Капачка за глава без листа

0
1210
Рейтинг на статия

Орхидеите са цъфтящи растения, които се срещат в дивата природа в тропическите гори. Отглеждането им е възможно и у дома. Но има и една орхидея, която живее в нашата гора - шапката без глава.

 Капачка без листа

Капачка за глава без листа

Характеристики на гледката

Безлистните шапки (Epipógium aphýllum) принадлежат към рода Caps от семейство орхидеи. Той обединява всички известни орхидеи. Посоченият род не се различава по разнообразие. Включва само 2 вида. Срещат се в Евразия, Африка и Австралия. На територията на Русия расте един вид.

Безлистната издънка е многогодишно растение без хлорофил, което в процеса на развитие е изоставило фотосинтезата. Такава странност на еволюцията определя начина на живот на цветето. Паразитира не върху живи дървета, като тропическите орхидеи, а върху мицелите, растящи в почвата. Това е единственият начин шапката да оцелее през дългите и студени зими.

Тази орхидея получава хранителни вещества от определени видове гъби. Мицелът на мицела расте в кореновата система и протича процесът на насищане. Тази връзка между собственика и растението, което използва своята жизненост, се нарича микохетеротрофия. Видимо се виждат само стъблата с цветя.

Безлистни капачки се срещат в Евразия, Африка и Австралия.

Безлистни капачки се срещат в Евразия, Африка и Австралия.

Според описанието стъблата на орхидеята достигат височина 30 см. Те имат кафяво-жълтеникав цвят и през равни разстояния са покрити с едва забележими единични светлинни люспи. Това са редуцирани листа.

Самото съцветие се намира в горната част на стъблото. Включва от 2 до 8 средно големи цветя. Жълтеникавите цветя са украсени с розови, червени или бледо лилави петна. Отначало четката за съцветия изглежда увиснала, след което се изправя. Цветята имат фин аромат, който е свързан с аромата на банан.

Размножаване и местообитание

Тази необичайна орхидея се размножава по два начина:

  • Растителни. На коренището се образуват удебелявания, които се наричат ​​още столони. Столоните имат пъпка на растеж, с помощта на която настъпва допълнително увеличаване на кореновата система. Този процес е скрит от очите на наблюдателя и изисква по-задълбочено проучване. Кореновата система е способна да заема голяма площ, като мицела, който осигурява хранителна среда.
  • Семена. Не винаги се образуват семенни шушулки. Семената са малко. За да покълнат те, е необходимо наличието на определени видове почвени гъби в почвата на мицелите. Тези условия не винаги са изпълнени, поради което размножаването със семена е спомагателен метод за оцеляване на цветето.

Цъфтежът настъпва през юли и август, но не всяка година. Орхидеята живее и се развива под земята и е в състояние да не се чувства в продължение на няколко години. В един момент се формират необходимите условия и на повърхността се появяват цъфтящи стъбла. При масов цъфтеж на горска поляна могат да се наблюдават няколко групи цветя, разположени отделно една от друга.

Кафърът без листа предпочита влажни гори.Той се установява на сенчести места с дебел слой влажна горска подова настилка. Обича както иглолистни, така и широколистни и смесени гори. Среща се в малки блата, подхранвани от течащи изворни води. Това определя широкия му диапазон.

Размножаването става чрез вегетативни и семенни методи.

Размножаването става чрез вегетативни и семенни методи.

Разпространение и защита

Капачката се среща в района от Западна Европа и Мала Азия до Сибир и Далечния изток, както и в Япония и Китай. В Русия расте в горската зона на нечерноземния пояс на европейската част на страната, в Северен Кавказ и в южната част на Сибир и Далечния изток. Въпреки такава огромна територия, рядко е възможно да се срещнем с него. Това се дължи както на потайния му начин на живот, така и на високите изисквания към качеството на средата на живот.

Оцеляването на този вид орхидеи е пряко свързано с човешките дейности. Обезлесяване, рекултивационни дейности за източване на района, изграждане на пътна мрежа - всичко това предопределя намаляването на броя на този вид орхидеи.

Капачката без лист е включена в Червената книга на СССР през 1978 и 1984 г. Понастоящем той е включен в Червената книга на Руската федерация и също е включен в регионалните списъци на редки и застрашени видове в 47 съставни образувания на Руската федерация. Статусът му се определя като вид с намаляваща популация, уязвим.

Мерките за опазване включват идентифициране на растителни съобщества, където тази орхидея се разпространява. В такива области икономическата дейност трябва да бъде ограничена. Паша на добитък е забранена. Посещенията на тези места са намалени до минимум.

Обобщаване

Всеки може да допринесе за запазването на безлистния супрапин: когато се срещате с него в гората, не можете да берете цветя. Това ще помогне да се запази богатството на природата.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус