Sedum false - почвопокривни растения за градината

0
93
Рейтинг на статия

Sedum false - чудесна възможност за дизайнерски решения на личен парцел. Растението е непретенциозно по природа и не изисква внимателна поддръжка. Поради високата си декоративност ви позволява лесно да създавате шикозни композиции в градината. Често се засаждат в саксии на тераси или като жива покривна покривка. Използва се и за фиксиране на многостепенни цветни лехи.

Sedum фалшиво червено

Sedum фалшиво червено

Описание на растението

Sedum, или sedum, е многогодишна билка. Той принадлежи към броя на сукулентите от семейство Толстянкови. В дивата природа расте в Турция, Западен Иран и Кавказ. Среща се и в Русия и Източна Европа. Предпочита да расте в пустинни райони и на скалиста почва.

Цветето е открито през 19 век от германския ботаник Фридрих фон Биберщайн, който е дал на растението своеобразно име. Няма конкретни данни за причината за този избор. Съществува обаче мнение, че името на културата е дадено, тъй като дори в изрязана форма не изглежда естествено.

Също така Sedum False често се нарича двуредов, което е свързано с подреждането на листни плочи върху издънките в 2 реда. Листата са месести с назъбени върхове и тъпа основа, боядисани в наситен зелен цвят, имат кремав кант, който под въздействието на слънцето променя оттенъка си в рубиненочервен. Те достигат 3 см дължина с максимална ширина 1 см.

Самото растение е клекнало, расте под формата на храст с височина до 25 см. Вегетативни процеси се разпространяват главно по повърхността на субстрата; срещат се и сортове с изправени сегменти.

Цъфти обилно, с малки щитовидни съцветия, чиято цветова гама често е розова, по-рядко лилава или червена. Не е заобиколен от горни листа, както се вижда в повечето Sedums. Фазата на цъфтеж продължава дълго, до 2,5 месеца. Започва от юни до юли, в зависимост от региона на растеж.

Плодът образува продълговати, подобни на яйца, вътре в които има малки семена, характеризиращи се с отлична кълняемост. В началото на студения сезон цветето е напълно голо, проливайки зеленина.

Сортове

Всички видове фалшив седум са обединени от родовото име - Sedum spurium. Помислете за характеристиките на всеки.

Sedum фалшиво кацане и напускане

Sedum фалшиво кацане и напускане

Трицветна

Второто име на растението е Variegatum.

Достатъчно компактен и плътен храст. Расте до 35 см височина. Структурата на листата е типична за Sedum, светлозелен нюанс с бяла или розова граница. Съцветията са розови, тип чадър.

Розеум

Цъфтящите издънки могат да достигнат височина 25 см, на върховете през юли-август се образуват малки заострени розови пъпки. По стъблата има месести листа с наситено зелен цвят с леко притъпени зъби по границата.

Лилав килим

Sedum "Purple Carpet" е храст с клякащ почвен покрив, чиято максимална височина не надвишава 20 см. Стъблата са силно облистени, образувайки корона с диаметър 40-50 см. Листните пластинки са яркозелени.

Съцветията са плътни, съчетаващи няколко лилави пъпки в тандем, понякога с карминов оттенък.

Дракони кръв

Много колоритно описание на вида Sedum, което оправдава името си с промяна на външните характеристики с настъпването на есента.

Sedum фалшив руж

Sedum фалшив руж

През вегетационния сезон листата на културата са зелени с пурпурен контур; с течение на времето ружът се разпространява по цялата повърхност.

Вуду

Почвопокривна сочна с лъскави бургундски листа. Характеризира се със сочни издънки, ниски до 6 см, издигащи се над земята и образуващи плътен килим. Дръжките растат до 15 см височина. Счита се за един от най-издръжливите сортове Sedum поради наличието на адвентивни корени, разположени в основата на процесите.

Albiflorum

Образува покривало с максимална височина на издънките 20 см. Листните плочи са светлозелени. Цъфти с бели цветя от май до юни.

Фулдаглут

Стъблата на сорта се разпространяват или издигат малко над повърхността на земята до 6 см височина. Дължината на дръжките варира от 6 до 25 см. Пъпките образуват розово или лилаво от юли до август.

Покупка и адаптация

Най-добре е да купувате сочни разсад в специализирани разсадници, което гарантира качеството на растението. В този случай разсадът трябва да бъде внимателно разгледан, така че върху него да няма петна с отличен тон, а листата да имат здрав свеж вид.

Ако планирате да отглеждате цвете у дома, в продължение на 20 дни то е изолирано от други зелени домашни любимци, което ви позволява да инициирате възможни вредители и болести.

Необходимите условия

Отглеждането на такъв непретенциозен сочен на открито не е особено трудно. Културата се счита за издръжлива и е в състояние да зимува без загуби дори по време на силно студено време.

Sedum false roseum

Sedum false roseum

Температура

Ако почвеният покривен храст се култивира на улични насаждения, той лесно се адаптира към температурните колебания и не е необходимо да се покрива със смърчови клони или друга изолация за зимата.

Когато се отглежда в домашни условия Sedum по време на вегетацията се поддържа при 18-20 ° C, през периода на покой температурата се намалява до 10-14 ° C.

Осветление

Той се нуждае от възможно най-яркото осветление, не е особено разположен дори на разсеяните слънчеви лъчи. В тази връзка, у дома, ако е необходимо, растението се осветява с фитолампи.

Ако на цветето липсва светлина, цъфтежът ще бъде по-оскъден, а листата на сортовете с малинов цвят ще придобият зелен оттенък и ще загубят декоративния си ефект.

Влажност

Не е необходимо целенасочено увеличаване на влажността на въздуха, реколтата се чувства доста комфортно без пръскане, независимо от климатичните условия.

Санитарното почистване е разрешено чрез лек душ, за да се елиминира мръсотията, която се е уталожила след зимата от ламаринените плочи.

Правила за кацане

Когато засаждате растение на ново място, струва си да вземете предвид характеристиките на неговата коренова система - корените са разположени повърхностно.

Sedum фалшив трицвет

Sedum фалшив трицвет

По време на събитието се прави малка вдлъбнатина в земята, където се поставя храста - така че кореновата шийка да не е заровена. Долива се със земя, леко смачква се, полива се.

Оптималното време за агротехническа работа е началото на вегетационния период, пролетта.

Когато отглеждате в апартамент, няма ограничения във времето. Седумът се вкоренява добре.

Избор на място и почва

В сравнение със своите сукуленти, растението седум е придирчиво към състава на почвата и се чувства най-добре в плодородна градинска почва.

Sedum spurium

Sedum spurium

Основните условия за почвената смес:

 • висока степен на аерация и водопропускливост;
 • наличието на дренажен слой (като материали се използва трошен камък или отчупена тухла);
 • рохкава структура.

Оптимален състав:

 • речен пясък (1 част);
 • торф земя (1 част);
 • тревна площ (1 част);
 • компост / зеленчуков хумус (1 част);
 • вар (½ част).

Когато избирате място, трябва да отдадете предпочитание на зона, която не е засенчена от градински насаждения и сгради.

Ако културата се държи у дома, саксията се поставя на перваза на прозореца с ориентация на юг, югоизток или югозапад.

Грижа

Особена трудност при грижата за фалшив скрубер се крие в чакането на производителите на цветя през първия месец след засаждането на култура в цветна градина.

Sedum spurium

Sedum spurium

Това се дължи на ниската устойчивост на храста към различни видове плевелни треви. В началния етап ще трябва внимателно да плевите цветните лехи, за да дадете възможност на сочния да се адаптира на ново място.

Поливане

Поради високото съдържание на течност в леторастите и месестите листни плочи, поливането се извършва умерено. В особено горещи месеци почвата се навлажнява веднъж седмично, като същевременно се опитва да не попадне в зелената част на растението.

Ако регионът се характеризира с чести дъждове и температурата не надвишава 25 ° C, процедурата не се извършва.

У дома напояването през периода на покой е сведено до минимум (до 1 път на месец) и се извършва чрез пълнене на вода в картера, като почти веднага се отстранява излишъкът му от контейнера.

Подхранване

За да се осигури обилен цъфтеж, препоръчително е да се подхранва растението в началния етап на вегетационния период с органични торове с ниска концентрация (най-добрият вариант е конски тор) или фосфорно-калиеви препарати. Невъзможно е да се прекалява по този въпрос - сукулентът реагира изключително чувствително на нитратите, в резултат на което може да расте и значително да се промени.

Също така от излишък на въведени хранителни вещества се увеличава рискът от намаляване на устойчивостта на замръзване и имунитета към различни болести и вредители.

Прехвърляне

Често крехките листа се отчупват при Sedum и в резултат на това издънките се излагат, в това отношение се изисква трансплантация на всеки 1 или 2 години, при условие че се отглежда у дома.

За да разрешите подобен проблем при представители на този вид, отглеждани на открито, можете да поръсите необходимите площи със земя, след като ги огънете на повърхността.

Подрязване

За да се запази декоративността, е необходимо редовно да се отрязват избледнелите пъпки, както и да се премахват сухите и наранени сегменти след зимуването. Такива действия стимулират полагането на нови съцветия и издънки. По време на процедурата за почистване не можете да отрежете стъблата под основата, важно е да оставите продуктивни точки на растеж.

Методи за размножаване

Чрез резници

Често този метод се използва паралелно с подмладяваща прическа, когато апикалните издънки се подрязват, за да се увеличат декоративните качества. Материалът е взет само от възрастни екземпляри, които са достигнали 4-5 години. Процедурата се извършва преди началото на етапа на цъфтеж или след него.

Sedum false variegatum

Sedum false variegatum

Технология на процеса:

 1. Горната част на издънката е с дължина 5-7 см.
 2. Основата на резника се почиства от листата.
 3. Издънките се вмъкват в готовия субстрат незабавно на открито, ако времето позволява, или в контейнер. Почвата се навлажнява, предотвратявайки преливане. За по-бързо вкореняване възелът се задълбочава върху стъблото.
 4. След 2-3 седмици, когато на дръжката се образуват 2-3 нови листа, се прави кирка.

Семена

Седумът цъфти дълго време; събирането на семена е доста лесно. Благодарение на отличната им кълняемост е възможно да се получат добри разсад, чиято сеитба се извършва както през март-април, така и веднага в цветна леха преди зимата.

Принцип на засяване:

 1. В подготвените контейнери се изсипва подходящ субстрат.
 2. Без задълбочаване семената се разпределят по повърхността.
 3. Навлажнете почвата с пулверизатор. Не си струва да използвате лейка, поток течност ще задълбочи материала в земята, в резултат на това кълняемостта на разсад ще се влоши.
 4. Покрийте контейнера с филм или стъкло, за да създадете парников ефект. Те се преместват на място с постоянна температура от 6-8 градуса, в което разсадът се държи 10 дни. След посоченото време те се прехвърлят в стая със стандартни индикатори за апартаменти.
 5. Редовно проветрявайте оранжерията и навлажнявайте земята с пулверизатор.
 6. След появата на няколко истински листа те се гмуркат. Те се преместват на открито през май, като поддържат разстояние между разсад 10-15 см.

Чрез разделяне на храста

Най-простият метод за получаване на нови екземпляри се извършва през пролетта или през октомври след етапа на цъфтеж. За това храстът-майка внимателно се изкопава от земята и се разделя на необходимото количество. В същото време на всеки участък се оставя част от кореновата система и млади издънки.

Болести и вредители

Растението се характеризира с висока устойчивост на болести и рядко се атакува от вредители. Такива диагнози са по-скоро изключение от правилото, но изискват незабавна намеса от производителя.

Sedum фалшив фулдаглут

Sedum фалшив фулдаглут

Вредители и правила за справяне с тях. Маса 1.

НасекомоПризнациРешение на проблема
НематодиНа повърхността се появяват жълти петна, които в крайна сметка стават кафяви или черни.

Листата стават по-малки, деформирани, опадват.

Наблюдава се спиране на развитието на растенията, издънките се огъват.

Предотвратяване:

 • Редовно плевене.
 • Дезинфекция на почвата с хлорхексидин (20-40 ml на 1 кв.м.) или формалин.

Начини за борба:

 • Унищожаване на засегнатите растения с голямо събиране на растителни остатъци в непосредствена близост.

Обработка на почвата с разтвор Decaris с изчисляването на 1 таблетка на 1 литър вода.

ТрипсМалки светлинни петна, които се увеличават с течение на времето.

Отмиване на тъкани, загуба на тургор от листа, отпадане, изкривяване на стъблата.

Цветовете са деформирани.

Предотвратяване:

 • Поддържане на влажността на необходимото ниво.
 • Монтаж в близост до лепящи ленти за мухи.

Начини за борба:

 • Обработка с инфузия на жълтурчета, лук или чесън.
 • В критична ситуация - употребата на Aktara, Imidacloprid, Avertin.
Листни въшкиЛистата се навиват и пожълтяват, образуват се възли, модифицират се стъблата и пъпките.Предотвратяване:

 • Поръсете почвата с дървесна пепел.
 • Наблизо се засява лавандула.

Начини за борба:

 • Използва се за пръскане на отвари от пелин, шипки, горчица, лук, чесън, катранен сапун.
 • Незначителните колонии се отстраняват ръчно, в напреднал стадий се третират с Fufanon, Akarin, Aktellik.

Болестите и методите за тяхното лечение са представени в таблица №2.

ИмеСимптомиЛечение
Брашнеста манаПоявата е свързана с развитието на вреден мицел. Иницииран от бяло прахообразно покритие.

Листата изсъхват, опадват.

Предотвратяване:

Напръскайте с Quick или Topaz.

Повредените сегменти се отстраняват редовно.

Лечение:

Те се третират с фунгициди: Cumulus, Tissot Jet, колоидна сяра.

Гъбична инфекцияТъмни петна по повърхносттаПовредените зони се спират и изгарят.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус