Zamioculcas - правила за грижи, поддържане и размножаване у дома

0
163
Рейтинг на статия

Декоративните zamiokulkas - ярък представител на семейство Arodin, е много популярен в домашното цветарство. Страна на произход - Южна Африка. Помислете как растението цъфти и от какви грижи се нуждае у дома.

Снимка цвете Zamioculcas

Снимка цвете Zamioculcas

основни характеристики

Zamioculcas - стайно цвете, е представител на семейство Aroid. Ботаническото име е zamioculcas. Хората наричат ​​долара или валутата дърво.

Външно изглежда като гад (парично дърво), въпреки че разликата между тях е значителна - първият вид е много по-голям, листата са овални със заострен връх, плоски и с лъскава повърхност, напомняща повече на листата на замия. При дебелата жена листната плоча е матова, месеста и кръгла, височината на леторастите не надвишава 50 cm.

Характеристики на растението:

 • има голям и масивен подземен коренищен клубен;
 • дръжките са дебели, образувайки приказна розетка;
 • листата са плътни, сочни, пера, зелен или изумруден тон, разположени на дебели дръжки по-близо до върха на леторастите, дълги 6-7 см;
 • цъфтежът в закрити условия е рядък (дори при добри грижи);
 • самите съцветия нямат декоративна стойност - те са бели, светложълти или бледокафяви, обикновено се развиват в долната част на стъблото под листа;
 • с възрастта рядко пуска нови пъпки под формата на ухо или стрела с малки пъпки по повърхността.

Всички части на растението съдържат голямо количество влага, което му помага да преживява по-лесно сушата, особено в родината си - в пустинна Африка.

Полза и вреда

Доларовото дърво има уникални свойства за човешкото тяло, така че често се препоръчва да се поставя не само в апартаменти, офиси, но и в болници и клиники. Пречиства въздуха и е вид филтър, който предотвратява натрупването на въглерод в малки помещения.

Снимка на цветето на Zamioculcas

Снимка на цветето на Zamioculcas

Според Фън Шуй си струва да поставите няколко копия наведнъж в една стая, за да имат най-положителен ефект. Zamioculcas е полезен за тези, които страдат от безсъние. За нормализиране на съня той се поставя в главата на леглото.

Също така е полезно да държите растението в детската стая - то има благоприятен ефект върху производителността, тонизира и подобрява концентрацията.

Бъди внимателен! Това е отровно цвете, поради което е забранено да се ядат стъблата и листата. При нараняване те отделят сок, който съдържа токсични вещества. Възрастен може да развие алергии, а дете или животни - тежка интоксикация.

Знаци и суеверия

Според популярните вярвания, цъфтящият zamioculcas предсказва женско щастие.Прието е да се дава на самотни момичета и жени, които мечтаят да се оженят възможно най-скоро.

Според учението на Фън Шуй, цвете без съцветия е знак за безбрачие, така че само цъфтящо копие си струва да се купи или да се даде.

Има и още една полза от растението - когато се постави в левия ъгъл на стаята, това ще помогне за внасянето на просперитет и богатство в къщата.

Изгледи

За отглеждане в условия на апартамент са отгледани няколко сорта, които се различават по цвят, форма, височина.

Снимка на Zamioculcas как цъфти

Снимка на Zamioculcas как цъфти

След като прегледате техните имена и кратки описания, можете да изберете най-подходящия сорт за вашия домашен декор.

Пъстър (пъстър)

Ботаническо наименование - разноцветна Zamioculcas. Родина - около. Мадагаскар.

Огромен замиокулкас - когато се отглежда на закрито, той може да достигне 1,5 м височина и същия обем в диаметър. Това растение има по-тънка и удължена листна плоча, на повърхността има безформени петна от лимонов оттенък.

Различава се с пъстър цвят на листата - на повърхността на зелените листа може да има бели петна или ивици. В закрити условия на практика не цъфти.

Черните

Ботаническо наименование - Zamioculcas черен. Видът е донесен от Корея.

Стъблата отначало са светлозелени, при възрастно дърво стават тъмни, по-късно стават черни. Листата са изумрудени, плътни, с лъскава повърхност.

Растението изглежда много необичайно, грандиозно и светло, то ще украси всяка стая.

Ланцетови

Тревист сочен, принадлежи към семейство Ароидни. Основната разлика между видовете е наличието на пера, ланцетни листа по цялата дължина на стъблата, наситено зелено с лъскава повърхност. Това е голям вид, дължината на листовата плоча може да достигне 1 m.

Как цъфти замиокулкас

Как цъфти замиокулкас

Бойвин

Ботаническото име е Boivinii Decne, или gonatopus.

Един от най-необичайните видове, който е широко разпространен в предпланинските и горските райони на Източна Африка.

Стъблата са зеленикаво-жълти, изправени, цилиндрични, близо един до друг. На върха се образуват пръчковидни съцветия, под всеки има жълтеникав лист.

Zamicro

Един от най-старите видове, появил се през 2007 година. Има масивно стъбло, структурата на кореновата система е грудкова.

Zamioculcas как цъфти

Zamioculcas как цъфти

На възраст 5-6 години на едно цвете могат да се развият от 3 до 5 издънки, покрити в горната част с плътни изумрудени листа с овална форма с остри върхове.

Zamielistny

Ботаническото име е zamioculcas zamiifolia. Сред хората - loddijdes. Родината на растежа е Южна Африка, срещана също на около. Мадагаскар.

Той има няколко разновидности, които се различават по формата и цвета на листата:

 • Лъки Уайт. Растение с масивни, цилиндрични издънки, на които са разположени овални листа със заострен връх. Дължината на листната плоча е 8-10 см, повърхността е гладка, светло зелена с бяла граница в края.
 • Zenzi. Второто име е къдраво джудже. Нискорастящо растение с височина не повече от 60 см с къси междувъзлия и удебелено стъбло в долната част. Листата започват да се развиват от средата на леторастите. Дължината на листната плоча е 8-9 см, цветът е тъмно зелен, повърхността е лъскава.
 • Черен гарван. Цветето получи това име поради черния цвят на стъблата и листата. Надземната част почернява, докато расте; в началния етап на развитие листата са светло зелени.
 • Супер Нова. Прилича на естествено растение. Стъблата са месести, дебели коренища с форма на грудка. Листата на свръхнова Zamiokulkas са плътни, ланцетни, зелени, изумрудено оцветени с черен оттенък, образувани от средата на леторастите до самия връх

Покупка и адаптация

Можете да си купите такова цвете във всеки цветарски магазин. Цената може да варира в зависимост от размера и степента - от около 300 до 600 рубли. Може да се поръча онлайн, където цената е по-ниска.

По-добре е да изберете отгледани екземпляри с добре развита коренова система. Когато купувате такова цвете, трябва внимателно да разгледате надземната част.

При здрави замиокулкас:

 • листата и издънките са свежи, едноцветни, в пъстри сортове са многоцветни, но не съдържат черни, червени или кафяви петна, петна;
 • стъбла без прекъсвания, не мудни, без признаци на увреждане от болести и вредители;
 • субстратът е влажен, но без подкисляване и плесен по повърхността.

Можете леко да разклатите короната - ако листата се рушат, тогава растението е болно от нещо и е по-добре да го откажете.

След покупката дървото се поставя на карантина - държи се в отделна стая в продължение на три седмици. През това време можете да определите състоянието му - дали има някакви заболявания, паразити. В случай на поражение, струва си да се третира с пестициди и едва след това да се премести в обща стая с друга растителност.

Правила за кацане

Необходимо е да се засажда в началото на пролетта преди началото на цъфтежа на вегетативните пъпки. За засаждане на възрастни, големи екземпляри, се използва подова керамична или пластмасова саксия, малко по-голяма от грудка.

Zamioculcas цвете снимка цвете

Zamioculcas цвете снимка цвете

Важно е отдолу да има дупки за изтичане на излишната влага. Саксията трябва да е висока и да не е твърде широка.

Първо се изсипват няколко шепи експандирана глина или камъчета, след това до половината от обема плодородна почва. Те спускат грудката, запълват всички кухини до върха, смачкват я около стъблото, навлажняват я с топла вода. След засаждането клоните трябва да бъдат вързани, така че растението да е стабилно.

Много производители поставят саксията в саксии за цветя или други декоративни контейнери, което й придава специален декоративен ефект и оригиналност.

Условия за отглеждане

За отглеждане е подходящ закупен субстрат, който се взема за отглеждане на сукуленти и кактуси. Ако желаете, можете сами да приготвите почвената смес, като смесите равни количества едър пясък, торф, тревна и листна почва.

Основното е, че почвата трябва да е лека, рохкава и да позволява на въздуха и влагата да преминават добре.

При засаждане е необходимо да се използва дренаж, който ще осигури изтичане на излишната влага. Обикновено те вземат камъчета или експандирана глина.

Можете да поставите цвете на прозорец, където има разсеяна дневна светлина. Когато се отглежда на южен перваз на прозореца, се изисква защита от изгарящи лъчи, тъй като листата, стволът и младите издънки могат да изгорят. Паричното дърво расте слабо на сянка - развива се бавно, листата пребледняват, с течение на времето цялата надземна част умира.

Влажност

Листата трябва да се пръскат на всеки две седмици. Можете също така да организирате месечни душове с топла вода. Почвата предварително е покрита с филм.

Подобни манипулации запазват декоративния ефект на цветето и предотвратяват появата на вредни насекоми.

Осветление

Струва си да държите цвете у дома на светло, но без пряка слънчева светлина, в противен случай листата бързо ще изгорят, пожълтяват и се рушат. Оптималната продължителност на светодиода е 8 часа.

Поставянето на растение в северната или източната част на къщата ще направи листата му слаби, а растежът на стъблата ще спре.

Температура

Това е термофилно многогодишно растение, през пролетно-летния период оптималният режим е 20-27 ° С. През зимата замиокулкасът се премества на хладно място с температура в диапазона 16-18 ° C. При по-ниски темпове, той замръзва и умира.

Понася добре краткосрочните летни горещини, но не издържа на резки промени през есента и зимата. Следователно, по време на проветряване на стаята, тя се изнася в друга стая.

През лятото цветето трябва да се постави на балкон или лоджия, на място, където има защита от течение, валежи и изгаряща слънчева светлина. Може да се постави навън и да се съхранява до есента, докато температурата падне до 16 ° C.

Характеристики на грижите

Като стайно растение производителите на цветя започнаха да отглеждат замиокулкас не толкова отдавна. Подходящ е за интериорна декорация в апартамент, офис, където през зимата въздухът е сух.При това условие растението живее в естествената си среда.

Zamioculcas снимка цвете снимка

Zamioculcas снимка цвете снимка

Грижата за цвете е лесна, така че дори начинаещ може да го отглежда. Някои тайни за поддържане ще ви помогнат успешно да завършите този процес.

Поливане

Това растение се нуждае от редовно, не често, но обилно поливане. През пролетта и лятото, веднъж на две седмици.

Наводненият замиокулкас започва да гние бързо, затова е важно да не се излива. Натрупаната в тигана вода се излива. През зимния сезон те се поливат по-рядко, отколкото през вегетационния период - тъй като субстратът изсъхва до дълбочина 4-5 cm.

След овлажняването си струва да се разхлаби почвата на повърхността, така че в бъдеще тя да позволи на влагата и кислорода да преминат към корените.

Много производители на цветя използват специални саксии с лечуза с вградена система за автоматично напояване. Предимството на такава саксия е, че растението е защитено от преливане, влагата се доставя към клубените при необходимост.

Подхранване

За да се постигне максимален декоративен ефект и добра устойчивост на болести и паразити, растението трябва да се храни. Използвайте тор за кактуси и сукуленти. Те започват да се прилагат в началото на пролетта и преди есента на интервали от 14 дни.

За да може луковицата бързо да подхранва хранителни вещества, след всяко хранене се извършва обилно поливане.

Можете също да наторите надземната част - използвайте готови разтвори (Epin, Циркон). Те са необходими за съживяване на стъблата и стимулиране на растежа на нови издънки.

Подрязване

Това цвете не се нуждае от оформяща резитба - развива издънки в различни посоки, образувайки разстилаща се корона. Ако искате да оформите по-пищна и плътна надземна част, струва си леко да прищипите горната част. Това ще стимулира развитието на нови процеси.

През цялата година си струва да отрежете нежизнеспособни органи - стъбла и листа, които са пожълтели, изгнили, изсъхнали, повредени от болести, вредители.

За тази манипулация те вземат остри и стерилни ножици, ножици, за да се избегне инфекция.

Прехвърляне

Закупените цветя трябва да бъдат трансплантирани, тъй като субстратът, в който са продадени, не е подходящ за по-нататъшно отглеждане. Тази процедура започва след три седмици в карантина. Не пресаждайте по време на цъфтежа, тъй като растението няма да преживее стреса и ще умре.

Вземат саксия с 2-3 см по-голяма от обема на предишната, на дъното слагат керамзит, след това малко питателна почвена смес. Коренът се излива обилно с вода, за да се улесни процедурата по извличане. След час внимателно се прехвърля от един съд в друг. Ако е необходимо, напълнете земята, за да запълните всички кухини, натъпчете, навлажнете.

Младите zamioculcas се нуждаят от редовна трансплантация - на всеки две години. Възрастен екземпляр (над 6-7 години) не се нарушава. За него просто трябва да актуализирате повърхностно стария субстрат със свеж, плодороден.

Също така е необходимо растение за трансплантация, при което коренът е изгнил или е бил повреден от болести, вредители. Цветето се полива, изважда се от саксията, грудката се спуска в леген с вода, за да се отмият остатъците от почвата. Изсушете, внимателно огледайте, изрежете развалените места с остър нож. След това се третира с фунгицид, след изсушаване се поръсва с въглен. Растението се трансплантира в нов контейнер със стерилна почвена смес.

Методи за размножаване

Има няколко начина за отглеждане на нови замиокулкаси на закрито. В зависимост от възрастта на растението се използва един или друг метод. Не се препоръчва да се размножава цъфтящ екземпляр, трябва да изчакате, докато той избледнее.

Zamioculcas грижи zamioculcas

Zamioculcas грижи zamioculcas

Разделяне на клубените

Този метод е подходящ за по-възрастни видове, които трябва да се подмладят. Стареенето може да се нарече zamioculcas на възраст над 10 години.

Правилната техника на разреждане се състои от няколко стъпки:

 • поливайте цветето обилно, извадете го от саксията за един час;
 • потопени в съд с вода за измиване на останалия субстрат;
 • изсушете, изследвайте корена - за успешното размножаване е важно той да освобождава точки на растеж (пъпки);
 • всички части, които са изгнили, трябва да бъдат отрязани, тъй като те са източник на инфекция;
 • с остър и стерилен нож разделете грудката на няколко части, така че всяка да има по една точка на растеж;
 • местата на разрезите се поръсват с активен или въглен, сушат се на чист въздух за 2-3 часа;
 • деленките се настаняват в лек и рохкав субстрат от копка, листна почва с добавка на перлит;
 • коренът е напълно задълбочен до първия лист, ако се засади твърде дълбоко, цветето ще започне да гние.

След засаждането растението не се полива в продължение на три дни - овлажняването се случва поради влагата, която грудката съдържа. След това време се изискват стандартни грижи за цветя.

Резници

Можете да развъждате замиокулкас на закрито, като използвате резници. За това е подходящо възрастно и здраво цвете, което е нараснало значително.

Дръжката се отрязва от стъблото, което е голо отдолу, ако е дало поне една пъпка. Не трябва да е твърде тънък, колкото по-дебел е клонът, толкова повече шансове за неговото оцеляване.

Разрязването се извършва с остър и стерилен нож. Издънката се съкращава на дължина 12-15 см, така че върху нея да останат 2-3 листа и една точка на растеж.

Местата на разфасовките са на прах с въглен. Оставете няколко часа да изсъхне. Можете да засадите в пластмасова или керамична саксия с дупки в дъното, пълни с вермикулит. За да ускорите вкореняването, третирайте долната част на леторастите с Kornevin преди засаждане.

Резниците трябва да заемат вертикално положение, поради което след засаждането до тях се монтират подпори - пластмасова опора, която се продава в цветарски магазин или клонка и завързва стъбло към нея.

Лист

Можете да получите голям брой нови растения едновременно с листни плочи. Това е най-простият и ефективен метод, използван от много производители.

Листата са отделени от стъблата, засадени в лека и рохкава смес от торф и пясък (1: 1). Можете да покълнете листата в кутия за разсад или пластмасов контейнер. Засадени на разстояние 5 см един от друг.

Засаждане леко навлажнено, поставено на добре осветено място. Може да отнеме няколко месеца, за да се развие кореновата система. За да ускорите появата на корени, имате нужда от оранжерия. Листата са покрити с прозрачен филм или стъкло.

Всяко кълнове се засаждат отделно, след като върху тях са израснали нови листа.

Клонка (стъбло)

Този метод често се прилага при изгнили растения, коренът се разпада и вече не е възможно да се възстанови. Целият клон се отделя заедно с листата, поръсват се с натрошени въглища в долната част, изсушават се, засаждат се в рохкав и лек субстрат от трева, листна пръст и перлит. Полива се на третия ден.

Болести и вредители

През цялата година доларовото дърво може да бъде повредено от различни паразити и инфекции, особено ако са нарушени правилата за поддръжка и грижи.

Болести и вредителиПризнациМетоди на лечениеПредпазни мерки
АнтракнозаТова е гъбично заболяване, което уврежда стъблата и листата. По тях се появяват тъмни петна от кафяво или черно. Причини за инфекция - висока влажност и топлинаМожете да лекувате тази рана с няколко лекарства - колоидна сяра, течност от Бордо или меден сулфат. Всички повредени части трябва да бъдат изрязани преди пръскане.Оптимизирайте показанията за влажност и температура
Брашнеста манаБял цвят под формата на брашно върху листата, стъблата е ясен признак за появата на гъбички. С течение на времето заразените органи отмират.Напръскайте короната и почвата с Quick или TopazНамалете честотата на поливане, намалете температурния режим
Саждива (черна) гъбаПредшественици на появата на гъбички - листни въшки, белокрилки и брашнести червеиПърво, те се третират с инсектициди от вредители.След обработката всеки лист и повърхността на стъблата се измиват с разтвор на домакински сапун (40 g на 1 литър вода).Пръскайте редовно короната с топла вода, проверявайте за повреди от вредни насекоми
Сиво, кореново гниенеОсновните причини за появата са чести преливания със студена вода, растящи в тежка и кисела почва. Първо, грудката изгнива, след това инфекцията се разпространява до долната страна на стъблото - изсъхва, бръчки, листата пожълтяват и масово падатВъзможно е да се запази такъв образец в началния етап на инфекцията, когато се забелязва леко гниене на корена. Той се отстранява, измива от почвата, изрязва всички засегнати части, обработва се с фунгициди, изсушава се, засажда се в нов контейнер със стерилен субстрат. Невъзможно е да се реанимират zamioculcas, чиято коренова система е напълно изгнила. Вземете няколко стъбла за размножаване, майчиното цвете се изхвърляРегулирайте поливането, използвайте вода със стайна температура
MealybugКогато този паразит се появи, листата се набръчкват, покриват се с бял, лепкав цвят, напомнящ на памучна ватаНабръчканите листа се отрязват, изгарят. Короната се напръсква с Intavir, Fitoverm или AktellikИзмийте веднъж месечно със сапунена вода (40 g на 1 литър вода)
ТрипсСтъблото се набръчка и на листата се появи бял цвят - сигурен признак за заразяване с трипс.По време на лечението цветето се прехвърля в друга стая. Те се лекуват с Karbofos или IntavirСпазвайте схемата за поливане, осигурете добро осветление, отстранете навреме органите, повредени от паразити
ЩитЧервеникави плаки се появяват на стъблото, листата, хранят се със сока им, в резултат на което те се покриват с черни петна. Растението пожълтява и изсъхваПърво премахнете всички паразити на ръка с помощта на памучен тампон. След това почвата и короната се напръскват с Aktellik или Decis два пъти с интервал от 7 дниИзползвайте свежа и стерилна почва за засаждане, пресаждане, редовно проверявайте за повреди през пролетта и лятото
Корен брашнеста буболечкаМожете да определите, че червеите са започнали в земята по общото състояние на надземната част - тя започва да избледнява, стъблата и листата се деформират, пожълтяват и отмиратТака че такова цвете не изсъхва напълно, трябва да се изкопае, грудката трябва да се измие от почвата и да се потопи в разтвор на фунгицид за 2 часа. Изсушете, трансплантирайте в нова саксия с дезинфекцирана почваИзползвайте само пресен и стерилен субстрат за засаждане, избягвайте препълването
Бяла мухаМалкият бял молец не вреди на растението, но неговото потомство е гъсеница, те обичат да пируват с тъканите на младите листа и пъпки. Износените места потъмняват, отмиратВсички засегнати органи се отрязват, надземната част се обработва с разтвор на прашен сапун, който се продава в аптекаЗасадете и трансплантирайте в стерилна почва, периодично проверявайте за появата на пеперуди

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус