Как да отглеждаме орхидея от семена

0
1539
Рейтинг на статия

Когато отглеждат закрити орхидеи, производителите на цветя използват различни методи за размножаване. Един от най-популярните е методът за отглеждане на семена. Семената на орхидеите узряват с успешно опрашване на растението. За да покълнат семената в почвата, е необходима стерилна среда с наличие на мицел.

Как да отглеждаме орхидея от семена

Как да отглеждаме орхидея от семена

Характеристики на семената

Орхидеята фаленопсис има малки семена. Възможно е да видите как изглеждат семената на стайна орхидея само под микроскоп.

Семената на орхидеята Phalaenopsis имат някои физиологични характеристики, които усложняват процеса на успешното им покълване:

 • Няма обвивка (ендосперм), която да заобикаля ембриона. Такава черупка помага на семената да поемат от почвата всички необходими микро и макро елементи за пълноценен растеж и развитие. В тропическите орхидеи ембрионите от семена образуват симбиоза с гъбички, прилепващи към своя мицел. Почти всеки вид гъби е подходящ за този процес - медени гъби, гъбички, ризоктония или фитофтора. Li>
 • Разсадът без защитна обвивка е чувствителен към условията на околната среда. Те нямат силен имунитет срещу различни болести и вредители. Ако не им бъдат осигурени оптимални условия за микроклимат, те няма да могат да получат нови растения от тях.

Необходимо е да се създадат парникови условия за разсад с постоянно висока температура, влажност на въздуха и добро осветление. При такива условия ще можете да отглеждате нови екземпляри, които ще цъфтят за първи път 4-5 години след сеитбата.

Как се събира

За да получите семе на орхидея, са ви необходими 2 цъфтящи екземпляра.

Съберете прашец от тичинката на едно растение с четка и нанесете върху плодника на друго цвете. След това опрашеното цвете ще изсъхне. Ако растението изхвърли листата, това означава, че процесът на опрашване е бил неуспешен. Ако резултатът е положителен, плодовата капсула ще започне да се формира 2 седмици след манипулацията.

Зреещото семе е малко и наподобява бял прах. Събирането на семена е проблематично, въпреки факта, че изкуственото опрашване е почти винаги успешно.

Най-често производителите на цветя поръчват материал в специализирани магазини. Основният доставчик е Китай. Ето защо отглеждането на орхидея от китайски семена е гореща тема за много производители на цветя.

Какво да се размножава

Отглеждането на орхидеи от семена се извършва в специален контейнер - стъклена колба. Засаждането на семена в пластмасови саксии, вази, купи и керамични саксии не си заслужава. Някои производители на цветя използват контейнери за химически реагенти с обем 200-300 ml.

Ако нямате такива ястия, можете да използвате обикновен половин литър прозрачен буркан.

За да покълнете успешно разсад, трябва да използвате контейнери с абсолютна плътност. За колби се използват специални запушалки. Ако няма запушалки, можете да направите стегнат памучен тампон, за да запечатате контейнера.Направете 2-3 дупки в капаците на кутиите и ги напълнете плътно с вата.

Субстрат за покълване

За успешното отглеждане на семена от оридея се препоръчва да се засаждат в счукан мъх от сфагнум. Можете също да използвате специален субстрат.

Това вещество включва няколко полизахариди, които се получават от различни видове червени и кафяви водорасли. След процеса на екстракция тази смес се превръща в бял или жълтеникав прах. Но когато реагира с вода, тя се превръща в желеобразна маса.

Най-оптималният субстрат е хранителната среда на Луис Надсън. Тази смес се използва за индустриално покълване на семена от орхидеи. Предимството на тази смес е, че покълването става, без да се създава симбиоза с гъбите.

Рецепта

Агаровият агар е основата на всеки хранителен субстрат за размножаването на тези цветя. Ако не можете да получите това вещество, можете да го приготвите сами.

Рецептата е проста и се състои от няколко съставки:

 • ортофосфорна киселина;
 • разтвор на калиев карбонат (поташ);
 • фруктоза и глюкоза - по 10 g;
 • агар-агар - 10-15 г;
 • дестилирана вода - 200 мл.

Подготовка

Инструкции за приготвяне на хранителна формула:

 1. Първо напълнете агара с вода. Оставете настрана за известно време, за да набъбне.
 2. Добавете фруктоза, глюкоза и подутото вещество към преварена дестилирана вода. Разбъркайте добре и задръжте още малко на водна баня, докато се получи хомогенна желеподобна маса.

Първите два компонента от списъка се използват за създаване на необходимата киселинност на околната среда. Оптималното ниво на този показател (Рн) за семената на растенията е 4.8-5.2. Можете да определите нивото на киселинност на почвата с помощта на специални индикаторни ленти (лакмус). Можете да ги купите във всеки магазин за химикали. Всеки компонент се добавя на капки към сместа, след това се проверява нивото на киселинност и така се добавя, докато киселинността достигне необходимото ниво.

Подготовка на сеитбата

Чакането на орхидея от семена не е бърза работа

Чакането на орхидея от семена не е бърза работа

За да отгледате орхидея от семена у дома, ще трябва да извършите редица подготвителни дейности.

Стерилизация на колбата и сместа

За да отглеждате орхидеи от семена у дома успешно, подгответе предварително контейнери - измийте и стерилизирайте добре

Буркани или колби се калцинират във фурна при 150 ° за половин час. Тапи, капаци се изсипват с вряща вода.

Вторият етап на стерилизация се състои в калциниране на кутиите заедно със съдържанието - хранителната смес. Изсипете 70-80 g от хранителната смес в контейнер от 200 ml. След това се затваря плътно и се поставя във фурна за същото време и при същата температура, както в предишния случай.

Стерилизираните буркани се оставят в затворена форма и след 5 дни те проверяват колко добре са стерилизирани. Ако сместа не е покрита с плесен, процесът на дезинфекция се извършва ефективно. Можете да съхранявате такава смес неотворена и без семена за около 2 месеца в хладилник. Преди сеитбата се загрява на водна баня, за да се стопи желеобразната маса.

Дезинфекция на семена

Преди да засадите семена на орхидеи от Китай, те се дезинфекцират. Те се потапят в разтвор на калциев хипохлорит (белина). Рецептата е проста - добавете 10 g от веществото към 100 ml преварена вода, след което разбъркайте добре.

Семената се изсипват в дезинфекционен разтвор за 15 минути, периодично се разклащат. След стерилизация материалът се инокулира.

Технология за кацане

Самото засаждане на семена на орхидея не е голяма работа. По-долу е даден стъпка по стъпка процес за тази технология. Кълновете растат от семена за 6-9 месеца, в зависимост от вида на растението.

Условия за покълване:

 • разсеяна светлина;
 • дълги светлинни часове - 14 часа;
 • температура - 25-28 °;
 • влажност на въздуха - 70-80%.

При такива условия разсадът е докато поникне.

Сеитба

Засяването на семена от орхидеи от Китай стои над парата, за да се осигури пълна стерилност на процеса.

Поставете тенджера с вода върху горелката, оставете да заври. След това решетка с съд и смес е прикрепена над нея. Капакът се поставя върху решетката.

Семената се отстраняват от дезинфекционния разтвор с помощта на стерилна спринцовка или пипета на малки порции и се разпределят по повърхността на хранителната смес. Посейте материала възможно най-бързо, за да предотвратите замърсяване с микроби и бактерии.

Разклатете контейнера, за да разпределите разсада равномерно. След засаждането на семената на орхидеята, колбата се поставя в мини оранжерия, оранжерия или флорариум.

Появата на кълнове

От получената смес семената на орхидеите покълват след около 2-3 седмици. Отначало те приличат на микроскопични зелени топчета, след това се трансформират в тънки нишки, върху които се появяват листа и в самия край - корени.

Извличане

Отглеждането на орхидея у дома от семена няма да работи бързо. Това ще отнеме поне една година, докато разсадът порасне, заздравее и бъде готов за пресаждане в саксии.

Можете да премахнете кълновете с пинсета. Но този метод е рисков, тъй като можете лесно да нараните деликатните разсад. Има и друг, по-надежден начин за извличане на разсад - изсипете хранителната смес с топла вода, разклатете я леко и изсипете цялото съдържание в плитка и широка купа. Добавете няколко капки Fundazole 0,5% концентрация. След 15 минути можете да извлечете малки растения.

Саксиране

Отглеждането на орхидеи от семена след покълване следва същия принцип като възрастните растения.

Можете да засадите цветята си в пластмасови, прозрачни контейнери с няколко дупки в дъното. Височината и ширината на саксиите трябва да съответстват на размера на кореновата система.

За засаждане на растения се използва субстрат от следните компоненти:

 • борова кора;
 • нарязани коренища на папрат;
 • парчета мъх сфагнум.

Всички компоненти трябва да се вземат на равни части и да се смесват. За да се предотврати инфекция и гниене, субстратът се разлива с вряща вода, след което се поръсва с въглен на прах (консумират се 10 таблетки на литър от готовата смес).

Грижа

Phalaenopsis, отглеждан от семена, се нуждае от редовни грижи:

 • разсадът се пръска всеки ден с топла, утаена вода от спрей бутилка;
 • осигуряват 12 часа дневна светлина;
 • висока влажност на въздуха в помещението - около 80%;
 • оптималната температура е същата като при възрастните растения - 23-28 °.

При такива условия отглеждането на орхидеи от китайски семена ще бъде продуктивно. В рамките на няколко години ще получите силни и здрави растения с дръжки.

Заключение

Отглеждането на орхидеи от китайски семена е лесно. При спазване на гореописаната технология този процес винаги ще бъде успешен. По този начин можете да получите цъфтящи растения на перваза на прозореца си, които ще зарадват цялото семейство.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус