Adenium Obesum - как да се грижим за цвете

0
538
Рейтинг на статия

Adenium Obesum, или Fat, се отнася до ниско вечнозелени храсти джуджета от семейство Кутрови. Отглежда се в домашни условия като цъфтящ вид. Растението е отровно.

Adenium Obesum - как да се грижим за цвете

Adenium Obesum - как да се грижим за цвете

Ботаническа характеристика

Когато се отглежда на закрито, Adenium достига височина от 0,5-1,0 m и ширина до 0,7 m.

Описание:

 • храст или дървесна форма;
 • основата на багажника е удебелена - каудекс, което прави растението да изглежда като бутилка, в него се натрупват хранителни вещества и вода;
 • стъблото е кафяво-сиво;
 • подреждането на листата е редуващо се, на къси дръжки, дължина до 15 см, ланцетни, заострени или тъпи ръбове, твърда, гладка, лъскава повърхност, кожена структура, тъмно зелено със сивкав оттенък;
 • съцветията са големи, 3-7 см в диаметър, образувани от ярки венчелистчета, цветът в палитрата е розов, бордо, червен, хибридите, получени от сукуленти, цъфтят с двойни пъпки, сърцевината е по-лека в сравнение с ръбовете, формата е фуниевидна, миризмата е слаба или липсва.

Периодът на цъфтеж настъпва в началото на пролетта. На среза той отделя отровен сок. Поленът също е токсичен.

Obesum има подобен външен вид - Arabicum. Разликата в тези сортове се крие в интензивността на развитие: последният е по-компактен, бързо набира височина, но цъфтежът е лош, цветът на пъпките не е толкова наситен, колкото в класическия обес. Цената на семената за Adenium Obesum е малко по-скъпа.

Покупка и адаптация

Най-доброто време за закупуване на Adenium Fat е пролетта. През лятото, домашно приготвен той ще има време да се адаптира към новите условия на отглеждане и да укрепи кореновата система преди зимата.

При избора на цветна култура се обръща внимание на външния вид. В здрав сочен:

 • богата сянка на зеленина, плътна структура;
 • по корените няма следи от гниене и увреждане;
 • листни плочи без петна и признаци на вредители.

След покупката цветето се поставя на карантина, изолирайки го от други стайни растения. Продължителността на адаптационния период е 2 седмици. По това време културата не се храни или трансплантира.

Засаждане и пресаждане

За засаждане са подходящи плоски, но широки саксии, в които показателите за диаметър надвишават дълбочината 2-3 пъти. При голям обем почва рискът от загниване на корените се увеличава поради преовлажняване на субстрата.

Когато засаждате сукулент в дълбоки саксийни контейнери за отглеждането му в стила на бонсай, те се пълнят ½ с дренажна смес - експандирана глина или фрагменти от тухли.

Младо растение се трансплантира до 3 пъти на сезон. Отглежданите подлежат на ежегодна трансплантация в саксии, с 2-3 см по-голям диаметър от предишните.

Стайно цвете на възраст 3-5 години се трансплантира на всеки 2-3 години, в зависимост от състоянието на кореновата система и почвата.За старите екземпляри те са ограничени до подмяна на основата до дълбочина 5 cm от повърхностния слой.

Условия за отглеждане

Тропическото цвете не се препоръчва за отглеждане в присъствието на деца и домашни любимци. Поради токсичните си свойства е опасен за здравето.

Нуждае се от добре осветено място на слънце.

В условията на естествената си среда той расте на кораби и маргинални земи. За домашно отглеждане е подходяща не най-питателната почва, предназначена за сукуленти, с неутрална киселинност.

За да се увеличи аерацията, към готовите почвени смеси се добавя речен пясък с груба фракция или малки камъчета.

За самоподготовка на основата те често вземат:

 • 3 части листна почва;
 • 1 част експандирана глина с въглен;
 • 1 част перлит или вермикулит;
 • кокосови влакна (до половината от обема).

Микроклимат

Едно цвете се нуждае от много светлина

Едно цвете се нуждае от много светлина

Адениумът не е податлив на пряка слънчева светлина и не се нуждае от засенчване, дори когато е поставен на южния перваз на прозореца. За да се запази декоративността, се изисква добро осветление за 10 или повече часа.

Изнасянето на открити условия е показано през лятото. През зимата се изисква допълнително осветление с помощта на изкуствени източници.

Индикаторите за влага нямат съществен ефект, тъй като сочен лесно понася сух въздух. Средното ниво е около 50-60%.

Оптимална температура:

 • през лятото - над 25 ° С;
 • през зимата - не по-ниска от 10 ° С.

Грижа

Поливане

Сукулентното растение може да издържи продължителна суша, консумирайки натрупаната вода от каудекса, поради което при организирането на напоителни процедури те се ръководят от правилото за недопълване.

През лятото е необходимо обилно поливане с пълно изсъхване на повърхностния слой на основата, като се избягва застояла влага. Освен това те организират пръскането върху листата.

През зимата броят на процедурите се намалява до 2 пъти месечно. Преовлажнена почва, съчетана със студен въздух, причинява загниване на кореновата система и последваща смърт на цветната култура.

Подхранване

Домашно цвете се храни през целия вегетационен период от пролетта до есента. Когато се използват торове, предназначени за подхранване на сукуленти, дозата се намалява наполовина.

Първите 30 дни след трансплантацията адениумът не се опложда.

При избора на торове трябва да се дава предпочитание на органични и минерални комплекси, които съдържат азот, калий и фосфор. Честотата на приложение е на всеки 1-1,5 месеца.

С настъпването на зимата в латентния етап на цветната култура храненето се спира.

Оформяне и подрязване

Има два начина за образуване на адениум.

 • Прищипване. Защипете точката на растеж в горната част на багажника. Това стимулира разклоняването и помага за удебеляването на каудекса. Процедурата се провежда от възрастта на растението на 3 месеца през целия период на развитие.
 • Подрязване. В сукулента се изрязва коренният корен, който се намира под каудекса. Това активира появата на странични влакнести корени, които излизат на повърхността, придавайки необичаен външен вид. Можете да отрежете пръчката, започвайки от месечна възраст. Секциите са на прах с канела на прах или въглен.

Някои производители практикуват комбиниране на прищипване на стъблото и подрязване на корен.

Методи за размножаване

В домашни условия Obesum се размножава чрез семена, резници и присаждане.

Семена

Семената могат да се размножават целогодишно.

Семената могат да се размножават целогодишно.

Семената имат висока кълняемост, до 95%. Те са разположени на повърхността на навлажнената почва, без задълбочаване, покрити с найлоново фолио или стъклено покритие отгоре, създавайки парникови условия и поставени под осветление.

Преди сеитбата почвената смес трябва да бъде подложена на топлинна обработка, за да се избегне разпространението на мухъл в затворена оранжерия в бъдеще.

Разсадът пониква 5-7 дни след засаждането. След поникването им домашната оранжерия се проветрява ежедневно и се навлажнява с пулверизатор.Когато на кълновете се появят 2-3 листа, подслонът се отстранява, посевите се гмуркат, настаняват се в отделни контейнери за саксии и се грижат както за възрастно растение.

Размножаването със семена дава възможност за реколта с дебел ствол и компактна сгъната корона, но не дава бързи резултати.

Когато се създадат благоприятни условия, е възможно да се сеят семена през цялата година. Най-подходящото време е януари-февруари, така че до есента домашното цвете да е силно и готово да формира короната и каудекса.

Резници

Размножаването ви позволява да увеличите максимално качествените характеристики на родителския храст. За вкореняване често се използват клони, отрязани по време на формирането на короната, или заготовки, отрязани от върха на леторастите с дължина до 15 см. Те се сушат на открито и се поставят във вода.

Можете да вкорените резниците веднага в земята, покривайки ги с пластмаса или стъкло отгоре. Поливайте засадените кълнове след 7-10 дни, разпределяйки вода по периметъра на контейнера, а не под корена.

Когато се размножават чрез резници, няколко ствола често се снаждат, образувайки необичаен вид:

 • кората се отрязва от прикрепените части;
 • издънките са плътно притиснати с голи места, превързани;
 • комбинираните заготовки се изсушават и се засаждат в саксия.

За да ускорите вкореняването, поддържайте температура около 25 ° C и осигурете ярко осветление. Първите корени се появяват след месец.

Предимството на размножаването със семена е ранното начало на цъфтежа в сравнение с получените от семена растения. С това разреждане обаче развитието и охлаждането на багажника е значително по-бавно.

Присадка

Адениумите се отличават с бързо възстановяване на рани и това свойство се използва широко от производителите на цветя за размножаване чрез присаждане. При възрастен сукулент се прави дупка в каудекса и в него се вкарва дръжка със заострен разрез от друго цвете, частите се фиксират.

Този метод на отглеждане помага да се комбинират различни сортове в едно растение, да се създаде уникален състав от сместа и да му се осигури декоративност.

Лечение на болести и вредители

Адениумът има висока устойчивост на инфекциозни заболявания и рядко се атакува от вредни насекоми поради отровните сокове и полени.

Най-често производителите на цветя се сблъскват с гниене на корените, което е причинено от нарушение на грижите - поради прекомерно поливане и хипотермия.

Тип поражениеМетод на борба
Кореново гниене. Гъбичните заболявания се появяват в резултат на стагнация на влагата в саксията. Допринасящият фактор е ниската температура.Цветето се изважда от саксията. Корените се изследват, повредените фрагменти се отрязват, оцелелите участъци се обработват със слаб разтвор на калиев перманганат или с фунгицид, изсушават се в естествени условия и се трансплантират в нов субстрат. Температурата се поддържа на ниво не по-ниско от 23С.
Корен и паяк акари. Знаци - малки дупки в листните плочи, белезникави паяжини.Болно цвете се измива със сапунена вода (50 g на 1 литър вода) и се напръсква с инсектицид, например Aktara, Aktellik и други подобни.
Mealybug. Оставя след себе си бели петна и черни петна.Борбата с вредителя е подобна на това да се отървете от кърлеж.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус