Колко често да поливате фикус у дома

0
5484
Рейтинг на статия

Фикусите принадлежат към разнообразен и многочислен род растения. Те са много популярни като култура на закрито. Преди да закупите растение, трябва да разберете как да поливате фикуса. Режимът на поливане е ключов фактор за влияние върху здравословния растеж на дървото.

Как се полива фикус у дома

Как се полива фикус у дома

През лятото дървото често се напоява, през зимата количеството поливане се намалява. Трябва да се отглежда в топло и светло помещение с достатъчна влажност на въздуха. Правилата за грижа и поддръжка на вътрешни фикуси от различни видове се различават незначително.

Разновидности на домашните фикуси и характеристики на грижата за тях

Фикусите са род тропически растения. Те растат в страните от бреговете на Тихия и Индийския океан, Средиземно море и в Южна Африка. Повечето от тях са вечнозелени, но има и широколистни видове.

В стайната култура най-често се отглеждат следните видове:

 • Бенджамин (сортове Lovely, Starlight и др.);
 • Rubbery (популярен сорт Melanie);
 • Джудже, джудже пълзящо;
 • Бенгал.

Различните видове и сортове се различават по външен вид, форма на ствола, цвят и форма на листата. Но правилата за грижа за различни фикуси се различават малко помежду си.

Ficus не може да се нарече причудливо растение. Вкоренява се добре у дома. Важно е да осигурите на зеления домашен любимец умерено поливане, добро осветление и защита от течение. Опитните производители на цветя знаят как правилно да поливат фикусите. Това не е трудно. Всеки може лесно да разбере режима на напояване.

Характеристики на поливане на фикус

Как да поливате фикус у дома, всеки продавач на цветарски магазин може да каже, когато продава растение. Режимът на поливане зависи от няколко фактора:

 1. Сезон. Напоителният режим се променя в зависимост от сезона.
 2. Тип растение. Някои видове имат индивидуални изисквания за влага.
 3. Възрастта и размерът на дървото. Изобилието от пълнене с вода зависи от тези параметри.
 4. Качество на почвата. Необходимо е да се избират леки почви, които позволяват на влагата да преминава добре. Ако основата не отговаря на спецификациите, условията за поливане се коригират. С течение на времето трябва да трансплантирате дървото на друга почва.

При неправилно и нередовно поливане дървото започва да се влошава. Листата пожълтяват напълно или по краищата, изсъхват или отпадат напълно.

Фикусите трябва да се поливат по-често и по-обилно, ако са високи и с развита корона. Тогава ще има достатъчно вода за развитието на кореновата система и издънката по цялата дължина.

Правила за поливане на фикус

Отглеждането на фикус не е трудно за начинаещ производител. Просто трябва да запомните няколко прости правила за напояване.

Препоръки как правилно да поливате фикус:

 1. Променете режимите на поливане в зависимост от сезона. Качеството на растежа му ще зависи от това колко често се полива фикусът.
 2. Водата за напояване на фикус е чиста, с температура 20-25 ° C.
 3. Коренната част на почвата трябва да бъде напълно мокра, когато растението се напоява.
 4. Навлажнете дървото рано сутрин или след залез слънце.

За да премахнете излишната влага, е задължително да осигурите дренаж в дъното на ваната. Като дренаж се използва натрошена червена тухла или експандирана глина.

Как да поливаме фикуса е от голямо значение. Течността за напояване на растението трябва да е със стайна температура по всяко време на годината. Използването на много топла или хладна вода ще повреди корените.

Как се полива фикус през лятото и зимата

Колко пъти да поливате фикуса зависи от климата на улицата и в къщата. Летният и зимният режим се различават значително един от друг.

Колко често трябва да се полива фикусът:

 1. От началото на март до началото на септември. Дървото се напоява на всеки 3-5 дни.
 2. Есен. Почвата се навлажнява веднъж седмично.
 3. Зима. Дървото се напоява веднъж на 10-14 дни.

Микроклиматът на помещението влияе и върху режима на напояване. Ако влажността е висока, ще е достатъчна седмична дупка за поливане. През горещото лято нуждата от вода се увеличава. По-добре е да сипвате фикус на всеки 3 дни.

Ако не намалите честотата на поливане през зимата, листата на дървото моментално ще паднат. Листата трябва да се пръскат с вода през цялата година. Фикусите много обичат влагата. Понякога можете да дадете на вашия домашен любимец топъл душ (не горещ).

Качество на водата за фикус

Фикусите, както всички други стайни растения, се поливат. Понякога качеството на чешмяната вода е лошо. По-добре е да не го използвате за поливане на цветя.

Дъждът, топенето и изворната вода са чудесни за дърветата. Притежава уникални природни свойства. Можете да използвате чешмяна вода. Основното условие е ниската твърдост на течността. За да се предотврати попадането на тежки соли и вредни примеси в земята, водата трябва да се защити. Друг лесен начин за пречистване на водата е замразяването и размразяването. Ако прекарате течността през филтър за обратна осмоза, тя ще загуби абсолютно всички соли. Такава вода не се използва за растения.

По време на периода на активиране на растежа (пролет - началото на есента), на всеки 10-15 дни, е задължително да се полива фикусът с вода с добавяне на течни торове. Те ще обогатят почвата с необходимите микроелементи.

Ако фикусът е болен

Ако се нарушат правилата за грижи, цветето може да се разболее. Проблемът може да бъде разпознат по състоянието на листата. Растението е еднакво увредено от прекомерно и недостатъчно поливане.

Ако листата започнаха да падат редовно един по един, има твърде много влага. Напълнете дървото с вода по-рядко и по-рядко. Прекомерната влага в почвата се показва и от пожълтяване на ръба на листата. В корените се развиват гнилостни процеси. Ако младите листа растат малки, а старите започват да пожълтяват, е необходимо да се увеличи честотата на поливане и хранене.

Много потребители на форумите за цветарство препоръчват да се излее водка върху фикуса. Рецептата може да се опита, ако растението е станало крехко и отпаднало. Водката се разрежда с вода в съотношение 1: 1, след което се излива фикус. Такова поливане с водка се извършва веднъж седмично.

Има и друга популярна рецепта - сладка вода. Това лекарство може да се използва както през зимата, така и през лятото през целия живот на цветето. Зелените листа сами произвеждат глюкоза чрез фотосинтеза. Образува нишесте, целулоза и други структурни компоненти. С намаляване на фотосинтетичната активност могат да възникнат проблеми с растежа и развитието. Поливането със сладка вода ще осигури на фикуса готова глюкоза. Сместа е лесна за приготвяне. 40 г захар се разтварят в 1 литър течност. Можете също да добавите малко количество захар в саксията за бърз растеж на дървото.

Фикусът е красиво и величествено растение. Тя ще украси всяка стая. Не е трудно да се грижите за него у дома, дори дете може да се справи с тази задача. Основното е да се спазват основните правила за поливане, да се напръска растението с вода и да се предотврати действието на студен въздух.

През лятото фикусът често изисква поливане, през зимата - веднъж на 10 дни. Ако следвате препоръките, дървото ще нарасне високо с широка, плътна корона.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус