Слънце или сянка, подходящи за орхидеи

0
1462
Рейтинг на статия

Орхидеята е тропическо цвете, но също така е в състояние да издържи на нашия климат. Важно е да разберете какво обичат орхидеите за развитието на цветята. Слънцето или сянката за орхидеята ще бъдат важна съставка в нейния цъфтеж.

Слънце или сянка, подходящи за орхидеи

Слънце или сянка, подходящи за орхидеи

Характеристика

Орхидеята има много разновидности, всяка от които предпочита различни условия на живот. Има цветя, които предпочитат слънчевите лъчи, а има и такива, за които сянката е подходяща за развитие. Слънчевата светлина е от съществено значение за орхидеи като:

  • онцидий;
  • скотлея;
  • ванда;
  • дендробиум.

Слънчевите лъчи са по-малко търсени за орхидеи с псевдолуковици. А видове като Phalaenopsis и Ludisia понасят добре сянката, но дори и те се нуждаят от добро осветление в определен период. Липсата на светлина ще накара растението да спре да цъфти и да започне да расте листа.

Правила за подсветка и засенчване

Почти всяка орхидея обича светлината, но в горещите дни трябва да създаде сянка, пряката слънчева светлина ще повреди цветето. За да направите това, използвайте всяка полупрозрачна тъкан.

Особено чувствителни видове, които се нуждаят от слънчева светлина, се правят с подсветка от специални ултравиолетови лампи. Такива подсветки се използват за определен период от време.

Най-доброто място

Директната слънчева светлина унищожава растението, но много видове се нуждаят от дневна светлина. От излишната светлина върху растението, най-добрият вариант би бил да се намери най-подходящото място. Тези цветя, които предпочитат сянка, се поставят на перваза на прозореца. Те могат да бъдат разположени навсякъде другаде. А растение, което обича слънцето, се намира на перваза на прозореца.

Грижа

Температурата е важна за цветето

Температурата е важна за цветето

За пълно развитие растението също изисква правилно поливане и температурни условия.

Някои от видовете на това растение имат коренова система, която расте на повърхността. Поради това цветето абсорбира влагата от въздуха. Тоест, не се изисква твърде много поливане, тъй като може да предизвика гниене на корените. Преди поливане водата се загрява до стайна температура.

Температурният режим също е важен за орхидеята. Тя се чувства добре при средна температура: от 20 ° C до 25 ° C през деня и 13-19 ° C през нощта. Допустима температурна разлика 5 °. Твърде ниската температура няма да позволи на цветето да набере сила, а високата температура ще изсуши кореновата система.

Периодично растението се храни: 2 пъти всеки месец, през зимата се намалява до веднъж месечно. За хранене се използват борова кора, натрошени шишарки и мъх. Или купуват готов тор в специализирани магазини.

Болести и вредители

Грижата за цвете се нуждае от треперене, в противен случай растението ще се разболее или вредителите ще започнат върху него.

По състоянието на листата на цветето може да се разпознае болест или вредител. Например, липсата на светлина кара листата на цвете да отслабнат и да се разтегнат, за да образуват остра форма. След такива промени листата и цъфтежът избледняват, а цветът на венчелистчетата избледнява. Въпреки това, от излишък на пряка слънчева светлина, растението изгаря.Прилича на жълто петно ​​по листата. Венчелистчетата могат да получат еднакви изгаряния. Впоследствие стайното цвете ще започне да изсъхва и рискът от вредители по него ще се увеличи.

Борете се с болестта

Има няколко вида заболявания, които растението заразява:

  1. Вирусно заболяване.
  2. Гниене.
  3. Бактериална болест.

Те възникват от неправилно поливане, заразен субстрат или от друго растение, което е в непосредствена близост до орхидеи. Химическите препарати и премахването на всички повредени участъци ще помогнат за излекуването на цветето от тях.

Контрол на вредителите

Най-често цветето е засегнато от вредители поради замърсена почва или субстрат. За да се премахнат всички насекоми, растението се поставя в леген, напоен с топла вода от душа, като преди това е бил обработен с мил разтвор. След известно време цветето се третира с фитоверин за профилактика.

Заключение

Всеки сорт от тази култура ще предпочете светлината на сянка. Слънчевите лъчи са необходими за бързия растеж и развитие на дръжката. Изкуственото осветление също е добре дошло. Въпреки това, през горещите летни дни растението трябва да бъде защитено от термични изгаряния и прозорците трябва да бъдат засенчени.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус