекарство, изсушава се в продължение на 6 часа. След това парцелите се засаждат в земята на разстояние 30-40 cm.

Подрязване

Този тип почистване не се нуждае от резитба. Изключение правят ситуациите, когато е необходимо да се отървете от изсушени и наранени издънки.

Плевене и разрохкване

Веднага след засаждането на сукулента, пространството близо до него внимателно се плеви. Само по себе си, особено в млада държава, растението не е в състояние да издържа на плевели. В резултат на работата аерирането на почвата се нормализира, което прави растежа на Sedum още по-удобен.

Всяка пролет горният слой на субстрата се актуализира допълнително, за това те внимателно копаят в храста по периметъра.

Методи за размножаване

Семена

Най-трудният метод за размножаване на Sedum Vidnoe се дължи на ниската кълняемост на семената. По време на процедурата семената се поставят в малки контейнери с пръст, полиетиленът се опъва върху нея и се изпраща в оранжерията.

Sedum album коралов килим

Sedum album коралов килим

След появата на 3 истински листа, разсадът се гмурка в отделен, по-цялостен контейнер. Цъфтежът в този случай може да се наблюдава само след 3 години.

Резници

Един от най-ефективните методи, който за предпочитане се извършва през топлия сезон.

Технология:

 • Подходящите резници се изрязват с градинска секачка, поставят се на хладно място за няколко часа, за да изсъхнат.
 • Той се задълбочава в субстрата с 1 см, полива се рядко, засенчва се.
 • Те се преместват на открито място не по-късно от септември, като се вземат предвид климатичните условия на региона - растението трябва да бъде засадено, така че да има време да се адаптира преди настъпването на слана.

Също така е позволено кълновете да се поставят предварително във вода, в която да останат, докато се появят корените, след което се прехвърлят във влажна, уплътнена почва.

Чрез разделяне на храст или коренище

Предпоставка за събитието е възрастен здрав храст. С помощта на лопата тя се отстранява внимателно от земята, с резачка или остър нож, тя се разделя на необходимия брой части, оставяйки растежни пъпки и корени на всяка. Изсушете 5-6 часа, след което определете на постоянно място.

За да се предпази растението от възможни заболявания, разфасовките се поръсват с натрошен активен въглен или дървесна пепел.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
ГниенеСочните тъкани придобиват кафяв оттенък, издънките и листата омекват, покрити със сивкав дебел цвят.При засаждането те се поставят на достатъчно разстояние, защото една от причините за заболяването е удебеляването на растенията.

При напускане се опитват да избегнат нараняване на цветето.

Те стриктно се придържат към поливната схема.На всеки 2 седмици се третират с препарати, съдържащи мед (с изключение на периода на цъфтеж) - Abiga-Peak, Ordan или Oksikhom.

Засегнатите сегменти се елиминират, като се отрязват 10 см под видимите следи от болестта и се изгарят.

Налейте Profit Gold, разтвор от който се прави в съотношение 5 g на 10 литра течност (200 ml от продукта са достатъчни за храст).

Листни въшкиДеформация на апикалните издънки, усукани листа, лепкав цвят, образуват се възли на повърхността.В непосредствена близост се засажда лавандула или настурция.

Те се придържат към балансирана скорост на хранене - най-често листните въшки се заселват върху прехранени екземпляри.

Почвата редовно се разрохква и мулчира.

Защитете растението от появата на мравки, които са носители на вредни насекоми.

Те се лекуват с контактни лекарства (Fufanon) или комбинирано действие (Bankol, Akarin, Aktellik).
ТрипсЖълти или обезцветени петна водят до дупки на повърхността. В резултат на това листата увяхват и падат.

В критична ситуация се появява сребрист цвят, издънките се огъват, пъпките се деформират.

Редовно плевете и изхвърляйте растителните остатъци. При пресаждането и размножаването те се засаждат на друго място, като по този начин се спазва принципът на сеитбообръщение.Закачете капани за лепило, които можете да си направите сами. За това се смесват рициново масло, колофон, вазелин и мед. След като съставът се нанесе върху пластмаса и се залепи близо до растението.

Те използват запарки от глухарче, чесън, домати, лук, жълтурчета.

Използват се биологични (Aktar, Fitoverm) или химически препарати (Fufanon, Iskra Zolotaya, Ceesar, Tarzan, Accord).

WeevilЗасегнатите пъпки не се отварят, потъмняват и впоследствие изсъхват.Сухите и наранени сегменти се отстраняват, повърхността се поръсва с натрошен въглен.Бръмбарите се събират на ръка. Пръска се с инфузия на орех (300 г листа се варят в 1,5 литра вода, вливат се в продължение на 24 часа) или се обработват с химикали (Перметрин, Фуфанон-Нова, Кинмикс, Бона Форте).

Също така, по време на отглеждането на Carl's Sedum, производителите могат да срещнат редица проблеми, появата на които е свързана с грешки в грижите:

 • Липса на цъфтеж, избледнели листа, бавен растеж. Те са резултат от местоположението на сукулента в северната страна на обекта.
 • Чупливи стъбла, които не могат да понесат тежестта на съцветията - в резултат на прекомерно оплождане.
 • Структурата на храста се разхлабва, вегетативните издънки се разтягат. Причината е липсата на светлина.

Полезни характеристики

Sedum Vidny се използва в народната медицина. От древни времена се използва като антимикробно средство и облекчава синдромите на болката.

Sedum хибриден карл

Sedum хибриден карл

Смята се, че инфузиите на негова основа помагат да се справят със симптомите на стомашно-чревни разстройства, белодробна недостатъчност, сърдечни проблеми, те също имат тонизиращ ефект и дават сила.

Самолечението не си заслужава - повечето сортове са отровни.

Приложение в ландшафтния дизайн

Варианти на използване на растение в ландшафтен дизайн:

 • Алпинеум. Sedum се чувства чудесно дори разположен в саксия и следователно може да се използва като обитател на съд от камък или дърво. Предимството на тази модификация е възможността да се движите из градината, за да изберете най-подходящото място.
 • Цветна леха. В допълнение към личния парцел е разрешено засаждането в градски цветни лехи - културата е силно устойчива на замърсяване на въздуха.
 • Граница.Поради достатъчно високия си растеж, той може да действа като разделител на няколко функционални области.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус