Коледна елха на Hosta - качване и напускане

0
168
Рейтинг на статия

Коледното дърво Hosta е декоративен храст от семейство Аспержи. Сортът е известен от 1982 г. и е спорт от фънкия Франсис Уилямс (създатели: К. Вон, М. Сивър). Преводът на името "коледно дърво" подчертава съответната форма на храста - пирамидална, с каскадно разположение на листата.

Коледа трима домакини

Коледа трима домакини

Описание на сорта

Функцията на коледното дърво е тревисто многогодишно растение, достигащо височина 40-60 см. Храстът нараства до 90 см. Хостата има пирамидална форма. Листата са плътни, с форма на сърце, зелени с жълто-зелен ръб. Големите листа (20х15 см) са подредени в красива каскада.

Цъфтежът започва през юли и продължава до средата до края на август. Цветята са малки камбанки със светло лилав оттенък. Кореновата система е мощна и повърхностна. На едно място функцията може да нараства за 10-15 години или повече.

Характеристики за кацане

Когато купувате разсад, обърнете внимание на качеството на продукта: растението не трябва да има странични петна, повреди и деформирани листа. Не пресаждайте функията директно в градината - наблюдавайте я в контейнер 1-2 седмици. За засаждане е по-добре да изберете полузасенчено място.

Коледа три може да расте в пълна сянка, но краищата на листата няма да се открояват толкова ярко.

Най-добрата почва за домакините са добре дренираните глинести почви. В песъчливи суглинки трябва да добавите органични вещества и глина, в тежки почви - пясък. При близко разположение на подземните води (или натрупване на дъждовна вода) за функцията е необходимо насипът да се направи по-висок и да се постави дебел слой дренаж (счупена тухла или малки камъчета).

Технология за кацане:

  • Дупката за засаждане се изкопава на дълбочина 40-50 см, широка 60-70 см.
  • На дъното е положен дренажен слой.
  • Градинската почва се комбинира с органични торове (компост или изгнил тор) и една трета от дупката се запълва.
  • Налейте две кофи хладка вода и оставете влагата да се абсорбира.
  • Funkiyu се поставя заедно с бучка, покрива се с половината от останалия субстрат и се полива.
  • Остатъкът от почвената смес се излива и набива добре, мулчира се с торф, кора или игли.

Грижа

Функцията за коледно дърво обича влагата, но подобно на много растения не понася застояла вода.

Hosta коледни три снимки

Hosta коледни три снимки

Правилното поливане, подхранване, мулчиране и резитба преди зимата са основни и много прости мерки за грижи. Като цяло, този непретенциозен домакин може да бъде препоръчан дори на най-начинаещите градинари.

Поливане

Домакинът се полива два пъти седмично, ако няма редовни валежи. Един храст консумира 1-3 кофи вода (в зависимост от възрастта). Поливането се извършва в корена, като се опитва да насити земята с дълбочина 30-50 см.

Подхранване

Първият път, когато фънкито се подава по време на засаждането, добавяйки компост или минерални торове в ямата за засаждане. В бъдещите сезони е удобно да комбинирате торенето с мулчиране: през пролетта и есента мулчирайте почвата със сухо органично вещество.

В допълнение към резерва на хранителни вещества, това ще намали изпарението от земята, ще предпази корените от прегряване, ще облекчи гостоприемника от плевели и вредители и ще помогне да се зимува комфортно.

Подрязване и подготовка за зимата

Когато функцията избледнее, изсъхналите дръжки се отрязват. С първите есенни студове пожълтелите листа лежат на земята - това е знак, че е дошло времето за предзимно подрязване. Цялата наземна част на храста се отрязва, покривайки кореновата система със слой мулч и сухи листа.

Размножаване

Можете да размножите Коледа Три чрез резници или разделяне на храста. Методът със семена не запазва сортови характеристики. Според описанията на градинарите, резниците и резниците на този домакин се вкореняват и пускат корени без проблеми.

Коледна елха Hosta

Коледна елха Hosta

Резници

Отрязан розетка с „пета“ се обработва с Корневин и се задълбочава във влажна почва на сенчесто място. (Първо, почвата трябва да се разхлаби и да се смеси с торф.) За да се създаде парников ефект, растенията се покриват с отрязани пластмасови бутилки. Когато почвата изсъхне, се извършва поливане и покривката се повдига, за да се проветри "оранжерията". Вкореняването става в рамките на един месец.

Разделяне на храста

Можете да разделите храста по всяко време на топлия сезон - от пристигането на пролетта до началото на есента. Процедурата се провежда най-добре през 5-та година след засаждането, за да не се забави растежа и развитието на функцията. Бушът се изкопава и разделя на равни части (всяка от тях трябва да има поне една пъпка). Деленките се засаждат в наторена почва на полусянка, поливат се и се мулчират.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
Охлюви, гъсеници от охлювиВредителите прегризват листата, след което остават дупки.Поливането стриктно в корена сутрин (до 11 часа).

Поръсете почвата с бодливи камъни или счупени черупки.

Поставете капани (капани за бира, от дъски или шперплат).

Използвайте лекарства на основата на метилалдехид.

ГниенеЛистата са засегнати от гниене, започвайки от върховете, деформирани, избледняват. Стъблата стават по-тънки и по-тъмни. Функцията спира да расте.Правилен режим на напояване, добър дренаж.

Дезинфекция на градински инструменти.

Карантина за нови растения.

Премахнете засегнатите части на фънки, третирайте с фунгициди (Trichodermin, Oxyhom, Topaz).

Прехвърлете хоста на друго място.

Вирус X"Мозаечни" петна по листата, деформация и увяхване. Функцията не расте и скоро умира.Дезинфекция на инструменти, дренажен материал, почва.

Внимателна проверка на разсада при покупка: не трябва да има странични включвания върху листата.

За съжаление болестта не може да бъде излекувана. Заразеният хост трябва да бъде изгорен.

Използване на пейзаж

Приятно пирамидалният домакин на коледно дърво може да служи като тения или допълнение към групов състав. Често се използва като земна покривка, жив бордюр, цветно легло и тревна площ. Успокоява и хармонизира ярките цветни градини, органично се вписва в пейзажи в естествен стил.

Коледна елха домакин

Коледна елха домакин

Функцията е подходяща за декорация на алпийски пързалки, скалисти градини, алпинеуми. Може да се отглежда в контейнер, който ще ви позволи да украсите малък вътрешен двор, беседка, тераса, веранда.

Културата се съчетава добре с папрати, гладиоли, лилии, ирис, делфиниум. Често служи като първо ниво в миксбордерите, подчертавайки красотата на иглолистните дървета и получавайки лека полусянка от тях.

Отзиви

Функцията за коледно дърво е в списъка с широко разпространени и популярни сред градинарите. Класическият външен вид, непретенциозност, стабилност и толерантност към сянка го правят гъвкав и подходящ за почти всяка градина или обект. Забелязва се, че през първите години храстът расте доста бавно, но след това значително ускорява темпото.

Някои производители предпочитат да засаждат хостата по-близо до слънцето, за да получат по-изразителен ръб на листата. При изобилие от слънчева светлина ръбът става кремаво бял.В същото време, в горещите обедни часове, храстът е засенчен или покрит, за да се избегнат изгаряния.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус