Описание, засаждане и грижи за хоя вайети

0
173
Рейтинг на статия

Средно големият хоя Вайети има компактна форма, подходяща за отглеждане на начинаещи цветари. Родината на произхода е Филипините. Помислете как изглежда едно цвете, от какви условия на грижи и поддръжка се нуждае у дома.

Грижа за хоя вайети

Грижа за хоя вайети

Характеристика

Ботаническото име е Hoya Wayetii. Хоя е популярно наричан восъчен бръшлян.

Описанието на лианоподобната култура включва няколко отличителни качества:

 • издънките са цилиндрични, с дебелина 3-4 мм, достигащи 10 м дължина;
 • при младите екземпляри клоните са гъвкави, при възрастните те са лигнифицирани, следователно в началото на растежа те веднага се поставят в правилната посока;
 • цветята са миниатюрни и заоблени, покрити с пух, ярко червено, без мирис, отделят сладък и лепкав нектар;
 • пъпките се събират в плътни чадърни съцветия от 15-20 бр .;
 • листата са удължени, остри по върховете, дълги 15-16 см;
 • при младите екземпляри листната плоча е червеникава, при старите екземпляри е яркозелена със смарагдов кант.

Цъфтежът е дълъг и изобилен - започва в края на пролетта и завършва през есента. През този период от живота растението не може да се премести от едно място на друго, така че съцветията да не се ронят.

Покупка и адаптация

Можете да си купите восъчен бръшлян в един от магазините за цветя. Изберете отгледано растение с няколко издънки - то ще има добре развита коренова система.

Възпроизвеждане и грижи за хоя вайети

Възпроизвеждане и грижи за хоя вайети

Важно е стъблата да са твърди, без пукнатини, прекъсвания, сухи участъци и израстъци. Листата са свежи, сочни, богати на тон, без жълтеникавост и петна от черно, кафяво. Субстратът е леко влажен, на повърхността няма плесен, плака или признаци на подкисляване.

Закупеното цвете се отнася в отделна стая и се държи 3 седмици. По време на карантината можете да определите нейното състояние - дали има болести или вредители. Той също така ще може да свикне с условията за отглеждане в дома. Болните екземпляри се напояват с фунгициди за инфекции и инсектициди за паразити. Една седмица след третирането те се поставят сред друга растителност в къщата.

Правила за кацане

За да отгледате елегантния Hoya Vayeti, имате нужда от рохкава и лека почва, която можете да приготвите сами - смесете трева, хумус, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1: 1.

Много производители вземат готов субстрат за засаждане на декоративни цъфтящи растения.

Най-доброто място за отглеждане ще бъде южната или югозападната част на къщата, тъй като този сорт обича много светлина. По време на обяд се покрива от парещите лъчи, за да се избегнат изгаряния. Ако се държи на северния прозорец, ще се изисква изкуствено осветление.

Необходимите условия

Отглеждането на Хоя Ваети в апартамент или къща ще бъде успешно, ако са изпълнени определени условия.

Hoya vayeti снимка и описание

Hoya vayeti снимка и описание

Растението предпочита висока влажност - 75-80%. През пролетта и лятото короната се напоява с топла вода след три дни. При екстремни горещини тази процедура се извършва всеки ден.

През студения сезон е достатъчно едно пръскане на месец.

За възрастни цветя можете да организирате топли душове - веднъж на всеки 30 дни. Преди да измиете стъблата и листата, покрийте почвата с полиетилен.

Температура:

 • Във фаза на активен растеж на зелена маса и цъфтеж - 22-25 ° C.
 • През есента и зимата цветето се нуждае от прохлада - 15-16 ° C.

Помещението се проветрява редовно. Преди това хоята се отвежда на друго място, тъй като от рязките скокове на температурата ще започне масивно падане на листа.

Светлината трябва да бъде разсеяна, дневна, поне 10 часа на ден. Поради това се отглежда на первази, където има слънчева светлина сутрин и вечер. През зимата осветявайте с флуоресцентна лампа.

Характеристики на грижите

Това тропическо растение изисква стандартна домашна грижа, така че всеки производител, дори начинаещ, може да го отглежда.

Хоя вайети

Хоя вайети

Поливане

Овлажнявайте, докато почвата изсъхне на дълбочина 3-4 см. През топлия сезон честотата е веднъж на 7 дни, през зимата - на всеки две седмици.

Използвайте топла, утаена вода, за да предотвратите хипотермия на корените. След овлажняване субстратът се разхлабва, което ще помогне да се избегне появата на коричка на повърхността му.

Подхранване

Наторявайте с готови минерални съединения, които можете да закупите в магазин за цветя. Подходящо подхранване за декоративно цъфтящи растения. Те се внасят на всеки две седмици, от пролетта до началото на есента.

Храненето се комбинира с поливане, за да се ускори усвояването на хранителните вещества и да се предотврати изгарянето на корените.

Подрязване

Това растение расте бързо, така че от време на време растежът на стъблата трябва да се възпрепятства. Всяка пролет най-дългите мигли се отрязват с 15-20 см.

Успоредно с това се отрязват всички нежизнеспособни места - пожълтели, изсушени и изгнили клонки, листа. След резитбата короната се напоява с Epin, така че хоята да се възстанови по-бързо.

Прехвърляне

За трансплантация използвайте закупен субстрат или приготвен самостоятелно. Вземете контейнер с 2-3 см по-голям диаметър от предишния и винаги с дренажни отвори. На дъното се полага експандирана глина или камъчета.

Присаждането се извършва по метода на претоварване на земна кома. Тази процедура се извършва за закупени растения след триседмична карантина. Също така младите цветя редовно се трансплантират - след една година и възрастните на всеки 3-4 години.

Ако корените на хоята са изгнили, тя също трябва да бъде трансплантирана, в противен случай тя ще умре. Полива се, кореновата система се изважда, измива се от земята, изсушава се.

Цялото гниене се отрязва с остър и стерилен инструмент, след което се потапя във фунгициден разтвор. След час накисване го изсушете, поръсете го с въглен и го засадете в нова саксия с дезинфекцирана почва.

Методи за размножаване

Има няколко възможности за това как да получите нови разсад от старо растение у дома.

Снимки на Хоя Вайети

Снимки на Хоя Вайети

Резници

Издънките се отрязват през пролетта или лятото по време на санитарно подрязване. Вземете сегменти с дължина 15-20 см с няколко листа и пъпки. Цялата зеленина се отстранява отдолу, след това се потапя във вода за един час с добавянето на Epin. Те се засаждат в смес от торф и пясък на дълбочина 3 см, навлажнени.

За да ги накарат да се вкоренят по-бързо, те се поливат редовно, осигуряват стабилна топлина в рамките на 22-25 ° C.

След появата на няколко листа, резниците могат да бъдат засадени отделно.

Наслояване на стъблото

Изберете гъвкавата и най-здрава ресничка, срезана в средата. Увийте нараненото място с навлажнен мъх, след което го покрийте с прозрачен филм.

След известно време корените трябва да пробият мъха. След това навиването се отстранява, стъблото се отрязва от майчиното цвете, засажда се в лека и рохкава смес, полива се.

Лист

Размножаването с листа се състои от следните етапи:

Hoya vayeti описание

Описание на хоя вайети

 • на стъблото се избират няколко възрастни листа, които се отрязват заедно с аксиларната пъпка с помощта на острие;
 • потопени в разтвора на Kornevin за 2-3 минути;
 • засадени в смес от торф и едър пясък, напоени;
 • за бързо покълване на корените, покрийте с фолио, поставете на топло място с разсеяна светлина.

Листата се проветряват всеки ден, напояват се с топла вода, ако е необходимо. Веднага след като започнат да растат, те премахват подслона, продължават да се грижат за тях. Седенето в отделни саксии се извършва след появата на стъблото.

Болести и вредители

През целия период на растеж и развитие, хою вайети може да бъде повреден от различни инфекции и вредни насекоми. Основната причина е нарушение на правилата за грижи и поддръжка.

Болести и вредителиСимптомиМетоди на лечениеПредпазни мерки
Паяк акари, брашнеста буба, мащабно насекомо, листна въшкаТези паразити се хранят със сок от листа, пъпки, млади издънки. На местата на тяхното паразитиране се появяват жълти, кафяви или черни петна. Заразените органи се свиват, изсъхват, изсъхват и се ронятС лека инфекция можете да направите без химия - обработете короната със сапунена пяна, напръскайте я с инфузия на базата на портокалови кори, тютюн или чесън. Стартираните екземпляри се напояват с Aktellik, Fitoverm, Decis, Karbofos или AktaraПръскайте веднъж месечно със сапунена вода, поддържайте необходимото ниво на влажност и температура, когато купувате, проверявайте цветята за вредители
Кореново гниенеУврежда цветето, което често се залива със студена вода. Гниенето започва от корена, след това се разпространява по стъблата - те почерняват, покриват се с белезникаво покритие, стават воднисти и мекиТакова растение се изважда от саксията, измива се от почвата и се изследва коренът. Ако е напълно изгнило, то се изхвърля, след като се отрязват няколко резници за по-нататъшно отглеждане. Hoya, чиято коренова система е частично повредена, може да бъде спасена - всички изгнили части се изрязват до здрава тъкан, потапят се за 2 часа във фунгициден разтвор, изсушават се, засаждат се в нова саксия със стерилен субстратИзбягвайте преовлажняване, използвайте топла вода за напояване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус