Sedum, или Sedum - подробно описание на вида

0
122
Рейтинг на статия

Stonecrop herbstfroyde, обикновен, бял, телефиум и други видове седуми са широко разпространени в света. Този сочен расте дори в средната лента, да не говорим за южните райони. Ливадното растение се среща в природата на всички континенти, с изключение на Австралия и Антарктида. Видовете джуджета се отглеждат у дома в саксии и саксии.

Цвете камъче

Цвете камъче

общо описание

Sedum е голям род цъфтящи растения от семейство джунгла.

Други имена: седум, заешко зеле, тревна трева, "златен мъх", млада, скърцаща, херниална трева.

Седумите са сукуленти, които растат в субтропичен и умерен климат. Предпочитат открити пространства, срещат се на горски поляни, по краищата на храсти, по сухи планински склонове и дерета.

Листата им в процеса на еволюция са се научили да съхраняват вода в случай на суша. Те са малки, понякога мънички, но месести, плътни. Стъблата също са наситени с влага.

Ботаническото разнообразие е голямо. Родът е представен главно от многогодишни, по-рядко двугодишни и едногодишни треви. Някои видове са се развили в храсти и храсти джуджета. Стъблата са пълзящи и изправени.

Звездовидните цветя на повечето видове имат 5 жълти или жълто-зелени листенца. Но има представители с 4 и 6 венчелистчета - бордо, червено, розово, лилаво, бяло, сиво, бяло-розово, зелено.

Има 2 пъти повече тичинки, отколкото листенца. След опрашването и узряването се образуват плодове - многосеменни листчета (фоликули) или плодове.

Използвайте в градинския дизайн

Седумът се счита за едно от най-красивите есенни и предзимни растения. Техните дръжки, оцелели до измръзване, блестят като фарове на фона на градина, напудрена от сняг или слана.

Седумите се използват широко в ландшафтния дизайн. Това се дължи на богатството на форми, размери и цветове, непретенциозност и устойчивост на болести.

Пълзящите нискорастящи видове са важен елемент от алпийските хълмове, високите изправени сортове изглеждат чудесно до рози, астилба, хризантеми, астри, зеленика и други градински растения. Отглеждат се и като стайни цветя.

Популярни са миксове, терариуми и „живи картини“ с няколко вида, растящи заедно.

Сортове

Родът включва около 500 вида, стотици сортове и хибриди. Седумът расте главно в северното полукълбо; среща се и на юг от екватора в Южна Америка и Африка.

Седум цвете

Седум цвете

Най-голямо разнообразие се наблюдава в Средиземно море, Хималаите, Мексико, Китай.

Бяло (албум)

Албумът Sedum, както подсказва името, има цветя с бели венчелистчета. Расте в северните ширини, в процепи, на каменисти, добре дренирани почви.

Периодът на цъфтеж е юли-август.

В природата трайните насаждения образуват матовидни колонии под формата на жив килим. Стъблата са къси, гъсто облистени. По време на цъфтежа те се удължават, променяйки цвета си от зелен до розово-кафяв. На слънчеви места листата, цилиндрични със заоблен връх, също придобиват розов оттенък. Цветовете с форма на звезда образуват плътни, прости съцветия - цимози.

Коралов килим е един от най-често срещаните бели сортове. Растение за земно покритие. На височина достига само 3-7 см, като същевременно образува зелен килим с ширина до 60 см. Идеален за алпинеум.

Червена Каули

Червенолистен хибрид с великолепни, ярко оцветени малки пурпурночервени цветя, които придобиват бургундски оттенък по-близо до зимата.

Израства до 20-30 см, не образува колонии. Големите съцветия, подобни на броколи и достигащи 10 см в диаметър, обилно покриват храста.

Периодът на цъфтеж е до 6 месеца, започвайки в средата на лятото. Едно от най-красивите седумни растения в градината в края на есента.

Предпочита неутрална или алкална пясъчна и варовикова почва, глинеста почва. Чувства се добре на открито, под пряка слънчева светлина. Не изисква специални грижи и поливане, той се страхува от застояла вода под корените.

Бяло-розово (Alboroseum)

Храстови видове, височина на стъблото от 50 до 85 см. Най-високата от каменните култури. Непретенциозен към условията, не се нуждае от плодородна почва и не се нуждае от презасаждане. Може да цъфти на едно място в продължение на 30 години или повече. Зимоустойчив.

Седум снимка

Седум снимка

Често срещани сортове:

 • Джоузи Патладжан
 • Мразовито утро
 • Mediovariegatum - ярко жълти листа със зелена ивица по ръба. Храст с височина до 60 см.

Телефиум

Това име крие голяма група подвидове и разновидности на каменни култури. Сред тях има изправени и ампелни растения, маломерни (до 20 см) и храстовидни (над 60 см). Те обикновено растат на открито.

Популярни сортове са:

 • Мъстед Тъмно червено. Различава се с големи съцветия, които променят цвета си от бял (отдолу) до розов (в средата) и червен (отгоре). Листата придобива бронзов оттенък с течение на времето. Изглежда грандиозно в късната есен. Една от редките очитки, която може да бъде засадена със семена - има висока кълняемост и оцеляване.
 • Mediovariegata е пъстър вид с пъстри листа и изправени храстовидни издънки с височина до 60 cm.
 • Purple Emperor е средно голям храстовиден сорт (30-60 cm). Purple Emperor се отличава с лилави листа и големи, плътно опаковани лилави чадъри с цветна глава. Дългогодишно многогодишно растение, устойчиво на суша. Той се нуждае от трансплантация на всеки 5-6 години.
 • Есенна радост. Според описанието хибридът се счита за едно от най-добрите растения за декорация на градината в предзимния период. Цъфти от средата на лятото до зимата. Поради лекотата си на отглеждане е подходящ за начинаещи градинари и цветари.
 • Тачдаун тик. Уникални по свой начин с тънки лилави издънки, израстващи до 60 см. Червено-кафявите листа са големи, плътно засадени, месести. За разлика от повечето каменни култури, той произвежда нагоре високи дръжки с яркочервени цветя. Поддържа форма до замръзване.
 • Есенно очарование. Пъстра пъстър хибрид със сиво-зелени назъбени листа, оградени с бяла граница. До края на лятото се появяват кремообразни пъпки, до средата на есента отстъпвайки място на червени семенни глави. Растението е средно голямо (35-45 см). Изсушените съцветия и пъстрата зеленина запазват своите декоративни качества през цялата зима.
 • Ледени волани (Ice Ruffles) - отличава се с обилен цъфтеж. Крем пъпки, събрани в големи щитовидни съцветия.Листата са месести, плътни, тъмнозелени с кремав и червен кант. През есента те стават бронзови, а стъблата червени.
 • Ягодите и сметаната са сорт с нисък растеж. Височината на храста е до 30 см. Неотворените пъпки са розово-червени, а цветята са чисто бели. Поради това съцветията изглеждат двуцветни. Сортът е зимоустойчив, не изисква подслон в студено време.
 • Thunderhead е храстовиден вид, характеризиращ се с огромни пурпурни шапки с ярки цветове. Буйните чадъри покриват целия храст, цъфтежът продължава повече от 8 седмици. Фотофилен, губи яркост на сянка и пуска малко пъпки.
 • Herbstfreude, или заешко зеле. Висок храст до 70 см, прави стъбла, светлозелени. Листа с дължина 6 см, лилави със синкав оттенък. Цветовете са малки, розови в началото на цъфтежа, след това стават червени.

Синя перла

Тип земно покритие. Идеален за отглеждане пред слънчев зелен бордюр или за бордюрни пътеки. Синята перла образува ниска, компактна могила с месести, интензивно оцветени синьо-сиви листа, които не избледняват.

Снимка на цвете седум

Снимка на цвете седум

Цъфти от края на лятото през цялата есен, освобождавайки големи групи от ярко розови цветя. Стъблата са здрави, изправени, високи 15-20 см.

Синята перла е подходяща за отглеждане у дома и в цветна градина на улицата. Лесно се умножава чрез разделяне на храста. Добро медоносно растение, привлича пеперуди в градината.

Rubrotinctum

Седумът в червен цвят включва много подвидове и сортове. Най-популярна е Aurora (rubrotinctum cv.aurora variegata).

Закърнело сочно растение може да расте върху голи скали, образувайки малки колонии. Поради мексиканския си произход, той не понася добре слана, поради което в средната лента е по-подходящ за отглеждане на закрито.

Листата променят цвета си от зелен към червен през летните месеци като защитна реакция на излишната UV светлина. В средата на пролетта между стъблата се появяват ярко жълти цветя. Скромният човек е непретенциозен, лесно понася трансплантация.

Nussbaumer (Nussbaumerianum)

Много интересна елегантна визия с пъстри листа, чийто цвят варира от бледо зелено до жълто-оранжево.

Носител на наградата за градински заслуги на Кралското градинарско дружество на Великобритания.

Нискорастящ (20 см) вечнозелен многогодишен храст с красиви розетки от месести заострени 5 см листа, по върховете придобиващи златист оттенък.

Може да образува малки възглавнички колонии с ширина до 1 м. Цъфти през пролетта, освобождавайки сферични клъстери от ароматни, звездови бели цветя с розови прашници.

Въпреки отличните си декоративни качества, лесно се отглежда. Може да се засажда във всякаква почва: кисела, неутрална, алкална.

Ксенокс

Това е група хибриди, популярни за декориране на есенна градина. Редовните растения достигат 30-40 см. Колониите не се образуват, поради което са подходящи за създаване на живи композиции с други видове цветя.

Sedum снимка на цветя

Sedum снимка на цветя

Следните хибриди са популярни в света:

 • Telefium - цветята са светло розови.
 • Жълто - жълти съцветия.
 • Иридесцентни - по време на цъфтежа се образуват венчелистчета с различни нюанси: кафяво, тъмно розово, оранжево, жълто.

Видно (Spectabile)

Името си получи заради ярките си цветове, в превод от латински „Spectabile” означава „привлекателен”. Произношение - Spectabil.

Храстите са високи, до 65 см, прави дебели стъбла, овални листа с назъбен ръб. Различава се с бързия растеж на клубените.

Най-често срещаните сортове:

 • Брилянтно - въведено в Китай през 1913г. Прародителят на стотици други сортове. Бушът е мощен и плътен, до 50 см височина, съцветията са буйни, розови. Цъфти през септември-октомври. Фотофилни.
 • Розентеллер (Розентеллер) - храст с височина до 40 см, звездовидни цветя, имат пурпурен цвят, събрани в чадъра-цъфтящи. Добро медоносно растение.
 • Неон (Neon) - така се нарича заради люляково-розовите цветове, много ярки и буйни. Храстът е висок, 50-60 см. Обича леки и леки почви, зимува добре без подслон.
 • Айсберг (Айсберг) е нисък (до 40 см) храст с бели кремави цветя, събрани в сенникови съцветия. Листата са месести, светлозелени. Цъфти през август и началото на септември. Фотофилни, предпочита плодородни почви.
 • Кармен (Carmen) е гъст храст до 50 см височина и 30-40 см ширина. Листата са овални с назъбени ръбове, тъмни отдолу и светлозелени по-близо до върха на стъблото. Цветовете са розово-червени, малки. Периодът на цъфтеж е от август до октомври.
 • Stardust е висок храст с бели, звездовидни цветя. Листата са светлозелени, плътни. Поддържа декоративност през цялата година. Цъфти от август до октомври.

Фалшив (Spurium)

Второто име на вида е кавказки седум. Расте в Грузия, Северен Кавказ, Армения, както и в Турция (в северните райони). Непретенциозен към условията, чувства се добре дори на скалисти склонове с минимум питателна почва. Много устойчиви на замръзване видове.

Сортове и видове Sedum със снимки

Сортове и видове Sedum със снимки

Най-често срещаните сортове:

 • Spurium Tricolor (Tricolor) - образува килим от листа, височината на стъблата 10-15 см. Всеки лист е ограден от лента, която променя цвета си според сезона. Оттук и името - трицветно. Яркостта на цвета зависи от осветлението. Най-устойчивите на сухо видове.
 • Драконова кръв (Dragons Blood) - земно покритие с малки червено-бургундски листа. Предпочита пясъчни рохкави почви, зимува добре в земята. Не е податлив на атаки от насекоми вредители.
 • Вуду (Вуду) - расте в Крим, Западна Европа, Мала Азия. Листата са бордо, лъскави, срещуположни. Дължината на издънките е до 15 см. Стъблата се разпространяват по земята, имат адвентивни корени.
 • Малина - храстовиден седум, висок до 25 см. Стъблата са плътни, с плоски тъмнозелени листа. Цветя с диаметър до 7 см, започват да цъфтят през втората година.
 • Лилав килим - има второто име Скрипун. Листата са назъбени, месести, със синкав цвят. Цветята са ярки, розово-алени, цъфтят в края на лятото. Височината на храста е 28-33 cm.
 • Fuldaglut е пълзящ сорт със зелено-бронзова зеленина и относително големи червени цветя.

Покривна, пълзяща и ампелна

Siebold (sieboldii) е широколистно компактно многогодишно растение, произхождащо от Япония. Лошо понася големи студове, има заоблени листа със синкав кант. През есента се появяват розови цветя.

Други популярни представители:

 • Джудже: Тъмна магия, Уинки;
 • Скалист (рефлекс): Анджелина, Синя смърч, Кристатум, Синя гора, cauticola Lidakense;
 • Nevii: Сребърна слана, морска звезда или морска звезда;
 • Sunsparkler: Blue Elf, Firecracker, Firecracker, Sunsparkler Dazzleberry, Wildfire.

Тази голяма група включва също следните видове и сортове, намерени в продажба: лидийски (мъх) (лидий), едър или каменна роза (акър), стомана (Stahl) (stahlii), шестреден (sexangulare), избягващ (stoloniferum), пълзящ (humifusum), линеен (lineare), Morgana (morganianum), spathulifolium, дебелолистен или пахифилум (pachyphyllum), испански или сив (hispanicum), Makinoi (makinoi), дебело разклонен (pachyclados), sedme cyaneum), шестоъгълен или шестоъгълни (sexangulare), Rubens Lizard или Rubens Lizard, Lime Zinger, Bertram Anderson hybrid, Oregon или cream (oregonense), Forster (forsteranum), Weinbergii (weinbergii), dasyphyllum, carneum, treleasei, anglicum, hakonense, hakonense, hakonense клаватум, дебелолистен или дазифилум d asyphyllum), компресиран или компресум (compressum), гризеум (griseum), мултицепс (multiceps), hintonii (hintonii), люспест (furfuraceum), spathulifolium Cape Blanco.

Храст и полухраст

Populifolium е единственият сибирски полухраст. Високите полуметрови издънки лигнизират с възрастта. Плоските листа имат форма на тополови листа.

Среща се и в градински парцели: жилав (aizoon), Middendorf (middendorfianum), Linda Windsor (Linda Windsor), Pinky (Pinky), Kamchatka Caramel (kamtschaticum Caramel), Adolph (adolphii), Oriental Dancer (Oriental Dancer), хибриден Jose Oberdzin (Хосе Патладжан), пиколета (пиколета), Султан (Султан), Елина (Елин), Хибрид Frosted Fire (Frosted Fire).

Покупка и адаптация

Можете да си купите растение за възрастни в магазина, да купите торба със семена или да поискате разсад от познати градинари. Много видове растат точно на улицата: както в провинцията, така и в града (на цветни лехи или пустош).

Сортове и видове седум

Сортове и видове седум

Цената директно зависи от рядкостта и размера на даден екземпляр. Например:

 • Много красив хибрид Карл с цъфтящи стъбла с височина 20-50 см, гъсто покрити с ярко розови цветя, се продава в диапазона от 200-400 рубли.
 • Те искат малко повече за каменна реколта, скалисто сребро, което се отличава със сиви сребристи листа.
 • Ефектният сорт Chocolate Ball, чиито малки клонки с шоколадов цвят приличат на миниатюрни коледни елхи, струва 250-350 рубли.

Представителите на рода sedum са известни със своята жизненост и не изискват специални мерки за адаптация. Но много търговски компании добавят стимуланти и торове, за да подобрят представянето на цветята. Ако има съмнения относно качеството на почвата, препоръчително е да я замените.

Не забравяйте да проверите за дренаж в саксията - това е важен параметър за здравето на сукулентите.

Правила за кацане

Растението се засажда на открито в края на май, когато духа заплахата от нощни студове. Това важи особено за младите разсад, отглеждани от семена. Те са твърде слаби, за да се борят със студа. Затова е по-добре да не рискувате и да изчакате по-топло време.

Избор на почва и местоположение

Sedum е непретенциозен към условията на отглеждане - те растат и цъфтят, както на ярко слънце, така и на сянка. Основното е, че мястото е отворено - по-лесно се поддържа. Но при липса на светлина цветовете на листата и издънките ще бъдат по-малко ярки.

Почвата може да бъде всякаква, дори скалиста, но някои видове все още са по-взискателни от други. Например пълзящият седум и раздвоеният седум трябва да се презасаждат редовно, тъй като почвата се изчерпва. Тези растения обичат изобилието от хранителни вещества.

Видовете ампел се отглеждат на алпийски хълмове или в саксии, почвата за тях се смесва с бакпулвер (перлит, вермикулит, експандирана глина) за по-добро изтичане на влага.

Най-добрият вариант е смес от тревна и хумусна почва и едър пясък. При кацане на дъното на ямата трябва да се положи дренаж. При този състав на субстрата няма да е необходима честа трансплантация на растението. Някои видове могат да растат на едно място в продължение на десетилетия.

Необходимите условия

Седумите са издръжливи сукуленти. Те понасят добре замръзване до -20 ... -30 ° C. Но това зависи от стабилен микроклимат. Растенията могат да се разболеят и дори да умрат, ако отливите са били чести през зимата, а снежната покривка не е достатъчно голяма.

Внимание! Необходимо е внимателно да се подходи към есенното мулчиране на почвата около седумите. От една страна, допълнителната защита няма да навреди. Ами ако ударят необичайни студове? От друга страна, през мека зима, под слой мулч, корените могат да стъпчат поради излишната влага.

Влажност

Sedum предпочита сух въздух. Изкуственото повишаване на влажността (пръскане, инсталиране на тави с вода) причинява болести, цветето изгнива и умира.

Когато стане студено, поливането трябва да се спре изобщо и въздухът да се поддържа възможно най-сух.

Температура

Уличните сортове са добре адаптирани, понасят както топлина, така и студ, зимуват в земята дори при -35 ° C. Оптималната температура през лятото е + 20-25 ° С.

Вътрешните седуми са по-деликатни, понижаването до + 10 ° C води до куп заболявания. Растенията спират да се развиват, постепенно изсъхват и умират. През лятото стаята трябва да бъде + 22-26 ° С, през зимата + 14-17 ° С.

Осветление

Sedum лесно понася пряка слънчева светлина. Изключение правят само най-младите растения, вкоренени резници и издънки, които току-що са се появили от семената. Те трябва да бъдат засенчени от прякото слънце.

Правилата за отглеждане на градински седум изобщо не диктуват нивото на осветеност. Те се чувстват добре както на открито слънце, така и на сянка.

Ако растението спре да расте и не цъфти добре, най-добре е да го трансплантирате на друго място.

Грижа

За да може седумът да расте красиво, трябва да бъдат изпълнени 3 основни условия:

Сортове и видове снимки на Sedums с името

Сортове и видове снимки на Sedums с името

 • изберете правилната почва и оборудвайте дренаж;
 • намерете слънчево място за храст;
 • вода в умерени количества, без фанатизъм.

Ако почвата е мазна, има малко светлина и има много вода, стъблата ще започнат да се разтягат и да пребледняват.

Sedum е отличен маркер за отглеждане в домашни условия на други по-скъпи цветя, които изискват осветление. Израствате и изтънявате твърде бързо? Това означава, че на това място слънчевите лъчи не са достатъчни за светлолюбивите растения.

Подхранване

Sedum е самодостатъчен и не е придирчив към храненето. В същото време ги приема с благодарност. С добавянето на допълнителни хранителни вещества и без това силните стъбла и листа стават още по-дебели и цветът по-богат.

Това се отнася само за зелено и сиво. Други нюанси - розов, сребристосив, червеникав - зависят от интензивността на светлината. Колкото повече е, толкова по-ярък е цветът.

Ако почвите са бедни, подхранването се извършва през пролетта, в началото на активния вегетационен период и през есента, за да се подготви за зимуване.

Използват се или специални торове за сукуленти, или органичен разтвор. Изгнили кравешки тор или пилешки изпражнения се настояват във вода в съотношение съответно 1:10 и 1:20.

Поливане

Обикновеният седум (както повечето други видове), който расте на открито, не се нуждае от специално поливане. Има достатъчно влага, падаща с дъжд и роса. Изключение прави суша, продължила повече от 2 седмици.

При поддържане на помещенията поливането трябва да бъде умерено - само след като горният слой на почвата изсъхне.

Прехвърляне

След 5 години растеж в цветна градина на едно място, седумът започва да се изражда. Ситуацията се спасява по два начина: храстът се подмладява чрез премахване на стари стъбла и добавяне на прясна почва или трансплантация на прясно място.

За целта изкопайте дупка 2 пъти по-широка от кореновата система, добавете към нея компост или листна почва и засадете изкопания екземпляр. Когато пусне корени, те отрязват зелената маса, правейки място за младите издънки.

Трансплантация на саксийни растения:

 1. Избира се контейнер с 1-2 см по-широк от корените.
 2. В дъното е оборудван дренаж - фрагменти от керамика или счупена червена тухла. Дебелината на дренажния слой зависи от размера на резервоара, но не по-малко от 1 cm.
 3. Поставете растението в саксия. Всяка почва ще свърши работа, дори и камениста. Ако почвата е бедна, нанесете сложен тор според инструкциите.
 4. Полива се добре и се поставя на осветено място за периода на адаптация, но не под пряко слънце.

Подрязване

През зимата поради липса на осветление стъблата се простират, растенията губят декоративния си вид. За да се коригира ситуацията, пролетта трябва да бъде отрязана. Това е само в тяхна полза: растежът се активира, долните пъпки се събуждат, стъблата стават по-дебели и плътни.

Изрязването на стъблата се извършва на една четвърт от дължината. Получените резници могат да се използват за размножаване. Достатъчно е да ги поставите в чаши или саксии. На всеки 5-6 години високорастящите сукуленти в градината се подмладяват - подрязват се почти в корена.

Методи за разплод

Седумът се размножава по всички начини, съществуващи в природата. Те са идеални растения за мързеливи градинари. Достатъчно е да откъснете лист и да го залепите в земята, тъй като с голяма степен на вероятност той ще пусне корени на ново място.

Sedum sedum

Sedum sedum

Семена

Въпреки че този метод се предоставя от природата, той е най-ненадеждният от съществуващите. У дома и още повече на улицата е трудно да се пресъздаде микроклиматът и да се вземат предвид всички фактори. Отглеждането на седум от семена е препоръчително, ако не е възможно да се получи резник или да се придобие растение за възрастни.

Преди да засадите семена, те трябва да бъдат стратифицирани. Тоест, за да симулира зимата, в противен случай биологичните процеси няма да се включат и издънките няма да покълнат.

За да направите това, посадъчният материал се почиства от отломки, кори и пулп, накисва се в студена вода за до половин ден, поставя се в стерилизиран (за да се изключат повреди от плесени) рохкав влажен субстрат (вермикулит, мъх, пясък, торф) в хладилник за 2-3 месеца. Желателно е температурата да не пада под нулата.

Допълнителна процедура:

 • След стратификация семената се засяват върху подготвена почва, леко поръсена със земя.
 • Навлажнете почвата с пистолет за пръскане.
 • Направете мини оранжерия, за да запазите влагата.
 • Поставете на студено място (5-7 ° C) за 2 седмици.
 • Всеки ден се изважда съд със семена, проветрява се за няколко минути и почвата се овлажнява отново.
 • След студения период контейнерът се прехвърля в стаята. При 18-20 ° C разсадът ще се появи до месец.

Както можете да видите, покълването изисква специфични условия, точно контролирано оборудване (хладилник) и стерилен субстрат.

Кълняемостта на семената е ниска, те могат да изгният, плесен. Ако посадъчният материал е бил събран в цветна градина, в крайна сметка може да порасне малко по-различно растение. Това се дължи на кръстосано опрашване.

Резници

Това е най-умният метод за разплод. Когато се създадат необходимите условия, успехът на операцията се доближава до 100 процента. В резниците има много жизненост: те са пълни с влага, хранителни вещества и имат достатъчно „строителен материал“ за образуването на корени.

Седумът може да се размножава по този начин по всяко време на годината. Ако се планира засаждане на открито на цветно легло или в градина, по-добре е да се правят резници през пролетта, така че растението да има време да набере зелена маса преди зимата.

У дома няма съществена разлика, но стъблото ще се развива по-добре на слънчева светлина.

Процедура:

 1. Върхът на стъблото е отрязан от възрастен храст. Резниците трябва да са здрави и да имат поне 4-6 листа.
 2. Откъсвам 2-те долни листа, за да направя място за растежа на корените.
 3. Поставен във вода.
 4. След появата на корените те се засаждат на постоянно място на растеж.
 5. Или веднага засаждат дръжката в цветната градина. В този случай се полива редовно.

Зимните резници се извършват след цъфтежа, последвано от засаждане през пролетта на следващата година:

 1. Добре оформените стъбла се изрязват.
 2. Сушат се, докато старите листа опадат и се появят нови издънки с корени.
 3. Когато издънките пораснат, те се отделят от стъблото от корените и се трансплантират в контейнери за известно време. Зимата в северните и умерените ширини се държи на перваза на прозореца, на юг - в полусянка.
 4. Препоръчително е да го трансплантирате на открито през май, заедно с домати и чушки, когато почвата се затопли достатъчно.

Лист

Въпреки че листата от очила са малки, те също могат да пуснат корени. Процедурата е подобна на присаждането. За да се улесни вкореняването с лист, се препоръчва да се използват стимуланти за вкореняване, например "Kornevin".

Чрез разделяне на растение за възрастни

Когато има свободно място за растеж, много видове очитки образуват зелен килим или възглавница, нарастващи до няколко метра. За размножаване е достатъчно да отделите малка част от майчиния храст.

Прехвърлянето ще отнеме няколко минути. По този начин седумът се размножава най-лесно. Но ако растението за възрастни е болно, инфекциите или вредителите ще се преместят на ново място.

Коренище

Корените на повечето видове очитки (особено на закрито) са тънки, подобни на конци. Но има храстови форми с добре развита коренова система. Ако растението вече е старо и трябва да се премахне, след изкопаване можете да отрежете няколко корена с пъпки, от които се излюпват издънките, и да засадите на ново място. Предварително разрезът се дезинфекцира, например, с фунгицид и в продължение на няколко часа се суши на сянка.

Лечебни свойства

Хората отдавна са разбрали, че в очитката има лечебна сила. Растението започва да се използва в медицината, откривайки нови полезни свойства.

Sedum rubrotinctum

Sedum rubrotinctum

Досега всички те не са напълно проучени. Например, наскоро беше научно доказано, че някои видове съдържат вещества, които предотвратяват образуването на тумори.

Химичен състав

Растението е богато на лечебни вещества, активно се използва в медицината. Много народни средства не правят без очила.

 • Органични киселини - оцетна, ябълчена, изолимонова, оксалова, глицеринова и янтарна.Това е "бариера" за патогенни бактерии, естествен антибиотик, който стимулира производството на защитни функции в клетките на тялото. Киселините участват в детоксикацията на черния дроб, премахването на отпадъчните продукти и пречистването на кръвта.
 • Гликозидите на кемпферол, кверцетин, изорамнетин, мирицетин са носители на захар, те контролират нивата на кръвната глюкоза, подобряват функционирането на храносмилателната система.
 • Алкалоиди (семеин, седитин, никотин, сапонин) - възстановяват сърдечната честота, нормализират кръвното налягане, имат седативен ефект.
 • Арбутин - нормализира отделителната система, мощен антисептик.
 • Фенолни съединения - подобряват състоянието на кръвоносните съдове и капилярите, имат противовъзпалителни и противотуморни свойства. Хората не могат да синтезират тези вещества, те ги получават само от растителни продукти.
 • Микро- и макроелементи - участват във всички процеси на тялото, без тях жизнената му дейност е невъзможна.
 • Калциеви соли - укрепва костната система.
 • Витамините А, С са мощни антиоксиданти, които повишават имунитета.

Повечето видове седум са годни за консумация: листа и издънки се добавят към салатите. Те се използват широко в западноевропейската кухня. Те са оценени заради пикантния си вкус и богатството на хранителни вещества.

Видове седум, използвани за медицински цели

Въпреки че всички сортове растения съдържат определени полезни вещества, само седем от тях се използват в медицината. Всеки вид е полезен и има свои собствени лечебни свойства:

 • Обикновени. В народната медицина се използват стъблото и корените на растението. Средствата, направени от тях, лекуват рани. Също така се приготвят мехлеми за лечение на изгаряния и премахване на мазоли.
 • Лилаво. От него се приготвят лечебни отвари за перорално приложение или вода за уста. От листата се приготвят лечебни мехлеми и прахове. Той е част от лекарствата срещу глисти и мехлеми за хемороиди.
 • Голям. Алкохолните тинктури се правят от предварително приготвената зелена маса. Те се използват при заболявания на пикочно-половата система. Настойката е полезна и при сърдечни проблеми. Кашата от смачкани цветя се използва за борба с безплодието при жените. Натрошените корени и листа се използват за лапи, за да помогнат при мускулни болки и настинки.
 • Видно. От него се правят средства за лечение на изгаряния, рани, кожни заболявания, дори лишаващи. Приготвяйте маслени течности срещу екзема, циреи, абсцеси.
 • Разяждащ. Той е отровен вид, но при правилна обработка става лечебен. Използва се за приготвяне на мощни болкоуспокояващи. Растението също така лекува изгаряния и рани, ускорявайки заздравяването им. Всяко лекарство има тежки противопоказания. От древни времена има признак, че каустичният седум, вплетен във венец на Иван Купала, лекува най-сериозните заболявания.
 • Упорит. Този вид е прекрасно медоносно растение; в народната медицина се използват само неговите цветя. От тях се приготвят отвари, използвани при дизентерия и диария. Те помагат и при бъбречни заболявания.
 • Розов. Сушените цветя се използват като лечебни суровини. Лекарствата от тях се използват за спиране на кървенето, премахване на възпаления в тялото, заздравяване на рани и подобряване на имунитета. Използването на препарати от розова очила е патентовано за облекчаване на тумори и възпаление на кожата.

Болести и вредители: лечение и профилактика

СимптомиЛечениеПрофилактика
Sawfly гъсенициЛистата се изяждат от жлебовеПрепарати "Aktellik", "Commander", "Iskra"Редовна проверка
ТрипсВърховете на стъблата са извитиПрепарати "Actellic", "Abamectin", "Malathion"Редовна проверка
Листни въшкиМалки насекоми в пазвите на листата и на цветятаОтстранете механично, обработете със сапунен разтвор на катран и препарат BiotlinРедовна проверка
НематодиКорените са засегнати, растението изсъхва и умираНе се лекува. Растението се унищожава заедно с почватаНе препълвайте или прехранвайте растението с торове
Гъбични заболяванияТъмни петна по листата и стъблатаОтрежете и изгорете засегнатите области, лекувайте с топаз, прогноза, течност Chistotsvet, BordeauxПравилен режим на напояване, не преовлажнявайте

Sedum е едно от най-непретенциозните растения за отглеждане на закрито и на открито. Богатството на видове, сортове и хибриди отваря богат избор за ландшафтно градинарство.

Декоративните свойства се запазват до стабилна снежна покривка. В редица страни те се използват за храна.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус