Поливане на Zamioculcas - правила и препоръки

0
1117
Рейтинг на статия

Правилното поливане на Zamioculcas е ключът към неговата красота и здраве. Това цвете идва от горещия африкански континент, така че понася сухотата по-добре от излишната влага. За да растете успешно, трябва да балансирате и да вземете предвид сезона, като овлажнявате растението според нуждите.

Поливане на Zamioculcas - правила и препоръки

Поливане на Zamioculcas - правила и препоръки

Основни правила

Честота

Честотата на поливане на Zamioculcas у дома може да бъде грубо посочена, защото много зависи от сезона и характеристиките на сукулента.

Корените на растението са грудки, които съхраняват влага за дълго време, което им позволява успешно да понасят временна суша.

Но излишната влага им влияе отрицателно, причинявайки гниене и в резултат смъртта на цветето. Следователно производителите на цветя се ръководят от универсално правило: по-добре е да не доливате, отколкото да наливате.

Времето се определя от състоянието на почвата - тя трябва да изсъхне добре, но не напълно. Необходимо е да се проверят не само горните слоеве на субстрата, но съдържанието на саксията до около половината. За целта залепете тънка дървена пръчка в земята.

Можете да поливате растението отгоре или през палета, но е по-добре - според комбинираната схема.

Някои производители на цветя използват специални саксии с автоматично поливане, но като цяло отношението към тях е двусмислено.

Изисквания към водата

Поливането се извършва с мека, утаена вода. Минималният период на уреждане е един ден. Температурата на течността е стайна, през зимата е леко топла. По възможност е по-добре да използвате дъждовна или изворна вода.

Напоителна технология

  • Цветето се полива отгоре, строго под корена, като се използва лейка с тесен чучур. С тази влага е невъзможно да попаднете върху листата на растението.
  • Субстратът в саксията трябва да е хлабав и добре дрениран, така че водата бързо да премине през почвата и да запълни картера. В това положение трябва да се остави за 15 минути.
  • При зимната процедура остатъците просто се източват след 15 минути, при лятната се изсипват отново в тенджерата и когато водата се влее в долния съд, веднага се изсипват.

Подхранване

Важна част от грижите за домашно цвете е редовното подхранване, което се комбинира с поливане. През пролетта и лятото Zamioculcas се храни с универсален комплекс за сукуленти. Торовете се прилагат на всеки две седмици.

Хранителният разтвор се излива на втория етап след предварително овлажняване на субстрата. Флористите съветват да намалят наполовина порцията, посочена на опаковката, за да се предпазят от изгаряния на корените. Освен това веднъж месечно можете да провеждате листна процедура, като пръскате листата с урея.

Характеристики на процедурата

След трансплантация

Има правило - Zamioculcas не трябва да се полива след пресаждането. Много обаче зависи от субстрата, в който се трансплантира сукулентът.

Ако почвената смес е напълно суха, поливането се извършва по време на процеса на пресаждане.И следващата - само след 7-10 дни, като се уверите с пръчка, че земята е достатъчно суха.

Ако трансплантацията се извършва във влажна почва, цветето не се полива. След 3-4 дни Zamioculcas се овлажнява внимателно и водата веднага се източва от тавата. В същото време те се ръководят от състоянието на основата: ако няма пълна сигурност, по-добре е да отложите процедурата за друг ден.

През лятото

Поливането се извършва, когато почвата изсъхне

Поливането се извършва, когато почвата изсъхне

През топлия сезон влагата от почвата се изпарява бързо, така че поливането се извършва по-често. Започвайки през пролетта, честотата на процедурите постепенно се увеличава: първо, веднъж на всеки две седмици, а след това на всеки 10-7 дни. В този случай състоянието на почвата трябва да се проверява с пръчка, като се вземат предвид реалните нужди на Zamioculcas.

В много горещо лято можете да поливате по-често, при условие че субстратът изсъхне до половината саксия. Атмосферната влажност не е много важна за самото растение, но влияе върху скоростта на изпаряване от земята. И така, на сух въздух горният слой изсъхва бързо, докато долният все още е мокър. В този случай е невъзможно да се съсредоточите върху повърхностната сухота - допълнителното поливане ще доведе до преовлажняване на корените и риск от заболяване. За да не се объркате, по-добре е да поддържате влажността в помещението в нормални граници.

През зимата

От есента броят на процедурите постепенно намалява. През периода на зимен покой те се извършват на всеки 3-5 седмици. В същото време те все още проверяват състоянието на почвата с пръчка.

При студено време температурата на водата се превръща във важно условие. Не трябва да е прекалено топло, а малко над стайната температура. Подхранването не се извършва през есенно-зимните месеци. Нагревателните устройства могат да провокират прекомерна сухота в помещението, поради което влажността трябва да се следи. Препоръчва се овлажняване на въздуха от пулверизатора и проветряване, но не и излагане на Zamioculcas на опасността от течение.

Излишната влага

Преовлажняването на почвата влияе отрицателно върху здравето на цветето и може да доведе до смъртта му.

Основната опасност е гниенето на корените: по листата се появяват светлочервени петна, стъблата потъмняват, омекват и изтъняват; растението увяхва и забавя растежа си. Но това са само външни признаци на основния проблем - гниене на корените.

Домашно лечение

При първите признаци на заболяването, водните процедури трябва да бъдат прекратени незабавно. По-добре е да трансплантирате растението, като премахнете повредени листа и изгнили части от корените.

Преди трансплантацията в нов субстрат те се почистват и обработват с фунгициди. Можете да поливате цветето само след като почвата е напълно изсъхнала.

Липса на влага

Zamioculcas не реагира толкова болезнено на липсата на влага, но в този случай не се справя без последствия. Когато субстратът изсъхне и запасът от вода в клубените се изчерпи, растението започва да изсъхва.

Процесът на сушене върви отгоре, а не от корените, така че при възобновяване на напускането цветето може да бъде напълно възстановено.

Симптомите на проблема са пожълтяване, изсушаване и изпускане на горните листа. И разбира се суха саксийна почва. При първите признаци на липса на влага трябва да преразгледате режима. Поливайте Zamioculcas по-често и по-обилно (но не прекалявайте) и здравето му постепенно ще се възстанови.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус