Хоя Бела Красива - как да отгледате цвете

0
169
Рейтинг на статия

Декоративна многогодишна хоя Бела е един от най-ярките представители на семейство Ластовневи. Родината на растежа е югозападната част на Тайланд, Индия и Тихоокеанските острови. Помислете за разновидностите на тази култура и от какви грижи се нуждаят у дома.

Снимка на Хоя Бела

Снимка на Хоя Бела

общо описание

Хоя се нарича още Красива или Красива.

Ботаническо име - Hoya lanceolata ssp. бела. Е подвид Hoya lanceolata.

Тропическото цвете е подходящо за отглеждане в апартаменти, къщи и офиси в окачени плантатори. Кореновата система е малка, слабо разклонена. Стъблата са меки, тънки, гъвкави, с дебели междувъзлия, падащи, не изискват опора.

По цялата повърхност на леторастите се развиват диамантеновидни листа със заострени върхове, дълги 3-4 см, горната страна е изумрудена, долната е белезникава.

Хоя цъфти с малки звездовидни цветя, състоящи се от бели венчелистчета и миниатюрна тъмнорозова корона в центъра.

Всяко съцветие съдържа 8-10 пъпки.

По време на фазата на цъфтеж се разрежда приятен сладникав аромат, който се усилва вечер.

Сортове

Многогодишната хоя бела има няколко красиви сорта, които се отглеждат успешно в домашни условия.

 • Луис Буис. Пълното име е Hoya lanceolata ssp. Бела cv. Луис Буис, или cv. Вариегата (Variegata). Краищата на листата са зелени, центърът е ярко зелен и между тях има белезникав оттенък. Има и търговски наименования за тази форма: Lida Buis или Mediopicta.
 • Албомаргинат. Пълното име е N. lanceolata ssp. Бела cv. Albomarginata. Това растение има светлозелени листа с бели ръбове. Листната плоча е широка, стеснена по-близо до върха. Долната страна на листата е белезникава. Дължина - 7-8 см, ширина 2-3 см.

Има погрешно схващане, че формата Minibella е форма на Bella. Но всъщност H.cv. Minibelle е отделен вид, кръстен от H. carnosa и H. shepherdii от Ed Hummel.

Покупка и адаптация

Почти всички видове тази закрита култура са лесно достъпни - можете да ги закупите във всеки цветарски магазин. Към избора трябва да се подхожда отговорно, тъй като по-нататъшното здраве и декоративност на цвете за възрастни ще зависи от качеството на разсада.

Снимка за домашни грижи на Хоя Бела

Снимка за домашни грижи на Хоя Бела

Критериите за избор на качествено растение са следните:

 • стъблата са гъвкави, едноцветни, без механични наранявания и увреждания от болести, вредители;
 • листата са сочни, богати на тон в съответствие със сорта, не съдържат жълти, черни или кафяви петна, дупки;
 • почвата е леко влажна, без мухъл, подкисляване на повърхността;
 • през дренажните отвори можете да определите състоянието на корените - те са тъмнокафяви, без гниещи части и плака.

Отърсете короната - ако листата не се ронят, тогава растението е прясно и можете да го купите.

Закупеното цвете трябва да бъде поставено под карантина за 2-3 седмици, за да е сигурно, че не е болно от нищо.През това време той се адаптира към стайните условия.

Правила за кацане

Расте добре на светлина, така че е по-добре да го поставите на прозорец, където има разсеяно осветление сутрин и вечер - от южната или югозападната страна.

Когато се отглежда на източен или северен перваз на прозореца, ще се изисква изкуствено осветление, тъй като при липса на светлина листата пребледняват, цъфтежът е лош и стъблата започват бързо да се простират.

Почвата е подходяща за насипни, влаго и кислород пропускливи. Обикновено използвайте закупен в магазина субстрат, предназначен за отглеждане на орхидеи. Можете също така да направите почвена смес със собствените си ръце - смесете трева, торф, пясък и компост в съотношение 2: 1: 1: 1.

Почвата се стерилизира преди засаждане - разлива се с вряща вода или се запалва във фурната за половин час при температура 100 ° C.

Необходимите условия

Хоя реагира слабо на топлина и не понася внезапни температурни колебания, поради което по време на проветряване на помещението трябва да се премести на топло място.

Хоя бела пъстра

Хоя бела пъстра

Температурен диапазон:

 • През периода на активен растеж и цъфтеж - 22-25 ° С.
 • През есента и зимата - 17-18 ° С. По това време на годината хоята навлиза във фаза на покой и предпочита прохладата.

През лятото цветето може да бъде изнесено на балкона или лоджията.

Растението предпочита умерена влажност на въздуха - в диапазона 60-70%. През пролетта и лятото короната се напоява на всеки три дни. През есента и зимата поръсването е необходимо от хигиенни съображения - веднъж месечно, за да се измие прахът и да се предотврати появата на акари.

Реагира положително на случайни душове с топла вода - на всеки 30 дни. Преди да извършите процедурата, почвата се покрива с филм.

Цветето обича много светлина - поне 10 часа. През пролетта и лятото това състояние се осигурява от слънчевите лъчи. През есента и зимата те се осветяват с флуоресцентна лампа. Устройството се поставя на разстояние 0,5 м от короната, така че листата и стъблата да не изгорят.

Характеристики на грижите

Поливане

През целия период на растеж и цъфтеж те се поливат на всеки три дни. През студения сезон - на всеки две седмици.

Домашна грижа за Хоя Бела

Домашна грижа за Хоя Бела

Цветето не понася честа влага, поради което неговият корен изгнива.

Нуждата от влага може да се определи от състоянието на почвата - ако е суха на дълбочина 3-4 см, можете да я поливате.

След тази процедура почвата се разхлабва леко, за да се поддържа аерацията.

Подхранване

Хранителните вещества се прилагат в корена през лятото. За декоративни цъфтящи растения се използват сложни минерални торове. Честотата на хранене е на всеки две седмици.

След хранене се извършва обилно поливане, за да се ускори процесът на усвояване на хранителните вещества.

Подрязване

След като съцветията изсъхнат, не отрязвайте цветните стрелки. С течение на времето върху тях ще се появят плодове със семена, от които могат да се отглеждат нови разсад.

Отрязват се само сухи, пожълтели, изгнили и отчупени клони, както и изсъхнали листа.

Прехвърляне

След три седмици домашна карантина те започват да трансплантират закупено цвете. Овлажнява се, за да улесни извличането на корените.

Използвайте вази от пластмаса, керамика с дренажни отвори в долната част. Саксията се взема малко по-голяма от стария контейнер. Напълнете ¼ от обема с експандирана глина, след това с плодородна почва, претоварете бучка с корени, напълнете почвата до горе, напойте я.

Също така трябва да трансплантирате болно цвете, чиято коренова система е изгнила или е била повредена от насекоми или болести. Овлажнената хоя се изважда, корените се измиват от земята, нежизнеспособните части се отрязват, потапят се в разтвор на фунгицид, изсушават се, засаждат се в нова саксия със стерилен субстрат.

Младите цветя се трансплантират редовно - на всеки три години, възрастните - на всеки пет години.

Методи за размножаване

Има няколко метода за разплод, които успешно се използват от производителите на цветя. При спазване на всички правила на определена технология, можете да отгледате силно растение, което в бъдеще ще ви зарадва с пъстър цъфтеж.

Хоя минибела

Хоя минибела

Семена

Прясно събраните семена се изсушават добре, след което се засяват на повърхността на рохка смес от едър пясък и торф. Дълбочина на засаждане - 1 см. Засяването на пресни семена е желателно, тъй като след една година те губят кълняемостта си.

Културите се напояват, покриват се с фолио, поставят се на топло и добре осветено място. Седмица по-късно, когато на повърхността на почвата се появят зелени, подслонът се премахва. Растете, докато освободят един чифт листа. След това те се гмуркат, растат още месец и ги засаждат в саксии в постоянното им местообитание.

Резници

Процедурата е следната:

 • сегменти с дължина 15-20 см се изрязват от върха на стъблата, в долната част те се освобождават от листа;
 • потопени във вода за няколко часа с добавяне на Kornevin или Epin;
 • засадени в торфено-пясъчна смес на дълбочина 3 см;
 • навлажнете, покрийте с прозрачен филм.

Разсадът се проветрява всеки ден, полива се, докато почвата изсъхне. На етапа на появата на първите листа подслонът се отстранява, отглежда се още месец, след което се настанява в отделни саксии.

Лист

Избират се най-дебелите и сочни листа, внимателно се отрязват от стъблото, долната част се потапя в разтвора на Корневин, след което се засажда в смес от пясък и торф. Поръсете с топла вода, покрийте с прозрачно стъкло.

Хоя бяла

Хоя бяла

Може да отнеме около 2 седмици, докато корените покълнат. През това време засаждането редовно се навлажнява и проветрява. Те се засаждат отделно 1-2 години след появата на стъблото.

Болести и вредители

През целия период на растеж това закрито цвете може да бъде болно или повредено от различни вредни насекоми.

Болести и вредителиСимптомиМетоди на лечениеПрофилактика
Брашнеста манаБял цвят по листа, стъбла. С течение на времето тези места потъмняват, започват да гният и изсъхват.Премахнете всички заразени органи, обработете короната и почвата с Ridomil Gold или SkorИзбягвайте преливане, намалете влажността, осигурете стабилна топлина
Кореново гниенеКоренът изгнива, след това стъблата в долната част стават черни, меки и хлъзгави.Извадете от саксията, отстранете всички изгнили корени, изплакнете с фунгицид, подсушете и трансплантирайте в нов съд със стерилна почвена смес. Ако коренът е напълно изгнил, цветът се изхвърля, няколко издънки се отрязват за вкореняване.Поливайте само докато субстратът изсъхне, използвайте топла вода за напояване
Паяк акариИзсмуква соковете от листата, в резултат на което те се извиват и изсъхватОбработка от Aktellik или AktaraУвеличете влажността и намалете температурата, пръскайте редовно короната
ЩитХрани се със сок от леторасти, зеленина. Засегнатите области се покриват с черни петна, отмират, рушат сеПодрязване на всички нападнати площи, напояване на надземната част и почвата с Децис два пъти с интервал от 7 дниИзползване на дезинфекцирана почва за засаждане, пресаждане, навременно отстраняване на нежизнеспособни издънки и листа
MealybugБелезникав цвят под формата на памучна вата върху листа, клонки. Белите червеи изяждат тъканите, което води до тяхното пожълтяване и смърт.Обработка на короната с инсектициди - Aktellik или AktaraОсигурете добро осветление, влажност и температура. Отстранете навреме пожълтели и изгнили стъбла, листа

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус