Как да се грижим за орхидеята Masdevallia

0
1168
Рейтинг на статия

Masdevallia Orchid е колективно име за голяма група растения. Те се отличават със своите миниатюрни размери и красиви цветя с необичайна форма. Поради малкия си размер, те са най-подходящи за отглеждане в домашни условия.

Орхидея Masdevallia

Орхидея Masdevallia

Главна информация

Тези растения са донесени при нас от Южна Америка. В природата те се разпространяват от Мексико и по-на юг, до Перу. Те са най-пълно представени в горите на Колумбия и Еквадор. Родът Masdevallia обединява около 500 вида малки орхидеи. Сред тях има епифити (паразитиращи върху дървета), литофити (прикрепени към скални повърхности) и дори сухоземни сортове.

Популярни типове

У нас такива цветя се появяват сравнително наскоро и са малко известни на производителите на цветя. Най-широко разпространени в Русия са следните видове Masdevallia:

  • Стока;
  • Огнено червено;
  • Жлезиста;
  • Триъгълна;
  • Nondefica;
  • Дейвис;
  • Ежова.

Правила за грижи

За да отгледате здраво растение, трябва да следвате правилата за грижа за него.

Осветление

Орхидеите са снабдени с ярко осветление. Светлината трябва да бъде разсеяна. Не се допуска пряка слънчева светлина. По-добре е да поставите саксията на прозорци, обърнати на изток или запад. От южната страна цветето е покрито от слънцето. Ако прозорецът е обърнат на север, ще е необходимо допълнително осветление.

Дневните часове трябва да продължат 10-12 часа.

Температурен режим

Масдеваллия не обича топлината. По-добре е да го държите в умерено хладни помещения.

Тези орхидеи се нуждаят от дневен спад на температурата. Оптимални условия за лятното часово време: през деня - от 15 ° С до 25 ° С, през нощта - от 10 ° С до 15 ° С.

След края на нощните пролетни студове саксията с цветя се поставя на балкона. Основното нещо е да се уверите, че пряката слънчева светлина не попада върху листата.

Влажност на въздуха

Влажността на въздуха е важна за растението

Влажността на въздуха е важна за растението

Грижата за орхидея включва поддържане на нивото на влажност в стаята. Ако помещението се поддържа хладно, влажността трябва да бъде около 50%. В горещите летни дни влажността се увеличава до 80-90%. Това се прави с помощта на домакински овлажнители. Пръскането с топла вода няколко пъти на ден помага.

Поливане

Орхидеите са взискателни към влагата. Те трябва да се поливат често и обилно. Те постоянно се уверяват, че корените от едната страна не са подгизнали, а от друга, не изсъхват. Преовлажняването води до образуване на гниене и смърт на цветето. Изсушаването също е противопоказано, тъй като корените, поради структурните характеристики, не могат да задържат вода за дълго време.

За напояване използвайте мека топла вода с температура около 40 ° C. Саксията с растението се поставя в купа с вода и се оставя за 15-25 минути. Това ви позволява правилно да наситите корените и субстрата с вода. След това потът се връща на мястото си.

Полезен е и душ, който се извършва с гореща вода при температура до 45 ° C. Поливането се извършва, без да се чака пълното изсъхване на субстрата.

Субстрат

Боровата кора е подходяща като субстрат за Masdevallia.Ако цветето расте в саксия, използвайте малки парченца. На дъното на саксията направете малка възглавница от мъх сфагнум. След това добавете натрошената кора, която запълва пространството между корените. Отгоре също е положен слой мъх. Сфагнумът е необходим, така че влагата да не се изпарява твърде бързо. За допълнителна вентилация на кореновата система се правят дупки в стените на саксията.

Друг вариант е да се използват блокове. Това са големи парчета борова кора, към които са прикрепени корените. Възглавниците сфагнум също са направени в горната и долната част на блока.

Тор

Всеки тор за орхидеи е подходящ за хранене, например, Агрикола.

Цветята се оплождат на всеки 3-4 седмици по време на активната фаза на растеж. За този вид растения 1/3 или 1/2 от препоръчителната доза тор е ограничена. Прилагайте както превръзка на корените, така и пръскане.

Всичко по-горе важи и за растенията, принадлежащи към рода Dracula (80 вида). Това са миниатюрни цветя с оригинален цвят и форма. Грижата за тях се извършва по същия начин.

Обобщаване

Отглеждането на Masdevallia и сродни видове у дома е осъществима задача. Но е необходимо да се справим с неговото решение с опит: не е лесно да се създадат необходимите условия.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус