Седум от Морган - особености на отглеждането

0
90
Рейтинг на статия

Sedum, или sedum, Morgana е сукулент, който е доста често срещан в апартаментите, привличащ производителите на цветя с интересния си външен вид. Поради необичайната висяща форма на издънките и многобройните месести листа, хората получиха името „магарешка опашка“. Той е доста непретенциозен в грижите и затова се счита за най-добрият вариант за начинаещи в отглеждането на зелени домашни любимци или тази категория хора, които рядко са принудени да бъдат у дома.

Sedum morgan домашни грижи

Sedum morgan домашни грижи

Описание

Родното място на цветето е Южна и Централна Америка. Културата расте и в Мексико и Мадагаскар. Той е сукулентен, принадлежи на семейство Толстянкови. Ботаническото име е Sedum morganianum.

Растението се характеризира с доста дълги стъбла, които растат до 1,2 м и висят като камшици. Не образува странични издънки, расте поради образуването на базални сегменти.

Листните плочи са месести, дебели, заострени на върха. Дължината не надвишава 3 см, като се вземе предвид диаметърът до 0,8 см. Те се прилепват плътно към основата, нямат дръжки. Визуално наподобяват зъбите или ноктите на животни.

Цветът на цветята варира от зелен до сиво-зелен или синкав. Повърхността е гладка, покрита с восъчно покритие, което действа като защитна бариера от слънчевите лъчи.

Отличителна черта на Sedum е изключителната му крехкост, която може да шокира начинаещите цветари. Листата сякаш се отчупват при най-малкото докосване, което се наблюдава особено по време на процеса на трансплантация.

У дома цъфти изключително рядко, но изобилно. По принцип тази фаза настъпва през летните месеци и първите дни на есента. Съцветията са разположени на групи в краищата на стъблата, към които са прикрепени с дълги дръжки. Пъпките са оцветени в розово или лилаво.

Покупка и адаптация

Когато купувате, трябва внимателно да проучите външния вид на сукулента. На повърхността на здрав образец не трябва да има плака или петна, листата не са набръчкани и имат плътна структура.

Sedum sedum morgana

Sedum sedum morgana

Когато седумът е у дома, по-добре е да го поставите в стая, отделена от всички останали растения, за около 15-20 дни.

През този период е реалистично да се диагностицира напълно състоянието на растението и да се идентифицират възможни заболявания или жизнената активност на вредните насекоми.

Правила за кацане

За засаждане е за предпочитане да се вземат широки саксии с малка дълбочина, с по-нататъшната възможност да се окачат, което няма да навреди на процесите, докато растат.

При избора на контейнер трябва да се има предвид, че кореновата система на сукулента е разположена повърхностно и изключително рядко се задълбочава в земята с повече от 10 cm.

По време на събитието на дъното на новия контейнер се полага дренажен слой.За него е разрешено да се използват глинени парчета, трошен камък, камъчета, отчупени тухли, полистирол или експандирана глина като материал.

Това ниво трябва да бъде с дебелина най-малко 3 cm и да заема обем, който не надвишава ⅓ от общото. След това се разпределя малко количество субстрат, инсталацията се инсталира, кухините се запълват с пръст и се поливат.

Избор на почва и местоположение

Културата предпочита рохкава почва, с високи нива на въздухо- и водопропускливост, както и неутрална по киселинност. Универсален състав за кактуси и сукуленти е идеален за тази цел.

Sedum morgana снимка

Sedum morgana снимка

Също така субстратът може да се приготви самостоятелно, за което се смесва в същите пропорции:

  • едър пясък;
  • торф;
  • градинска земя.

По-добре е да поставите саксията на южния перваз на прозореца или да я закачите в непосредствена близост до нея. Подходящо е и място с югоизточна и югозападна ориентация.

Северната страна изобщо не се побира, в резултат на това местоположение, Sedum ще се наблюдава разтягане на издънки. В този случай разстоянието между листните плочи се увеличава, което значително намалява декоративния ефект на културата.

Необходимите условия

Предпоставка за поддържане на външните качества на сукулента на правилното ниво е да се пресъздаде най-благоприятният вътрешен микроклимат. Това е доста лесно да се направи, като се знаят специфичните изисквания на завода.

Цвете от роган морган

Цвете от роган морган

Влажност

Умерената влажност на въздуха е най-благоприятна, но Morgana е напълно способна да понася сух микроклимат. Следователно цветето не се нуждае от систематично пръскане или водни процедури под душа.

Понякога санитарното почистване е разрешено чрез напръскване на течност с фино разпръснат пистолет за пръскане и допълнително избърсване на листовите плочи с мек парцал, за да се елиминира утаеният прах. Процесът обаче може да се проведе само при температура не по-ниска от 16 ° C.

Осветление

Ключът към просперитета на културата е голямото количество слънчева светлина и дългите дневни часове.

Ако такива условия не могат да бъдат осигурени по естествен начин, сукулентът се осветява с флуоресцентни лампи, удължавайки подаването на светлина до 10-12 часа.

Температура

Температурният режим зависи от етапа, в който се намира цветето. От март до октомври индикаторите се поддържат на ниво 18-28 ° C, в останалата част от периода те са намалени до 13-16 ° C.

Този подход позволява на растението да влезе във фаза на покой и да набере сила преди да расте.

Грижа

Грижата за почистването на Morgan у дома не предполага никакви трудности, най-важното е да го коригирате правилно спрямо времето на годината.

Размножаване на Sedum morgana

Размножаване на Sedum morgana

Подхранване

За натрупване на зелена маса и поддържане на декоративни характеристики на високо ниво не се изисква често хранене. Като торове се използват сложни препарати за кактуси и сукуленти.

Средствата се депозират със следната честота:

  • в стадия на активен растеж - 2 пъти месечно;
  • през периода на почивка при температура 18-24 ° C - 1-2 пъти месечно.

С намаляване на показателите до 13-18 ° C, цветът не се опложда. Същото се отнася и за болни или засегнати от вредители екземпляри.

Поливане

Както при всички сукуленти, обилното поливане и застоялата влага са разрушителни за Sedum Morgan. Поради това се препоръчва процедурата да се извършва само след изсъхване на горния слой на почвата с 2 см. В този случай трябва да се избягва пълно изсъхване на основата. В противен случай листата ще се свият и окапнат.

През периода на покой, падащ през есента-зимата, напояването е сведено до минимум, особено ако температурата в помещенията падне. Почвата се навлажнява само когато съдържанието на саксията е наполовина сухо.

Водата трябва да се използва само ако се утаи за поне 15-20 часа или се филтрира.

Прехвърляне

Не е необходимо трансплантацията на Morgan sedum без спешна нужда поради особено крехките издънки на цветето.Транспортирайте до нова саксия, само ако тя е тясна в стария сочен.

Средно събитието се провежда на всеки 2-4 години, през които растението се чувства доста комфортно на едно място.

Подрязване

Не се препоръчва изрязването на реколтата. Изключение правят случаите, когато издънките са силно удължени и губят своята привлекателност.

Манипулациите се извършват независимо от сезона с добре заточени ножици или нож. В края на процедурата инструментите и ръцете се измиват старателно, за да се отстрани токсичният сок.

Методи за размножаване

Семена

Размножаването на семена се практикува изключително рядко у дома, защото не винаги е възможно да се създаде необходимия микроклимат за появата на разсад. Освен това процесът отнема много време, докато растенията придобият привлекателния вид на възрастен сукулент.

Sedum morgana засаждане и оставяне на снимки

Sedum morgana засаждане и оставяне на снимки

Като материал се използват закупени семена, които се разпределят по повърхността на почвата с рохкава структура. Впоследствие субстратът се поддържа влажен през целия период на покълване, предотвратявайки образуването на суха кора.

Контейнерът се покрива със стъкло или целофан, поставя се на осветено и топло място с постоянна температура 24-28 ° С.

Когато се появят първите издънки, подслонът се отстранява и се разглеждат разсадът, както за възрастни екземпляри.

Резници

Технология за вкореняване на резници:

  1. Изрежете отгоре процесите с дължина 5-7 см, почистете по-близо до среза, изсушете 1-2 дни. Можете също така да използвате паднали, но все още продуктивни листа според този принцип.
  2. Универсална почва за сукуленти или смес от пръст и пясък се изсипва в малък съд. Овлажнявайте.
  3. Резниците се погребват с 2 см. В случай на вкореняване на листни плочи те се поставят на повърхността.
  4. Те поставят контейнера на топло, осветено място. Вода, когато земята изсъхва. След 3-5 седмици се появяват първите признаци на растеж, размножаването с листа отнема повече време.

Разделяне на храста

Един от най-простите методи за възпроизвеждане, той може да се извърши в процеса на трансплантация на растения.

За да направите това, майчиният храст се нарязва с нож на необходимия брой части, местата на среза се обработват за дезинфекция с натрошен активен въглен и се изсушават за няколко часа. След деленките те се разпределят в отделни саксии и се поливат.

Сочен седум морган

Сочен седум морган

Ако по време на процедурата процесите са повредени и в резултат на това стъблото е изложено, такива сегменти се отрязват, тъй като впоследствие в тази област не се образуват нови листни плочи.

Болести и вредители

Често отглеждането на Sedum е придружено от редица грешки, които начинаещите цветари допускат поради своята неопитност. За да избегнете инциденти, трябва да знаете причините за тяхното възникване и, ако е необходимо, да вземете незабавни мерки за разрешаването им.

ПроблемЗащотоМетод на решение
Загуба на привлекателност от издънки, увеличаване на разстоянието между листните остриетаЛек гладПреместете саксията на по-светло място / осветете с фитолампи
Прекомерно съдържание на минерали в почвата поради твърде честото торенеУвеличете интервалите между торенето на почвата / намалете концентрацията на лекарства няколко пъти
Листата падатВисока температура / отоплителен сезон през зиматаПрехвърлени на хладно място / изкуствено намаляване на показателите
Недостиг на влагаНормализиране на напоителната система
Механични повредиЕлиминирайте ненужно въздействие
Листата се свиват, падатНедостатъчно поливанеРегулирайте честотата на напояване
Увреждане на гниене, плесен, омекотяване и пожълтяване на листатаИзлишната влагаРегулирайте напоителната система.

Те се трансплантират, докато ранените сегменти се отстраняват и изхвърлят.

Висока влажностСанитарното почистване е сведено до минимум, пръска се не повече от 1 път на месец.

Ако е необходимо, пренаредете на място, отдалечено от овлажнителите на въздуха.

Бързо увяхване на растениетоКорен червейПовредените части се отрязват, здравите се третират с инфузия на тютюн или невен и се трансплантират.
Нематоди, листни въшкиЗаразена земя, прехвърляне от други стайни растенияТретирайте с разтвор на сапун за пране. При обширни лезии - Aktellik (процедурата се извършва два пъти с интервал от 7-10 дни).

В случай, че не е било възможно да се отървете от вредителите с химически препарат, сукулентът трябва да бъде вкоренен с помощта на здрави резници.

ГъбичкиПовишена влажност на основата и въздухаОбластите с тъмни петна се спират и изгарят.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус