Clematis Manchurian - описание, засаждане и грижи

0
169
Рейтинг на статия

Това растение е известно на градинарите по цял свят, но на руски името му остана в грешната форма. Клематис от Манджу всъщност звучи като Clématis на латински. Родина - умереният пояс на северното полукълбо. Въпреки това, от XIV век в Япония и от 16 век в Западна Европа, клематисът започва да се култивира активно.

Clematis mandschurica

Clematis mandschurica

общо описание

Manchu clematis е тревиста лоза; някои ботаници смятат, че това е вид пряк клематис. Различава се с гъвкави, разклонени стъбла с дължина до 3 м, които не се грубят през годините, оставайки меки. Повърхността на стъблата е грапава, което им позволява да се придържат към всякакви нередности и да ги използват като опора.

Листата имат сложна структура - всеки от тях се състои от множество малки сегменти. Цветовете са малки, бели, събрани в съцветия на метлицата.

На една лиана едновременно могат да цъфтят до 500 пъпки. По време на обилния цъфтеж, листата дори не се виждат - той спира в непрекъснат ароматен килим. Ето защо клематисът най-често се използва за вертикално градинарство - жив плет, беседки.

Растението има силен, приятен аромат и цвят, който се усилва при ярка светлина. Растението има горещ вкус и може да раздразни лигавиците. Това е необходимо за тези, които имат малки деца и домашни любимци.

Сортът има и друго име - клематис. Той е много непретенциозен и не се нуждае от сложни грижи. Цъфти само на пресни издънки през текущата година, което значително улеснява резитбата.

Характеристики за кацане

Можете да прехвърлите разсад от клематис в земята през всеки топъл сезон. Основното условие е температурата над +10 ° С и липсата на риск от измръзване. Възрастният клематис е доста студоустойчив, но млад стрък с все още неразвита коренова система е уязвим на ниски температури.

Клематис Манчжу

Клематис Манчжу

Растението бързо изсъхва, така че е невъзможно да се запази резника с отворени корени за дълго време - трябва незабавно да се засади в земята. Ако разсадът се продава със затворена коренова система, можете да отделите време за засаждане.

Понякога растението е предварително напоено с фунгициди или биостимуланти, но мненията на градинарите за тази процедура се различават.

Избор на седалка

Clematis Manchu обича ярко осветление. За него е по-добре да изберете най-светлото място на сайта от югозападната или югоизточната страна.

Ако планирате да използвате цветето като жив плет, тогава трябва незабавно да го поставите близо до опората. Ако разсадът е поставен на открито място, до него предварително се изкопават колони или арки за последващ растеж на лозите.

Клематис предпочита пясъчна почва, лека, не позволява стагнация на влага. Растението ще умре, ако има излишък от вар в почвата, но хумусът за него, напротив, ще бъде полезен.Цветето не трябва да се засажда там, където подпочвените води се издигат близо до повърхността.

Корените са мощни, силно разклонени, те ще изгният и ще умрат от излишната влага. Силният вятър също ще убие клематиса. Отвореното пространство на хълм няма да работи за него.

Избор и подготовка на посадъчен материал

Ако разсадът е бил отгледан самостоятелно от семена или резници, не се изисква специална подготовка за засаждане. Здравите, зелени, неповредени кълнове просто се поставят директно в почвата. Ако посадъчният материал е закупен в магазин или разсадник, първо трябва внимателно да го разгледате.

Обърнете специално внимание на разсад, изпратен по пощата. Качеството им не винаги е добро, понякога растението рискува да се повреди по време на транспортирането.

  • Издънките и корените на клематиса трябва да са равномерни, без прегъвания и завои.
  • Листата трябва да са без петна, налепи или неравномерно оцветени участъци.
  • Кората не трябва да се поврежда, в противен случай повредените петна трябва да се третират с фунгициди.

Понякога можете да видите насекоми вредители по разсада, донесен от магазина. Това е лошо, в идеалния случай е по-добре да не засаждате такова растение в градината. Младото растение няма да толерира третиране с мощни фунгициди и без него паразитите не могат да бъдат напълно премахнати. Техните ларви могат да останат и след това да заразят всички съседни цветя. Ако желанието да има такова цвете е по-силно, тогава след засаждането ще са необходими още няколко обработки с препарати и постоянно наблюдение на състоянието на разсада.

Технология за кацане

Яма за цвете трябва да се подготви предварително, няколко месеца предварително. Това е много важно за по-нататъшното вкореняване и развитие на младо растение, за адаптирането му към ново място и здравословен растеж.

Снимка и описание на Clematis Manchu

Снимка и описание на Clematis Manchu

Размерът на ямата е около 60х60 см, дълбочина до 0,5 м.

Отдолу е поставен дренаж - камъни, експандирана глина, счупена червена тухла. Тя няма да позволи влагата да застоява в корените. Ако подземните води са близо, дренажният слой трябва да бъде най-малко 0,5 m.

Почвата се смесва с хумус, компост, дървесна пепел и се покрива над дренажния слой. Първо се вкопава опората, зад която клематисът ще се навие. След това разсадът се поставя в дупката, разпространявайки корените.

Заспивай с останалата земя така. При клематис кореновата шийка трябва да бъде затворена с 10-15 см, тогава кореновата система ще се развива нормално.

След засаждането почвата около разсада се мулчира с дървени стърготини или торф. Земята се полива обилно 2-3 пъти, така че корените да се наситят с влага и да се вкоренят по-лесно. Клематисът ще расте до зряла възраст в продължение на 3-4 години, след което ще започне да цъфти. Този сорт е в състояние да радва цъфтежа два пъти годишно с грижа, редовно подхранване и правилно подрязване.

Грижа

Само с подходящи грижи, Clematis Manchurian ще даде максимум цветя след достигане на 4-5 години. До този момент е важно да се положи добра „основа“, като се отгледа здраво, силно, устойчиво на атмосферни влияния растение. Това ще изисква известни усилия и знания, но буйният разцвет ще бъде награда за дълги години труд.

Поливане

С добър дренаж и лека почва, поливайте цветето често, особено в горещите дни. Обемът на течността зависи от възрастта на растението. За млад разсад може да са достатъчни 2 литра, докато 20 литра няма да са достатъчни за възрастен храст. Честотата на поливане е 2 пъти седмично.

Поливането е особено необходимо през горещото лято. При температури над +27 ° C водата клематис ежедневно, по-точно всяка вечер. На дневна светлина процедурата е противопоказана, може значително да навреди на растението. Понякога вечер вечер храстът се напръсква с дъждовна вода. Също така е допустимо да се оплоди цвете по листния метод - върху лист.

Важно! Водата трябва да се излива не под самия ствол, а в кръга около ствола, на 10-15 см от центъра на храста. Така разклонените корени на клематиса са по-наситени с влага.

Подхранване

Ако по време на засаждането почвата е била гъсто смесена с хумус, компост и торове, тогава първата година растението няма да се нуждае от допълнително торене. Прехранването ще бъде опасно за млад разсад.Трябва да се наторява от втората година, веднага след топенето на снега. През пролетта лозата се нуждае от азот, за да расте и интензивно да увеличава зелената маса.

Манчжурски клематис

Манчжурски клематис

По това време е по-добре да се прилага азотен минерален тор - урея, амониев нитрат, амониев сулфат.

През лятото, преди цъфтежа, се прилагат торове с високо съдържание на калий - дървесна пепел, калиев сулфат, силвинит.

След цъфтежа растението се нуждае от фосфор (съдържа се в суперфосфат).

През есента клематисът се подхранва с изгнил оборски тор - той съдържа всички микроелементи за здравето на храста и бъдещия му буен цъфтеж. Пресният тор не е подходящ - той изгаря корените.

Поливането на растението с органични вещества е разрешено както по време на цъфтежа, така и след него. Има няколко популярни рецепти за добър дресинг за градински цветя:

  1. Запарка от пепел. Използвайте само пепел от изгаряне на дърва, а не битови отпадъци, трева или зеленина. 2 литра се разреждат в 5 литра вряща вода, настояват за 24 часа. Пропорции: 1 литър запарка в кофа с чиста вода.
  2. Кора от лук. 20 г налейте 5 литра вода, оставете да заври, покрийте и оставете за 4-5 дни. Вода в корена или пръскане върху листата.
  3. Подхранване от коприва. Нарежете пресни билки и ги сложете в кофа (1/3 контейнера), напълнете с вода и покрийте. Ферментацията ще започне, след 2 седмици естественото хранене е готово.
  4. Картофен бульон, чаени листа, утайка от кафе. Трудно е да ги предозирате, няма противопоказания и лоши последици. Растението ще отговори на това оплождане с обилен и дълъг цъфтеж.

Мулчиране и разрохкване на почвата

Въпреки че клематисът обича светлината и топлината, корените му се страхуват от прегряване - те трябва допълнително да бъдат покрити с мулчиране. Стърготини, торф, настъргана дървесна кора са подходящи за защита на кореновата система. Корените се нуждаят от достъп на въздух, така че почвата трябва периодично да се разхлабва след поливане.

Плевелът расте по-активно под слоя мулч. Това не бива да се допуска, особено при млади разсад на клематис. Корените им все още са слаби, за да устоят на плевелите, които изсмукват всички сокове от почвата. Процедурата на плевене трябва да се повтаря на всеки две седмици, за да се предотврати прерастването на плевелите.

Подрязване

Клематисите имат три основни групи за подрязване. Важно е да се определи към кой от тях принадлежи този или онзи сорт, за да се проведе правилно процедурата.

Clematis Manchu снимка за описание

Clematis Manchu снимка за описание

Клематисът манджурски принадлежи към групата Flamula-recta, която включва тревисти сортове с приятно миришещи малки цветчета. Всички те се нуждаят от много резитба - най-лесният вариант за градинарите.

Растението се подрязва през есента, след като напълно цъфти. Някои клематиси цъфтят отново в края на лятото, важно е да изчакате, докато пъпките най-накрая отпаднат.

Всичко е изключително просто - издънките се отстраняват с резачка над почвения слой, като на повърхността остават само 10-15 см от ствола с две пъпки. Когато засаждате за първи път, резитбата на млади лозя не си струва - това значително ще отслаби растението.

Подслон за храсти през зимата

За успешно зимуване клематисите трябва да бъдат правилно подготвени. От август азотното торене е спряно, за да не стимулира предзимния растеж на младите издънки и листа. Те все още ще трябва да бъдат отрязани и растението ще похарчи допълнителна енергия за тяхното размножаване. При внасяне на минерални торове в края на лятото е важно да се гарантира, че в състава им няма азот.

През септември е добре да подхранвате растението с калиево-фосфорен тор или органични вещества. Изгнилият тор също ще служи като нагревател за корените на клематис през зимата. Всички клематиси, независимо от вида и сорта, се нуждаят от такова презареждане. След това, преди самите студове, е необходима резитба. В случая на манджурски клематис той е пълен, което опростява процедурата за подслон през зимата.

Когато покривате цвете, трябва да помните за защитата не само (и не толкова) от замръзване, но и от влага. Растението може да изгние много по-рано, отколкото замръзне. След резитбата хумусът се излива върху кореновата шийка, образувайки малка могила.Създава се „възглавница“ от смърчови клони, дъски или отрязани лиани, която се поставя около багажника. Това ще предпази корените от замръзване. При клематис от 1 и 2 вида резитба върху него се полагат издънки, отстранени от опората.

Върху „възглавницата“ се полага шисти или дървена дъска. Първият вариант е за предпочитане - той не гние, в него не започват насекоми и гъбички. През зимата е важно да се гарантира, че покритите растения винаги са под слой сняг. Ако зимата е топла и снежната покривка е тънка, тогава ще трябва да я напълните от други области. По време на размразяване трябва да се внимава растението да не е под вода. Замръзвайки в леда, той със сигурност ще умре.

Размножаване

Като видово растение, клематисът се размножава както вегетативно, така и чрез семена. Има общо четири метода за разплод, всеки от които има предимства и характеристики. Като цяло този процес е прост, клематисът се вкоренява добре и след няколко години от малко кълнове се превръща в пълноценно растение за възрастни.

Снимка на Клематис Манчу

Снимка на Клематис Манчу

Семена

Манджурският сорт има средно големи семена; те се засаждат в края на февруари - началото на март. По-добре е да вземете посадъчния материал за текущата година - процентът на покълване значително намалява през годините. Преди това семената се накисват в дъждовна вода (подходящ е разтопен сняг) или биостимулатор за 4-5 дни. Можете да направите без накисване, но тогава разсадът ще трябва да изчака 1,5-2 седмици по-дълго.

Почвата трябва да е лека - обикновено се използва смес от торф, градинска пръст и едър пясък. Предварително се калцинира в конвенционална или микровълнова фурна и се залива с топла вода. Семената се засяват на разстояние 5 см едно от друго. Контейнерът е покрит със стъкло или увит във фолио. Температурата за покълване не трябва да бъде по-ниска от +27 ° C; за това над кутията за засаждане се поставя лампа. При благоприятни условия първите издънки ще се появят след месец.

По-добре е да поливате семена и млади кълнове през тавата. Това ще премахне риска от наводнение, мухълът няма да се появи на повърхността на почвата. След появата на 2-3 истински листа, разсадът започва да ги привиква на чист въздух. Филмът се отстранява, растението постепенно се втвърдява, проветрявайки стаята. В открита почва разсадът се прехвърля през май след последната слана. Тогава те се грижат за тях, както за растение за възрастни.

Някои градинари предпочитат да организират временни оранжерии за млади кълнове на мястото. Разсадът им се прехвърля през първата година, а след това се държи там още 2-3 години. Едва на 4-та година след засаждането младите растения се прехвърлят на постоянно място. Така че има по-голям шанс клематисът да поеме и да започне да расте и да цъфти по-добре в бъдеще.

Резници

През пролетта, след като снегът се стопи, растението се събужда и започва да расте. Манчжурският клематис се отрязва напълно за зимата, така че първите млади издънки се появяват по-близо до май. В същото време 1-2 лиани се нарязват на резници. Всеки от тях трябва да съдържа 2-3 живи пъпки. Удобно е да се вкореняват както във вода, така и в почвата, но последният вариант е за предпочитане.

По-добре е да вземете субстрата от следния състав: плодородна почва, вермикулит, перлит. Резниците се потапят предварително в Корневин за 2-3 часа, след това се поставят в земята, заливат се с вода и се покриват с буркан отгоре. В такава оранжерия при + 25 ° C вкореняването настъпва за 2-3 седмици. Веднага след като нов лист се появи на дръжката, той се е вкоренил и е готов да премахне оранжерията.

Резниците постепенно се свикват със стайна температура. През този период те все още са уязвими. Важно е да няма внезапни промени в температурата. Този период обикновено съвпада с края на отоплителния сезон в апартаментите, но рязкото застудяване в стаята може да унищожи младото растение. Резниците се поставят до нагревател или лампа, като постепенно ги привикват към по-ниска температура. Те се засаждат в земята през лятото - през юли.

Чрез разделяне на храста

Възрастните храсти, които са на 5-6 или повече години, трябва да бъдат разделени. Те образуват няколко точки на растеж, тесни са, корените са преплетени, няма достатъчно хранителни вещества.Следователно процедурата за разделяне на храста е не само метод за възпроизвеждане, но и подмладяване на растение, неговото санитарно изтъняване. Без това храстът ще спре да цъфти след 6-7 години. Той няма да има достатъчно сила и хранене, за да образува пъпки.

През есента, след пълния цъфтеж, храстът се изкопава, земята се отърсва и издънките се отделят внимателно според точките на растеж. Това не е трудно да се направи, отделни „розетки“ се разпадат, остава само да отделят корените си. Храстите се засаждат в различни дупки на разстояние най-малко 40 см един от друг. Процедурата на засаждане е напълно същата, както е описана по-горе. Преди моровете растенията ще се втвърдят и след зимуването ще растат и цъфтят.

Слоеве

Основното условие е наличието на свободно място под храста. До основното растение изкопават дупка (или няколко), огъват издънката към нея и я поръсват със земя. Поливайте го периодично за по-добро вкореняване. До есента слоевете ще се вкоренят, по време на резитбата те се отделят от майчиния храст и се покриват за зимата. Те се трансплантират на ново място през пролетта, през май, когато растението се събужда и е готово за растеж.

Болести и вредители

Кореновата система на клематис е много развита, това провокира образуването на гъбички. За профилактика периодично разхлабвайте и изсушавайте почвата около храста, но тези мерки не винаги са достатъчни.

Clematis manchu бял

Манчжурски бял клематис

Ако растението започне да увяхва, увяхва и губи листа, това може да е симптом на увреждане на корените от гъбични спори. В този случай се полива няколко пъти с разтвор на Fundazol или друг фунгицид (Fitosporin, Skor).

Кафяв цвят по листата показва лезия със сиво гниене. Всички повредени издънки се отстраняват и изгарят. Бушът се третира с разтвор на Fundazole или течност от Бордо. Процедурата се повтаря 2-3 пъти. Същите мерки се предприемат, ако клематисът засяга брашнеста мана. Лесно е да го разпознаете по белия цвят по леторастите и листата. Важно е лечението да започне незабавно, преди съседните храсти да се заразят.

Пожълтяването на листата и проливането на пъпките показва поражението на храста от паяк. Вредителят пие сокове от млади листа и неразцъфнали цветя. Можете да се борите с помощта на акарициди - Antiklesch, Aktara, Aktellik. Растението се третира два пъти с интервал от 10-12 дни.

Деликатни издънки и листа на клематис често се ядат от охлюви. Най-лесно е да подредите примамки (например зелеви листа) под храстите и след това да събирате вредители. Защитна лента от вар или натрошени яйчени черупки на земята около храстите също помага. Охлювите не могат да пълзят над препятствието, страхувайки се да наранят деликатния корем. Те се подбират ръчно рано сутрин по пътя към растението.

Използване в ландшафтен дизайн

Clematis е идеален за вертикално озеленяване, благодарение на способността си да оплита плътно всяка повърхност, покривайки я с издънки и цветя. Понякога клематисът се използва като цъфтящ килим, но това усложнява грижите му и по-често води до увреждане на леторастите от болести и вредители. По-добре е да построите арка и да засадите растение покрай нея, като направите декоративна "порта" към градината.

Clematis Manchu засаждане и грижи

Clematis Manchu засаждане и грижи

Клематисът е добър за образуването на естествени беседки. За разлика от лозата, нейните издънки не са толкова тежки, няма риск от изместване и падане на опорите. Цъфтящите лиани ще създадат приятна сянка и декоративен ефект. С тяхна помощ можете също да скриете стопански постройки в задната част на двора. След като са засадили храст недалеч от стената на навес или гараж, те опъват кабелите до покрива и пропускат растението през тях. Скоро сградата ще бъде напълно скрита зад стена от листа и цветя.

Клематисът в ландшафтния дизайн често се комбинира с катерещи се рози. Заедно те създават прекрасни, ароматни композиции. Те украсяват предния вход на къщата, в това нямат равни. Нарът се засажда около лампи, дървета или беседки. През целия сезон, до самата слана, растението ще украсява градината, украсявайки всеки от нейните елементи.

Отзиви за сортове

Много градинари казват, че този сорт е "за мързеливи". Това се отнася до нейната непретенциозност и лекота на грижи. Единственото отрицателно е, че растението цъфти късно - 4-5 години от засаждането. Но при постоянно компетентно хранене цъфти великолепно два пъти годишно.

Повечето отбелязват лекотата на подрязване на манджурски клематис. Дори неопитен цветар може да се справи. Подслонът за зимата също не е проблем. Самият сорт е зимоустойчив, поради което не замръзва дори при силни студове. Размножаването на храста е лесно; можете да изберете всеки подходящ метод.

Това непретенциозно, пищно цъфтящо растение е истинска декорация на всяка градина. С малко усилия, жив плет, беседка или декорация на стена е готова. Клематис може да расте и цъфти на едно място в продължение на много години, радвайки с красота и прекрасен аромат.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус